«Ο πόλεμος θέτει το ζήτημα της ενεργειακής και παραγωγικής αυτάρκειας της χώρας»

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5», στην εκπομπή «Ένα Βλέμμα» με τον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη.

Το ηχητικό της συνέντυξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, που συνιστούν τη «συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα», φαίνεται ότι σηματοδοτούν το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.
  • Οι διεθνείς εξελίξεις μετά την 24η Φεβρουαρίου θέτουν εκ νέου επιτακτικά ζητήματα αυτάρκειας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας για κάθε χώρα. Και θα πρέπει και στην Ελλάδα να δούμε πολύ σοβαρά αυτά τα υπαρξιακά ζητήματα.
  • Και δυστυχώς στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί το θέμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού και του ευρύτερου συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που συγκροτήσαμε το 2018, ο κ. Μητσοτάκης την «έβαλε στο συρτάρι» το 2019 μόλις εξελέγη.
  • Είναι «εντυπωσιακό» ότι σε τέτοιες συνθήκες κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την ώρα που οι δημόσιοι φορείς ενέργειας μπορούν να είναι πολύτιμα εργαλεία πολιτικής ιδιαίτερα σε μια τέτοια συγκυρία.
  • Σε αντίθεση με ό,τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για τη ΔΕΗ ένα πρόσκαιρο, όπως αποδείχθηκε, χρηματιστηριακό «success story». Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα των επιλογών αυτών.
  • Είναι πράγματι «δύσκολο» για τους νεοφιλελεύθερους που για δεκαετίες γαλουχήθηκαν με το δόγμα της υπεροχής και της αυτορρύθμισης των αγορών, να χρειάζεται να μιλήσουν για δημόσιο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Και στην Ελλάδα βλέπουμε την αδυναμία της κυβέρνησής της.
  • Αδυναμία να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της χώρας, να σχεδιάσουμε με μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για νέες κρίσεις, αλλά και να στηριχθούν ουσιαστικά νοικοκυριά, μισθωτοί, αγρότες, επαγγελματίες και ΜμΕ που πλήττονται από πληθωρισμό και κόστος ενέργειας.

 

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr