«Η ευρεία προοδευτική συμπαράταξη, απάντηση στην εθνικιστική αναδίπλωση της ΝΔ»

Σημεία από τη συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.

Για την ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ:

Δεν μας απασχολεί το θέμα. Εμείς είχαμε καλέσει τη ΝΔ προ εβδομάδων να καταθέσει πρόταση μομφής, δεν κατέθεσε τότε. Η κυβέρνηση κατέθεσε με δική της πρωτοβουλία πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης και την πήρε. Τώρα, αν καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής απλά θα μας καθυστερήσει λίγο, αλλά όπως είπα, δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι τακτικιστικά τεχνάσματα, λόγω απουσίας πολιτικής και αδυναμίας πολιτικής.

Εμείς προχωρούμε το σχέδιό μας, η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης θα επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και προχωρούμε ακριβώς στο σχεδιασμό που έχουμε κάνει. Απλώς αυτό το οποίο πρέπει να σημειώσουμε, με βεβαιότητα είναι ότι αυτή η αναδίπλωση της ΝΔ εκφράζει ένα ευρύτερο φαινόμενο και κίνδυνο, πρόκειται για μια εθνικιστική αναδίπλωση. Ενώ, επί δεκαετίες τώρα, μιλάμε ως χώρα και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα αυτό στη βάση σύνθετης ονομασίας, ξαφνικά ορισμένες δυνάμεις επιστρέφουν σε θέσεις μαξιμαλιστικές: «Καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία», κλπ. Αυτή η αναδίπλωση πρέπει να μας απασχολήσει γιατί κρύβει και ενδεχόμενους κινδύνους.

Για την έξαρση της ακροδεξιάς βίας:

Σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά και μάλιστα η φασιστική δεξιά έχει παράδοση, και στη Γερμανία και δεν μιλάω μόνο για τον Χίτλερ, αλλά και για μετά. Παντού λοιπόν το πρώτο που πρέπει να κάνει μια δημοκρατική κοινωνία είναι η απομόνωση των φασιστών, η πολιτική απομόνωση και απονομιμοποίηση των φασιστών, αυτό και στη χώρα μας έγινε τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, είναι ότι με την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της έχουμε ένα είδος «νομιμοποίησης» της Χρυσής Αυγής. Είδατε και ο σχολιασμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής, με πόση επιμέλεια στην ουσία υποκρύπτουν το σχέδιο εισβολής στη Βουλή, συγκαλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της. Άρα, την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι φασίστες, αλλά και όσοι είτε νομιμοποιούν είτε συγκαλύπτουν, άμεσα ή έμμεσα την δράση της.

… πρέπει να βγάλουμε και ένα άλλο συμπέρασμα ότι με το που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια και με το που πρωτοέρχονται στην πρώτη γραμμή τα θέματα της ανάπτυξης, της μείωσης ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού, δηλαδή της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων, ορισμένες δυνάμεις νιώθουν άβολα με αυτή την προοπτική, ότι δηλαδή η Ελλάδα βήμα-βήμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βγει από την κρίση. Έτσι μία Συμφωνία των Πρεσπών που θα μπορούσε να περάσει με κλίμα συναίνεσης και με τεράστια πλειοψηφία στην Βουλή, διότι τη συνθετική γραμμή που είχε διαμορφωθεί, ακολουθούμε, βλέπουμε ότι επιλέγεται το θέμα αυτό, για να υπάρξει η στροφή προς εθνικιστικές και συντηρητικές κατευθύνσεις.

Για τη σύσφιξη δεξιάς και ακροδεξιάς ή τη μεγαλύτερη μετατόπιση της ΝΔ:

Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα. Ένας εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου προχθές ήταν ο κ. Σπύρου. Ο κ. Σπύρου ξέρετε πότε χρησιμοποίησε τον όρο «προδοσία» και ποιους είπε προδότες; Χαρακτήρισε προδότη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την τότε κυβέρνηση και τον τότε ΥΠΕΞ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν κατέθεσαν στον ΟΗΕ τη θέση και συμφώνησαν να αναγνωριστούν τα «Σκόπια» ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και αντί να βγει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να καταγγείλει αυτές τις απόψεις -οι οποίες απόψεις είναι επικίνδυνες, γιατί ζητούν στην ουσία τη διάλυση του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, είναι αναθεωρητικές, είτε άμεσα, είτε έμμεσα υπονοούν αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια- ως μοιραίος άνθρωπος, σέρνεται από αυτή τη γραμμή.

Βεβαίως, αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, αν επικρατήσουν δηλαδή αυτές οι απόψεις. Γιατί επαναλαμβάνω δεν είναι το αν θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είναι η επικράτηση μιας άποψης όπου πίσω από τη μη επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κρύβονται απόψεις που υπήρξαν και στο παρελθόν, διατυπώθηκαν στο παρελθόν, αλλά νομίζαμε ότι είχαν ηττηθεί, είχαν εξαλειφθεί, οι οποίες έχουν πολύ επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Ακριβώς γι’ αυτό εγώ νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτό που ήδη συζητείται, ότι δηλαδή η απάντηση σε αυτήν την εθνικιστική αναδίπλωση θα πρέπει να είναι μία ευρεία προοδευτική συμπαράταξη. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όσοι μας ακούνε αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο λέω. Ιδίως όσοι είχαν και την εμπειρία των τελευταίων 30 χρόνων. Έτσι αρχίσαμε περίπου, με το θέμα αυτό της γειτονικής χώρας. Αρχίσαμε με ακραίες μαξιμαλιστικές απόψεις. Φτάσαμε στο σημείο να τα χάσουμε σχεδόν όλα. Δηλαδή η χώρα να αναγνωριστεί από 140 χώρες, ως «Μακεδονία». Έχουμε πετύχει τώρα έναν έντιμο συμβιβασμό που διασφαλίζει και τα εθνικά μας συμφέροντα και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Άρα δεν μπορώ να σκεφτώ άνθρωπο, ιδίως από το χώρο ας πούμε του κέντρου, του πολιτικού κέντρου ή άνθρωπο που υπήρξε στο ΠΑΣΟΚ ή στην κεντροαριστερά, αλλά και ευρύτερα ακόμα και στο χώρο της κεντροδεξιάς, ας πούμε, με δημοκρατικές πεποιθήσεις, δεν μπορώ να σκεφτώ, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν νιώθουν το δίλημμα. Απλώς τι γίνεται; Κάποιοι έχουν φανατιστεί τόσο πολύ και υποτάσσουν τη στρατηγική στην τακτική. Δηλαδή «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε».

Καταρχήν εγώ θέλω να πω ότι υπάρχει τάση «όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών», μην το υποτιμήσουμε αυτό. Εξαρχής από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα υπήρξαν τρεις απόψεις:

Με μία να είναι να διαλυθεί το κράτος των Σκοπίων, να διαμοιραστεί, να πάρουμε εμείς ένα κομμάτι, να πάρει η Βουλγαρία άλλο ένα, κτλ. Είναι μία επιλογή, επιλογή επικίνδυνη, γιατί σημαίνει αναθεώρηση συνόρων. Και αν αρχίσει η αναθεώρηση συνόρων στα σύνορά μας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να δημιουργηθούν ορέξεις και για άλλες αλλαγές. Αυτές οι απόψεις ήταν ως πρόσφατα απομονωμένες και ήταν απέναντί τους και η επίσημη ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Το καινούργιο που έχουμε τώρα, είναι ότι δείχνει να σπάει αυτή η διαχωριστική γραμμή, δεν ξέρουμε ακριβώς τι εκφράζει το «όχι» του Κ. Μητσοτάκη. Είναι με την προαναφερθείσα έννοια ή με αυτήν της υποκρισίας, ότι θέλει να λυθεί το πρόβλημα, αλλά «επειδή το λύνει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση και  υπολογίζουν ότι θα έχουν πολιτικό κόστος, θέλω την πτώση τους, κλπ.» … Αυτό που θέλω να επισημάνω εγώ είναι ότι υπάρχει άποψη πίσω από το «όχι». Μια αναθεωρητική, εθνικιστική και άρα επικίνδυνη άποψη που πρέπει να απομονωθεί.

Δεύτερον, υπάρχει ένας χώρος όπως λέγαμε και πριν οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, ένας κόσμος ο οποίος λέει ότι εφόσον το λύνει αυτή η κυβέρνηση, «συμπαράταξη με αυτήν την κυβέρνηση σε αυτό». Βλέπετε ότι έχουμε αρκετές δυνάμεις και από το χώρο της κεντροαριστεράς και από άλλους χώρους οι οποίοι στηρίζουν όχι απαραίτητα αυτή την κυβέρνηση, αλλά αυτή την επιλογή και αυτό θα εκφραστεί πιστεύω και στη Βουλή. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προτάσσουν και το στενό κομματικό συμφέρον όπως κάνει η ΝΔ σήμερα, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.

Τι λέει η ηγεσία του ΚΚΕ; Οι Αμερικάνοι, λένε. Μα εμείς αυτή τη θέση την είχαμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Οι Αμερικάνοι μας είπαν να την βάλουμε; Αυτή τη θέση την παλεύουμε από το 1992, ως κόμμα του 3% ο Συνασπισμός, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ. Με απομόνωση. «Προδότες» μας έλεγαν και τότε. Οι Αμερικάνοι μας έβαζαν; Δεν τα ξέρει αυτά το ΚΚΕ; Αυτό συμπεριφέρεται μικροτακτικίστικα….

Έλεγε είναι δευτερεύον το όνομα. Εγώ περίμενα σήμερα να έρθει στη Βουλή με τη σημαία της δικαίωσής του, να πει «εγώ δικαιώθηκα, αυτά σας έλεγα, εσείς ταλαιπωρήσατε το θέμα και χάσαμε 30 χρόνια». Αντ’ αυτού, έρχεται με διαφορετικό σκεπτικό και είναι στο «όχι», μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις. Να εξηγήσει λοιπόν στο μέλλον ότι είπε «όχι» αλλά με διαφορετική λογική. Η ιστορία δεν καταγράφει αιτιολόγηση ψήφου, καταγράφει γεγονός. Ψήφισες κατά σε μία συμφωνία που ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός και νομιμοποίησες με τη στάση σου, διότι μιλάει και γι αλυτρωτισμό το ΚΚΕ σήμερα, αυτήν την άποψη.

Κάνει συλλαλητήριο για να δείξει ότι δεν είναι τάχα με το άλλο συλλαλητήριο. Αυτές είναι οι υποσημειώσεις της Ιστορίας. Όπως και εμείς, θυμάστε, με το Συνασπισμό, επεκράτησε μια άποψη πλειοψηφική το ‘92 και ψήφισε ο Συνασπισμός υπέρ του Μάαστριχτ. Ότι εξηγήσεις και να δίναμε εμείς μετά, ότι δεν το εννοούσαμε έτσι, κλπ, έμεινε τότε ότι ψηφίσαμε υπέρ».

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η σύνδεσή της με την ανάπτυξη της χώρας:

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς ξεκινάμε με αφετηρία ότι η συνανάπτυξη των Βαλκανίων είναι οργανικό στοιχείο της δικής μας ανάπτυξης. Τα λιμάνια μας, οι οδικοί άξονες, οι αγωγοί, η προοπτική της χώρας είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Οι βαλκανικές χώρες είναι οι μόνες χώρες που έχουμε θετικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο να αναπτυχθούν και αυτές μαζί με εμάς, αυτή η μεγάλη διαφορά θα δημιουργεί προβλήματα. Για εμάς, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία μιας σειράς πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενός σχεδίου κοινής ανάπτυξης από το οποίο ο άμεσα ωφελημένος θα είναι η χώρα μας και ειδικά η βόρεια Ελλάδα.

Ήδη συζητούμε για έναν Οργανισμό Βαλκανικής Ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ήδη συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούμε να έχει εξαρχής παράρτημα στη Θεσσαλονίκη με βασικό στόχο το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση κοινών υποδομών για τα Βαλκάνια. Επομένως η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα είναι μια νομοθετική πράξη που θα λήξει, θα είναι απαρχή πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και ευρύτερα της περιοχής των Βαλκανίων… είτε μόνοι μας, είτε ως τετράδα χωρών (με Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία), αλλά και μαζί και με την ΕΕ, με προγράμματα που θα εξασφαλίσουμε. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο μακράς πνοής.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο σκέλος, έχουμε μπροστά μας τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία ούτως ή άλλως θα προχωρήσει. Έχουμε μπροστά μας τον επανακαθορισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Έχουμε μπροστά μας μια σειρά νομοσχέδια που αμβλύνουν ή απαλύνουν πληγές που άφησε η κρίση, όπως είναι ο κατώτατος μισθός, η επιδότηση ενοικίου, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κλπ.

Στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουμε μία σειρά από νομοθετήματα με την οποία δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για το οποίο μιλούμε:

  • Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι μικροπιστώσεις, και τα δύο νομοσχέδια θα ψηφιστούν εντός του επόμενου διμήνου
  • Δημιουργούμε πλαίσιο πολυετών σχεδίων δημόσιων επενδύσεων για καλύτερο σχεδιασμό και αξιοποίηση πόρων
  • Καινούργιο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, για επιτάχυνση, απλούστευση και εξασφάλιση καλύτερων όρων στην προσέλκυση επενδύσεων

Στην ουσία, δημιουργούμε την προγραμματική και θεσμική βάση για την επόμενη τετραετία. Μαζί με τα παραπάνω έχουμε αρχίσει την διαδικασία σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ και όχι μόνο, των αλλαγών που πρέπει να κάνουμε την επόμενη δεκαετία. Γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμος ο χρόνος που έχουμε για να τα δρομολογήσουμε όλα αυτά.

Όλα αυτά που είπα είναι σημεία διαλόγου. Η απάντηση λοιπόν σε αυτή την αρνητική στροφή που παρατηρούμε είναι μία ευρεία προοδευτική συμπαράταξη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συζητάμε και για το περιεχόμενο αυτής της συμπαράταξης. Πολλά από αυτά τα μέτρα που δρομολογούμε, αλλά και άλλα που μπορεί να προταθούν, είναι σημεία που προγραμματικά μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα διάλογο και μία συνεργασία, το σχέδιο για το μέλλον.

 

Το ηχητικό της συνέντευξης:

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,888

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr