Άρθρο στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ” _Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών_

                  ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ

 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τα χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει η στάση των ευρωπαϊκών λαών απέναντι σε δύο κορυφαία γεγονότα που χαρακτηρίζουν τη συγκυρία:

 

Το πρώτο είναι η δομική κρίση που ζούμε, μια κρίση που δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και οικολογική, κοινωνική και αξιακή.

 

Το δεύτερο είναι η νέα συναίνεση που διαμορφώθηκε μέσα από τις διαδοχικές συνόδους του G8 και του G20 με πιο αποφασιστική την τελευταία που έγινε αρχές Απρίλη στο Λονδίνο. Μια συναίνεση που νομιμοποιεί τον προσωρινό κρατικό παρεμβατισμό, αρκεί αυτός να  αποσκοπεί στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην κατοχύρωση των κεκτημένων του νεοφιλελευθερισμού υπέρ του κεφαλαίου και στην αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων.

 

Οι εκλογές αυτές, μέσω της μεγάλης αποχής και του αποτελέσματός τους, έδειξαν:

 

α) την αποστασιοποίηση των ευρωπαϊκών λαών και κυρίως της νεολαίας από την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τους θεσμούς της, με τους όρους που αυτή γίνεται,

 

β) την περαιτέρω απονομιμοποίηση της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης και της νέας εκδοχής της,

 

γ) τη σχετική εκλογική ενδυνάμωση της παρεμβατικής δεξιάς τύπου Μέρκελ και Σαρκοζί παρά της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν, κατά τη γνώμη μου, τη «μεγάλη εικόνα» που προκύπτει από αυτές τις εκλογές.

 

Πού οφείλεται, όμως, αυτή η αδυναμία της σοσιαλδημοκρατίας και των δυνάμεων της λεγόμενης κεντροαριστεράς να αναδειχθούν σε φορέα μιας εναλλακτικής στρατηγικής; 

 

Γιατί από αυτή την αδυναμία της σοσιαλδημοκρατίας δε μπόρεσαν να επωφεληθούν, όσο θα έπρεπε και όσο πολλοί περίμεναν, οι δυνάμεις της Αριστεράς; 

 

Γιατί, αντίθετα, μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας εκφράσθηκε, σε πολλές χώρες, μέσω απροκάλυπτα ξενοφοβικών ακροδεξιών κομμάτων;

 

Τι εκφράζει η άνοδος των οικολόγων, σημαντική σε ορισμένες χώρες;

 

                           Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ

 

Δυο λέξεις κλειδιά – η κρίση και ο φόβος – μας επιτρέπουν, νομίζω, να φωτίσουμε περαιτέρω τα ερωτήματα αυτά.

 

Η κρίση αυτή, λόγω του δομικού της χαρακτήρα, αναδεικνύει ως επίδικο, την κατανομή του τεράστιου οικονομικού κόστους, αλλά και την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των διαρθρωτικών αλλαγών που η κρίση αυτή καθιστά αναπόφευκτες. Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την οικολογική καθιστά τη διάσταση αυτή κρίσιμη. Αναδεικνύεται ένα πεδίο κοινωνικού και πολιτικού ανταγωνισμού, με επίδικο τα ζητήματα διανομής και αναδιανομής, αλλά και το «μοντέλο ανάπτυξης», δηλαδή τις μορφές οργάνωσης της οικονομίας, της εργασίας και κοινωνικής ζωής.

 

Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ενήμερες του γεγονότος αυτού, προσπάθησαν να απαντήσουν στην κρίση αυτή με όρους «νέου μοντέλου». Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «πράσινη ανάπτυξη». Οι εργατικοί στη Βρετανία μίλησαν για νέα «βιομηχανία – νέες θέσεις εργασίας», οι Γερμανοί και οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες μίλησαν για νέα αναδιανομή. Μίλησαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για νέο μοντέλο, όμως το έκαναν χωρίς να αμφισβητούν το παλιό, το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και τα αποτελέσματά του. Αυτό, σε συνδυασμό με το κυβερνητικό παρελθόν τους όπου έκαναν όσα σήμερα καταγγέλλουν, τους κατέστησε αναξιόπιστους. Επί πλέον, τα όσα ρηχά είπαν περί ελέγχου και εποπτείας, η παρεμβατική δεξιά όχι μόνο τα υιοθέτησε, αλλά και τα υπερφαλάγγισε. Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, επομένως, συνεχίζεται και θα αποδειχθεί – κατά τη γνώμη μου – πολύ πιο βαθιά απ’ όσο ορισμένοι νομίζουν.

 

Κρίση σημαίνει επίσης ανεργία και περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Η ανασφάλεια της  εργασίας, ο φόβος της απόλυσης συναντούνται με άλλες πηγές ανασφάλειας και φόβου. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός τώρα αρχίζουν να παίρνουν πραγματικές διαστάσεις, εξαιτίας και της απουσίας μιας συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής.

 

Οι εκλογές λοιπόν φαίνεται πως κρίθηκαν σε ευρωπαϊκή κλίμακα σε δύο κυρίως επίπεδα: Εκείνο του εναλλακτικού υποδείγματος, των εναλλακτικών τρόπων οργάνωσης της παραγωγής, της διανομής, της εργασίας, της κατανάλωσης, της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής γενικότερα και εκείνο του φόβου και της ανασφάλειας. 

 

                     ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ

 

Αν και οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν, η δική μας αριστερά, κατά τη γνώμη μου, υστέρησε πανευρωπαϊκά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στα δύο αυτά μέτωπα εξαιτίας και υποκειμενικών αδυναμιών. Ειδικά στη χώρα μας, η ανάγκη απάντησης στην κρίση με όρους ενός συνολικού και συνεκτικού σχεδίου εναλλακτικών τρόπων παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης δεν κατανοήθηκε ούτε έγκαιρα ούτε επαρκώς.

 

Οι προγραμματικές επεξεργασίες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως στο πλαίσιο της «συμβολής» του ΣΥΝ, δεν κατέστησαν ποτέ κεντρικός πολιτικός λόγος είτε διότι λανθασμένα θεωρήθηκαν «διαχειριστικές» του συστήματος είτε διότι – από άλλους – κακώς θεωρήθηκαν περισσότερο αντισυμβατικές απ’ όσο τις ήθελαν. Έτσι, μια δυνατότητα, όχι μόνο άμυνας, αλλά και προγραμματικής και πολιτικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα απλά δεν αξιοποιήθηκε.

 

Στο ζήτημα πάλι του φόβου και της ανασφάλειας αναδείχθηκε μια ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά την ιδεολογική και πολιτική αντιμετώπιση αντιθέσεων που τυπικά μπορεί να είναι δευτερεύουσες, αλλά συγκυριακά ή τοπικά μπορεί να καταστούν κυρίαρχες αντιθέσεις ανάμεσα σε όμοιους ή ομοιοπαθείς, φτωχούς, ανέργους, μετανάστες, αποκλεισμένους κλπ.

 

Σε ορισμένες χώρες, κερδισμένοι από την εκμετάλλευση του φόβου και της ανασφάλειας, αναδείχθηκαν ξενοφοβικά ακροδεξιά κόμματα.

 

Αντίθετα, στο ζήτημα των εναλλακτικών προτύπων και μορφών οργάνωσης της κοινωνίας, εκεί που, όπως στη Γαλλία, οι πράσινοι είχαν ισχυρή ηγετική έκφραση και προγραμματική επάρκεια, πέτυχαν σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Η δική μας αριστερά, λοιπόν, πιέστηκε. Οι φιλόδοξοι στόχοι που όχι αυθαίρετα έθεσε, προσέκρουσαν σε μια αναντιστοιχία με τα προγραμματικά, πολιτικά και οργανωτικά εφόδιά της. Πιέστηκε, αλλά δεν κατέρρευσε όπως θέλουν ορισμένοι. Αντίθετα, σε πολλές χώρες κατέγραψε μικρή (Γερμανία, Γαλλία) ή μεγαλύτερη (Πορτογαλία) άνοδο.

 

Αν λάβουμε υπόψη μας μάλιστα ότι μεγάλες καπιταλιστικές κρίσεις, λόγω των άνισων επιπτώσεων που έχουν, αποσταθεροποιούν σε πρώτο στάδιο τη συνοχή πρωτίστως των αριστερών σχηματισμών, τότε μπορούμε να δούμε στα αποτελέσματα αυτά μια αντοχή της αριστεράς σ’ ένα περιβάλλον πιέσεων για τις οποίες δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη.

 

Και με τα δεδομένα όμως αυτά, το αποτέλεσμα, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερο. Και ακριβώς γι’ αυτό έχει νόημα μια αναλυτική συζήτηση των επιμέρους λαθών ή παραλείψεων.

 

Προσωπικά, θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο. Γνωρίζουμε και από την ιστορία ότι η πρώτη απάντηση των λαών στην κρίση δεν είναι και η τελευταία. Μέσα από την κρίση, που με διάφορες μορφές θα μας συνοδεύει για χρόνια, αναδεικνύονται προκλήσεις στις οποίες η Αριστερά όχι μόνο μπορεί να απαντήσει, αλλά και να τις καταστήσει εφαλτήριο ανόδου της. Από την άλλη πλευρά, ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνται από δυνάμεις με πολλές εμπειρίες και σκληρές δοκιμασίες. Εκπροσωπούν μια αριστερά ανοιχτή στο καινούριο, μια αριστερά που μαθαίνει. Αντικειμενικές, δηλαδή, προϋποθέσεις για μια προγραμματική και πολιτική αντεπίθεση είναι υπαρκτές.

 

Για να προχωρήσει όμως στους μεγάλους, μακράς πνοής προγραμματικούς και ιδεολογικούς επανακαθορισμούς που χρειάζεται, για να κάνει πράξη μια αναθεμελίωσή της, μέσα από τη δράση, εν κινήσει, έχει ανάγκη από μια αντιστοίχιση μέσων και στόχων και, πρωτίστως, έχει ανάγκη από ένα κόμμα, στην περίπτωσή μας τον ΣΥΝ, πολυτασικό μεν, αλλά λειτουργικά συμπαγές και έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό στον ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς και της οικολογίας, χώρο δημοκρατικού διαλόγου και αποτελεσματικής κοινής δράσης. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε και να κερδίσουμε. 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr