Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό Τσίπρα, η μόνη που δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ το δημόσιο χρέος & άφησε «μαξιλάρι»

Δευτερολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2023 (έπειτα από την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά την ομιλία του Γ. Δραγασάκη):

Επειδή μου έκανε την τιμή ο Υπουργός να απαντήσει, κατά κάποιο τρόπο γενικότερα, αν έχω την άδειά σας για ένα-δύο λεπτά, να σχολιάσω, όχι όλα τα θέματα, ένα-δύο θέματα.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, κύριε Σταϊκούρα, συγκρίνετε ποσοστό, αξιοποιώντας τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Δεν είναι σοβαρό αυτό. Δεν είναι σοβαρό να λέτε στους Έλληνες πολίτες ότι μειώθηκε το δημόσιο χρέος. Μειώθηκε ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, διότι το ονομαστικό ΑΕΠ λόγω της ακρίβειας, εμφανίστηκε μεγαλύτερο.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος της χώρας, 31-12-2014, 319 δισεκατομμύρια. Το παρέδωσε 331 δισεκατομμύρια, αφήνοντας ταυτόχρονα το μαξιλάρι των 36 δισεκατομμυρίων. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, είναι η μόνη Κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, που δεν αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας ούτε κατά 1 ευρώ.

Ξέρω ότι αυτό ακούγεται ως είδηση, διότι ακριβώς έχει επικρατήσει η ψευδολογία.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας είχε μία πρόταση επεξεργαστεί από πριν, που προέβλεπε να δημιουργηθεί ειδικός φορέας διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Μία μορφή «bad bank», για να το πω στη γλώσσα που είναι γνωστή.

Δυστυχώς, οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από εγχώρια συμφέροντα, δεν το επέτρεψαν. Και γι’ αυτό, πήρε η πολιτική μας για τα «κόκκινα» δάνεια, μία εντελώς διαφορετική πορεία, μέσα από την οποία και πάλι, βεβαίως, προσπαθήσαμε να διασώσουμε όσα μπορούσαμε, σε σχέση με την πρώτη κατοικία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ειδική περίπτωση, κύριε Σταϊκούρα, δεν ξέρω αν εσείς αναγνωρίσετε, ότι η χώρα αυτή χρεοκόπησε, από την Κυβέρνηση τη δική σας και τις άλλες Κυβερνήσεις της δεκαετίας του 2000. Εάν πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και συμμερίζεστε αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να συζητήσουμε.

Αν αναγνωρίζετε ότι η χώρα αυτή χρεοκόπησε και η χρεοκοπία ήταν τόσο βαθιά, που γι’ αυτό κράτησαν τα μνημόνια περισσότερο εδώ, διότι είχαμε διπλά ελλείμματα, διότι ήταν εγκληματικό το πρώτο μνημόνιο, διότι έγιναν τεράστια λάθη από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, τότε ευχαρίστως και εδώ και αλλού, είμαι στη διάθεσή σας για συζήτηση. Αλλά συζήτηση στη βάση διαστρεβλωμένων καταστάσεων, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολη.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ ευχαριστώ για το ότι καταθέσατε τα στοιχεία και πιστεύω και άλλοι συνάδελφοι Βουλευτές θα αξιοποιήσουν την …

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr