«Αριστερή προοδευτική συμπαράταξη για μια προοδευτική Ελλάδα»

Ομιλία στην Ιεράπετρα, στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου.

Ευχαριστώ όλες και όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.  Η παρουσία σας είναι τιμή για μας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της πόλης, της χώρας, της περιοχής.

Αυτό απαιτεί να έχουμε συνείδηση των νέων προκλήσεων, των διλημμάτων και των επιλογών που έχουμε να κάνουμε ατομικά ο κάθε πολίτης και συλλογικά ως κοινωνία. Τι συνέπειες θα έχει π.χ. στη ζωή μας, στη δουλειά μας, στη μόρφωση και στην ανάπτυξη των παιδιών μας η κλιματική αλλαγή, η οικολογική  κρίση, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Πώς θα αντιστρέψουμε τη  διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων; Θα βγάλουμε μαθήματα από την κρίση και τη χρεοκοπία; Θα οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης όπως εμείς αρχίσαμε να κάνουμε, σύμφωνα με τις σύγχρονες προοδευτικές αντιλήψεις για τη βιωσιμότητα και την ευημερία; Ή θα διακινδυνεύσουμε την επιστροφή στην άναρχη και άνιση ανάπτυξη του παρελθόντος;

Δυστυχώς συμβαίνουν πράγματα που αγνοούν τις ανάγκες της εποχής μας.  Αναφέρομαι σε αποφάσεις που μας πάνε προς τα πίσω. Τέτοια είναι η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των 37 σχολών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Όχι μόνο για το νόμο Λασιθίου αλλά για τη χώρα. Διότι συνδέεται η απόφαση αυτή με τη μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, την ακύρωση των διορισμών, την οπισθοδρόμηση  δηλαδή από μια βιώσιμη ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση, σε μια ανάπτυξη φτωχή σε γνώση, άναρχη και αποσπασματική όπως στο παρελθόν, πριν από την κρίση. Είναι πραγματικά πρόκληση η κυβέρνηση, να γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 κλείνοντας σχολές. Καλούμε τη κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση της για την αναστολή λειτουργίας των σχολών. Διαφορετικά ο λαός θα διεκδικήσει για μια ακόμη φορά αγωνιστικά το μέλλον του.

Όμως η συζήτηση για το μέλλον προϋποθέτει και απολογισμό. Τι παραλάβαμε, τι κάναμε και που βρισκόμαστε σήμερα; Πώς θα αξιοποιήσουμε την πείρα και τη γνώση που αποκτήσαμε, κυβερνώντας μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, ώστε να γίνουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί για την κοινωνία και το λαό;

Μια τέτοια συζήτηση έχει ξεκινήσει σε όλη τη χώρα με την άμεση συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Είναι μια συζήτηση άμεση και ανοιχτή, πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες, διότι τα ερωτήματα και  τα  διλήμματα θα τα απαντήσουμε μαζί. Διότι είμαστε και θα είμαστε ένα κόμμα αριστερό, κόμμα λαϊκό, που μαζί με τους πολίτες δημιουργούμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και το πρόγραμμα της για την προοδευτική Ελλάδα. Ασφαλώς θα γίνουν και εδώ τέτοιες εκδηλώσεις και εξειδικευμένες συζητήσεις,  στην πορεία προς το συνέδριο την Άνοιξη του 2020, το οποίο θα επισφραγίσει όλες αυτές τις διαδικασίες με τις συλλογικές αποφάσεις.

Στη σημερινή μας εκδήλωση, ωστόσο, όπως ήδη είπα, θέλουμε να επικεντρωθούμε στο Νόμο Λασιθίου και στην πόλη της Ιεράπετρας ειδικότερα.                                                                                       

Δουλέψαμε με σύστημα, αίσθηση ευθύνης και  σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες

Η σημερινή εκδήλωση έχει το χαρακτήρα ενός  απολογισμού για όλους εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον βουλευτή του Νομού σ. Θραψανιώτη και για εμένα προσωπικά.

Και θα ήθελα να τονίσω πως σε ό,τι κάναμε εδώ για την πόλη και την περιοχή, κινητήριος μοχλός ήταν τόσο ο βουλευτής όσο και οι οργανώσεις και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζοντας τις ανάγκες και τα αισθήματα των κατοίκων της πόλης έθεταν τα αιτήματα, εξηγούσαν τη σημασία τους, ζητούσαν την ικανοποίησή τους και όπου χρειαζόταν πίεζαν μαζί με την κοινωνία για να επιλυθούν. Διότι στη δική μας αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες είναι ο «Δήμος», είναι το ενεργό υποκείμενο της πολιτικής και όχι ο παθητικός δέκτης των αποφάσεων.

Με την έννοια αυτή ο απολογισμός αφορά και εμένα προσωπικά ως Αντιπρόεδρο και στη συνέχεια και ως υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον μου για την πόλη της Ιεράπετρας, τον Νομό και γενικότερα την Κρήτη ήταν δεδομένο, ισχυρό και διαρκές.

Θέλω να πω, επίσης, ότι η στάση μου δεν καθορίστηκε από στενά τοπικιστικά κριτήρια. Ασφαλώς δεν θα ήμουν ειλικρινής αν έλεγα ότι δεν με επηρέασαν οι συναισθηματικοί δεσμοί και μια αυξημένη αίσθηση ευθύνης  για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Κυρίως, όμως, εκείνο που κέντριζε το ενδιαφέρον μου ήταν η άμεση και προσωπική γνώση των προβλημάτων. Γνώριζα, επίσης, ότι η Κρήτη συνολικά, αλλά ιδιαίτερα ο Νομός μας, επλήγη έντονα από την κρίση αλλά και την εγκατάλειψη ή την αδιαφορία κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Δημιουργήσαμε λοιπόν μια μικρή ομάδα στο πλαίσιο της Αντιπροεδρίας και του Υπουργείου η οποία είχε το καθήκον να παρακολουθεί όχι όλα τα προβλήματα βεβαίως, αλλά τα πιο βασικά, μέρα με τη μέρα, και να με ενημερώνει για κάθε εμπλοκή.

Δεν σας κρύβω ότι κάποια από τα προβλήματα που γνώριζα και ο ίδιος προσωπικά όπως, το φράγμα και ο νέος αγωγός, τα χρησιμοποίησα πειραματικά, ως παραδείγματα, για να καταλάβω καλύτερα πώς λειτουργεί το κράτος, πώς λειτουργούν οι διάφορες  υπηρεσίες. Γιατί δεν συντονίζονται, γιατί δεν προχωρούν οι λύσεις αφού υπήρχαν τα χρήματα και η πολιτική βούληση ήταν δεδομένη; Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ ξέρουν τι εννοώ. Αν δεν δουλεύαμε έτσι, αν δεν κάναμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που τα έδωσα και στους ίδιους για να ελέγχουν την τήρηση των ημερομηνιών, το έργο θα έμενε ακόμη κολλημένο σε κάποιο από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Μπορεί να ρωτήσει κάποιος γιατί αυτή την απολογιστική συζήτηση δεν την κάναμε προεκλογικά; Η απάντηση είναι ότι θέλαμε ακριβώς να γίνει σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, να μην συνδεθεί με εκλογές και ψηφοθηρικές λογικές διότι ό,τι πετύχαμε τελικά το πετύχαμε χάρη στη συνεργασία μαζί σας, με τους φορείς της πόλης, με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, με το Δήμαρχο και τους πολίτες και πρωτίστως με  την περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη. Και αυτή τη συνεργασία θέλουμε να τη συνεχίσουμε και να την ενισχύσουμε στις νέες συνθήκες.

Πετύχαμε τους βασικούς μας στόχους

Η κατάσταση που υπήρχε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είναι γνωστή. Η χώρα ήταν στο κενό. Ο χρόνος είχε λήξει αλλά το δεύτερο μνημόνιο δεν είχε ολοκληρωθεί. Η χώρα δεν είχε ούτε συμφωνία  χρηματοδότησης ούτε μπορούσε να δανειστεί. Το δημόσιο ταμείο ήταν στο μείον, οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος Φεβρουαρίου του 2015 δεν μπορούσαν να πληρωθούν και αυτό έγινε όπλο πιέσεων, εκβιασμών. Οι επιχειρήσεις έκλειναν κατά χιλιάδες, η ανεργία είχε φθάσει στο 27%, τα νοσοκομεία της χώρας ήταν στα όρια της κατάρρευσης, κοινωνικές ομάδες αντιμετώπιζαν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Βεβαίως το έργο της αντιστροφής της πτωτικής τάσης δεν ήταν εύκολο. Και ασφαλώς το έργο μας δεν ήταν χωρίς αδυναμίες και λάθη. Άλλωστε ποιοι ήταν αλάθητοι; Εκείνοι που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία;

Όμως πετύχαμε στους βασικούς στόχους. Βγάλαμε τη χώρα από την παγίδα των μνημονίων και κρατήσαμε την προσφυγική κρίση υπό έλεγχο.

Θέσαμε την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Αντιστρέψαμε τις τάσεις διεύρυνσης της φτώχειας, των ανισοτήτων  και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δημιουργήσαμε κοινωνικές συνθήκες που η Χρυσή Αυγή δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος όπως πριν και αυτό μαζί με την αποκάλυψη των εγκλημάτων της, συνέβαλε στη διάλυσή της.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά, παρά τις υπονομεύσεις και τους περιορισμούς η κυβέρνηση της Αριστεράς παρέδωσε μια χώρα με κύρος, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, με την Ελλάδα να δανείζεται ως κανονική χώρα με μειωμένα επιτόκια, με τα δημόσια ταμεία με επαρκή αποθέματα ασφαλείας πάνω από τα 24 δις ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Και όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο χρέος, το καθαρό δημόσιο χρέος, παρά τα τεράστια ψεύδη που ελέχθησαν, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, εκτός από ότι δανειστήκαμε για να ενισχύσουμε το απόθεμα ασφαλείας που δημιουργήσαμε για να το έχουμε ως ασπίδα σε περίπτωση κρίσεων στο μέλλον.

Η μεγάλη εικόνα: ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ

Πριν αναφερθώ στα ειδικότερα θέματα της Ιεράπετρας θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή στην κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

Την πενταετία, λοιπόν, 2010-2014 εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ για νέα έργα συνολικά για την Κρήτη 649 εκατομμύρια. Την πενταετία 2015-2019 εγκρίθηκαν συνολικά για την Κρήτη νέα έργα ύψους 1,227 εκ. ευρώ. Είχαμε λοιπόν μια ισχυρή αύξηση της τάξης του 89%, σχεδόν διπλασιασμός. Με τον τρόπο αυτό βελτιώσαμε τη συμμετοχή της Κρήτης στην κατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Αν δούμε τώρα τι γίνεται στο εσωτερικό της Κρήτης, θα διαπιστώσουμε μεγάλες, και απαράδεκτες ενδοπεριφερειακές ανισότητες με μεγάλο θύμα τον Νομό Λασιθίου και σε μικρότερο βαθμό τον Νομό Ρεθύμνου.

Την πενταετία 2010-2014, όπως είπαμε, εγκρίθηκαν για ολόκληρη την Κρήτη 649 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα ήταν για τον Νομό Λασιθίου; Μόλις 10 εκ. ευρώ. Μόλις το 1,5%. «Ριγμένος», αλλά όχι στο βαθμό αυτό, ήταν και ο Νομός Ρεθύμνου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μια πολιτική ανακατανομής των πόρων με στόχο την περιφερειακή δικαιοσύνη, δηλαδή, τον περιορισμό των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Ενώ λοιπόν την πενταετία 2010-2014 στο Νομό Λασιθίου εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 10 εκ. ευρώ την πενταετία 2015-2019 εγκρίθηκαν έργα ύψους 74,3 εκ. ευρώ, εφτά φορές περισσότερα.

Όμως παρόλο που η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, η υστέρηση παραμένει σημαντική.

Η προσπάθεια λοιπόν που άρχισε από τη δική μας κυβέρνηση πρέπει να συνεχιστεί. Οι φορείς και οι πολίτες του Νομού πρέπει να επαγρυπνούν.

Τρεις προτεραιότητες

Έρχομαι τώρα στα ειδικότερα θέματα του Νομού και ειδικά της Ιεράπετρας. Όταν αναλάβαμε, η κοινωνία της Ιεράπετρας ήταν ανάστατη. Από τα πολλά προβλήματα, τρία ήταν μόνιμη πηγή άγχους και ανασφάλειας.

Το κλείσιμο του ΤΕΙ, ήταν το πρώτο. Η υπολειτουργία του Νοσοκομείου στα όρια της διάλυσης, ήταν το δεύτερο και η αγωνία από τη λειψυδρία και το άδειασμα του φράγματος, ήταν το τρίτο. Και τα τρία αυτά προβλήματα, υγεία, παιδεία, υποδομές ήταν έντονα όχι μόνο για την Ιεράπετρα αλλά για όλο το Νομό. Γι’ αυτό τα χαρακτηρίσαμε ως βασικές προτεραιότητες. Ο σ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε στον Νομό. Εγώ θα αναφερθώ κυρίως στην Ιεράπετρα.

Το Νοσοκομείο

Αρχίζω με το Νοσοκομείο. Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει κάνει δημόσιο απολογισμό. Είναι αναρτημένος στο site του νοσοκομείου. Και είναι αναλυτικός. Εγώ θα σταχυολογήσω ορισμένα μόνο ενδεικτικά στοιχεία.

  • Από το 2016 έως το 2019 προσλήφθηκαν 70 άτομα προσωπικό, σχεδόν όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα ανακόπηκε η φυγή του ήδη μόνιμου προσωπικού. 2018: 4 αποχωρήσεις, 21 προσλήψεις.
  • Παράλληλα, το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με εξοπλισμό, πληρώθηκαν χρέη, τα οικονομικά του Νοσοκομείου μπήκαν σε τάξη.
  • Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αυξήθηκαν ποσοτικά και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά.
  • Οι πολίτες της Ιεράπετρας αναγνωρίζουν την πρόοδο, εμπιστεύονται το Νοσοκομείο τους και είμαι βέβαιος ότι θα αντισταθούν αγωνιστικά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του.
  • Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι εξαλείψατε τους αποκλεισμούς από το δημόσιο σύστημα υγείας και χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας μπόρεσαν να νοσηλευτούν και  να κάνουν παρακλινικές εξετάσεις.

Είναι φανερό ότι τα παραπάνω δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχαν πρώτον, η διαρκής αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της Ιεράπετρας και των εργαζομένων του Νοσοκομείου και δεύτερον, μια κυβέρνηση που παρά τους περιορισμούς είχε ως σταθερή προτεραιότητά της τη στήριξη του συστήματος υγείας.

Και έρχομαι στο ζήτημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Νομός Λασιθίου ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένος από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σαν να μην υπήρχε στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Ήταν λοιπόν σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Νομός Λασιθίου μπήκε στο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η ανώτατη εκπαίδευση χωροθετήθηκε και στο Λασίθι με νόμο του κράτους και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό έγινε με ένα σχεδιασμό που δημιουργεί ένα ξεχωριστό πόλο εκπαίδευσης και έρευνας στο Νομό. Δημιουργήθηκαν έτσι δυνατότητες για συνέργειες, συνεργασίες και εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων που θα ενισχύουν τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η απόφαση για την ίδρυση αυτών των σχολών δεν ήταν πελατειακή πολιτική όπως είπε προχθές η κα Κεραμέως  αλλά καθυστερημένη διόρθωση ενός άνισου σχεδιασμού και μιας χρόνιας αδικίας σε βάρος του Νομού. Ζητούμε, λοιπόν, από την υπουργό να μη τολμήσει να ακυρώσει τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το ίδιο ισχύει και για το Μουσικό Γυμνάσιο. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε η αναστολή να είναι προσωρινή και το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά στη νέα περίοδο στο Καβούσι όπως ήταν και ο σχεδιασμός.

Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις να διεκδικήσουμε από κοινού τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της περιοχής.

Το πρόβλημα του νερού

Έρχομαι τώρα στο τρίτο πρόβλημα. Το νερό για ύδρευση και για άρδευση ήταν πάντα ένα είδος σε ανεπάρκεια στην περιοχή μας.

Νιώθω ικανοποίηση που ως κυβέρνηση  δρομολογήσαμε ορισμένες παρεμβάσεις που απαντούν στο πρόβλημα αυτό σε βάθος χρόνου. Η προκήρυξη για την κατασκευή του προσαγωγού που θα ενισχύσει τον εφοδιασμό του φράγματος των Μπραμιανών με νερά από το Μύρτος και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα εντάξαμε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα ποσό της τάξης των 22 εκατ. ευρώ για τα νερά της Μαλάβρας με στόχο τη βελτίωση του δικτύου και της ποιότητας του νερού. Το έργο θα υλοποιηθεί με συνεργασία Δήμου Ιεράπετρας, ΤΟΕΒ και Υπουργείου.

Παράλληλα, εγκρίναμε 3 εκ. ευρώ για το έργο αντικατάστασης τμήματος του εξωτερικού υδραγωγείου του Δήμου Ιεράπετρας. Ανάλογα έργα δρομολογήθηκαν ή μελετώνται και σε άλλες περιοχές του Νομού, σύμφωνα και με το σχεδιασμό και τις προτάσεις  του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Αγρότες και αγροτική παραγωγή

Η πρωτογενής παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα ήταν σε μια πορεία χρόνιας συρρίκνωσης ακόμη και πριν από τα μνημόνια.  Με την πολιτική που ασκήσαμε κάναμε την αγροτική οικονομία βασικό πυλώνα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής στη βάση ενός μακρόπνοου προγράμματος σύγχρονης αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό δώσαμε έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών έως 40 ετών, εντάσσοντας 16.000 νέους αγρότες σε προγράμματα ενίσχυσης. Θεσπίσαμε το αφορολόγητο όριο που έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών να απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος. Φέραμε νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού με τις διεπαγγελματικές, τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών. Για την ενίσχυσή τους καθιερώσαμε και επιπλέον κίνητρα, όπως τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων. Δημιουργήσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία, τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει από εκεί που τα αφήσαμε. Και στην κατεύθυνση αυτή παραχωρήθηκε κατά πλήρη κυριότητα, χωρίς αντάλλαγμα, στην «ΕΝΩΣΗ» το ακίνητο των ελαιοδεξαμενών Ιεράπετρας, του οποίου είχε ήδη τη χρήση, προκειμένου να μπορέσει να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της.

Κρήτη

Υπήρχαν και πολλά άλλα πεδία στα οποία υπήρξαν παρεμβάσεις είτε για την επίλυση υπαρχόντων προβλημάτων είτε για την αποτροπή δημιουργίας νέων.  Όμως δεν θα ήθελα να επεκταθώ.  Στα παραρτήματα του απολογισμού που ετοίμασαν οι συνεργάτες μου υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.

Θα ήθελα πριν ολοκληρώσω να επιστρέψουμε από το ειδικό στο γενικό και από το τοπικό στο ευρύτερο.

Διότι η ζωή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών εξαρτάται από τις γενικότερες επιλογές.

Ο σχεδιασμός λοιπόν των μεταφορών και των υποδομών σε κλίμακα Κρήτης επανακαθορίζει τις τοπικές εξελίξεις. Από την άποψη αυτή ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα θα πρέπει να αποτραπεί. Το έργο πρέπει να προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό που είχε γίνει εκτός και αν υπάρχει καλύτερος, φθηνότερος και συντομότερος τρόπος. Αλλά δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικό. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι πρέπει να ενταχθεί σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό που να περιλαμβάνει όλη την Νοτιοανανατολική Κρήτη και ο Νότιος  Άξονας σύνδεσης  της Ιεράπετρας με το Καστέλι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Η ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με την Αττική ευτυχώς προχωρά, παρά τις εμπλοκές που επιχείρησαν ορισμένοι, και το έργο αυτό θα δημιουργήσει ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση πόρων.

Μέσα από τα ενδεικτικά αυτά παραδείγματα βλέπουμε τη σημασία που έχουν όχι μόνο τα μεμονωμένα έργα  αλλά τα ολοκληρωμένα σχέδια. Μας ανησυχεί που η νέα κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή στρατηγική που εμείς συγκροτήσαμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη την εγκαταλείπει και στη θέση της βάζει τη γνωστή από το παρελθόν εξυπηρέτηση αποσπασματικών και πελατειακών συμφερόντων, όπως έδειξε και πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Μπορούμε

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την ψήφο του λαού. Ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη ιστορική στιγμή. Αποφύγαμε κινδύνους, αποτρέψαμε απειλές και βάλαμε  τις βάσεις για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

Ο λαός έκανε την επιλογή του και είναι σεβαστή. Όμως το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ παρόντα και πρωταγωνιστή και εν δυνάμει κυβέρνηση ξανά της χώρας.

Αυτό μας δημιουργεί ακριβώς την ευθύνη όχι μόνο να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα εκφράσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη έδειξε ήδη με ποιους είναι, ποια συμφέροντα κατά προτεραιότητα υπηρετεί. Ενώ ως αντιπολίτευση υποσχόταν φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλους, τον πρώτο φόρο που μείωσε και τον μόνο που μείωσε δραστικά ήταν ο φόρος στα κέρδη και τα μερίσματα. Από τα 1,2 δις, που είναι όλα τα μέτρα, πάνω από τα 600 εκατομμύρια δεσμεύτηκαν για αυτόν το σκοπό, την ελάφρυνση για τους οικονομικά πιο ισχυρούς. Η λεγόμενη μεσαία τάξη θα περιμένει για πολύ.

Ενώ ως αντιπολίτευση η ΝΔ μιλούσε για ανάπτυξη για όλους, στην πράξη δείχνει ότι  ως ανάπτυξη εννοεί τη συμπίεση του κόστους εργασίας, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ενώ ως αντιπολίτευση μιλούσε για σεβασμό στους θεσμούς, ως κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε, άρχισε με την κομματικοποίηση του κράτους χωρίς δισταγμούς, αποκαλύπτοντας ένα αυταρχικό πρόσωπο. Ενώ χαρακτηρίζει  σκευωρία κάθε προσπάθεια αποκάλυψης σκανδάλων και απονομής δικαιοσύνης για αυτά.

Απέναντι σε αυτό το μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού, προβάλλει η ανάγκη για μια ευρεία συμπαράταξη των αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Κι αυτή η υπόθεση δεν είναι στενά κομματική. Είναι υπόθεση κάθε προοδευτικού πολίτη. Είναι μια βαθιά κοινωνική ανάγκη για όλους όσοι θέλουν τη στήριξη της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και όχι ιδιωτικοποίησή του. Θέλουν μια κοινωνία αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι μια πολιτική που θεωρεί ως κανονικότητα τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτό είναι το νόημα της προσπάθειας μας. Να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη ως έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με έναν πολιτικό φορέα μαζικό, ανοικτό και συμμετοχικό.

Δεν διεκδικούμε την  ιδιοκτησία ή το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Γι’ αυτό και μιλάμε για παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτό όμως σε συνεργασίες και συγκλίσεις. Και αυτή η πρόκληση μας αφορά όλους, από το προοδευτικό κέντρο ως την πολιτική οικολογία, όλες τις αποχρώσεις της Αριστεράς. Το πρώτο, λοιπόν, που σας ζητάμε είναι όλοι όσοι συμφωνείτε και στηρίζετε αυτή την προοπτική να είστε συμμέτοχοι στη νέα πορεία και στις αποφάσεις που θα πάρουμε για την επόμενη μέρα.

Η κυβερνητική εμπειρία που αποκτήσαμε τόσο από τα γενικά πολιτικά ζητήματα όσο και από τα προβλήματα της πόλης και του Νομού, μάς κάνει αισιόδοξους. Την πλούσια αυτή εμπειρία μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε ισχυρή προωθητική δύναμη για  ακόμη πιο έμπειρη και ικανή αριστερά στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων στο πεδίο της διακυβέρνησης.

Μπορούμε μαζί με τους πολίτες, με διάλογο, με συνεργασίες, με πρόγραμμα και πάνω από όλα με πυξίδα τις αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης, να δημιουργήσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, να δώσουμε αξιοπιστία  στην πολιτική, φέρνοντας στο κέντρο της προσοχής μας  τους πολίτες, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr