«Μια δεύτερη θητεία Μητσοτάκη θα ήταν το “τελειωτικό χτύπημα” για τους θεσμούς στη χώρα»

Συνέντευξη στο Attica TV, στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ», με τη Βούλα Κεχαγιά και τον Γιώργο Χουδαλάκη.

Το βίντεο της συζήτησης

 

Σημεία της συνέντευξης

* Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο «εθνικό». Είναι και διεθνές, με τη χώρα στα «μανταλάκια» διεθνών ΜΜΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει δώσει «μαύρα» δείγματα γραφής χειραγώγησης και εργαλειοποίησης των θεσμών. Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα της PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια δεύτερη θητεία Μητσοτάκη θα ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για τους θεσμούς στη χώρα.

* Η χώρα μας έχει ανάγκη από μεγάλες και τολμηρές αλλαγές. Αλλαγές που χρειάζονται ευρεία προοδευτική, κοινωνική και πολιτική, πλειοψηφία. Και αυτοδυναμία να έχουμε, συνεργασία θα επιδιώκουμε. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι επίκαιρη με όρους κοινωνικών αναγκών.

* Η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για «αύξηση μισθών 25% στην 4ετία» είναι μια απάτη. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά εγγύηση γι’ αυτό, αλλά αποκρύπτει τη διάκριση ονομαστικών και πραγματικών μισθών. Με τον πληθωρισμό που είχαμε και την ακρίβεια, η αγοραστική δύναμη καταβαραθρώθηκε.

* Μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για άμεση αύξηση μισθών και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και μείωση έμμεσων φόρων μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης, την ανακούφιση της κοινωνίας και την ανάκαμψη οικονομίας και εισοδημάτων.

* Και για να είναι διατηρήσιμη στον χρόνο αυτή η ανάκαμψη πρέπει η νέα προοδευτική πλειοψηφία να δρομολογήσει ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και να ανακτήσει τη δημοσιονομική κυριαρχία χωρίς λιτότητα ή έμμεση φτωχοποίηση μέσω πληθωρισμού.

 

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr