«Για μια Ελλάδα ανάπτυξης, με ενεργό και προοδευτικό διεθνή ρόλο»

Oμιλία στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2017 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

 

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση πως,  αν το 2017 ήταν μια χρονιά μετάβασης από την ύφεση στην ανάκαμψη, το 2018 μπορεί να αποδειχθεί ένα έτος-σταθμός που θα σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας, την αρχή του οριστικού τέλους της κρίσης.

Πράγματι, η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Η πορεία μας έχει ακόμη δυσκολίες και εμπόδια, όμως προχωρούμε με αποφασιστικότητα και σχεδιάζουμε τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, σε εκείνη των μεγάλων εθνικών στόχων, της Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του παραγωγικού μετασχηματισμού, της διεθνούς αναβάθμισης του κύρους και του ρόλου της χώρας.

Ως κοινωνία βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο.

Διότι, παρότι προχωρούμε στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, δεν βρισκόμαστε, ακόμη, στο τέρμα της διαδρομής, αλλά σε ένα σταθμό σημαντικό, σε ένα «ξέφωτο», που πρέπει να το αξιοποιήσουμε με φρόνηση, όχι για εφησυχασμό, αλλά για ανασύνταξη των δυνάμεών μας ως κοινωνία, αξιολόγηση της έως τώρα πορείας μας και σχεδιασμό της επόμενης φάσης. Για σχεδιασμό και υλοποίηση μιας νέας γενιάς αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών στο κράτος και την κοινωνία, που να θωρακίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, να ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, να μειώνουν τις ανισότητες.

Έφοδος στο μέλλον

Όμως, οκτώ χρόνια έπειτα από την εκδήλωση της πρωτοφανούς κρίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα για τις αιτίες της και τους δρόμους εξόδου από αυτήν. Και συχνά πυροδοτούνται αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες του ενός ή του άλλου κόμματος, του ενός ή του άλλου υπουργού. Το παρελθόν έχει ασφαλώς σημασία, όμως όχι για ανάλωση σε μια στείρα «παρελθοντολογία», αλλά για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το μέλλον. Και ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι πέρα από τις ειδικότερες ευθύνες του ενός ή του άλλου κόμματος, συνολικά το δικομματικό  σύστημα που διαμορφώθηκε στην ύστερη φάση της μεταπολίτευσης, ως ένα κλειστό καρτέλ εξουσίας, η αποσπασματική, άνιση και χωρίς χωρίς σχέδιο ανάπτυξη, η πελατειακή λειτουργία του κράτους, οδήγησαν στην οικονομική αλλά και πολιτική χρεοκοπία. Από την κρίση επομένως πρέπει να βγούμε μέσα από σύγκρουση με πολιτικές, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα αλληλέγγυας και χωρίς διακρίσεις κοινωνίας, ένα υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.

Με ορίζοντα μάλιστα τη συμπλήρωση, σε λίγα χρόνια, 200 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αποκτούν μια ευρύτερη ιστορική διάσταση, δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα, ευρεία κοινωνική συμφωνία για το τι ανάπτυξη, τι κράτος, τι κοινωνία και τι χώρα θέλουμε. Θέλουμε μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευημερίας, μείωσης των ανισοτήτων, μια Ελλάδα με ενεργό και προοδευτικό διεθνή ρόλο, που αισιόδοξα σχεδιάζει το μέλλον της ή μια χώρα παγιδευμένη στις συνέπειες της χρεοκοπίας, μια χώρα διαρκώς υστερούσα, με εκρηκτικές ανισότητες, χωρίς στίγμα στο διεθνή χώρο, με αίσθημα φόβου για τον περίγυρό της;

Τα ερωτήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κρίση και η έξοδος από αυτή δεν είναι ένα θέμα στενά οικονομικό. Είναι θέμα αποκατάστασης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τo 2018 μπορεί και πρέπει να είναι έτος επίλυσης προβλημάτων, όχι μόνο όσων αφορούν στο Μνημόνιο, αλλά κι εκκρεμοτήτων που υπάρχουν επί δεκαετίες είτε αφορούν τα εσωτερικά μας πράγματα είτε τις διεθνείς μας σχέσεις. Εφόσον βεβαίως μπορούν να επιτευχθούν λύσεις βιώσιμες, λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι παρά την κρίση και τις συνέπειές της, η χώρα εξακολουθεί να είναι και να αναγνωρίζεται ως ο κύριος πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ευρωπαϊκό Νότο, είναι ενεργά παρούσα στην  Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος λοιπόν και ρόλος της χώρας δεν μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός με εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς των άλλων, αλλά η ακόμα πιο ενεργή ανάληψη  ηγετικού  ρόλου  για την περιφερειακή συνεργασία, την βαλκανική συνανάπτυξη και τη συλλογική ευημερία στη περιοχή μας.

Η ανάκαμψη είναι πραγματικότητα και αφορά την κοινωνία και τους πολίτες – Να της δώσουμε δυναμισμό και προοπτική

Κυρίες και κύριοι,

Τον τελευταίο καιρό γίνεται αισθητή μια ανάκαμψη της αγοράς. Την επισήμανε με δημόσιες παρεμβάσεις του και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο κ. Κορκίδης. Παρόλο που η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και άλλες σχετικές δράσεις είχαν τη συμβολή τους σε αυτή την ανάκαμψη, υπάρχουν μονιμότεροι παράγοντες που τη συντηρούν και οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ετησίως 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

Ενδεικτική είναι και η πτωτική τάση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πολύ πριν από την κρίση, ενώ εχθές η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε με απόδοση κάτω της μονάδας, συγκεκριμένα 0,99% για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης. Αυτή η πτώση των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στη πραγματική οικονομία. Είναι όμως θέμα χρόνου αυτό να συμβεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό αρχικά. Και αυτός είναι ένας επόμενος στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί.

Παράλληλα η μείωση των κόκκινων δανείων θα αυξήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας. Ώθηση στην οικονομία θα δώσει και η βελτίωση των εισοδημάτων. Παρόλο που κάποιοι θα ήθελαν τους μισθούς να είναι αιωνίως «παγωμένοι», αυτό με τη παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβεί.

Τέλος το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει ένα περιθώριο για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα επόμενα χρόνια. Η ανάκαμψη, επομένως, έχει προοπτική και μπορεί και θα αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό. Όλα αυτά και αρκετά αλλά σημαίνουν σαφή βελτίωση των προοπτικών. Η βελτίωση των προοπτικών, με τη σειρά της δημιουργεί τους όρους για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Και δεν είναι λίγα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα ειδικά στο χώρο του εμπορίου και της μικρής επιχειρηματικότητας.

Ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει τη μεσαία τάξη

Οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, αντανακλά λανθασμένες αντιλήψεις, προκαταλήψεις και μεροληπτικές πολιτικές, αλλά και μηχανισμούς που φέρνουν τη μικρή επιχειρηματικότητα σε δυσμενή θέση.

Για παράδειγμα, η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα δεν ήταν εύκολη ούτε στα χρόνια πριν από την κρίση. Πολύ περισσότερο δεν είναι σήμερα. Χρειάζεται, συνεπώς, διαρκής πίεση από κάθε πλευρά, προς το τραπεζικό σύστημα για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης, αλλά χρειάζονται και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί, καθώς και αλλά, που η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας θα επιτρέψει τη διαμόρφωση τους.

Ανάλογα ισχύουν και στο τομέα της ρύθμισης των δανείων. Κατανοούμε το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματι κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που ενώ έχουν, δεν πληρώνουν. Αυτό πράγματι είναι ένα σκάνδαλο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ακόμη μεγαλύτερο για αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Όμως, δεν μπορούν να «μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά» οι μικρομεσαίοι που δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης και έχουν να διαχειριστούν αντικειμενικές δυσχέρειες, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποδεδειγμένα πλέον, όπως μπορούν να αποδείξουν οι τράπεζες, χρεοκοπούσαν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό και αποθησαύριζαν στο εξωτερικό. Δεν μπορεί ο κάθε οφειλέτης να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός κακοπληρωτής. Πρέπει να εξετάζονται οι πραγματικές δυνατότητες και να συνεκτιμάται η αλλαγή των συνθηκών. Άλλωστε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό. Πρέπει, επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι», όπως λέει ο λαός μας.

Υπάρχουν όμως και λογικές που θεωρούν την καταστροφή της μικρής επιχειρηματικότητας ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την έξοδο από την κρίση. Πρόκειται για μια λογική που οδηγεί σε έναν ιδιότυπο κοινωνικό δαρβινισμό που μάλιστα ορισμένοι αποκαλούν «δημιουργική καταστροφή». Μια λογική του «όποιος μπορεί να επιβιώσει, ας επιβιώσει και όλοι οι υπόλοιποι ας ριχθούν στον Καιάδα». Αυτή η λογική βρίσκεται πίσω από την καταστροφή της μεσαίας τάξης και όχι η σημερινή κυβέρνηση, όπως υποκριτικά λένε οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Για εμάς, το μικρό μέγεθος αποτελεί βασικό δομικό χαρακτηριστικό του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, όρο συνοχής της κοινωνίας μας. Αποτελεί, επομένως, επικίνδυνη αυταπάτη η άποψη που θέτει σαν προϋπόθεση της ανάπτυξης τη βίαιη καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Για εμάς, το κρίσιμο δεν είναι το μέγεθος αλλά η ποιότητα της επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι η μικρή δομή, από παράγοντας υστέρησης να μετασχηματιστεί σε καταλύτη προόδου. Και το μέσο για να το πετύχουμε αυτό δεν είναι η τεχνητή συντήρηση αντιοικονομικών και μη βιώσιμων καταστάσεων, αλλά η προώθηση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της διασύνδεσης. Και βέβαια η διαμόρφωση πολιτικών στήριξης πρωτοβουλιών που υπηρετούν αυτήν ακριβώς τη κατεύθυνση.

Με ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας

Κυρίες και κύριοι,

Η έξοδος στις αγορές και ο τερματισμός των μνημονίων είναι πλέον ένα ορατός στόχος. Όμως η υπέρβαση της χρεοκοπίας και των συνεπειών της και η δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, είναι ένα εγχείρημα μεγάλων απαιτήσεων, που απαιτεί συλλογική εγρήγορση, οργανωμένο σχέδιο και σαφείς στόχους. Απαιτεί  την ενεργοποίηση της κοινωνίας, την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου, τη διαμόρφωση  αξιόπιστων συλλογικών υποκείμενων, την οικοδόμηση προωθητικών συναινέσεων και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση  συγκεκριμένων στόχων. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική η υπεύθυνη και συστηματική παρέμβαση της ΕΣΕΕ στα δημόσια πράγματα και η συμβολή της στον εν γένει κοινωνικό προβληματισμό και διάλογο. Πρόκειται για ένα ρόλο γόνιμο και εποικοδομητικό.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους. Με επιτυχίες στα προσωπικά σας σχέδια και στους κοινούς, τους συλλογικούς μας στόχους.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr