Ανιχνεύοντας νέους δρόμους… – Άρθρο στα Νέα

Οι εξελίξεις σε Βραζιλία και Αργεντινή δείχνουν ότι οι δύο αυτές χώρες αναζητούν το μέλλον σ’ έναν νέο μετα-νεοφιλελεύθερο ορίζοντα ενώ η Ευρώπη μένει παγιδευμένη στις νεοφιλελεύθερες λογικές.

Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στην Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, αποδείχθηκε για όλους εμάς που συμμετείχαμε σ’ αυτήν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική εμπειρία. Σκοπός του ταξιδιού  μας δεν ήταν να ανακαλύψουμε κάποιο «μοντέλο» προς αντιγραφή αλλά να καταστήσουμε γνωστές τις θέσεις μας, να αναζητήσουμε ειλικρινείς συνομιλητές και εν δυνάμει συμμάχους για την υλοποίηση του δικού μας πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εμείς εκτιμήσαμε από την αρχή πως η κρίση που ζούμε, εκτός από τις ενδογενείς αιτίες της, είναι μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης.
Αφού λοιπόν οι τύχες του λαού μας κρίνονται σε σημαντικό βαθμό στην ευρύτερη γεωπολιτική αρένα της Ευρώπης και του κόσμου, αφού κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον μας λαμβάνονται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, στόχος μας πρέπει να είναι η αναζήτηση συνομιλητών και δυνητικών συμμάχων αντίστοιχης γεωπολιτικής εμβέλειας. Στρατηγική μας δεν πρέπει να είναι η εθνική αναδίπλωση και το κλείσιμο στον εαυτό μας αλλά η διεθνοποίηση του «ελληνικού ζητήματος».

Για τους λόγους αυτούς από την αρχή μιλήσαμε για την ανάγκη ενός «εθνικού σχεδίου ενταγμένου σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή και παγκόσμια δυναμική».

Αυτή η ευρύτερη ευρωπαϊκή και παγκόσμια δυναμική διαμορφώνεται από τις  κοινωνικές αντιστάσεις και τις πολιτικές διαφοροποιήσεις λαών και κυβερνήσεων που έστω και μερικώς αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και της καταστροφής του κοινωνικού κράτους.

Αυτό το σχέδιο υπηρετούν  οι επισκέψεις και οι επαφές που κτίζουμε με κοινωνικά κινήματα, τους λαούς και θεσμούς της Ευρώπης, ακόμη και τις κυβερνήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Σ’ αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και η αποστολή στη Λατινική Αμερική, και άλλα ταξίδια και αποστολές που θα ακολουθήσουν.

Ορισμένοι θέλησαν να δουν στο ταξίδι μας στην Λατινική Αμερική μια απόδειξη για τον υποτιθέμενο «αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Όμως η ευρωπαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η προσδοκία  μιας αλλαγής σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι, αντίθετα, εκείνο που καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και την πολιτική του αντικείμενο ζωηρού διεθνούς ενδιαφέροντος. Και δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι το ταξίδι μας έγινε μετά από επίσημη πρόσκληση της Γερουσίας της Αργεντινής και του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας.
Ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από άγνοια ή ιδεολογική τύφλωση παρουσίασαν τη Βραζιλία και την Αργεντινή ως δύο χώρες καθυστερημένες και περιθωριακές.

Βεβαίως και οι δυο αυτές χώρες φέρνουν τραύματα από τις νεοαποικιακές πολιτικές και τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα του ΔΝΤ. Όμως σήμερα αποτελούν δύο αναπτυσσόμενες οικονομίες και σημαντικές διεθνείς δυνάμεις. Η Αργεντινή είναι μέλος του G20 και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Βραζιλία είναι επίσης μέλος του G20 και διαδραματίζει δραστήριο ρόλο στα πλαίσια της άτυπης ένωσης των λεγόμενων BRICS, από τα αρχικά των χωρών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Στα πλαίσια των BRICS συζητούνται πρωτοβουλίες για ένα διεθνές «λογιστικό χρήμα» και για ένα εναλλακτικό Διεθνές Ταμείο βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση  με όρους ριζικά διαφορετικούς από εκείνους του ΔΝΤ. Ανεξάρτητα από την τύχη των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, γεγονός είναι ότι τόσο η Αργεντινή όσο και η Βραζιλία αποτελούν χώρες με ρόλο και λόγο στην υπό εκκόλαψη νέα αρχιτεκτονική του κόσμου.

Έχει λοιπόν σημασία το γεγονός ότι στο πρόσωπο των λαών και των κυβερνήσεων αυτών των χωρών βρήκαμε ειλικρινείς φίλους της χώρας μας και του ελληνικού πολιτισμού, νοιώσαμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και, το πιο σημαντικό, διαπιστώσαμε κοινές αξίες, κοινές ανάγκες και κοινά συμφέροντα για μια αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την κρίση, σε αντίθεση με την καταστροφική λιτότητα που μας έχει επιβληθεί.

Δεύτερος στόχος μας ήταν να διερευνηθούν δυνατότητες για αναβάθμιση και διεύρυνση τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τις χώρες αυτές, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης διεθνούς πολιτικής την οποία εμείς υποστηρίζουμε. Και διαπιστώσαμε πως τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν σημαντικές αλλά μένουν αναξιοποίητες. Πέραν των πρώτων υλών  η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν κάνει σημαντικές προόδους και σε τομείς της βιομηχανίας, της έρευνας και της καινοτομίας. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει διμερής ή και πολυμερής συνεργασία.

Από την άποψη αυτή μπορούμε να πούμε ότι το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ άνοιξε έναν δρόμο για την αναβάθμιση και τη διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Λατινική Αμερική. Ελπίζουμε το Υπουργείο Εξωτερικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου δηλώνει θετική προς μια τέτοια κατεύθυνση, να αναλάβει την πρωτοβουλία για την αναγκαία προεργασία.

Τρίτος στόχος του ταξιδιού μας ήταν να δούμε επί τόπου εμπειρίες και να συζητήσουμε ιδέες για εναλλακτικές πολιτικές, και νέους δρόμους και τρόπους ανάπτυξης.

Ορισμένοι κακόβουλα υποστήριξαν πως δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από την Αργεντινή ή τη Βραζιλία διότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Αργεντινής αλλά και οι οικονομικές επιδόσεις της Βραζιλίας οφείλονται στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, τις οποίες εξάγουν στις διεθνείς αγορές και όχι στις πολιτικές που εφάρμοσαν. Πρόκειται για μια σκόπιμη υπεραπλούστευση που θέλει να κρύψει τη δυνατότητα εναλλακτικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις και στις δύο χώρες που επισκεφθήκαμε, αντίθετα, δείχνουν πως η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Και οι δύο χώρες απάντησαν στην κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή εισοδημάτων, αύξηση της απασχόλησης, περιορισμό της φτώχειας, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, προγράμματα επανένταξης των αποκλεισμένων από τα δημόσια αγαθά.

Βεβαίως η άνοδος της τιμής της σόγιας και άλλων πρώτων υλών βοήθησε αποφασιστικά, αλλά η υπέρβαση της κρίσης ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που συγκροτούν αυτό που ορισμένοι συνομιλητές μας ονόμασαν ένα μοντέλο «περιεκτικής ανάπτυξης» (Inclusive Growth). Πρόκειται για μια πολιτική που σε αντίθεση προς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που «παράγει» ανισότητες και αποκλεισμούς, αυτή φιλοδοξεί να μειώσει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς χωρίς να δημιουργεί νέους.

Όμως στο σημείο αυτό αναπτύσσονται προβληματισμοί που προσωπικά συμμερίζομαι. Ενώ τα θετικά αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται, δεν θεωρούνται επαρκή λόγω του μεγέθους του κληρονομημένου κοινωνικού προβλήματος. Ενώ η ανάπτυξη θεωρείται αναγκαία, αυτή πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή των παραγωγικών, καταναλωτικών και των αξιακών προτύπων. Σκοπός και κριτήριο της πολιτικής δεν πρέπει να είναι η ποσοτική ανάπτυξη και ο καταναλωτισμός αλλά η «καλή ζωή», το “Buen Vivir” όπως λένε οι Ισπανοί, ή το δικό μας «ευ ζην», με σύγχρονο κοινωνικό, αξιακό και οικολογικό περιεχόμενο.

Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Λατινική Αμερική είναι πιο πίσω από την Ευρώπη ακόμη και από εμάς σε ό,τι αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και σε πολλούς άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κοινωνικές δομές», μας είπαν, «που στην Ευρώπη τις κάνατε πριν από τριάντα ή σαράντα χρόνια». Σωστά! Μόνο που στην Ευρώπη αυτές ακριβώς οι δομές σήμερα απειλούνται ή  και καταστρέφονται, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Όμως, ενώ η Ευρώπη μένει παγιδευμένη στις νεοφιλελεύθερες λογικές, στη Λατινική Αμερική αναζητούν το μέλλον σ’ έναν νέο μετα-νεοφιλελεύθερο ορίζοντα. Και το θέμα, βέβαια, δεν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα στον Λούλα ή την Κίρχνερ, όπως κάποιοι μας συμβούλεψαν, αλλά πώς, αξιοποιώντας και τις δικές τους εμπειρίες, θα πρωταγωνιστήσουμε για την ανατροπή της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διαδικασία ανάδειξης του νέου υποδείγματος, που και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής και οι λαοί της Ευρώπης έχουν ανάγκη.

 

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr