Ομιλία και δευτερολογία στη Βουλή στη συζήτηση για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας για τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι αυτό που ζούμε σήμερα αποτελεί μια μοναδικότητα στην πολιτική ιστορία της χώρας μας και όχι μόνο. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι βρισκόμαστε ακριβώς 20 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές και 20 ημέρες πριν από τις επίσης κρίσιμες εκλογές για την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Βρισκόμαστε ενόψει σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων και η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να φέρει προς συζήτηση το «θέμα Πολάκη» -το οποίο θα το συζητήσουμε, όπως θα πω στη συνέχεια- αποκλείοντας όλα τα άλλα θέματα, αποσυνδέοντας τη συζήτηση αυτά. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, αντί άλλης απάντησης να παρατηρήσω…
Βρισκόμαστε, επαναλαμβάνω, 20 ημέρες πριν από μια πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που αφορά το μέλλον της Ευρώπης, της Ελλάδας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε μια Ευρώπη, η οποία έχει μπει σε φάση οικονομικής επιβράδυνσης, πριν ακόμα συνέλθει από την προηγούμενη σφοδρότατη οικονομική κρίση, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι να ενισχυθούν δυνάμεις αντιδραστικής οπισθοδρόμησης, οι οποίες δηλώνουν ότι είναι κατά κάθε μορφής ενοποίησης της Ευρώπης. Και τέλος, το Brexit έχει ανοίξει ερωτήματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.
Έτσι, αυτές οι ευρωεκλογές αποκτούν μια ειδική βαρύτητα για όλους και όλες, κάτι που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς μέχρι τώρα στην Ελλάδα, καθώς ακόμη και τώρα -όπως είδαμε και όπως ακούσαμε, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η Αξιωματική Αντιπολίτευση σαν να θέλει να σπρώξει τη συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση στη σφαίρα της μικροπολιτικής και των επικοινωνιακών εντυπώσεων.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ανακτά αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική της Κυβέρνησης, αξιοποιώντας τους βαθμούς ελευθερίας και αξιοπιστίας που έχουμε κερδίσει, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη βαθμιαία επούλωση των πληγών από την κρίση, την αποκατάσταση αδικιών και τη θεμελίωση για πρώτη φορά συνθηκών και προϋποθέσεων για μια βιώσιμη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Τέλος, έχουμε τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Και εδώ οι νέες αρχές, που για πρώτη φορά θα προκύψουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα έχουν να αξιοποιήσουν νέους πόρους και νέους ρόλους, τους οποίους έχει εξασφαλίσει και έχει θεσπίσει η παρούσα Κυβέρνηση.
Αυτές οι νέες αρχές, την επόμενη τετραετία-πενταετία θα έρθουν να συμβάλουν αποφασιστικά στο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Αυτό είναι το πλαίσιο, με πολύ λίγα λόγια, μέσα στο οποίο διεξάγεται η σημερινή μας συζήτηση.
Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, λοιπόν, θα περίμενε κάποιος όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν σε έναν διάλογο ουσίας, προβάλλοντας το όποιο δικό τους σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Και ενώ ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει επανειλημμένα να γίνει ένας δημόσιος διάλογος για όλα αυτά τα θέματα, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για μια δήλωση που έγινε δημόσια και η οποία κρίθηκε και κρίνεται από την κοινωνία και από όλους. Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε κρυφά, με αδιαφάνεια. Είναι γνωστή η δήλωση, είναι γνωστές οι δικές του διευκρινίσεις και είναι δικαίωμα του καθενός να έχει τη δική του άποψη.
Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την όλη στάση της η Νέα Δημοκρατία, σε εμένα τουλάχιστον, δίνει την εντύπωση ότι θέλει να αποφύγει τα κρίσιμα επίδικα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Και κάτι χειρότερο, η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει η εκάστοτε αντιπολίτευση, όχι για να προκαλέσει μια συζήτηση για τους μισθούς, τους φόρους, τις επενδύσεις, για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, αλλά για να αποφύγει αυτή τη συζήτηση, προσπαθώντας να την προσανατολίσει μονομερώς και μονόπλευρα σε σχέση με τη δήλωση ενός υπουργού.
Εμείς, όμως, έχουμε την εντύπωση ότι -χωρίς να υποτιμούμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα- μαζί με αυτό, σημασία για τους πολίτες έχουν, παραδείγματος χάριν, οι 120 δόσεις -σήμερα κατατέθηκε το νομοσχέδιο και θα συζητηθεί από την Τετάρτη στην Επιτροπή της Βουλής, σημασία έχουν οι διαρκείς αναβαθμίσεις της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και θα άξιζε μια συζήτηση για το με ποιον τρόπο αυτές οι αναβαθμίσεις και αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να μεταφραστούν σε στήριξη του εισοδήματος και της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό έχει τεράστια σημασία να συζητήσουμε για τα άτομα με αναπηρία και την πολιτική απέναντί τους στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και βεβαίως να συζητήσουμε για το ελληνικό φιλότιμο και για την αξιοπρέπεια και από τι επλήγη όλα αυτά τα χρόνια η αξιοπρέπεια της κοινωνίας. Δεν υπάρχει κάποιο ταμπού για εμάς ή δεν υπάρχει θέμα το οποίο να μας δημιουργεί δυσχέρεια. Όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες για εμάς είναι θέματα τα οποία μπορούν και πρέπει να συζητηθούν.
Σχετικά με το αφορολόγητο, μου έκανε εντύπωση που δεν υπήρξε καμία αναφορά από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, ενώ θα υπέθετε κανείς να το αξιοποιήσει ως μια «ευκαιρία» για να συνδέσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, με τις δικές του προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Αλλά τι συμβαίνει εδώ; Συμβαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, και ορισμένοι οικονομολόγοι, τουλάχιστον, που τη στηρίζουν, είχαν επενδύσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, είχαν προϋπολογίσει έσοδα από αυτή τη μείωση περίπου 2 δισεκατομμυρίων και με αυτά τα 2 δισεκατομμύρια υπολόγιζαν να κάνουν τις φορολογικές αλλαγές που επιθυμούν και γι’ αυτό τώρα δυσκολεύονται να μιλήσουν ακόμη και για το υποτιθέμενο «προνομιακό» θέμα που είχαν έως τώρα αναδείξει στην πορεία της εκλογικής μάχης.
Εμείς πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ενδιαφέρεται για όλα αυτά τα θέματα και για αυτό πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να γενικευθεί. Και αυτό το νόημα έχει και είχε η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι εμείς θέλουμε και ζητούμε να γίνει συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.
Δεν είναι απλώς μια αντιπαράθεση τακτικής, αλλά είναι μια διέξοδος ουσίας. Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές να μπορέσουν ακριβώς οι βουλευτές και όλο το Σώμα να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα. Είναι θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, θέματα που αφορούν την προοπτική της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρέπει να έχουμε ευχέρεια χρόνου και οι τρεις ημέρες που θα ακολουθήσουν νομίζω θα είναι επαρκής χρόνος για να μπορέσουμε να θίξουμε και να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, ακόμη και να συγκρίνουμε προγράμματα – εκλογές έχουμε.
Ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Ευρώπη; Ποιο είναι το πρόγραμμά της για την Ελλάδα, αφού θέλει να γίνουν και δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές για την χώρα;
Είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε προγράμματα και οι πολίτες να διευκολυνθούν σε ό,τι αφορά τις επιλογές τους. Ως εκ τούτου, εκ μέρους του Πρωθυπουργού ζητώ από το Σώμα και από τον Πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης, που καταθέτω, την ερχόμενη Τετάρτη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.
Προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη, ακούγοντάς σας και σήμερα, πείστηκα πλήρως ότι το θέμα σας, το πρόβλημά σας δεν είναι ο Πολάκης. Το πρόβλημά σας είναι ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει και στο λαό και στον κόσμο ευρύτερα, στην Ευρώπη.
Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι εσείς πιστεύετε ότι ήταν ένα ατύχημα. Κάποιος από εσάς το είπε «ιστορικό ατύχημα».
[Παρεμβαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης λέγοντας «Θα το διορθώσουμε»]
Ο λαός διορθώνει τα ατυχήματα. Όμως, αποδεικνύεται ότι ήταν αποτέλεσμα ανάγκης της κοινωνίας και η οποία ανάγκη παραμένει και ενισχύεται.
Το πρόβλημά σας, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δημιούργησε τις δυνατότητες για να αρχίσει να επιλύει προβλήματα του λαού. Ήδη επιλύσαμε αρκετά. Ήδη όλες οι δηλώσεις, όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται. Ήδη ανακοινώσαμε έπειτα από βασανιστική προεργασία, που έπρεπε να γίνει, τις 120 δόσεις. Νομίζω ότι έχουμε φθάσει στο σημείο που μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε ακόμη και για φορολογικές ελαφρύνσεις από τώρα ακόμα, αυτές που εσείς υπόσχεσθε δήθεν να υλοποιήσετε, αν ποτέ σας δινόταν η δυνατότητα, αφού αποκτούσατε, υποτίθεται, αξιοπιστία από την Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ.
—
Δευτερολογία
Σας έδωσα την εντύπωση ότι είχα ένα «πικρό ποτήρι» να χειριστώ, κύριε Μητσοτάκη; Πραγματικά το πιστεύετε αυτό;
Το θέμα είναι με ποιο θέμα θα πάμε στις εκλογές. Το θέμα είναι, λοιπόν, εάν θα πάμε στις εκλογές με τα προβλήματα της κοινωνίας και με το ήθος της Κυβέρνησης και με το ήθος των υπουργών, και των δικών μας και των δικών σας βουλευτών κοκ ή εάν θα πάμε στις εκλογές κρύβοντας τα προβλήματα, αποσιωπώντας τα θέματα, αποφεύγοντας ένα διάλογο ουσίας, πώς δηλαδή στη σημερινή φάση που είμαστε, έξω από τα μνημόνια, με βαθμούς ελευθερίας, με κάποιες δυνατότητες στα χέρια μας, με αποθέματα που μας θωρακίζουν τουλάχιστον έως έναν βαθμό, πώς όλα αυτά θα μετατραπούν σε δύναμη προόδου για όλη την κοινωνία.
Αυτό είναι το θέμα για εμάς. Και εκεί μέσα πείτε ό,τι θέλετε για τον Πολάκη, για τον όποιον Πολάκη κοκ
Άρα, βαθμολογήστε όσο θέλετε τη δική μου ομιλία, αλλά εσείς, βεβαίως, δεν το κάνετε από άγνοια, κάποιοι λόγοι σας οδήγησαν σ’ αυτό∙ μιλούσατε από το πρωί ως το βράδυ για την οικονομία, από το πρωί έως το βράδυ για τις επενδύσεις. Λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επενδύσεις είναι δυο ανόμοια, ασύμβατα πράγματα.
Μιλούσατε για φορολογία, για όλα αυτά και αντί να έρθετε τώρα με τα προνομιακά, υποτίθεται, θέματά σας, λέτε, «τα ξεχνάμε αυτά, να συζητήσουμε διότι το φιλότιμο του ελληνικού λαού δεν είχε άλλη πληγή και άλλη αιτία για να πληγωθεί, παρά μόνο τώρα και μόνο με το “θέμα Πολάκη”».
Εμείς, εγώ προσωπικά και όλοι μας κατανοούμε ότι αυτό που κάνετε διέπεται από επικοινωνιακά κίνητρα. Το ερμηνεύουμε ως αποτέλεσμα των δυσκολιών που έχετε και γι’ αυτό εμείς θα απαντήσουμε σ’ αυτά που κάνετε συζητώντας ό,τι θέλετε για όποιον Πολάκη και συμπεριφορές, αλλά συζητώντας και για τις λύσεις που μπορούμε άμεσα, αλλά και προοπτικά να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό.
Μιας και αναφερθήκατε σχετικά, ο κ. Θεοχαρόπουλος, κύριε Μητσοτάκη, δεν ήταν δεξιός, ούτε ήταν μέλος του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Ο άνθρωπος ήταν αριστερός και είμαστε σε μια φάση που οι αριστεροί επανασυσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαστε σε μια φάση που οι προοδευτικές δυνάμεις συμμαχούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ανησυχούν και προβληματίζονται για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η δική σας πολιτική και οι δικές σας απόψεις.
Άρα, σε δυο μέρες θα έχουμε όλη τη δυνατότητα να μπούμε στην ουσία των θεμάτων. Ευχαριστώ.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
3 εβδομάδες πριν
Ο διάλογος μπορεί να προχωρήσει
dragasakis.gr
Η απουσία μιας δύναμης ικανής να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη από τα αριστερά αποτελεί ένα πρ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
4 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter