Ομιλία σε διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και Levy Institute με θέμα: “Έξοδος από την κρίση. Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας”

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ το Ινστιτούτο Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής και το LEVYINSTITUTE για την πρόσκλησή τους να συμμετάσχω σ’ αυτή την σημαντική συνάντηση για την αναζήτηση μιας εναλλακτικής πορείας για την έξοδο από την κρίση.

 

Και είναι πράγματι μεγάλη ανάγκη για τέτοιες ευκαιρίες διαλόγου, ειδικά στη χώρα μας που η κρίση παίρνει διαστάσεις κοινωνικής καταστροφής. Η απάντηση στην κρίση με τα μνημόνια, τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση έχει οδηγήσει σε αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους , αφού η λιτότητα οδηγεί σε ύφεση και αύξηση του  χρέους, σε οικονομική, χρηματοπιστωτική και διοικητική παράλυση, σε πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης φτώχεια, ανεργία και φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα πια επιβεβαιώνεται αυτό που από την αρχή ήταν γνωστό: δηλαδή ότι η θεραπεία αποδείχθηκε πιο καταστροφική από την ίδια την αρρώστια.

 

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν ορατούς μείζονες κινδύνους. Ο πρώτος, πιο άμεσος, είναι η οικονομική παράλυση  και η κοινωνική καταστροφή να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η  σημερινή, έκτακτη υποτίθεται, κατάσταση να μετεξελιχθεί σε μια διαρθρωτική κρίση διαρκείας, πολλών ετών ή και δεκαετιών, όπου η όποια ανάκαμψη, όποτε κι αν επέλθει, θα συνοδεύεται από κοινωνική εξαθλίωση, εκτεταμένη φτώχεια και υψηλή ανεργία.

 

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν επείγουσα την ανάγκη για αλλαγή πορείας σε ρήξη με τη στρατηγική των μνημονίων και εφαρμογή μιας νέας πολιτικής. Η δραματικότητα των συνθηκών μάς επιβάλλει να αναζητήσουμε «κοινούς τόπους» με κριτήριο τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, και όχι τις διαφορές ή τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

 

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά σε τρεις τέτοιους «κοινούς τόπους». 

 

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

 

Ο πρώτος «κοινός τόπος» είναι η υπεράσπιση και η διεύρυνση της Δημοκρατίας ως θεμελιώδης προϋπόθεση για δημοκρατική έξοδο από την  κρίση.

 

Πριν από έναν χρόνο με ένα ομόφωνο σχεδόν ψήφισμά της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιούσε ότι η εμμονή σε πολιτικές λιτότητας απειλεί τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα. Η ίδια προειδοποίηση έχει επαναληφθεί πολλές φορές και από πολλές πλευρές. Την απειλή αυτή εμείς τη ζούμε ήδη. Διότι η Δημοκρατία δεν έχει περιεχόμενο όταν οι πολίτες χάνουν τα δικαιώματά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το δικαίωμα  στη ζωή, στην επιβίωση.

 

Όμως δεν είναι μόνο η λιτότητα. Είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αυτοκρατορική λογική που επιβάλλεται από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή μιας εποπτείας, που θυμίζει αποικιακές εποχές. Στην ουσία αυτή η εποπτεία στερεί από την ελληνική κοινωνία το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον της. Ακυρώνει το ρόλο της ελληνικής Βουλής αφού τη μετατρέπει σε βιομηχανία επικύρωσης αποφάσεων που λαμβάνονται σε εξωθεσμικά κέντρα. Αντικαθιστά το ελληνικό Σύνταγμα με την καθεστωτική εξουσία της Τρόικα που λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει», σε συνεργασία πάντα με τις εγχώριες καθεστωτικές δυνάμεις. Είναι επίσης η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» που πολεμά τη δημοκρατία ανοιχτά  και διακηρύσσει την πίστη της στη βία, στον εμφύλιο πόλεμο και σε μια ρατσιστική, στρατοκρατική κοινωνία. Τέλος είναι οι ακροδεξιοί της ΝΔ που πυροδοτούν στρατηγικές έντασης, καλλιεργούν την αντιαριστερή υστερία, υιοθετούν την ατζέντα και διευκολύνουν ποικιλοτρόπως το ρόλο της «Χρυσής Αυγής», με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και τη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη.

 

Τέσσερις δεκαετίες λοιπόν μετά την πτώση της δικτατορίας βρισκόμαστε ξανά στην ανάγκη να υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως είναι γνωστό, δημιούργησε πρόσφατα μια ευρεία Επιτροπή από συνταγματολόγους, πολιτειολόγους,   κοινωνιολόγους και άλλους κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους που, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο, θα επεξεργασθεί και θα εισηγηθεί για δημόσιο διάλογο δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και την δημοκρατική μεταρρύθμιση των κορυφαίων πολιτειακών θεσμών, και συγκεκριμένα του  Συντάγματος, του πολιτικού συστήματος, του Κοινοβουλίου, των εργασιακών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων.

 

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε ακριβώς να δείξουμε ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας δεν είναι μια στενά κομματική υπόθεση, αλλά είναι υπόθεση όλης της δημοκρατικής κοινωνίας. Όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας για να είναι αξιόπιστη και ουσιαστική είναι συνυφασμένη:

 

α) με τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα και τις νέες εξαρτήσεις, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό

 

 

β) με τον αγώνα για την προώθηση ριζικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών στο πολιτικό σύστημα, το κράτος, τους θεσμούς             

 

 

γ) με την τιμωρία των υπεύθυνων για πράξεις και παραλείψεις ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όπως απαιτεί το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού αλλά και το ελληνικό Σύνταγμα.

ΑΜΕΣΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

 

Ο δεύτερος «κοινός τόπος» είναι η κοινή, πιστεύω, διαπίστωση ότι πρέπει να μπει επειγόντως σ’ εφαρμογή ένα πρόγραμμα άμεσης αναστροφής της καταστροφικής πορείας, ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας, μετασχηματισμού του κράτους και ανασυγκρότησης της οικονομίας.

 

Μίλησα ήδη για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής του μνημονίου. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι οι πολιτικές αυτές δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν. Καταστρέφουν το μέλλον και τις προοπτικές της κοινωνίας. Δεν απαξιώνουν μόνο τους υλικούς πόρους. Απαξιώνουν και ωθούν στη μετανάστευση τους επιστήμονες, τη νέα γενιά, ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε.

 

Είναι επείγουσα ανάγκη στη θέση του μνημονίου να μπει ένα ολοκληρωμένο ανορθωτικό σχέδιο με άμεσους στόχους:

 

(i)               Τον τερματισμό της ύφεσης και κάθε πολιτικής που την προκαλεί και την επιτείνει, τη λήψη δέσμης μέτρων για την άμεση ανακούφιση των πολιτών, όπως η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα πριν το μνημόνιο  επίπεδά του. Την κατάργηση των χαρατσιών και άλλων άδικων φόρων αρχίζοντας από τα νοικοκυριά χωρίς εισόδημα και χωρίς δουλειά, τους ανέργους, τα στρώματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

 

(ii)             Την άμεση έναρξη της υλοποίησης ενός συγκεκριμένου προγράμματος, ριζικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών νέου τύπου στο κράτος, το φορολογικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, παντού, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την απελευθέρωση και την ενεργοποίηση αδρανών δυνάμεων, την καταπολέμηση των κοινωνικών και ειδικά των φορολογικών αδικιών και των ανισοτήτων, τη βελτίωση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων πόρων και των κοινών αγαθών.

 

(iii)           Την επεξεργασία και την εφαρμογή ενός προγράμματος μακράς πνοής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε τομείς και δραστηριότητες στους οποίους η Ελλάδα έχει ή μπορεί να αναδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

 

(iv)            Την αξιοποίηση ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης όλων των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη πολυμερών διεθνών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.  

 

(v)             Την αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή ή την ακύρωση σημαντικού μέρους του χρέους, την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο όχι μόνο για τις αγορές αλλά για την ελληνική κοινωνία, και θα προβλέπει την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

 

(vi)           Ανάπτυξη της συνεργασίας με τους λαούς, τα κινήματα και όπου είναι δυνατόν και με τις κυβερνήσεις, να υπάρξουν στην Ευρώπη οι αναγκαίες αλλαγές ώστε τέτοιου τύπου προγράμματα άμεσης διεξόδου να μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ευρωζώνης με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.   

    

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ;

 

Είναι σχεδόν ομόφωνη η διαπίστωση ότι από την κρίση μπορούμε να βγούμε μόνο με ανάπτυξη. Αλλά ποια ανάπτυξη; Πώς και για ποιον; Στη βάση ποιων παραγωγικών, καταναλωτικών και αξιακών προτύπων; 

  

 

Είναι προφανές ότι για να σταματήσουμε την καταστροφή, να ανακόψουμε την ανθρωπιστική κρίση και να ξαναβάλουμε την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης θα είμαστε υποχρεωμένοι αρχικά να ξεκινήσουμε από τις υφιστάμενες δομές και τα διαθέσιμα μέσα. Όμως για τη βιώσιμη διέξοδο από την κρίση δεν αρκεί μια εναλλακτική διαχείριση του υπάρχοντος υποδείγματος, χρειαζόμαστε νέο υπόδειγμα.

 

Ένας τρίτος «κοινός τόπος» μπορεί να είναι, λοιπόν, ο αναγκαίος διάλογος  σχετικά με το περιεχόμενο ενός νέου υποδείγματος, οικονομικού, κοινωνικού και αξιακού, που θα αποτελέσει την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη απάντηση στην κρίση και ταυτόχρονα τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε μια νέα, πέρα από την κρίση, κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης. Μια νέα Ελλάδα, διεθνές κέντρο παραγωγής γνώσης, πολιτισμού και ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, ένας περιφερειακός πόλος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών.           

 

Η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα προκύπτει από τον ίδιο το χαρακτήρα της κρίσης που ζούμε, που είναι μια κρίση του νεοφιλελεύθερου και απορρυθμισμένου χρηματιστικού καπιταλισμού. Προκύπτει από τις πιο βασικές ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών.

 

 

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε ξανά αξιόπιστα για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια. Για να μπορέσουμε να υποσχεθούμε ξανά δουλειά σε όλους -όπως έχουμε χρέος να κάνουμε-. Για να διασφαλίσουμε το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και για να μπορέσουμε να παραδώσουμε καθαρό το περιβάλλον στις επόμενες γενιές. Για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε ξανά αξιόπιστα και δεσμευτικά στις πιο απλές αλλά και βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν αρκεί η πιο έξυπνη, πιο ανθρώπινη, πιο αποτελεσματική διαχείριση του υφιστάμενου υποδείγματος.  Για να ανακτήσουμε το νόημα και την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και της πολιτικής πρέπει να βγούμε έξω από τα υφιστάμενα νεοφιλελεύθερα πλαίσια. Πρέπει να δεσμευθούμε σε έναν αγώνα χωρίς όρια, να ανοίξουμε νέους, μετα-νεοφιλελεύθερους και μετα-καπιταλιστικούς  ορίζοντες.

 

Πρέπει να θέσουμε ως στόχο μας μια νέου τύπου κοινωνία. Μια κοινωνία πέρα από την κρίση, στην  οποία οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη. Και μια οικονομία που θα είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων και των αναγκών τους. Πρέπει να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική οικονομία των αναγκών του ανθρώπου και της φύσης.

 

 

Για ένα υπόδειγμα στο οποίο οι ανάγκες και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και των κοινωνιών, η πραγματική δημοκρατία, προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, η ισότητα και η αλληλεγγύη θα είναι ο κυρίαρχος σκοπός, το κίνητρο και το δεσμευτικό πλαίσιο της ανάπτυξης.

 

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι οι ανισότητες προάγουν την ανάπτυξη και η ανάπτυξη τελικά παράγει ευημερία για όλους. Σήμερα όλα αυτά έχουν γίνει ένας σωρός θεωρητικών ερειπίων στο μέσο ανθρώπινης δυστυχίας.

 

Η κρίση που ζούμε αποκάλυψε πως οι ανισότητες οδηγούν σε κρίσεις και η ευημερία, όπως κι αν ορισθεί αυτή, δεν φθάνει ποτέ στους πολλούς. Αλλά και όταν οι ανισότητες επιχειρηθεί να αντιμετωπισθούν, αποδεικνύεται ότι το «κόστος» της εκ των υστέρων αντιμετώπισης των ανισοτήτων είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το «κόστος» της πρόληψής τους.      

 

Χρειαζόμαστε επομένως ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης που να στηρίζεται στην πρόληψη, το σχέδιο και την προδιανομή και όχι στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων  και τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

*****

 

Η κρίση του νεοφιλελεύθερου και απορρυθμισμένου καπιταλισμού που ζούμε εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Η αλλαγή πορείας, επομένως, για είναι βιώσιμη, πρέπει να εκτυλίσσεται και στα τρία αυτά επίπεδα. Μας δημιουργεί, για το λόγο αυτό, αισιοδοξία το γεγονός ότι   οι ευρωπαϊκοί λαοί, ο ένας μετά τον άλλον, σε μια ακολουθία προσεισμικών δονήσεων, απορρίπτουν τις χρεοκοπημένες πολιτικές και υπερβαίνουν το φθαρμένο και υποταγμένο στα συμφέροντα πολιτικό προσωπικό. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση διεκδικώντας νέες, δίκαιες πολιτικές και νέες, αξιόπιστες εκπροσωπήσεις.

Ο ξεσηκωμός των λαών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα και την γερμανική ηγεμονία, είναι μια διαδικασία που είναι ακόμη στην αρχή. Είναι ένα σενάριο, το οποίο, όταν το πρωτοδιατυπώσαμε, έμοιαζε με φαντασίωση. Τώρα αποτελεί  μια αμετάκλητη δυναμική, μέρος της οποίας και εμείς είμαστε. Είναι μια νέα δυναμική που κανείς δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να αγνοήσει.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr