«Μια δεύτερη θητεία Μητσοτάκη θα ήταν το “τελειωτικό χτύπημα” για τους θεσμούς στη χώρα»

Συνέντευξη στο Attica TV, στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ», με τη Βούλα Κεχαγιά και τον Γιώργο Χουδαλάκη.

Το βίντεο της συζήτησης

 

Σημεία της συνέντευξης

* Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο «εθνικό». Είναι και διεθνές, με τη χώρα στα «μανταλάκια» διεθνών ΜΜΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει δώσει «μαύρα» δείγματα γραφής χειραγώγησης και εργαλειοποίησης των θεσμών. Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα της PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια δεύτερη θητεία Μητσοτάκη θα ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για τους θεσμούς στη χώρα.

* Η χώρα μας έχει ανάγκη από μεγάλες και τολμηρές αλλαγές. Αλλαγές που χρειάζονται ευρεία προοδευτική, κοινωνική και πολιτική, πλειοψηφία. Και αυτοδυναμία να έχουμε, συνεργασία θα επιδιώκουμε. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι επίκαιρη με όρους κοινωνικών αναγκών.

* Η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για «αύξηση μισθών 25% στην 4ετία» είναι μια απάτη. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά εγγύηση γι’ αυτό, αλλά αποκρύπτει τη διάκριση ονομαστικών και πραγματικών μισθών. Με τον πληθωρισμό που είχαμε και την ακρίβεια, η αγοραστική δύναμη καταβαραθρώθηκε.

* Μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για άμεση αύξηση μισθών και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και μείωση έμμεσων φόρων μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης, την ανακούφιση της κοινωνίας και την ανάκαμψη οικονομίας και εισοδημάτων.

* Και για να είναι διατηρήσιμη στον χρόνο αυτή η ανάκαμψη πρέπει η νέα προοδευτική πλειοψηφία να δρομολογήσει ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και να ανακτήσει τη δημοσιονομική κυριαρχία χωρίς λιτότητα ή έμμεση φτωχοποίηση μέσω πληθωρισμού.

 

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr