Oμιλία στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο μιλούσε ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας νόμιζα ότι άκουγα έναν αρχάγγελο της αλήθειας και χρειάστηκε να μπω στο Google για να δω τι σημαίνει αλήθεια. Και είδα, κύριε Μητσοτάκη, ότι αλήθεια σημαίνει η πραγματικότητα ενός γεγονότος.
Ο κ. Μητσοτάκης μάς επανέλαβε εδώ το γνωστό, παλιό πια, αφήγημα του κ. Σαμαρά για το «τι θα γινόταν αν». Αν τι; Αν είχε ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Αν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο. Αν είχαν υλοποιηθεί τα γεγονότα τα οποία ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν τολμάει να πει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν.
Γιατί δεν υλοποιήθηκε, κύριε Μητσοτάκη, η πέμπτη αξιολόγηση, αφού όλα έγιναν τόσο καλά; Γιατί έπρεπε εμείς στο πρώτο EUROGROUP να αντιμετωπίσουμε την απαίτηση: «Ολοκληρώστε εσείς την πέμπτη αξιολόγηση», αυτό μας είπαν, και ας ψήφισε ο ελληνικός λαός ό,τι ψήφισε;
Αυτό που ονομάζετε «ψέματα», κύριε Μητσοτάκη, ήταν στόχοι ενός πολιτικού κόμματος, ήταν στόχοι χρήσιμοι για τη χώρα μας. Και τους στόχους αυτούς εμείς δεσμευόμαστε να τους υλοποιήσουμε είτε αργά είτε γρήγορα είτε αργότερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Μητσοτάκης είπε και μία αλήθεια όμως. Προανήγγειλε περικοπές μισθών και συντάξεων. Τις προανήγγειλε, διαβάστε την ομιλία του προσεκτικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε κρίση χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια που γεννά, από εσωστρέφεια, από ξενοφοβία. Το βλέπουμε άλλωστε αυτό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το ζήσαμε και εδώ με πολλές ομιλίες εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης, αλλά και του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: «Εσωστρέφεια», «δεν υπάρχει Ευρώπη», «δεν υπάρχει ο κόσμος», «δεν υπάρχουν παγκόσμια ρεύματα ιδεών που συγκρούονται», «δεν υπάρχουν διλήμματα και πολιτικές για την Ευρώπη, τον κόσμο ή την Ελλάδα», όλα είναι θέμα ποιος είναι περισσότερο ψεύτης από τον άλλο! Εσωστρέφεια, λοιπόν, καταστροφολογία, δαιμονολογία, αδυναμία σύλληψης της μεγάλης εικόνας, μέσα στο οποίο ζούμε και εμείς, αδυναμία κατανόησης της δυναμικής των εξελίξεων.
Καλλιεργείτε, κύριε Μητσοτάκη, κλίμα καταστροφής. Μιλάτε για αδιέξοδα της Κυβέρνησης, ενώ πρόκειται για τα δικά σας αδιέξοδα, τα οποία θέλετε να κρύψετε.
Είστε ένα κόμμα διχασμένο, είστε ένα κόμμα με κρίση ταυτότητας και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Όμως, κυρίως διότι το θετικό σενάριο είναι ζωντανό, είναι υλοποιήσιμο. Και η υλοποίηση του θετικού σεναρίου, για το οποίο εργάζεται η Κυβέρνηση, ακυρώνει τα δικά σας σχέδια για «Αριστερή παρένθεση» και «Δεξιά παλινόρθωση».
Το μέγεθος των καταστροφών βεβαίως που έχουν συσσωρευθεί από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και τη γενικότερη κρίση είναι τεράστιο. Όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η πορεία θα είναι δύσκολη, αλλά οι μεγάλοι κίνδυνοι είναι πίσω μας. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα έχουμε, κύριε Μητσοτάκη και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τρία ολόκληρα χρόνια μπροστά μας να σχεδιάσουμε τη δράση μας, να υλοποιήσουμε επιτέλους και το δικό μας πρόγραμμα μαζί με τις δεσμεύσεις που έχουμε για τη συμφωνία, για να μπορέσουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας να απαντήσουμε θετικά σε πολλές από τις αγωνίες του κόσμου, σε πολλά από τα προβλήματα του λαού.
Μιλήσατε για το σύστημα που ήταν βιώσιμο, για το ασφαλιστικό. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε για την Ελλάδα μέχρι την κρίση; Εσείς δεν λέγατε ότι ο κ. Γιαννίτσης είχε δίκιο και κακώς δεν υλοποιήθηκε η μεταρρύθμισή του, διότι αν υλοποιείτο η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, θα γινόταν βιώσιμο το σύστημα;
Σήμερα, λοιπόν, εσείς ο οπαδός της αλήθειας, έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι αυτό το ασφαλιστικό σύστημα -που είχαν κατακλαπεί και κατασπαταληθεί τα αποθεματικά του τόσες φορές στο παρελθόν, που επί χρόνια πολλά η αποσπασματικότητα και ο πελατειακός χαρακτήρας πολλών ρυθμίσεων το είχαν καταστήσει μη βιώσιμο και αναξιόπιστο- κατέστη μη βιώσιμο, επειδή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Και διεκδικείτε μ’ αυτό τον τίτλο της αλήθειας;
Μας είπατε ότι για την αξιολόγηση και την καθυστέρησή της φταίει η Κυβέρνηση. Μα, είστε ο μόνος που το λέει αυτό. Προχθές διαβάζαμε αναλύσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού, όπως UBS και άλλων, που λένε ότι μετά από ένα σημείο η καθυστέρηση οφείλεται σε πρόσθετα, νέα αιτήματα που θέτουν ορισμένοι από τους θεσμούς. Εσείς τώρα γίνατε βασιλικότερος του βασιλέως;
Χθες το Ινστιτούτο Bruegel λέει ότι πίσω από την καθυστέρηση της ελληνικής αξιολόγησης κρίνονται δύο μεγάλα διλήμματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και μας υπερβαίνουν. Το πρώτο δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε αιωνίως τη λιτότητα μεταθέτοντας την ανάγκη της ανάπτυξης στο μέλλον ή αν θα προτάξουμε την ανάπτυξη και σε συνθήκες ανάπτυξης να υλοποιήσουμε τις όποιες περαιτέρω δημοσιονομικές προσαρμογές χρειάζονται μετά από επτά χρόνια λιτότητας.
Εσείς ποια θέση παίρνετε; Θέλετε συνέχιση των περικοπών, όπως μας είπατε εδώ, των δαπανών; Θέλετε περαιτέρω νέους κύκλους ύφεσης; Ή να προχωρήσουμε με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού και τις προβλέψεις που μας δίνουν τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια ανάκαμψη ήδη από το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου;
Και το δεύτερο δίλημμα που τίθεται είναι για το χρέος. Νομίζω ότι δεν άκουσα καμιά λέξη γι’ αυτό στην ομιλία σας. Δεν σας απασχολεί το θέμα του χρέους; Θέλετε να είμαστε αιωνίως εξαρτημένοι από τα δάνεια του ESM και τα μνημόνια; Διότι όταν δανειζόμαστε από θεσμούς, θα έχουμε μνημόνια. Δεν συμφωνείτε με την πρόταση της Κυβέρνησης να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία για το χρέος που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να απαλλαγεί από αυτήν την επιτροπεία και να μπορέσουμε επιτέλους να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές για να εξυπηρετούμε τα παλιά μας δάνεια;
Μας είπατε ότι θα πάμε στην ανάπτυξη μειώνοντας τους φόρους. Σοβαρά; Σ’ αυτές τις συνθήκες και μ’ αυτή την κατάσταση; Το αντίθετο μπορούμε να υποσχεθούμε στον λαό. Ότι μέσα από την ανάκαμψη μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να τους κάνουμε και ακόμα πιο δίκαιους απ’ ό,τι προσπαθεί σήμερα η Κυβέρνηση να κάνει.
Όμως, άκουσα και για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Αφού είναι στοχευμένες, πείτε μας ποιες ακριβώς, για να τις κάνουμε, όπως σωστά ακούω, κι εμείς.
Εμείς ετοιμάζουμε –νομίζω αναφέρθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών- μια επανεξέταση όλων των δαπανών, όχι για να τις μειώσουμε, αλλά για να μπορέσουμε να τις αναδιατάξουμε. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιο Υπουργείο πετύχει μείωση δαπανών να εξασφαλίσει, να αξιοποιήσει αυτά τα πρόσθετα έσοδα που θα έχει για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών του ίδιου Υπουργείου ή της ευρύτερης ενότητας στόχων που θα έχουν αυτά τα Υπουργεία.
Εσείς όμως που μιλάτε για περικοπή δαπανών -και το είπατε δύο φορές- δεν νιώθετε την υποχρέωση να εξηγήσετε και στη Βουλή και στον λαό, τι εννοείτε; Λειτουργικές δαπάνες; Μα, ακόμα και ο κ. Τόμσεν είπε προχθές ότι οι δυνατότητες είναι λίγες διότι τα νοσοκομεία δεν έχουν πολλές φορές είδη πρώτης ανάγκης για να λειτουργήσουν.
Εννοείτε μισθούς και συντάξεις ποιων στρωμάτων; Των δικαστικών, των ενστόλων, των δημοσίων υπαλλήλων γενικώς ή υπερβαίνει την απαίτηση της αλήθειας το ερώτημα, το οποίο θέτω;
Είπατε όμως και κάτι πολύ σοβαρό, κατά τη γνώμη μου. Είπατε ότι το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που συζητούμε είναι ρήτρα της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης αυτής.
Δηλαδή, κύριε Μητσοτάκη, αν καταλάβαμε καλά, διαφωνείτε με αυτά που λέει η κ. Λαγκάρντ; Η κ. Λαγκάρντ δεν λέει ότι φταίει αυτή η Κυβέρνηση. Η κ. Λαγκάρντ λέει ότι απέτυχε το πρώτο μνημόνιο. Έγινε λάθος. Και απέτυχε και το δεύτερο μνημόνιο και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και απέτυχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εσείς δηλαδή, ασκείτε κριτική στην κ. Λαγκάρντ επειδή δεν ρίχνει όλα τα βάρη στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή είναι η θέση, η οποία έχετε;
Φτάσαμε εδώ και σωστά τα λέει σήμερα ο κ. Σαχινίδης, ένας πρώην Υπουργός, σε ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι το πρώτο μνημόνιο οδήγησε στο δεύτερο και εξαιτίας του δεύτερου -λόγω της αποτυχίας του και λόγω των υπερβολικών δημοσιονομικών προσαρμογών και της λιτότητας που ζητούσε- οδηγηθήκαμε –οδηγηθήκατε!- στο αδιέξοδο με την πέμπτη αξιολόγηση.
Φτάσαμε, λοιπόν, εδώ διότι είχαμε κρίση πριν τα μνημόνια, αλλά και διότι και τα μνημόνια συσσώρευσαν τεράστια βάρη και τεράστια προβλήματα. Και είμαστε σήμερα ακριβώς αντιμέτωποι με δύο κρίσεις, με δύο ομάδες προβλημάτων: και αυτά που δημιούργησε η κρίση, αλλά και αυτά που δημιουργήσατε εσείς διαχειριζόμενοι με τον τρόπο που διαχειριστήκατε τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Κύριε Πρόεδρε, κατανοώ τα όρια του χρόνου. Θα ήθελα να ολοκληρώσω απλώς με μια συνολικότερη διαπίστωση, παρόλο που η ομιλία –επαναλαμβάνω- του κύριου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προσφέρεται για προσεκτική μελέτη για να δει κανείς τις κρυφές αλήθειες που υπάρχουν μέσα εκεί, αλλά και τα πολλά ψεύδη τα οποία επίσης υπάρχουν και τις ανακρίβειες.
Η σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει ούτε εναλλακτική ούτε βιώσιμη πολιτική για τη χώρα. Πρώτον, διότι εάν είχε, θα την εφάρμοζε και ο ίδιος και η παράταξή του. Δεύτερον, διότι είναι δέσμιος μιας στρεβλής αντίληψης για την κρίση και τη διέξοδο. Πιστεύει ακόμα ο κ. Μητσοτάκης στον αυτοματισμό των αγορών, όταν η κρίση που ζούμε είναι κρίση ακριβώς αυτών των αντιλήψεων. Και τρίτον, διότι υιοθετεί μια κρυφή –αν και ορισμένα στοιχεία φάνηκαν σήμερα- νεοφιλελεύθερη ατζέντα, η οποία θέλει έναν νέο κύκλο περικοπών. Και μην νομίζει κανείς ότι μπορούμε να κόψουμε μισθούς στο Δημόσιο χωρίς να κοπούν μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι ζητούν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, εννοούν και θέλουν και άλλες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αποτελεί τον βασικό πόλο σταθερότητας και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Στην πιο δύσκολη στιγμή, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται όρθιος, ενωμένος, έτοιμος να αναγνωρίσει και να διορθώσει ελλείψεις και αδυναμίες, να χαράξει το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και είναι στο κέντρο των διεργασιών που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, είναι καταλύτης διαφοροποιήσεων που συντελούνται στην κατεύθυνση της κατάρρευσης των παλιών συναινέσεων και στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, όπου και στη χώρα μας θα εκδηλωθεί αυτή η δυναμική με στόχο και τη χώρα μας να ορθοποδήσουμε και την Ευρώπη να αλλάξουμε.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
1 ημέρα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
7 ημέρες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 εβδομάδα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
4 εβδομάδες πριν
«Το καθήκον των αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον προκλήσεων & απειλών»
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 μήνας πριν
Main - Alexis Tsipras Institute Events
rb.gy
Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας & ανταγωνισμόςShare on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter