«Κάλεσμα προοδευτικής συμπαράταξης σε κάθε πολίτη»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Κύριε Χατζηνικολάου, προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν προγραμματικό διάλογο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σύγκριση των δύο προγραμμάτων. Θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον η προγραμματική αντιπαράθεση, ειδικά τώρα, διότι είμαστε σε μία φάση που μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας. Δηλαδή, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι επιλογές είναι δικές μας και η ευθύνη των επιλογών είναι δική μας. Επίσης, διότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια και ενώ ξεπεράσαμε τη δημοσιονομική κρίση, πρέπει να θυμίσω ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει ακόμα ευάλωτο. Δεν είναι βιώσιμο και νομίζω ότι καθήκον της νέας τετραετίας είναι ακριβώς να διαμορφώσουμε ένα παραγωγικό σύστημα και ένα πολιτικό σύστημα ανθεκτικό έναντι εξωτερικών απειλών, βιώσιμο και δίκαιο με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Αλλιώς μιλούσαμε για ανάπτυξη κάποτε, όταν ακόμη και η καταστροφή του περιβάλλοντος εθεωρείτο ανάπτυξη, αλλιώς μιλάμε σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και αυτές ακριβώς είναι οι προκλήσεις της νέας περιόδου.

  • Λοιπόν εάν είχαμε το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία από πριν από την κρίση, δηλαδή εάν ο κόσμος περίμενε να πάρει σύνταξη επικουρική έστω, μέσα από την κεφαλαιοποίηση αποταμιεύσεων, αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν θα είχε συντάξεις. Για τους ίδιους λόγους που και όσοι είχαν την ατυχία να επενδύσουν σε μία εταιρεία, που λεγόταν «Ασπίς Πρόνοια», δεν πήραν ποτέ σύνταξη. Το δεύτερο ερώτημα το οποίο είναι συγκεκριμένο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που παίρνουν, εγγυημένη, από το κράτος, επικουρική σύνταξη. Με την ασφαλιστική πρόταση της ΝΔ θα την παίρνουν εγγυημένη ή δεν θα την παίρνουν εγγυημένη;

  • Διάβασα την ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη στην Ένωση Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και είπε ότι οι νέοι, από εδώ και πέρα, κατά την πρότασή του, θα πληρώνουν εισφορές όχι στα Ταμεία, αλλά σε κάποιο «κουμπαρά» από τον οποίο θα πάρουν σύνταξη. Αν λοιπόν αυτή τη στιγμή σταματήσουν οι εισροές προς το Σύστημα, τότε θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στους σημερινούς συνταξιούχους πώς θα παίρνουν τις συντάξεις τους εγγυημένες.

  • Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι όλο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από αναπτυξιακή άποψη, κατά την άποψή μου, είναι στον αέρα. Ούτε φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να γίνουν, εάν δεν εξασφαλιστεί τρόπος μείωσης των πλεονασμάτων. Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση, με το λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ. Μείωση δαπανών, που να μην έχει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι αυτό που κάναμε εμείς. Δηλαδή, αν ένα Υπουργείο εξοικονομήσει πόρους, να τους χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες του ιδίου Υπουργείου διότι υπάρχουν πολλές «τρύπες». Θεωρώ και το λέω και ως οικονομολόγος, εάν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό σύστημα της Ελλάδας, να το κάνουμε εξωστρεφές, καινοτόμο και ικανό να παράγει υψηλή προστιθέμενη αξία, τότε η κρίση που ζήσαμε, φοβάμαι δεν θα είναι η τελευταία.

  • Οι θέσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη του 4% είναι καλές ευχές. Κανείς δεν διαφωνεί. Για να αλλάξουμε το παραγωγικό σύστημα, όμως, πρέπει να συγκρουστούμε με κατεστημένα συμφέροντα και πρέπει να εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές. Θέλουμε εργαλεία δημόσιων πολιτικών, τομεακών πολιτικών, θέλουμε στοχευμένα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εμείς λοιπόν δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να μιλάμε σήμερα για το μέλλον. Εάν δεν είχαμε σταθεροποιήσει τη χώρα, εάν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια με καθαρό τρόπο, εάν δεν είχαμε δημιουργήσει απόθεμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την κακιά στιγμή που μπορεί να έρθει εξωγενώς, φοβάμαι ότι όλες αυτές οι συζητήσεις θα ήταν έωλες. Τώρα μπορούμε να συζητάμε για όλα αυτά διότι δημιουργήσαμε προϋποθέσεις μέλλοντος.

  • Ακούστε αυτό το νούμερο, 400 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν είναι δικό μου, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών το είπε… 400 δισεκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, μπήκαν στην Ελλάδα, μεταξύ 1998 και 2008, σε 10 χρόνια. Τι έγινε αυτός ο πλούτος; Τι έγιναν αυτοί οι πόροι; Τι έγινε με αυτά τα λεφτά; Τι παραγωγικό σύστημα δημιούργησαν; Τι κατανομή εισοδημάτων δημιούργησαν; Όταν μιλάμε λοιπόν σήμερα για ανάπτυξη 4% ή 5%, πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους μέλλοντος, όχι με όρους παρελθόντος, διότι αυτός ο τρόπος σκέψης οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας.

  • Με ενοχλεί η αίσθηση ουδετερότητας, σύμφωνα με την οποία υποτίθεται από τη μία έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη έχουμε τη Νέα Δημοκρατία και υπάρχει ένας χώρος λοιπόν ουδετερότητας και έχουμε μία λογική ίσων αποστάσεων. Εγώ λοιπόν θέλω να είμαι σαφής στο πολιτικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία συσπειρώνει δεξιά και ακροδεξιά και επομένως υπάρχει μία αντικειμενική ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος. Στην Πορτογαλία κυβερνά μία κυβέρνηση συμμαχική, αριστερών και σοσιαλιστών, έχοντας απέναντι τη δεξιά. Επομένως το πολιτικό μου σχόλιο και η πολιτική μου θέση είναι αυτή. Έχουμε εξ αντικειμένου ένα διπολισμό, όχι κατ’ ανάγκη δικομματισμό. Ο κάθε πόλος μπορεί να έχει πολλά κόμματα, μπορεί να έχει τη μορφή μιας παράταξης, ενός αστερισμού. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική πολιτική σήμερα, χωρίς να έχει σαφές μέτωπο σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πολιτικές.

  • Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι καινούργιο έχει συμβεί στη σχέση και στη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ και με τις προσδοκίες να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Μου φαίνεται ότι νιώθει, να το πω λαϊκά, ως «νύφη χωρίς γαμπρό». Εγώ καλώ τον κόσμο που είναι στο ΚΙΝΑΛ και βλέπει την προοπτική στην προοδευτική συμμαχία των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, όπως εξελίσσονται τα πράγματα και στην Ευρώπη, να κάνει την επιλογή του πριν από τις εκλογές, ενισχύοντας τον πόλο που ήδη υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε μετά τις εκλογές.

 

Αύριο το απόγευμα, στις 19:00, ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστόρηση 50 χρόνων. Από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ» των Αντώνη Κοτσακά & Χάρη Τσιόκα στην ΕΣΗΕΑ (Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» - Ακαδημίας 20, Αθήνα) ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα, στις 18:30, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα) ομιλία στο θεματικό τραπέζι «"Πρώτη φορά Αριστερά". Τι κατάφερε & τι όχι ο "λαός στην εξουσία"; Επιτεύγματα, δυνατότητες & αδυναμίες των δύο αριστερών μεταπολιτευτικών κυβερνητικών εγχειρημάτων (1981, 2015)» στο πλαίσιο του συνεδρίου του ENA Institute for Alternative Policies «1974 – 2024: H εποχή της δημοκρατίας & το μέλλον της»- Πρόγραμμα συνεδρίου: enainstitute.org/event/programma-synedriou-1974-2024-h-epochi-tis-dimokratias-to-mellon-tis/- Δείτε & μέσω livestreaming: www.youtube.com/watch?v=MkIZ-POk1EU ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Την Παρασκευή το απόγευμα, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), ομιλία στο συνέδριο του ENA Institute for Alternative Policies στο θεματικό τραπέζι «"Πρώτη φορά Αριστερά". Τι κατάφερε & τι όχι ο "λαός στην εξουσία"; Επιτεύγματα, δυνατότητες & αδυναμίες των δύο αριστερών μεταπολιτευτικών κυβερνητικών εγχειρημάτων (1981, 2015)».* Περισσότερα για το συνέδριο: enainstitute.org/synedrio/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr