Ομιλία στη Βουλή

Oμιλία στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο μιλούσε ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας νόμιζα ότι άκουγα έναν αρχάγγελο της αλήθειας και χρειάστηκε να μπω στο Google για να δω τι σημαίνει αλήθεια. Και είδα, κύριε Μητσοτάκη, ότι αλήθεια σημαίνει η πραγματικότητα ενός γεγονότος.

Ο κ. Μητσοτάκης μάς επανέλαβε εδώ το γνωστό, παλιό πια, αφήγημα του κ. Σαμαρά για το «τι θα γινόταν αν». Αν τι; Αν είχε ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Αν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο. Αν είχαν υλοποιηθεί τα γεγονότα τα οποία ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν τολμάει να πει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν.

Γιατί δεν υλοποιήθηκε, κύριε Μητσοτάκη, η πέμπτη αξιολόγηση, αφού όλα έγιναν τόσο καλά; Γιατί έπρεπε εμείς στο πρώτο EUROGROUP να αντιμετωπίσουμε την απαίτηση: «Ολοκληρώστε εσείς την πέμπτη αξιολόγηση», αυτό μας είπαν, και ας ψήφισε ο ελληνικός λαός ό,τι ψήφισε;

Αυτό που ονομάζετε «ψέματα», κύριε Μητσοτάκη, ήταν στόχοι ενός πολιτικού κόμματος, ήταν στόχοι χρήσιμοι για τη χώρα μας. Και τους στόχους αυτούς εμείς δεσμευόμαστε να τους υλοποιήσουμε είτε αργά είτε γρήγορα είτε αργότερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Μητσοτάκης είπε και μία αλήθεια όμως. Προανήγγειλε περικοπές μισθών και συντάξεων. Τις προανήγγειλε, διαβάστε την ομιλία του προσεκτικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε κρίση χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια που γεννά, από εσωστρέφεια, από ξενοφοβία. Το βλέπουμε άλλωστε αυτό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το ζήσαμε και εδώ με πολλές ομιλίες εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης, αλλά και του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: «Εσωστρέφεια», «δεν υπάρχει Ευρώπη», «δεν υπάρχει ο κόσμος», «δεν υπάρχουν παγκόσμια ρεύματα ιδεών που συγκρούονται», «δεν υπάρχουν διλήμματα και πολιτικές για την Ευρώπη, τον κόσμο ή την Ελλάδα», όλα είναι θέμα ποιος είναι περισσότερο ψεύτης από τον άλλο! Εσωστρέφεια, λοιπόν, καταστροφολογία, δαιμονολογία, αδυναμία σύλληψης της μεγάλης εικόνας, μέσα στο οποίο ζούμε και εμείς, αδυναμία κατανόησης της δυναμικής των εξελίξεων.

Καλλιεργείτε, κύριε Μητσοτάκη, κλίμα καταστροφής. Μιλάτε για αδιέξοδα της Κυβέρνησης, ενώ πρόκειται για τα δικά σας αδιέξοδα, τα οποία θέλετε να κρύψετε.

Είστε ένα κόμμα διχασμένο, είστε ένα κόμμα με κρίση ταυτότητας και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Όμως, κυρίως διότι το θετικό σενάριο είναι ζωντανό, είναι υλοποιήσιμο. Και η υλοποίηση του θετικού σεναρίου, για το οποίο εργάζεται η Κυβέρνηση, ακυρώνει τα δικά σας σχέδια για «Αριστερή παρένθεση» και «Δεξιά παλινόρθωση».

Το μέγεθος των καταστροφών βεβαίως που έχουν συσσωρευθεί από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και τη γενικότερη κρίση είναι τεράστιο. Όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η πορεία θα είναι δύσκολη, αλλά οι μεγάλοι κίνδυνοι είναι πίσω μας. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα έχουμε, κύριε Μητσοτάκη και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τρία ολόκληρα χρόνια μπροστά μας να σχεδιάσουμε τη δράση μας, να υλοποιήσουμε επιτέλους και το δικό μας πρόγραμμα μαζί με τις δεσμεύσεις που έχουμε για τη συμφωνία, για να μπορέσουμε στο τέλος αυτής της τετραετίας να απαντήσουμε θετικά σε πολλές από τις αγωνίες του κόσμου, σε πολλά από τα προβλήματα του λαού.

Μιλήσατε για το σύστημα που ήταν βιώσιμο, για το ασφαλιστικό. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε για την Ελλάδα μέχρι την κρίση; Εσείς δεν λέγατε ότι ο κ. Γιαννίτσης είχε δίκιο και κακώς δεν υλοποιήθηκε η μεταρρύθμισή του, διότι αν υλοποιείτο η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, θα γινόταν βιώσιμο το σύστημα;

Σήμερα, λοιπόν, εσείς ο οπαδός της αλήθειας, έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι αυτό το ασφαλιστικό σύστημα -που είχαν κατακλαπεί και κατασπαταληθεί τα αποθεματικά του τόσες φορές στο παρελθόν, που επί χρόνια πολλά η αποσπασματικότητα και ο πελατειακός χαρακτήρας πολλών ρυθμίσεων το είχαν καταστήσει μη βιώσιμο και αναξιόπιστο- κατέστη μη βιώσιμο, επειδή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Και διεκδικείτε μ’ αυτό τον τίτλο της αλήθειας;

Μας είπατε ότι για την αξιολόγηση και την καθυστέρησή της φταίει η Κυβέρνηση. Μα, είστε ο μόνος που το λέει αυτό. Προχθές διαβάζαμε αναλύσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού, όπως UBS και άλλων, που λένε ότι μετά από ένα σημείο η καθυστέρηση οφείλεται σε πρόσθετα, νέα αιτήματα που θέτουν ορισμένοι από τους θεσμούς. Εσείς τώρα γίνατε βασιλικότερος του βασιλέως;

Χθες το Ινστιτούτο Bruegel λέει ότι πίσω από την καθυστέρηση της ελληνικής αξιολόγησης κρίνονται δύο μεγάλα διλήμματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και μας υπερβαίνουν. Το πρώτο δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε αιωνίως τη λιτότητα μεταθέτοντας την ανάγκη της ανάπτυξης στο μέλλον ή αν θα προτάξουμε την ανάπτυξη και σε συνθήκες ανάπτυξης να υλοποιήσουμε τις όποιες περαιτέρω δημοσιονομικές προσαρμογές χρειάζονται μετά από επτά χρόνια λιτότητας.

Εσείς ποια θέση παίρνετε; Θέλετε συνέχιση των περικοπών, όπως μας είπατε εδώ, των δαπανών; Θέλετε περαιτέρω νέους κύκλους ύφεσης; Ή να προχωρήσουμε με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού και τις προβλέψεις που μας δίνουν τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια ανάκαμψη ήδη από το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου;

Και το δεύτερο δίλημμα που τίθεται είναι για το χρέος. Νομίζω ότι δεν άκουσα καμιά λέξη γι’ αυτό στην ομιλία σας. Δεν σας απασχολεί το θέμα του χρέους; Θέλετε να είμαστε αιωνίως εξαρτημένοι από τα δάνεια του ESM και τα μνημόνια; Διότι όταν δανειζόμαστε από θεσμούς, θα έχουμε μνημόνια. Δεν συμφωνείτε με την πρόταση της Κυβέρνησης να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία για το χρέος που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να απαλλαγεί από αυτήν την επιτροπεία και να μπορέσουμε επιτέλους να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές για να εξυπηρετούμε τα παλιά μας δάνεια;

Μας είπατε ότι θα πάμε στην ανάπτυξη μειώνοντας τους φόρους. Σοβαρά; Σ’ αυτές τις συνθήκες και μ’ αυτή την κατάσταση; Το αντίθετο μπορούμε να υποσχεθούμε στον λαό. Ότι μέσα από την ανάκαμψη μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να τους κάνουμε και ακόμα πιο δίκαιους απ’ ό,τι προσπαθεί σήμερα η Κυβέρνηση να κάνει.

Όμως, άκουσα και για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Αφού είναι στοχευμένες, πείτε μας ποιες ακριβώς, για να τις κάνουμε, όπως σωστά ακούω, κι εμείς.

Εμείς ετοιμάζουμε –νομίζω αναφέρθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών- μια επανεξέταση όλων των δαπανών, όχι για να τις μειώσουμε, αλλά για να μπορέσουμε να τις αναδιατάξουμε. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιο Υπουργείο πετύχει μείωση δαπανών να εξασφαλίσει, να αξιοποιήσει αυτά τα πρόσθετα έσοδα που θα έχει για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών του ίδιου Υπουργείου ή της ευρύτερης ενότητας στόχων που θα έχουν αυτά τα Υπουργεία.
Εσείς όμως που μιλάτε για περικοπή δαπανών -και το είπατε δύο φορές- δεν νιώθετε την υποχρέωση να εξηγήσετε και στη Βουλή και στον λαό, τι εννοείτε; Λειτουργικές δαπάνες; Μα, ακόμα και ο κ. Τόμσεν είπε προχθές ότι οι δυνατότητες είναι λίγες διότι τα νοσοκομεία δεν έχουν πολλές φορές είδη πρώτης ανάγκης για να λειτουργήσουν.

Εννοείτε μισθούς και συντάξεις ποιων στρωμάτων; Των δικαστικών, των ενστόλων, των δημοσίων υπαλλήλων γενικώς ή υπερβαίνει την απαίτηση της αλήθειας το ερώτημα, το οποίο θέτω;

Είπατε όμως και κάτι πολύ σοβαρό, κατά τη γνώμη μου. Είπατε ότι το τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που συζητούμε είναι ρήτρα της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης αυτής.

Δηλαδή, κύριε Μητσοτάκη, αν καταλάβαμε καλά, διαφωνείτε με αυτά που λέει η κ. Λαγκάρντ; Η κ. Λαγκάρντ δεν λέει ότι φταίει αυτή η Κυβέρνηση. Η κ. Λαγκάρντ λέει ότι απέτυχε το πρώτο μνημόνιο. Έγινε λάθος. Και απέτυχε και το δεύτερο μνημόνιο και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και απέτυχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εσείς δηλαδή, ασκείτε κριτική στην κ. Λαγκάρντ επειδή δεν ρίχνει όλα τα βάρη στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή είναι η θέση, η οποία έχετε;

Φτάσαμε εδώ και σωστά τα λέει σήμερα ο κ. Σαχινίδης, ένας πρώην Υπουργός, σε ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι το πρώτο μνημόνιο οδήγησε στο δεύτερο και εξαιτίας του δεύτερου -λόγω της αποτυχίας του και λόγω των υπερβολικών δημοσιονομικών προσαρμογών και της λιτότητας που ζητούσε- οδηγηθήκαμε –οδηγηθήκατε!- στο αδιέξοδο με την πέμπτη αξιολόγηση.

Φτάσαμε, λοιπόν, εδώ διότι είχαμε κρίση πριν τα μνημόνια, αλλά και διότι και τα μνημόνια συσσώρευσαν τεράστια βάρη και τεράστια προβλήματα. Και είμαστε σήμερα ακριβώς αντιμέτωποι με δύο κρίσεις, με δύο ομάδες προβλημάτων: και αυτά που δημιούργησε η κρίση, αλλά και αυτά που δημιουργήσατε εσείς διαχειριζόμενοι με τον τρόπο που διαχειριστήκατε τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Κύριε Πρόεδρε, κατανοώ τα όρια του χρόνου. Θα ήθελα να ολοκληρώσω απλώς με μια συνολικότερη διαπίστωση, παρόλο που η ομιλία –επαναλαμβάνω- του κύριου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προσφέρεται για προσεκτική μελέτη για να δει κανείς τις κρυφές αλήθειες που υπάρχουν μέσα εκεί, αλλά και τα πολλά ψεύδη τα οποία επίσης υπάρχουν και τις ανακρίβειες.

Η σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει ούτε εναλλακτική ούτε βιώσιμη πολιτική για τη χώρα. Πρώτον, διότι εάν είχε, θα την εφάρμοζε και ο ίδιος και η παράταξή του. Δεύτερον, διότι είναι δέσμιος μιας στρεβλής αντίληψης για την κρίση και τη διέξοδο. Πιστεύει ακόμα ο κ. Μητσοτάκης στον αυτοματισμό των αγορών, όταν η κρίση που ζούμε είναι κρίση ακριβώς αυτών των αντιλήψεων. Και τρίτον, διότι υιοθετεί μια κρυφή –αν και ορισμένα στοιχεία φάνηκαν σήμερα- νεοφιλελεύθερη ατζέντα, η οποία θέλει έναν νέο κύκλο περικοπών. Και μην νομίζει κανείς ότι μπορούμε να κόψουμε μισθούς στο Δημόσιο χωρίς να κοπούν μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι ζητούν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, εννοούν και θέλουν και άλλες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αποτελεί τον βασικό πόλο σταθερότητας και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Στην πιο δύσκολη στιγμή, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται όρθιος, ενωμένος, έτοιμος να αναγνωρίσει και να διορθώσει ελλείψεις και αδυναμίες, να χαράξει το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και είναι στο κέντρο των διεργασιών που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, είναι καταλύτης διαφοροποιήσεων που συντελούνται στην κατεύθυνση της κατάρρευσης των παλιών συναινέσεων και στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, όπου και στη χώρα μας θα εκδηλωθεί αυτή η δυναμική με στόχο και τη χώρα μας να ορθοποδήσουμε και την Ευρώπη να αλλάξουμε.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr