Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό Τσίπρα, η μόνη που δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ το δημόσιο χρέος & άφησε «μαξιλάρι»

Δευτερολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2023 (έπειτα από την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά την ομιλία του Γ. Δραγασάκη):

Επειδή μου έκανε την τιμή ο Υπουργός να απαντήσει, κατά κάποιο τρόπο γενικότερα, αν έχω την άδειά σας για ένα-δύο λεπτά, να σχολιάσω, όχι όλα τα θέματα, ένα-δύο θέματα.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, κύριε Σταϊκούρα, συγκρίνετε ποσοστό, αξιοποιώντας τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Δεν είναι σοβαρό αυτό. Δεν είναι σοβαρό να λέτε στους Έλληνες πολίτες ότι μειώθηκε το δημόσιο χρέος. Μειώθηκε ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, διότι το ονομαστικό ΑΕΠ λόγω της ακρίβειας, εμφανίστηκε μεγαλύτερο.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος της χώρας, 31-12-2014, 319 δισεκατομμύρια. Το παρέδωσε 331 δισεκατομμύρια, αφήνοντας ταυτόχρονα το μαξιλάρι των 36 δισεκατομμυρίων. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, είναι η μόνη Κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, που δεν αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας ούτε κατά 1 ευρώ.

Ξέρω ότι αυτό ακούγεται ως είδηση, διότι ακριβώς έχει επικρατήσει η ψευδολογία.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας είχε μία πρόταση επεξεργαστεί από πριν, που προέβλεπε να δημιουργηθεί ειδικός φορέας διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Μία μορφή «bad bank», για να το πω στη γλώσσα που είναι γνωστή.

Δυστυχώς, οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από εγχώρια συμφέροντα, δεν το επέτρεψαν. Και γι’ αυτό, πήρε η πολιτική μας για τα «κόκκινα» δάνεια, μία εντελώς διαφορετική πορεία, μέσα από την οποία και πάλι, βεβαίως, προσπαθήσαμε να διασώσουμε όσα μπορούσαμε, σε σχέση με την πρώτη κατοικία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ειδική περίπτωση, κύριε Σταϊκούρα, δεν ξέρω αν εσείς αναγνωρίσετε, ότι η χώρα αυτή χρεοκόπησε, από την Κυβέρνηση τη δική σας και τις άλλες Κυβερνήσεις της δεκαετίας του 2000. Εάν πιστεύετε ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και συμμερίζεστε αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να συζητήσουμε.

Αν αναγνωρίζετε ότι η χώρα αυτή χρεοκόπησε και η χρεοκοπία ήταν τόσο βαθιά, που γι’ αυτό κράτησαν τα μνημόνια περισσότερο εδώ, διότι είχαμε διπλά ελλείμματα, διότι ήταν εγκληματικό το πρώτο μνημόνιο, διότι έγιναν τεράστια λάθη από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, τότε ευχαρίστως και εδώ και αλλού, είμαι στη διάθεσή σας για συζήτηση. Αλλά συζήτηση στη βάση διαστρεβλωμένων καταστάσεων, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολη.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ ευχαριστώ για το ότι καταθέσατε τα στοιχεία και πιστεύω και άλλοι συνάδελφοι Βουλευτές θα αξιοποιήσουν την …

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr