«Πολιτικές για την ανάπτυξη & την κοινωνία, απέναντι σε ψεύδη, συκοφαντίες & fake news»

Oμιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κύριες και κύριοι βουλευτές

Κύριες και κύριοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Ισχυρίζεστε ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι προεκλογικές παροχές. Ότι η 13η σύνταξη δόθηκε για να «εξαγοράσουμε» τη ψήφο των συνταξιούχων. Μεγάλη προσβολή για τους συνταξιούχους. Αλλά το προσπερνώ. Ότι ο ΦΠΑ στη διατροφή, την ενέργεια κ.λπ. το μειώσαμε για να κερδίσουμε τη ψήφο των καταναλωτών. Ότι τις αυξημένες αποσβέσεις τις δώσαμε για να κερδίσουμε τους επιχειρηματίες. Ότι τα κίνητρα για τους νέους και τη μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμούς τα κάναμε για τον ίδιο λόγο.

Το επιχείρημα  συνοψίζεται στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση θέλοντας να κερδίσει τη ψήφο των ψηφοφόρων 20 ημέρες πριν τις εκλογές εξαγγέλλει μέτρα που ευνοούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Το επιχείρημα δηλαδή είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με κριτήρια ωφελιμιστικά, προεκλογικά. Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι, ότι πράγματι εμείς επεξεργαστήκαμε αυτά τα μέτρα για να ικανοποιήσουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Από το επιχείρημα αυτό δεν συνάγεται ότι τα μέτρα που αναγγείλαμε δεν ήταν αναγκαία. Άλλωστε πολλοί από εσάς, όπως η κυρία Μπακογιάννη μας κάνατε κριτική ότι τα μέτρα είναι λίγα.

Ούτε συνάγεται ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Η κατηγορία που μας απευθύνετε είναι ότι τα μέτρα ελήφθησαν σε εκλογικό χρόνο. Αν λαμβάνονταν πριν ή μετά κάποιους μήνες δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αυτό αφήνετε να διαφανεί. Ας δεχτούμε, λοιπόν, ότι έτσι έχουν τα πράγματα, ότι πράγματι αυτά τα κάναμε λόγω εκλογών.

Πώς αντιδρά η ΝΔ ενόψει εκλογών; Πoια θέματα αναδεικνύει η ΝΔ για να ενισχύσει τη θέση της ενόψει των εκλογών ή και για να απαντήσει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη 13η σύνταξη ή  τη μείωση του ΦΠΑ, ποια είναι τα αντίμετρα της ΝΔ; Τα αντίμετρα της ΝΔ είναι ο Πετσίτης, ο Πολάκης, η τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, και τελευταία, το κότερο, ο πατέρας του Πρωθυπουργού.

Ό,τι κάναμε λοιπόν εμείς, ακόμη και αν υιοθετήσουμε πλήρως τη δική σας λογική, είναι μια πρωτοβουλία στο πεδίο της πολιτικής, είναι εντός των κανόνων της Δημοκρατίας. Αυτό που κάνετε εσείς ξεφεύγει από το πεδίο της Δημοκρατίας κινείται στη σφαίρα της παραπολιτικής και της συκοφαντίας.

Αποδέχθηκα τη λογική σας, όχι επειδή είναι σωστή αλλά  για να αποκαλύψω τι κρύβεται πίσω από αυτήν. Και αυτό που κρύβεται είναι μια αντιπαράθεση πολιτικού και ηθικού χαρακτήρα. Από τη μια είναι η πολιτική, από την άλλη τα ψεύδη και η παραπολιτική. Από τη μια είναι η Δημοκρατία από την άλλη είναι η συκοφαντία, τα  fake news, η μεταδημοκρατία.

Και έρχομαι τώρα στο timing, στο χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων. Πράγματι, ο χρόνος είναι προεκλογικός. Αλλά αν έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πότε έπρεπε να ανακοινωθούν; Αργότερα; Μα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι θετικό τώρα, γιατί να το αφήσουμε για αργότερα; Άλλωστε αν τα αφήναμε για αργότερα πάλι κάποιοι θα έλεγαν ότι τα παίρνουμε ενόψει των εθνικών εκλογών. Μήπως αυτό δεν ελέχθη και για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πέρυσι στη ΔΕΘ; «Προεκλογικές υποσχέσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν» είχαν πει κάποιοι. Και όμως όλα τα μέτρα εφαρμόστηκαν και ισχύουν ήδη.

Μπορούσαν να ανακοινωθούν πιο πριν; Όχι πολύ πιο πριν. Διότι έπρεπε να έχουμε τα οριστικά στοιχεία για το πλεόνασμα και τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη και αυτά ανακοινώθηκαν από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

Συμπέρασμα: Τα μέτρα που ανακοινώσαμε, όπως και αν τα ονομάσετε, ακόμα κι αν τα πείτε «προεκλογικά», συνιστούν μια πολιτική επωφελή και για τους πολίτες και την οικονομία. Τα δικά σας «αντίμετρα», για  την οικογένεια του Πρωθυπουργού, τα κότερα και τις συκοφαντίες βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της πολιτικής και της δημοκρατίας, αντλούνται από τους υπονόμους της ακροδεξιάς και σκοτεινών συμφερόντων, πλήττουν και τη Δημοκρατία και την κοινωνία.

Επανέρχομαι λοιπόν στα μέτρα που ανακοινωθήκαν για να επισημάνω τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Τι είναι αυτά τα μέτρα και που αποσκοπούν;

  1. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι έκτακτες ή εφάπαξ προεκλογικές παροχές, αλλά μόνιμες πολιτικές που καθίστανται σήμερα δυνατές χάρη στις δυνατότητες που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι, με τις θυσίες του λαού και με την πολιτική μας. Τα μέτρα αυτά γίνονται τώρα εφικτά διότι η κυβέρνηση αξιοποιεί, αποτελεσματικά και στοχευμένα υπέρ των πολλών, το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο με στόχο την ενίσχυση της ήδη επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης και την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
  2. Τα εν λόγω μέτρα διαμορφώνουν και μια γραμμή πρόληψης έναντι κινδύνων από το διεθνές περιβάλλον, στοχεύοντας στην αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική μεγέθυνση από την επιβράδυνση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας
  3. Προωθούν το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, μέσω της υποστήριξης επενδύσεων σε τεχνολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό καθώς και μέσω της προώθησης της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα με σκοπό την επίτευξη οικονομικών κλίμακας και την αύξησης της παραγωγικότητας
  4. Ενσωματώνουν τις αρχές της Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην οικονομική μεγέθυνση και στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της χώρας, μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης των πολιτών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ενέργεια)
  5. Τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν μια τυπική διαδικασία, αλλά αποτελεί μια κατάκτηση για τη χώρα, καθώς οι βαθμοί αυτονομίας και ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε κερδίσει μας επιτρέπουν σήμερα να περνάμε σε ένα νέο μείγμα πολιτικής, πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και την κοινωνία.

Γι’ αυτό και τα μέτρα αυτά από τη μία έρχονται να συμπληρώσουν εκείνα που ανακοινώθηκαν πέρυσι στη ΔΕΘ και από την άλλη δεν θα είναι και τα τελευταία. Κάθε νέο περιθώριο που θα κατακτούμε θα μετατρέπεται σε πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης, των επενδύσεων της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Εμείς μέτρα πολιτικής, χρήσιμα για την οικονομία ωφέλημα  για τους πολίτες. Εσείς τυμβωρυχίες, κότερα, συκοφαντίες. Εμείς σε συμμαχία με τους προοδευτικούς πολίτες επιμένουμε στο πεδίο της πολιτικής και  υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία. Εσείς με τα εύσημα ακροδεξιών εντύπων.

Και μια τελευταία βιωματική εμπειρία και διαπίστωση: Προσωπικά στην πολιτική μου διαδρομή έχω ζήσει ανάλογες καταστάσεις και στο παρελθόν. Κάποτε, νομίζω ήταν τη δεκαετία του ’80 πριν από τις εκλογές του 1985, δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία που έδειχνε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον πατέρα του Κυριάκου, συνεργάτη όχι της χούντας αλλά των Γερμανών. Μετά τις εκλογές αναγνωρίστηκε πως ήταν ψεύτικη. Την ίδια περίοδο, ή ίσως αργότερα, κυκλοφορούσαν  φωτογραφίες για ένα κότερο που υποτίθεται ότι άνηκε στο Χαρίλαο Φλωράκη. Μετά διαπιστώθηκε πως ήταν ψέμα. Τα ίδια συνεχίστηκαν τότε σε βάρος του Μητσοτάκη τη μια μέρα σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου την άλλη.

Περιττό να πω ότι όλα αυτά δε νομίζω ότι είχαν κάποια ουσιώδη επίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα. Το μόνο που πετύχαιναν ήταν η διάβρωση της Δημοκρατίας, η απαξίωση της πολιτικής η ενίσχυση εκφυλιστικών  φαινομένων, στα δημόσια ήθη της κοινωνίας.

Αυτές τις μεθόδους θέλετε να αντιγράψετε σήμερα; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη βαριά κληρονομιά της κρίσης; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος; Δεν διδαχθήκατε τίποτε από το παρελθόν; Έτσι θα υπερασπισθούμε τη δημοκρατία από τους κινδύνους που την απειλούν;

Διότι η  συζήτησή μας δεν γίνεται σε κενό. Ζούμε σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν δυνάμεις και στη σφαίρα της πολιτικής και στη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης που σπρώχνουν την πολιτική αντιπαράθεση στον εκχυδαϊσμό.

Όπως υπάρχουν και ακροδεξιές δυνάμεις και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη  που βάλλουν ανοικτά κατά της δημοκρατίας, καλλιεργούν το μίσος, τη ξενοφοβία, το ρατσισμό.

Στη συγκυρία, λοιπόν, αυτή θα ήθελα να καλέσω και εσάς ή έστω όσους και όσες από εσάς συνειδητοποιείτε τους κινδύνους απονομιμοποίησης της πολιτικής και της Δημοκρατίας, να υπερασπιστούμε τις αρχές του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Όλα τα άλλα διαβρώνουν τη δημοκρατία, πλήττουν την πολιτική, ζημιώνουν και την κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κατά τις διήμερες συζητήσεις επιβεβαιώθηκε ότι στην πολιτική μας ζωή αποκρυσταλλώνονται δύο βασικές τάσεις.

Η πρώτη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων αναδεικνύεται σε πόλο σταθερότητας και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Με την πολιτική της δίνει ανάσα στους εργαζόμενους και δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στις αγορές γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις διαρκείς αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Η δεύτερη τάση είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει, αντίθετα προκαλεί φόβο στους φτωχούς και αβεβαιότητα στις αγορές. Το πρόγραμμά της έχει ασάφειες, κρίσιμα κενά και μαύρες τρύπες. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι θα κάνει με τις επικουρικές συντάξεις, αν θα τελούν ή όχι υπό την εγγύηση του κράτους, τι θα κάνει με τη 13η σύνταξη, τι ακριβώς θα κάνει με τα πλεονάσματα κλπ. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με κρίση ιδεολογικής ταυτότητας και πολιτικού προσανατολισμού, ένα υβρίδιο εθνικιστικού απομονωτισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Ακριβώς γι’ αυτά, σήμερα η πλειοψηφία της Βουλής, και την κατάλληλη ώρα η πλειοψηφία της κοινωνίας, θα δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr