Απάντηση στη ΝΔ για την οικονομία

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας στη δήλωση της Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη.

 

Η Έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε εχθές επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, καταγράφοντας για το 2017 τον ισχυρότερο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Όπως πιστοποιεί η Έκθεση, η ελληνική οικονομία εξέρχεται από το πολυετές καταστροφικό σπιράλ της ύφεσης, στο οποίο την είχαν παγιδεύσει οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Προκαλεί, όμως, απορία το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να σημειώνει τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης, την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών, θέτει θέμα απόκλισης του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά, τώρα συνέβη αυτή η απόκλιση;

Υπενθυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι η απόκλιση άρχισε ήδη επί δικής της διακυβέρνησης το 2008, ενώ με την πολιτική των μνημονίων από το 2010 εντάθηκε: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25,7%, οι επενδύσεις κατά 63,1%, η κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 26,3% και η απασχόληση κατά 17%.

Εκείνη την περίοδο δεν  εμφανίστηκε απλά μια απόκλιση, αλλά εδραιώθηκε ένα χάσμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών. Στην πραγματικότητα η χώρα περιθωριοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ και ο ελληνικός λαός βίωσε πρωτοφανή φτωχοποίηση. Αυτή τη συνθήκη περιθωριοποίησης ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση να ανατρέψει το 2015.

Παρά τη μεγάλη καταστροφή των προηγούμενων ετών, που είχε σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, την καθήλωση των μισθών και την κατάρρευση της κατανάλωσης, η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα λιτότητας.

Τη δυναμική της μεγέθυνσης καταδεικνύουν οι επενδύσεις, ο όγκος των οποίων το 2017 αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ. Την καθοδηγούν, επίσης, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό του αντίστοιχου της ΕΕ.

Η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όταν επί δεκαετίες βρισκόταν μετέωρη, χωρίς αντίστοιχο σχεδιασμό, και τελείως απροστάτευτη στους κινδύνους των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Έτσι, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τη μυωπική αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία προκάλεσε η διεξαγωγή των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, όπου μαζικά οι τοπικές κοινωνίες και οι παραγωγικοί φορείς τους κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θεωρούμε θετικό ότι η Νέα Δημοκρατία τον τελευταίο καιρό, έστω δια των δηλώσεων στελεχών της, τάσσεται υπέρ της ύπαρξης ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι νεοφιλελεύθεροι είχαν την άποψη πως οι αγορές αυτορυθμίζονται και το αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να διορθώσει τα πάντα.

2 ημέρες πριν

💬 Το τέλος των μνημονίων χαρακτηρίστηκε ως «επιστροφή στην κανονικότητα». Ωστόσο αυτή η κανονικότητα αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη & φτάνει στο τέλος της. Πρόκειται για πολύ αρνητικές τάσεις καθώς αν επιβεβαιωθούν, ενδεχομένως θα θέσουν σε αμφισβήτηση και πάλι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ανατραπούν, οι τάσεις αυτές δείχνουν ότι η κοινωνία θα περάσει ξανά δύσκολες ημέρες.💬 Στον Aπολογισμό του #ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-2019 τονιζόταν η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για συγκεκριμένους θεματικούς απολογισμούς ανά υπουργείο & άλλους τομείς δράσης. Το βιβλίο του Ανδρέα Ξανθού αποτελεί μια υποδειγματική συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση.💬 Τονίζεται -ακόμη και από αντιπάλους- ότι η διακυβέρνηση 2015-2019 ήταν μια έντιμη διαχείριση. Όμως, σε μια ιστορική εποχή που χαρακτηρίζεται από πολυκρίσεις, μια αριστερή διακυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί από το μετασχηματιστικό βάθος που θα έχει η πολιτική της.💬 Ο κατακερματισμός δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση της Αριστεράς. Προσωπικά έζησα τέτοιες καταστάσεις & στο παρελθόν. Και τις ξεπεράσαμε. Η κοινωνική Αριστερά υπάρχει. Και όχι μόνο υπάρχει, αλλά ζητά επίμονα όραμα, συγκεκριμένο πρόγραμμα & αξιόπιστη εκπροσώπηση. 💬 Η σκέψη μας & η δράση μας πρέπει να προσανατολιστούν όχι μόνο στο τώρα αλλά & στο αύριο & στο μεθαύριο με στόχο μια #Αριστερά υψηλών απαιτήσεων που έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα, ήθος, μακροχρόνια στρατηγική, άμεσους ιεραρχημένους στόχους, τεκμηριωμένες προτάσεις, πολιτικό κόμμα μαζικό, δημοκρατικά δομημένο, με συλλογική λειτουργία.* Σημεία από ομιλία στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ξανθού «Κόκκινο Νήμα. Υγεία - Κοινωνία - Πολιτική»#ΚόκκινοΝήμα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
📕 Ομιλία την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ξανθού «Το κόκκινο νήμα - #Υγεία, #Κοινωνία, #πολιτική» (Εκδόσεις Θεμέλιο). Στις 18:30 στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr