Πλουραλιστικό μοντέλο ανάπτυξης – Επενδύσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας

Συμμετοχή σε πάνελ στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Ενθάρρυνση Εμβληματικών Επενδύσεων».

Σημεία της ομιλίας:

Είμαστε στη τελική ευθεία αλλά το νήμα δεν έχει ακόμη κοπεί. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα, διότι όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχουν δυνάμεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας  που αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα μνημόνια όχι ως μια δυνατότητα για εθνική ανασυγκρότηση, αλλά ως μια απειλή για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και σχέδια. Γι’ αυτό και διακινούν κάθε είδους πληροφορία ή εικασία που δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τα καθήκοντα μας.

  • Δεν τίθεται θέμα λοιπόν παράτασης των μνημονίων υπό οποιαδήποτε μορφή.
  • Δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα επανέφερε το ελληνικό πρόβλημα στο γερμανικό και τα άλλα κοινοβούλια
  • Δεν τίθεται θέμα νέων όρων

Εκείνο που τίθεται είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν και αποφασιστικά αποδεχτούμε τα νέα δεδομένα, όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τις νέες συνθήκες, όσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά συνειδητοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις νέες απαιτήσεις και ευθύνες, τόσο πιο ασφαλής και επιτυχής θα είναι η μετάβαση στη νέα μετά-μνημονική πραγματικότητα.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να διοργανώσει αυτό το συνέδριο για τις επενδύσεις είναι αξιέπαινη διότι δίνει μια ευκαιρία για διάλογο και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.

Μια γενική παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΕΒ χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα. Θυμίζουν προτάσεις ενός κόμματος που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες. Παρόλο που και σε αυτή τη περίπτωση είναι χρήσιμες εκείνο που κυρίως χρειαζόμαστε αυτή τη φάση είναι:

α) οριζόντια μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικώς, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο στον οποίο γίνονται. Και είμαι βέβαιος ότι στο πεδίο αυτό υπάρχει ευρύ πεδίο συνεννόησης όπως άλλωστε είδαμε στις συναντήσεις που είχαμε στη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων με περιφερειακές επιχειρηματικές ενώσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις. Άλλωστε πολλές από τις προτάσεις αυτό του είδους, είτε υλοποιούνται ήδη, είτε εντάσσονται στην αναπτυξιακή στρατηγική.

β) στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύουν την ολιστικότητα της ανάπτυξης, τη διασυνδεσιμότητα, την καθετοποίηση και τις διακλαδικές διασυνδέσεις, καθώς και την εξειδίκευση σε νέους σύγχρονους τεχνολογικά τομείς και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης, δίκαιης, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή τις προτάσεις που θα διατυπωθούν σε συνδυασμό και με προτάσεις που διατυπώνονται από άλλους φορείς για το ίδιο θέμα.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr