«Παραδώσαμε μία Ελλάδα πολύ καλύτερη από αυτήν που βρήκαμε»

Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

 

 • Ζήσαμε μία χρεοκοπία ως χώρα και η χρεοκοπία έχει υπευθύνους. Η κοινωνία αντέδρασε σε αυτό απονομιμοποιώντας το σύστημα. Το αποτέλεσμα του 2012 ήταν προϊόν αυτής της κατάρρευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημοκρατική επιλογή της κοινωνίας. Διαχειρίστηκε μία συνθήκη κατά την οποία την πρωτοβουλία είχε ο λαός.
 • Ποτέ δεν ένιωσα ότι χάναμε τον έλεγχο της χώρας, ούτε μια στιγμή. Τα γεγονότα ήταν δραματικά αλλά ήταν εντός ενός πλαισίου. Όμως, αυτό που ζήσαμε ήταν πόλεμος. Και υπάρχει ένα θέμα εδώ, με το εγχώριο πολιτικό σύστημα, ότι αρνείται ακόμη και σήμερα ότι υπήρξε πόλεμος. Ο Αλέξης Τσίπρας κι εμείς δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ. Τέθηκε ως απειλή στον κ. Βενιζέλο, νομίζω και στον κ. Σαμαρά και τέθηκε σε εμάς τον Ιούλιο του 2015 όταν είπαν «είτε συμφωνείτε είτε έξοδος». Ενδιάμεσα ο κ. Σόιμπλε είχε διαμηνύσει την προσωπική του άποψη, αλλά η κυρία Μέρκελ διαφωνούσε.
 • Η συζήτηση γίνεται σε μία περίοδο, 2012-2014, όταν τα Μνημόνια καταδικάζονται ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν αναγνωρίζεται η αποτυχία τους, όταν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία κυοφορούνται αλλαγές. Όταν εμείς κάναμε το σχέδιό μας δεν ξέραμε αν θα ήμασταν η πρώτη χώρα που θα είχε την ευθύνη να πει ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Το σύνθημά μας ήταν «Ανατροπή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη».
 • Η θέση ήταν ότι αυτή αυτή την Ευρώπη πρέπει κάναμε αλλαγές οι οποίες θα αφορούσαν και εμάς. Άρα η σύλληψη ήταν, επειδή αυτή η πολιτική έχει αποτύχει, επειδή έχει καταστρέψει την Ελλάδα και επειδή υπάρχουν δυνάμεις και φωνές που ζητούν να υπάρξει αλλαγή, εμείς προσφερόμαστε ως χώρα και ως κυβέρνηση να συζητήσουμε μια νέα συμφωνία εντός του ευρώ η οποία θα εξασφάλιζε την αξιοπρέπεια του λαού μας και την επιβίωση της κοινωνίας και αυτό θα αφορούσε την Ευρώπη. Ιστορικά θεωρώ ότι αυτή η πολιτική μας θα δικαιωθεί.
 • Το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε και κατέρρευσε υπό δραματικές συνθήκες. Το δεύτερο Μνημόνιο έρχεται μαζί με το PSI. Είμαστε η μόνη χώρα από τις μνημονιακές που έζησε χρεοκοπία. Το δεύτερο Μνημόνιο κατέστρεψε τις τράπεζες και τις οδήγησε, στην ουσία, στη χρεοκοπία, η οποία ήταν τότε συγκαλυμμένη. Το 2014 η χώρα δεν έχει ουσιαστικά Πρόγραμμα, το Μνημόνιο δεν έχει υλοποιηθεί, η πέμπτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ, δεν έχουμε πρόγραμμα χρηματοδότησης, γίνεται μία συμφωνία από εγχώριες δυνάμεις και ξένες για να παγιδευθεί η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία γίνεται μία τεχνική παράταση της συμφωνίας ως 28 Φεβρουαρίου. Άρα η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται 26 Ιανουαρίου θα πρέπει μέσα σε δύο εβδομάδες είτε να συμφωνήσει είτε να καταρρεύσει, αυτό ήταν το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης».
 • Ποιος λέει ότι θα έκλεινε το Μνημόνιο ο κ. Σαμαράς; Ποιος λέει ότι θα υπήρχε μία ευνοϊκή διευθέτηση των πραγμάτων; Όλα αυτά είναι υποθέσεις. Η πραγματικότητα είναι, μία χώρα αναξιόπιστη στην Ευρώπη, με αμφιβολίες αν θα πρέπει να μείνει ή όχι στο ευρώ, μια κοινωνία σε κατάσταση αποσύνθεσης, χωρίς Πρόγραμμα, χωρίς τίποτα.
 • Το 2015 είναι ένα ιστορικό γεγονός. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη για να υπάρξει η συνέχιση της κυβέρνησης Σαμαρά όταν είχε απονομιμοποιηθεί στην κοινωνία, θα ήταν μία «προδοσία» απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Μιλώντας περί ετοιμότητας, πάντως, βλέποντας και τώρα τα πράγματα, τον κ. Μητσοτάκη να έρχεται  και να μην ξέρει καλά τι γίνεται στο Ελληνικό και πού οφείλονται οι καθυστερήσεις, όταν έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και δεν είναι ενήμερος για το τι γίνεται στο προσφυγικό τολμώ να σας πω ότι η προετοιμασία που κάναμε εμείς τότε ήταν μίλια μπροστά. Τέτοια προετοιμασία αμφιβάλλω αν είχε γίνει από άλλο κόμμα. Ήταν όμως τόσο ρευστά τα δεδομένα που δεν μπορούσες να είχες προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Καταλήξαμε ότι τα σενάρια είναι άπειρα και το μόνο που μπορούσαμε να πούμε ήταν να κυβερνήσουμε με τρόπο που να δείξουμε ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Και το κάναμε και το δείξαμε και πέντε χρόνια μετά εγώ ακόμα περιμένω να ακούσω σαφή εναλλακτική που να μπορούσε να αποδώσει.
 • Αυτό που με εξέπληξε δυσάρεστα για τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν το «μετά», όταν διάβασα ότι από τον Ιούνιο του 2015 έγραφε σενάρια για να γυριστεί ταινία.
 • Είχε επιβληθεί καραντίνα σε βάρος της Ελλάδας το 2015. Το καλοκαίρι του 2014 πήρε την πρωτοβουλία ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης τότε υπουργός Εργασίας Άσμουσεν και οργάνωσε μία συνάντηση αρχίζοντας έναν διάλογο, κόπηκε από υψηλά κλιμάκια. Άρα ο πόλεμος είχε προετοιμαστεί απ’ έξω, όχι γιατί μας μισούσαν αλλά γιατί φοβούνταν το ντόμινο, υπό το σκεπτικό «αν δώσουμε κάτι στην Ελλάδα αυτό θα ενθαρρύνει προοδευτικά κινήματα σε άλλες χώρες».
 • Ως τον Μάιο του 2015 σημειώθηκε ένα παιχνίδι κόπωσης. Είχαν στρατηγική, σε συνεργασία και με εγχώριες δυνάμεις, είτε να πέσει η κυβέρνηση από δημοσιονομική ασφυξία είτε να υποχρεωθεί σε πλήρη παράδοση.
 • Στις κρίσιμες στιγμές η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι μας βοήθησαν. Πήραμε το μήνυμα ότι αν μία μη ευρωπαϊκή χώρα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, θα σας δώσουμε κι εμείς. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες θέλαμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια.
 • Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέδριό του τάχθηκε κατά της εξόδου από το ευρώ, άρα είχαμε μία εντολή τόσο από το κόμμα όσο και από το λαό. Είχαμε στο κόμμα μία μειοψηφία που ήταν πιο «θορυβώδης» και ήθελε έξοδο από το ευρώ. Από την αρχή θέλαμε συμφωνία, από τον Απρίλιο και μετά ο στόχος ήταν μια καλή συμφωνία που να μπορέσουμε είτε να την υλοποιήσουμε είτε αν βλέπαμε ότι χρειαζόμασταν περαιτέρω πολιτική νομιμοποίηση να απευθυνθούμε στο λαό. Πήραμε μία συμφωνία που ήταν τόσο κακή που δεν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε.
 • Κερδίσαμε 20 δισεκατομμύρια. Η συμφωνία που μπήκε στο δημοψήφισμα προέβλεπε περισσότερη λιτότητα από αυτή που υλοποιήσαμε. Δεύτερον, η συμφωνία που τέθηκε στο δημοψήφισμα δεν είχε χρηματοδότηση, ήταν μία κατάσταση μη διαχειρίσιμη.
 • Θα μπορούσε να είναι και πιο σοβαρός σχετικά με το «κόστος της διαπραγμάτευσης» ο κ. Ρέγκλινγκ. Όλο αυτό το έβγαλε ο κ. Στουρνάρας, είναι αυθαίρετο.
 • Αυτό που έγινε το 2015 ήταν ότι μια μικρή χώρα, μια Ελλάδα-Δαυίδ, διαλυμένη οικονομικά, με μια κυβέρνηση που εξέλεξε ο λαός, προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και την αξιοπρέπειά της. Απέναντί της είναι ένας Γολιάθ, ο οποίος για δικούς του λόγους, πολιτικούς οικονομικούς λέει «όχι» και ότι «θα πρέπει κι εσύ να υπακούσεις τη γραμμή της ενιαίας λιτότητας». Και στο μέλλον δεν αποκλείω η Ελλάδα να παλεύει απέναντι σε έναν νέο Γολιάθ.
 • Εγώ προσωπικά δεν δέχομαι τη λέξη «αυταπάτη» για το 2015, δεν το βίωσα έτσι. Είχαμε ένα σχέδιο, ξέραμε ότι τα όρια της πολιτικής μας ήταν δύο: Το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ξεκινήσαμε ένα εγχείρημα το οποίο απαιτούσε αλλαγές στην Ευρώπη, άρα συμμαχίες και άλλα παράλληλα αντίστοιχα εγχειρήματα, κάτι που δεν υπήρξε.
 • Πρέπει να ενισχύεις τις προσδοκίες του κόσμου, αλλά να δείχνεις τις προϋποθέσεις υλοποίησής τους. Οι προσδοκίες αναπτύχθηκαν από τον ίδιο τον κόσμο, εμείς τις υιοθετήσαμε και τις ενισχύαμε, ίσως θα έπρεπε να ήταν πιο ευκρινείς οι προϋποθέσεις που χρειάζονταν.
 • Δεν επενδύσαμε σε μπλόφα. Όλα αυτά αν ίσχυαν θα ίσχυαν πριν από το «ό,τι χρειαστεί» του Ντράγκι το 2012. Τότε πάρθηκαν κάποια μέτρα που αφόπλιζαν όποιον θα προσπαθούσε να παίξει αυτό το παιχνίδι. Το θέμα της εξόδου από το ευρώ, τελικά, δε θεωρώ ότι ίσχυε ως πραγματικό διότι η πίεση που μας ασκούσε η αβεβαιότητα πετύχαινε το στόχο της. Εκτός κι αν είχαν άλλους λόγους, π.χ. να δομηθεί μία μικρότερη Ευρώπη κ.λπ. Είναι μικρότητα η ιστορία περί «κωλοτούμπας». Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή ήθελε μία συμφωνία μέσα στο ευρώ, στο δημοψήφισμα δεν έθεσε δίλημμα μέσα ή έξω από το ευρώ ήταν αν δέχεστε ή όχι αυτή τη συμφωνία.
 • Πριν πάρουμε τη διακυβέρνηση είχαμε Επιτροπή Προγράμματος, είχαμε μιλήσει με όλους τους ξένους που ήταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Κανείς δε μου έδωσε πειστική εναλλακτική απάντηση. Στον ιστορικό χρόνο της περιόδου που συζητάμε δεν υπήρχε θέμα εξόδου από το ευρώ, ούτε ως θετική διέξοδος ούτε ως εκβιασμός ούτε ως απειλή. Η απειλή ήταν από τον κ. Σόιμπλε.
 • Όταν αναλάβαμε είχαμε ένα όραμα για τη χώρα: Να βγει από τα μνημόνια, να μην έχει επιτροπεία, να αρχίσουμε παραγωγική ανασυγκρότηση και να κάνουμε μία βιώσιμη Ελλάδα. Τον πυρήνα των στόχων αυτών, με τον τρόπο αυτόν, όχι με τον ευθύ που θα θέλαμε, τον πετύχαμε. Παραδώσαμε μία Ελλάδα πολύ καλύτερη απ’ ότι την βρήκαμε. Βγήκαμε από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς «ουρές», χωρίς άδεια ταμεία αλλά με ένα ισχυρό απόθεμα και μια χώρα-παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, όπως λένε οι ξένοι ηγέτες.
 • Το Πρόγραμμα που εφαρμόσαμε εμείς ήταν πολύ ηπιότερο και είχε και έντονη αναπτυξιακή διάσταση και γι’ αυτό μπήκαμε σε ανοδική τροχιά. Πολλά, όμως, από τα μέτρα που πήραμε δημιούργησαν ρήγματα στο κοινωνικό μπλοκ που μας έφερε στην εξουσία. Υπήρξαν αδυναμίες και λάθη, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε πολλά μέτωπα, διαμορφώθηκε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Το υπόβαθρο της ήττας μας ήταν ότι η κοινωνική συμμαχία που μας έφερε στην κυβέρνηση κλονίστηκε. Με ψυχραιμία και ηρεμία, συνομιλώντας με τον κόσμο, εμείς θα χτίσουμε μια ακόμη πιο ευρεία κοινωνική πλειοψηφία.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχοντας αναλάβει μία νέα «υποχρέωση», να εκφράζει μια ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Το μέλλον μας είναι ένα κόμμα αριστερό, πιο δυνατό, πιο ισχυρό και ποιοτικά καλύτερο, το οποίο θα έχει συμμάχους, συνεργασίες και πρωτοβουλίες.
 • Ο κόσμος που έρχεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει την Αριστερά, δε θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ζούμε μια ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας βάσης. Το επιχειρούμε αυτό σε μια συνθήκη με κρίση των κομμάτων, με κρίση της συλλογικότητας. Αυτό που πάμε να κάνουμε είναι το άνοιγμα ενός νέου δρόμου για τη Δημοκρατία.
 • Είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός για τα ελληνοτουρκικά γιατί ζούμε σε μία περιοχή εντάσεων, έχουμε έναν ιστορικό με τον γείτονά μας. Όμως πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από τους διαμορφωτές κοινής γνώμης ώστε να μην υπάρξει κάποιος πανικός. Υπάρχουν και θετικά στα εξωτερικά θέματα, όπως το ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τα βόρεια σύνορά μας. Παρά την κρίση που περάσαμε η Ελλάδα απέκτησε κύρος και έγινε παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι κάτι που πιστώνεται στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, ελπίζω αυτό να μη διαταραχθεί.
 • Ζούμε μία ιστορική στιγμή μεγάλων ανακατατάξεων διεθνώς -δεν είναι μόνο η Τουρκία-, ζούμε σε μία περιοχή όπου αυτές οι ανακατατάξεις παίρνουν τη μορφή γεωπολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων, άρα χρειάζεται σταθερή στρατηγική, ψύχραιμοι αντιμετώπιση και να μην είμαστε δεδομένοι από πριν για κανέναν.
 • Στρατηγικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν, άλλο να θέλεις να είσαι μια περίκλειστη χώρα, που θεωρείς ότι οι πάντες είναι αντίπαλοι και εχθροί και άλλο να ακολουθείς μία πολυδιάστατη πολιτική στην οποία δημιουργείς συμμάχους, κλείνεις μέτωπα, μιλάς με όλους, επιδιώκεις με όλους σχέσεις και δεν είσαι δεδομένος για κανέναν.
 • Για την εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του πολιτική γραμμή και με αυτή θα πορευτεί. Οι Πρέσπες είναι μια συμφωνία που τιμούμε ως χώρα και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι γείτονες. Εφόσον συμφωνούμε ότι τα Βαλκάνια είναι ο χώρος μας και πρέπει να δουλέψουμε ενεργητικά για μια Βαλκανική Συνανάπτυξη και ότι η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε και πρέπει να αναζητούμε διαρκώς γέφυρες και τρόπους συνεννόησης στη βάση της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αυτή η γραμμή είναι μια βάση ευρύτερης συναίνεσης.

 

To βίντεο της εκπομπής (Η συνέντευξη αρχίζει στο 00:36:33)

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr