«Ο πόλεμος θέτει το ζήτημα της ενεργειακής και παραγωγικής αυτάρκειας της χώρας»

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5», στην εκπομπή «Ένα Βλέμμα» με τον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη.

Το ηχητικό της συνέντυξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, που συνιστούν τη «συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα», φαίνεται ότι σηματοδοτούν το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.
  • Οι διεθνείς εξελίξεις μετά την 24η Φεβρουαρίου θέτουν εκ νέου επιτακτικά ζητήματα αυτάρκειας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας για κάθε χώρα. Και θα πρέπει και στην Ελλάδα να δούμε πολύ σοβαρά αυτά τα υπαρξιακά ζητήματα.
  • Και δυστυχώς στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί το θέμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού και του ευρύτερου συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που συγκροτήσαμε το 2018, ο κ. Μητσοτάκης την «έβαλε στο συρτάρι» το 2019 μόλις εξελέγη.
  • Είναι «εντυπωσιακό» ότι σε τέτοιες συνθήκες κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την ώρα που οι δημόσιοι φορείς ενέργειας μπορούν να είναι πολύτιμα εργαλεία πολιτικής ιδιαίτερα σε μια τέτοια συγκυρία.
  • Σε αντίθεση με ό,τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για τη ΔΕΗ ένα πρόσκαιρο, όπως αποδείχθηκε, χρηματιστηριακό «success story». Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα των επιλογών αυτών.
  • Είναι πράγματι «δύσκολο» για τους νεοφιλελεύθερους που για δεκαετίες γαλουχήθηκαν με το δόγμα της υπεροχής και της αυτορρύθμισης των αγορών, να χρειάζεται να μιλήσουν για δημόσιο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Και στην Ελλάδα βλέπουμε την αδυναμία της κυβέρνησής της.
  • Αδυναμία να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της χώρας, να σχεδιάσουμε με μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για νέες κρίσεις, αλλά και να στηριχθούν ουσιαστικά νοικοκυριά, μισθωτοί, αγρότες, επαγγελματίες και ΜμΕ που πλήττονται από πληθωρισμό και κόστος ενέργειας.

 

~ Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από έναν #ΣΥΡΙΖΑΠΣ που & ακούει τα «θέλω» της αλλά & τα μετασχηματίζει σε συνεκτικό σχέδιο & εφαρμόσιμες πολιτικές. Για να κερδίσει αξιοπιστία ως κυβερνητικό κόμμα μαζί με την πολιτική του «τι» χρειάζεται & μια πολιτική του «πώς» θα γίνουν όσα προτείνει.~ Ο #ΣΥΡΙΖΑΠΣ πρέπει να αλλάξει πολλά αλλά δεν πρέπει να αλλάξει ράγες. Όπου η Αριστερά θέλησε να υπάρξει απλώς ως μια κιβωτός της αριστερής παράδοσης στην καλύτερη περίπτωση έμεινε στάσιμη, αλλά & όπου επέλεξε να φύγει δήθεν μπροστά με πρότυπο κόμματα όπως το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ διαλύθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί κάνει θαύματα αν στηριχτεί στις δικές του σημαντικές επιτυχίες, αν διορθώσει τα δικά του λάθη & υπερβεί τις δικές του αδυναμίες, αν αξιοποιήσει δημιουργικά & μετατρέψει σε μαθήματα για το μέλλον τη δίκη του σπάνια, αν όχι μοναδική διεθνώς, εμπειρία.* «Ποιον ΣΥΡΙΖΑ» - Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

2 μήνες πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
«Ούτε ώρα για χάσιμο» για τον #ΣΥΡΙΖΑΠΣ | Στην Η Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr