«Ο φόβος ότι “όλοι παρακολουθούμαστε” ναρκοθετεί την κοινωνική εμπιστοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Σημεία από τη συνέντευξη:

  • Έχουμε ανάγκη από μια μακρά πορεία οικονομικής μεγέθυνσης με ταυτόχρονη, όμως, αλλαγή του παραγωγικού προτύπου διότι μόλις ανέκαμψε η οικονομία αμέσως εμφανίστηκε το πρόβλημα με το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών.
  • Το ζήτημα τη παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι πιο σύνθετο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν φτάνει μόνο η μεγέθυνση, αλλά η ανάπτυξη πρέπει να είναι και βιώσιμη από κοινωνική και οικολογική άποψη.
  • Για τον λόγο αυτόν είναι εντονότερη από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδιασμού που να διαγιγνώσκει ανάγκες, να ιεραρχεί προτεραιότητες, να δίνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και να κατανείμει σωστά τους πόρους.
  • Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει αυτή την λογική. Αντιθέτως ακολουθεί το δόγμα ότι οι αγορές από μόνες τους θα λύσουν το πρόβλημα. Για αυτό έβαλε αμέσως στο συρτάρι την Αναπτυξιακή Στρατηγική που είχαμε εκπονήσει.
  • Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας που εμποδίσει την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου είναι η ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων που βγάζουν μεγάλα κέρδη από την παρούσα κατάσταση και τα οποία, προφανώς, δεν θέλουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές.
  • Επίσης θέλω να πω, επειδή το θέμα είναι και επίκαιρο, ότι δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια ανάπτυξη βιώσιμη και διατηρήσιμη αν οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ποιος να κάνει επένδυση σε μια χώρα αν φοβάται ότι παρακολουθείται από ανεξέλεγκτα κέντρα;
  • Επομένως το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου είναι κατεξοχήν πολιτικό και απαιτείται η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που να το θέσει ως βασικό στόχο. Στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν έχοντας στο μυαλό τους και αυτά τα ζητήματα και με επίγνωση το τι διακυβεύεται.
  • Θα είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον αν δεν αξιοποιήσουμε το χρόνο που κερδίσαμε με τη ρύθμιση του χρέους που έγινε το 2018, κατευθύνοντας τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε δράσεις που αλλάζουν το παραγωγικό πρότυπο.
  • Δεν πρέπει να ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ χωρίς να ξέρουμε το οικονομικό και κοινωνικό του αποτέλεσμα. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών είναι το χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας και όχι το ύψος τους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δημόσιο χρήμα δόθηκε χωρίς διαφανή, πολλές φορές, κριτήρια, ενώ έχει «ξεχειλώσει» το θέμα των απευθείας αναθέσεων.
  • Η συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας θετικός για την ανάπτυξη και τη δημοκρατία. Για το λόγο αυτό διοργανώσαμε, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα Περιφερειακά Συνέδρια, όπου ακούσαμε τους φορείς και βγάλαμε πολύτιμα συμπεράσματα που μας βοήθησαν να συντάξουμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική.

 

~ Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από έναν #ΣΥΡΙΖΑΠΣ που & ακούει τα «θέλω» της αλλά & τα μετασχηματίζει σε συνεκτικό σχέδιο & εφαρμόσιμες πολιτικές. Για να κερδίσει αξιοπιστία ως κυβερνητικό κόμμα μαζί με την πολιτική του «τι» χρειάζεται & μια πολιτική του «πώς» θα γίνουν όσα προτείνει.~ Ο #ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να αλλάξει πολλά αλλά δεν πρέπει να αλλάξει ράγες. Όπου η Αριστερά θέλησε να υπάρξει απλώς ως μια κιβωτός της αριστερής παράδοσης στην καλύτερη περίπτωση έμεινε στάσιμη, αλλά & όπου επέλεξε να φύγει δήθεν μπροστά με πρότυπο κόμματα όπως το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ διαλύθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί κάνει θαύματα αν στηριχτεί στις δικές του σημαντικές επιτυχίες, αν διορθώσει τα δικά του λάθη & υπερβεί τις δικές του αδυναμίες, αν αξιοποιήσει δημιουργικά & μετατρέψει σε μαθήματα για το μέλλον τη δίκη του σπάνια, αν όχι μοναδική διεθνώς, εμπειρία.* «Ποιον ΣΥΡΙΖΑ» - Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

2 μήνες πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
«Ούτε ώρα για χάσιμο» για τον #ΣΥΡΙΖΑΠΣ | Στην Η Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr