«Πλήρως απονομιμοποιημένη η ΝΔ – Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές»

Συνέντευξη στην εκπομπή του Attica TV «Casus Belli», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

Το βίντεο της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

 

Για το τραγικό δυστύχημα και τον ΟΣΕ

 • Ζούμε εποχή επισφάλειας. Με το δυστύχημα στα Τέμπη η κοινωνία αναρωτιέται αν αυτό το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας.
 • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συντάξει την Αναπτυξιακή Στρατηγική όπου υπήρχε ειδικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου. Μάλιστα είχαμε θέσει ως στρατηγικό στόχο, ο σιδηρόδρομος να αποτελέσει το μέσο ενοποίησης της Ελλάδας με την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Δυστυχώς αυτός ο στόχος δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

 • Συναίνεση με την ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει γιατί είναι εγκληματικά τα όσα πράττει. Τώρα ζούμε τη φάση απονομιμοποίησης της κυβέρνησης. Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κρατά μυστική την ημερομηνία των εκλογών. Είναι ανεύθυνη η στάση του, η οποία παράλληλα δείχνει και μια αμηχανία από την πλευρά του.
 • Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαμορφώσει ένα εκλογικό προφίλ που οδηγεί σε υποεκτίμηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Άρα ο στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα είναι απόλυτα διεκδικήσιμος.
 • Στη χώρα χρειάζεται να γίνουν ταυτόχρονα πολλές δομικές αλλαγές. Αυτό απαιτεί την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και φυσικά κυβερνητικές συνεργασίες. Με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα φαίνεται να ωριμάζει στην κοινωνία η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

 • Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν αυτά που έγιναν και αυτά που έρχονται. Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί για την επόμενη τετραετία πρέπει να κάνει δύο πράγματα: α) να ανακουφίσει τον κόσμο που φτωχοποιείται λόγω της ακρίβειας, που σημαίνει ότι τα εισοδήματα πρέπει να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη και β) να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Αν δεν το αλλάξουμε θα πάμε πάλι στα βράχια ως χώρα.
 • Αυτό που ζούμε από το 2019 και μετά μου θυμίζει την περίοδο λίγο πριν την χρεοκοπία του 2010. Κάτω από την επίπλαστη ευημερία και την εικονική πραγματικότητα τα προβλήματα οξύνονται. Για παράδειγμα τα τελευταία 4 χρόνια το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 45 δις. ευρώ χωρίς μάλιστα τα δανεικά να κατευθυνθούν σε επενδύσεις. Παράλληλα διευρύνθηκε επικίνδυνα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που δείχνει ότι το αναπτυξιακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο.
 • Αν μέχρι το 2027 αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ, εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανακούφισης των εργαζομένων και αρχίζουμε να αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, τότε πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους κινδύνους.

Για τράπεζες/επιτόκια

 • Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν, για άλλη μια φορά, ότι τα συστήματα εποπτείας των τραπεζών δεν εγγυώνται ότι μπορούν να προλάβουν μια νέα κρίση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε ώστε να υπάρξει ένα κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από την εν εξελίξει αναταραχή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Όμως, η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να τις πιέσει μέσω της αύξησης των κόκκινων δανείων.
 • Πρέπει να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ύφεση της οικονομίας μέσω της ανόδου των επιτοκίων, αλλά σε άλλους παράγοντες όπως ο πληθωρισμός κόστους, ο πληθωρισμός κερδών κ.α. Πρέπει να ενεργοποιηθούν άλλα μέσα για την αποκλιμάκωση των τιμών όπως για παράδειγμα η μείωση των έμμεσων φόρων και ο έλεγχος του κόστους παραγωγής των προϊόντων ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που έγινε και στο παρελθόν πριν την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα αριστερό κόμμα εν κινήσει. Ένα κόμμα ζωντανό που αλλάζει, διευρύνεται, προσαρμόζεται, αναζητά. Έχει κάνει μεγάλα βήματα ως κόμμα και πλέον διαθέτει και κυβερνητική εμπειρία, με τα θετικά και τα αρνητικά της.
 • Η Αριστερά είναι ο χώρος της οργάνωσης του εμείς. Αυτό αποτελεί τιμή αλλά έχει και υποχρεώσεις. Αυτό αφορά όλους μας και όχι μόνο το σύντροφο Παύλο Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουμε να είναι κόμμα ανοικτό αλλά και κόμμα με κανόνες και με καταστατικό που πρέπει να τηρείται από όλους και όλες.
 • Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε το μέλλον της χώρας. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση, εδώ και πολλές δεκαετίες, που μείωσε το δημόσιο χρέος ως απόλυτο μέγεθος, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα απόθεμα ρευστότητας.

Για το συνέδριο του ΕΝΑ

 • Το συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, που θα διεξαχθεί το διήμερο 27-28 Μαρτίου στο Impact Hub Athens, έχει ως στόχο να θέσει, από προοδευτική σκοπιά, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές για την επόμενη δεκαετία.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr