«Δημόσιες πολιτικές & ισχυρό κοινωνικό κράτος, η απάντηση στην κρίση»

Σημεία συνέντευξης Γιάννη Δραγασάκη στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 105,8 με την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή.

To ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Αυτή την ώρα αυτά που προέχουν είναι: Η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία, ο περιορισμός των συνεπειών σε όλα τα επίπεδα.
  • Η οικονομία πρέπει να στηριχθεί τόσο από την πλευρά των εισοδημάτων και της ζήτησης όσο και από την πλευρά της παραγωγής και της προσφοράς. Κι εδώ είναι κρίσιμος ο ρόλος του κράτους. Κρίσιμος όμως για η ρευστότητα της οικονομίας είναι και ο ρόλος των τραπεζών.
  • Η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ρευστότητα και εμείς από την πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι η ρευστότητα θα φθάσει σε εκείνους που τη χρειάζονται.
  • Στον ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμαστε περήφανοι που αφήσαμε ένα κράτος ικανό να κινητοποιείται σε δύσκολες συνθήκες και με ένα απόθεμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει ασφάλεια στη χώρα.
  • Το απόθεμα των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ασφάλεια για τη χώρα. Δεν πρέπει να χαθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων. Όμως ένα μέρος του, όπως ήδη σχεδιάζαμε το Μάιο 2019, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.
  • Η κρίση που ζούμε αυτές τις μέρες εκθέτει όλες τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο των αγορών, το ρόλο του κράτους. Η ΝΔ είναι που προεκλογικά και μετεκλογικά μίλαγε για το «πλεονάζον» προσωπικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και στην υγεία.
  • Η κρίση αυτή μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για νέα κοινωνική συνειδητοποίηση γύρω από την ανάγκη για δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κοινωνικό κράτος.
  • Η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ρευστότητα και τα κράτη ότι αυτή θα φθάσει σε όσους τη χρειάζονται, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, πολίτες που την έχουν ανάγκη. Η Ευρώπη οφείλει όμως να δει και ότι πλέον, οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται παγκόσμια -κλιματική κρίση, κορονοϊός κοκ- καθιστούν εντελώς ανεπίκαιρο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Έχουμε ανάγκη, αντίθετα, από ένα νέο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον. Και ως Ελλάδα είναι απαραίτητο να παλέψουμε για μια τέτοια αλλαγή.
  • Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά διεθνές και ευρωπαϊκό. Άρα: α) Τα σύνορα σαφώς είναι φυλασσόμενα, β) σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποχωρούμε από το διεθνές δίκαιο, γ) διαρκώς πρέπει να ζητούμε διαμοιρασμό προσφύγων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνει φυλακή ανθρώπων και αποθήκη ψυχών.
  • Παρά τις προφανείς δυσκολίες που προκαλεί αυτή η κρίση που ζούμε, ως κοινωνία να επιδείξουμε ηθικό και αισιοδοξία. Θα την ξεπεράσουμε την κρίση.
Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr