«Για τον ΣΥΡΙΖΑ της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας»

Ομιλία στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ίλιον.

 

Δεν μπορώ να κρύψω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη σημερινή εκδήλωση.

Είδα γνωστούς και γνωστές από τα παλιά, από την εποχή ακόμα που ήμαστε στο ΚΚΕ. Είδα μετά, άλλους και άλλες από την εποχή του Συνασπισμού, είδα και κάποιους που τους γνώριζα από το ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι που πια είναι μαζί μας. Επειδή είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που συμμετέχω στο Ίλιον μετά τις εκλογές, θα ήθελα, πριν από κάθε άλλο, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες σας για την ωραία και μεγάλη προσπάθεια που κάνατε. Βέβαια, δεν κερδίσαμε την κυβέρνηση αλλά μόνο μικρό πράγμα δεν είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην περιοχή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Και επειδή και παλιά ήμουν υποψήφιος σε αυτές τις περιοχές, αλλά τότε στη Β’ Αθηνών που ήταν αχανής, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι, αν και ο προεκλογικός χρόνος τώρα ήταν σύντομος, είχαμε μία πραγματική επαφή με τον κόσμο. Θυμάμαι και τα παράπονά σας∙ γιατί δεν συζητούσαμε πιο συχνά όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν εξηγούσαμε τι κάναμε ως κυβέρνηση κοκ Τώρα έχουμε την ευκαιρία όλα αυτά να τα οργανώσουμε. Και θέλω να πω σε όλες και όλους σας ότι πέρα από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε ως κόμμα, μέσω της Οργάνωσης, τα γραφεία όλων των βουλευτών και οι συνεργάτες μας είναι στη διάθεσή σας, αν μπορούμε να βοηθήσουμε στα προβλήματα της περιοχής, αλλά και στα γενικότερα.

Χαίρομαι επίσης που είμαι σήμερα εδώ με τον σύντροφο Μπίστη, με τον οποίο ήμαστε παλιά στα ίδια γραφεία, στην Κουμουνδούρου. Μετά οι δρόμοι μας χώρισαν, αλλά αυτό που κάνουμε έχει αυτή τη χαρά του ανταμώματος, της συνάντησης, σε νέες συνθήκες. Εγώ το έζησα αυτό και στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζούμε και σήμερα. Έχει σίγουρα τις δυσκολίες του αλλά έχει και την ομορφιά του.

Θα ήθελα να καλωσορίσω τα νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ του αγώνα. Γιατί τα νέα μέλη επέλεξαν να ενταχθούν μετά την ήττα και αυτό δείχνει μία συνειδητοποίηση της ανάγκης να δράσουμε συλλογικά ενάντια σε μία κυβέρνηση που πραγματικά, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε, έδειξε το πρόσωπό της.

Είναι ένα νέο ξεκίνημα και μπορούμε από κοινού να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Εγώ θέλω να επαναλάβω κάποια πράγματα που γνωρίζετε, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει στη συνείδηση των ανθρώπων -ιδιαίτερα τώρα που δεν είμαστε κυβέρνηση- το τι κάναμε. Και πρέπει να είναι σαφές ότι κυβερνήσαμε υπό ειδικές συνθήκες∙ θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυβέρνησή μας ήταν ειδικού σκοπού, δεν κυβερνήσαμε σε μία φυσιολογική κατάσταση.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Τι στόχους είχαμε – Τι πετύχαμε

Ο πρώτος σκοπός ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να μπορούμε, έστω, τα προβλήματα μας, ως χώρα, να τα αντιμετωπίζουμε μόνοι μας.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να βγάλουμε την οικονομία από τη μακροχρόνια πτώση και να τη βάλουμε σε μία ανοδική τροχιά.

Και ο τρίτος στόχος ήταν να θεμελιώσουμε ένα νέο μοντέλο, το οποίο δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα του παρελθόντος, δηλαδή δεν θα έχουμε ξανά μία κρίση σε λίγα χρόνια.

Αυτοί ήταν οι μεγάλοι στόχοι που είχαμε και τους πετύχαμε. Όχι ακριβώς όπως θα θέλαμε αρχικά, αλλά όπως μπορέσαμε μέσα και από τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς που κάναμε.

Απελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι -αν και μέχρι χτες μιλούσαν για 4ο μνημόνιο.

Βάλαμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και την ανεργία σε πτώση. Η οικονομία κινείται με 1,8-1,9% αύξηση του ΑΕΠ, του χρόνου η κυβέρνηση προβλέπει 2,8% – κατά τη γνώμη μου θα πάει 2% και κάτι. Άρα το δεδομένο είναι η πορεία στην οποία εμείς, ως κυβέρνηση, βάλαμε την οικονομία. Αν βέβαια δεν ανατρέψει η σημερινή κυβέρνηση αυτά που πετύχαμε εμείς.

Επίσης, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό απόθεμα, πρώτη φορά το ελληνικό κράτος έχει ισχυρά αποθέματα ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι συμβεί, ώστε να μην βρεθούμε πάλι στο χείλος του γκρεμού. Και παραδώσαμε μία χώρα με κύρος στην περιοχή, στην πολυδιάστατη πολιτική που ακολουθήσαμε και με καίριο σταθμό τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε ένα πρόβλημα αστάθειας στα Βαλκάνια. Και εμείς σήμερα χαιρόμαστε να ακούμε τον δεξιό πολιτικά Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι «θα επιδιώξουμε ως χώρα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τα ακούμε αυτά από μια κυβέρνηση που μέχρι «χθες» τα στελέχη της μιλούσαν για προδοτική συμφωνία ή και αν δεν μιλούσαν έτσι, ανέχονταν να ακούγονται όλα αυτά.

Αυτή, λοιπόν, ήταν η κυβέρνησή μας και έδειξε πως είναι μια καλή κυβέρνηση και τι πράττει για να είναι καλή. Καλή κυβέρνηση δεν είναι αυτή που σπρώχνει τη χώρα στη χρεοκοπία, ικανή και καλή κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει τη χώρα από αυτές τις καταστάσεις.

Κυβέρνηση συντηρητικής συμμαχίας

Ποιοι είναι όμως αυτοί που σήμερα μας κυβερνούν; Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι μόνο η ΝΔ. Δεν είναι όμως μόνο η ΝΔ. Είναι μία συμμαχία. Είναι η ΝΔ σύμμαχη με συμφέροντα, σκληρά συμφέροντα. Σχολιάζει σήμερα όλη η κοινωνία για αυτόν τον  άνθρωπο που διόρισαν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και βγήκαν κάποιες δεξιές εφημερίδες και είπαν ότι πράγματι δεν πρέπει το κόμμα να παρεμβαίνει. Μα αν αυτός διορίστηκε από το κόμμα, υπάρχουν υπουργοί που υποδείχθηκαν από άλλα κέντρα εξουσίας και κανείς δεν ξέρει ποιο είναι χειρότερο.  Αυτό, λοιπόν, που μας κυβερνά είναι μία συντηρητική συμμαχία, η οποία συνενώνει μέσα της ακραίους νεοφιλελεύθερους με ακραίους δεξιούς. Και βέβαια είναι η ΝΔ μαζί με οικονομικά συμφέροντα τα οποία ήδη εξυπηρετούνται, καθώς κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή «φωτογραφίζει» εκείνα τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί.

Όμως σε αυτή τη συμμαχία της, η ΝΔ έχει και λαϊκά στρώματα, των οποίων η συνείδηση έχει διαβρωθεί από την προπαγάνδα που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι λαϊκοί που δυστυχώς έχουν φθάσει να πιστεύουν στο ρατσισμό, να πιστεύουν στον εθνικισμό, να πιστεύουν στο μίσος προς τους άλλους. Διότι πατριώτες είμαστε εμείς, όσοι αγαπούμε τον τόπο μας και όχι όσοι μισούν τους άλλους. Λοιπόν αυτή τη συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Τι επιδιώκει η ΝΔ & όσοι τη στηρίζουν

Τί επιδιώκουν, όμως; Πρώτον, να ελέγξουν το κράτος. Να κάνουν ξανά το κράτος μηχανισμό εξυπηρέτησης κομματικών, πελατειακών και οικονομικών συμφερόντων. Το δεύτερο που επιδιώκουν είναι να ξεριζώσουν ό,τι δημιουργήσαμε εμείς. Ή αν κρατήσουν κάτι, να του αφαιρέσουν το κοινωνικό περιεχόμενο το οποίο είχαμε διαμορφώσει εμείς. Έχουν αρχίσει με τα επιδόματα, έχουν αρχίσει με τα αναπτυξιακά μέτρα που εμείς είχαμε πάρει. Βέβαια το τι θα καταφέρουν θα εξαρτηθεί και από την αντίσταση που θα βρουν από την κοινωνία. Και τέλος θέλουν, αν μπορέσουν, να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες που να μην μπορέσει η Αριστερά ξανά να κυβερνήσει.

Για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία & την παράταξή της

Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με αντίστοιχο τρόπο. Όχι απλώς με ένα κόμμα, αλλά με μία ευρύτερη παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Το οποίο δεν το λέμε τώρα, πάντα αυτός ήταν ο στόχος μας. Από παλιά μιλούσαμε για ένα μεγάλο, κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό∙ μιλούσαμε για μία παράταξη. Είναι η ώρα αυτής της παράταξης. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στο 32%, άλλωστε εδώ -στο Ίλιον- πήραμε 40%. Απευθυνόμαστε στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Διεκδικούμε ακόμη και ανθρώπους που μπορεί να ψήφισαν ακόμη Νέα Δημοκρατία, διότι πίστεψαν το ένα ή το άλλο. Ο στόχος μας πρέπει να βγει από τα όποια στενά κομματικά πλαίσια, ακόμη και από αυτό το 32%, το οποίο δεν είναι μικρό ποσοστό. Το υπόλοιπο 68% δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι «καπιταλιστές», ότι θα είναι ευτυχείς με αυτή την κυβέρνηση. Και ήδη αρχίζουν οι διαψεύσεις των προσδοκιών.

Διάψευση των υποσχέσεων της ΝΔ

Ας φέρω, όμως, ένα παράδειγμα. Όταν άκουσα τον Άδωνη Γεωργιάδη να λέει «σε μία εβδομάδα θα μπει μπουλντόζα στο Ελληνικό», αναρωτήθηκα μήπως υπήρχε κάποιο μαγικό κλειδί κι εμείς δεν το βρήκαμε. Είμαστε τώρα κοντά στο τέλος του χρόνου, μπουλντόζες δεν μπήκαν. Ακριβώς γιατί δεν ήταν κυβερνητικό θέμα μόνο, είναι σύνθετο, σχετικά με το τι ήθελαν οι επενδυτές κ.ά.

Είπαν «επενδύσεις». Πού είναι οι επενδύσεις; Το μόνο νέο στοιχείο που έχουμε για τις επενδύσεις είναι ότι μείωσαν φέτος το δικό μας Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ. Και το δεύτερο νέο που έχουμε είναι ότι έφυγαν κάποιοι σοβαροί ξένοι επενδυτές που ήταν στο Ελληνικό. Μακάρι να έρθουν επενδύσεις που να σέβονται το περιβάλλον κλπ. Κι εδώ, λοιπόν, διάψευση.

Μιλούσαν για αξιοκρατία, το αφήνω στη χλεύη της κοινωνίας. Εμείς στα νοσοκομεία κάναμε μεγάλη προσπάθεια, έγινε διαγωνισμός και μάλιστα είχαμε γκρίνιες κι εμείς διότι σε πολλές περιπτώσεις μπήκαν άνθρωποι που δεν τους ήξερε κανείς, αλλά αυτοί μπήκαν μέσα από τη διαδικασία. Και είχαμε στόχο να βελτιώσουμε περαιτέρω αυτό το σύστημα. Στον κ. Μητσοτάκη αρέσει να μιλά για το μέλλον, αλλά αν δείτε τι ψήφισαν στα άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, δεν χρειάζεται άλλο επιχείρημα ότι είναι δύναμη του παρελθόντος, αντίθετη σε οτιδήποτε «άλλο» και το είδαμε αυτό με τα δικαιώματα, ενώ υπάρχει κόσμος με διαφορετικές ταυτότητες, διαφορετικούς προσανατολισμούς, που βιώνει νέες μορφές διακρίσεων κοκ.

Και βέβαια μιλούσαν για φορολογικές ελαφρύνσεις και προκύπτει ότι αυτό που εννοούσαν ήταν ανακατανομή των βαρών. Αυτό που γίνεται, δηλαδή τώρα, είναι ότι διευκολύνονται τα μεγάλα κέρδη και τα μερίσματα -περίπου 700 εκατ. πάνε προς τα εκεί- και η λεγόμενη μεσαία τάξη είναι «στο περίμενε». Άρα και αυτές οι ισορροπίες που εμείς είχαμε εξασφαλίσει στις δύσκολες συνθήκες ανατρέπονται και έχουμε κατανομή των φορολογικών βαρών από τα πάνω προς τα κάτω.  Και επειδή δίνουν κάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες, πρέπει να δούμε μήπως το πάρουν με το άλλο χέρι, με τις εισφορές που ετοιμάζονται να αυξήσουν. Σε πολύ συντομότερο χρόνο απ’ ότι κανείς θα περίμενε πράγματι η ίδια η Δεξιά μας υπενθυμίζει τι σημαίνει Δεξιά, τι τρόπο διακυβέρνησης έχει.

Να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο, καλύτερο, πιο ελκυστικό – Έναν ΣΥΡΙΖΑ της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, πρέπει να δούμε πώς δρούμε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε τώρα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Εμείς κάναμε το ιδρυτικό μας συνέδριο, για να γίνουμε ενιαίο κόμμα, τον Ιούλιο του 2013. Και πάλι δεν γίναμε ενιαίο κόμμα, ήμασταν «ομοσπονδία συνιστωσών». Σε ενάμιση χρόνο γίναμε κυβέρνηση και δεν είχαμε επαρκή χρόνο στο ενδιάμεσο για να δουλέψουμε και να αναπτύξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, λοιπόν, όταν χρειάστηκε, «τραβήξαμε» στελέχη για να στελεχώσουμε την κυβέρνηση. Άρα, στην ουσία η ίδρυση, η οικοδόμηση, το χτίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Και είναι θετικό, λοιπόν, που αυτή η υπόθεση τώρα έχει τη δική σας συνεισφορά. Αυτό το βλέπουμε παντού, υπάρχει κόσμος που έρχεται από μόνος του. Τώρα εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να πάμε και εμείς στον κόσμο, με στόχο να δημιουργήσουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα είναι παντού. Όπου δουλεύει ο κόσμος, όπου δρα, όπου διασκεδάζει. Να έχουμε συμμετοχή, όχι απλά να παρακολουθούμε, πρέπει να είμαστε μέσα σε συνδικάτα, σε κοινωνικές οργανώσεις, σε πολιτιστικούς συλλόγους, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Επομένως, δουλειά έχουμε πολλή. Το θετικό είναι ότι ξέρουμε να δουλεύουμε και έχουμε την πίστη, όλοι μας, ότι μπορούμε να βελτιώσουμε κι άλλο τον τρόπο που δουλεύουμε. Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα: Να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο, καλύτερο, πιο ελκυστικό, εκπροσωπώντας μια ευρύτερη παράταξη προοδευτικών δυνάμεων η οποία έχει μαζί την πλειοψηφία της κοινωνίας ανεξάρτητα από το ότι τώρα δεν εκφράζεται κοινοβουλευτικά. Καλή δουλειά και θα είμαστε πάντα μαζί.

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr