Συνέντευξη Γ. Δραγασάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84 fm “: “Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοκ στην Ευρώπη”

 

ΕΚΤΕΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]:

«Εισηγούμαστε στον ελληνικό λαό να σκεφτούμε όλοι μαζί το πρότυπο της νέας ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια μονοκαλλιέργεια. Μόνο ιδιωτικό ή μόνο κρατικό. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας πλουραλιστικής και νέου τύπου μικτής οικονομίας».

 

*Για ΤΑΙΠΕΔ-ΥΕΥΑΘ:

 

«Θα κάνουμε τα πάντα να μην πουληθεί το νερό. Ειδικά το νερό, γιατί είναι κάτι διαφορετικό, επειδή συνδέεται με την ζωή των ανθρώπων, με το περιβάλλον κ.λπ. Αν, λοιπόν, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρεθεί σε μια κυβέρνηση και έχουν συντελεστεί διάφορα τέτοια πράγματα, θα επανεξετάσουμε όλες τις συμβάσεις και τις παλαιότερες. Η κυβέρνηση για την οποία μιλάμε θα είναι κυβέρνηση ασυνέχειας. Δεν θα είναι μια κυβέρνηση που θα πούμε ότι το ελληνικό κράτος είναι συνεχές, άρα και εμείς συνεχίζουμε την διαχείρισή του με τα δεδομένα που έχουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σοκ στην ελληνική κοινωνία, ένα σοκ ανακούφισης, επενδύσεων, αλλαγών, καταστάσεων κ.λπ. Θα είναι μια καθεστωτική αλλαγή αυτό που περιγράφουμε, δεν θα είναι κάτι απλό.

 

Άρα, ακόμα και οι συμβάσεις οι οποίες μπορεί και να έχουν ξεχαστεί -όπως το πώς έγιναν παλαιότερα ιδιωτικοποιήσεις-, θα τις δούμε ξανά… Για ορισμένες έχουμε ενδείξεις ότι ίσως δεν έγιναν με σωστό τρόπο, για ορισμένες έχουμε ενδείξεις ή και στοιχεία ότι υπήρξαν και άλλου τύπου συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι θα τα κουκουλώσουμε όλα αυτά στο όνομα της συνέχειας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει τότε ότι θα πρέπει να υπάρξει κλείσιμο κάποιων υποθέσεων, για άλλους λόγους, θα το δούμε τότε. Εμείς ξεκινούμε ερευνώντας τα πάντα… Μιλάω για ασυνέχεια, διότι η ανάλυση που κάνουμε εμείς για την κρίση λέει ότι ειδικά στην Ελλάδα, η κρίση που ζούμε, συμπυκνώνει προβλήματα τα οποία αρχίζουν από το ’50, μετά τον εμφύλιο…

 

Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, αλλά και να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους, όχι τις δομές. Οι δομές θα αλλάξουν και θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους. Είναι θύματα πολέμου όσοι πλήττονται τώρα με αυτό τον τρόπο… Θα είμαστε στο πλάι των ανθρώπων, θα τους στηρίξουμε μέχρι τέλους, εφόσον έφυγαν με τον τρόπο που φεύγουν τώρα. Έχει ομολογηθεί ότι δεν φεύγουν για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κράτος, αλλά για να σπάσει -λέει- το ταμπού. Έτσι έχει λεχθεί και από κάποιους της Τρόικα. Όχι, δεν θα σπάσουμε τα ταμπού σε βάρος του αθώου κόσμου, που δεν έχει τίποτα. Υπάρχουν άλλα ταμπού να σπάσουμε στην Ελλάδα, όπως η αδιαφάνεια, οι συναλλαγές, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Είναι πάρα πολλά».

 

*Για το μνημόνιο και τον κατώτατο μισθό:

 

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάκαμψη και η ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να πάμε με το χαρτί και το μολύβι. Αυτά θα το αξιοποιήσουμε στον συνολικό λογαριασμό… Ορισμένα μέτρα θα καθοριστούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με στενά λογιστικά ή δημοσιονομικά και ο βασικός μισθός έχει αυτόν τον χαρακτήρα στο πλαίσιο του προγράμματός μας… Χρειαζόμαστε ένα σοκ επενδύσεων, το οποίο θα υποστηριχθεί και με ένα σοκ ζήτησης, αυξάνοντας τα χαμηλά εισοδήματα… Βρισκόμαστε στην επομένη ενός μεγάλου πολέμου. Η οικονομία στην οποία ζούμε, έτσι μοιάζει και ας μην είχαμε πόλεμο. Οι μελέτες που έχουν γίνει, λένε ότι η Ελλάδα θέλει μια εξωγενή χρηματοδότηση περίπου 40 δισ. Δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση. Εμείς την διεκδικούμε στα πλαίσια της Ευρώπης. Αν δεν υπάρξει από την Ευρώπη, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα άλλα πρόσφορα μέσα τα οποία έχουμε… Η πρώτη επιλογή που πρέπει να διερευνήσουμε είναι η προσπάθεια αυτό να τεθεί και να λυθεί με όρους Ευρώπης…

 

Πολλοί λένε ότι οι στόχοι του μνημονίου δεν επετεύχθησαν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και στην Ευρώπη ένα σοκ με το να ακυρώσει το μνημόνιο ο λαός με την ψήφο του. Δηλαδή, θα κατέβουμε στις εκλογές και θα πούμε στον ελληνικό λαό, “θέλεις να ακυρωθεί το μνημόνιο; Ψήφισε μας, γιατί η ψήφος σου και μόνο σημαίνει ακύρωση του μνημονίου”. Την επόμενη των εκλογών θα έχουμε την Ευρώπη όχι απέναντι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά απέναντι στη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού. Αυτό θα είναι ένα σοκ, θα είναι πρόβλημα. Θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει την έννοια της δημοκρατίας στις αρχές της; Τότε δεν θα είναι εύκολο να πει «γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τη βούληση του ελληνικού λαού». Γι’ αυτό τους προβληματίζει και αυτούς το όλο θέμα. Επίσης, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Θα είναι καθαρό το πολιτικό παιχνίδι από την δική μας μεριά. Αυτό που δεν θα ακουμπήσουμε αμέσως είναι η δανειακή σύμβαση.

 

Εκεί την πρωτοβουλία θα την έχουν οι δανειστές. Η αποπληρωμή των χρεολυσίων δεν θα μπορέσει να γίνει ούτως ή άλλως. Σταματάμε το μνημόνιο, αρχίζουμε και εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική και έχουμε σε εκκρεμότητα μια δανειακή σύμβαση. Έχουμε πει ότι το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, χρειαζόμαστε μια ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, μια ρήτρα ανάπτυξης για την εξόφληση του υπόλοιπου. Θεωρούμε ότι και αυτή η λύση μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Προτείνουμε, δηλαδή, μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Αν δεν είστε έτοιμοι -τους έχουμε πει-, ζητάμε μορατόριουμ στους τόκους και στα χρεολύσια».

 

*Για την Συρία:

 

«Έχει αποδειχθεί η χρεοκοπία της αμερικάνικης πολιτικής, είτε με τη μορφή των στρατιωτικών επεμβάσεων -όπως έγινε στο Ιράκ-, είτε με τη μορφή ενθάρρυνσης εμφυλίων πολέμων. Ζούμε δηλαδή την απόδειξη μιας χρεοκοπίας. Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε τι κάνουμε με τον αραβικό κόσμο. Εκεί διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση για τους λαούς. Ποιά προοπτική χαράσσουμε ως χώρα, όταν η ΑΟΖ και πολλά άλλα θέματα εξαρτώνται από τη σχέση μας και με αυτούς τους λαούς;

 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια πολιτική που αγνοούσε την ύπαρξη αυτού του κόσμου έως τώρα. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγικές και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν πολεμική επιχείρηση και σε αυτούς που δεν θέλουν ή διστάζουν. Βεβαίως θα ερχόμουν σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς (σ. σ. για τη βάση στη Σούδα). Εδώ συγκρούεται το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσωπικά, αποδίδω μεγάλη σημασία στην απόφασή του, πρώτον γιατί ξαναθυμηθήκαμε πως ό,τι κάνεις, το αποφασίζει η Βουλή. Και δεύτερον, όταν το κάνει η Βρετανία, εμείς τι θα κάνουμε; Χάρηκα που είδα από τον κ. Αβραμόπουλο μια διαφοροποίηση, η οποία ελπίζω να αντανακλά γενικότερο προβληματισμό. Και χαίρομαι και για τη δήλωση του κ. Παπούλια, που αντανακλά έναν σκεπτικισμό. Και εφόσον το θέμα είναι τί θα γίνει, πόλεμος ή πολιτική λύση, ας είμαστε και εγκρατείς».

 

*Για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΚΕ:

 

«Καταρχήν, θέλουμε αυτή την συνεργασία. Διαβάζοντας όμως τα κείμενα του ΚΚΕ βλέπω να λέει, “εντός του καπιταλισμού, δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση για τον λαό”. Εάν έχει αυτή τη θέση η ηγεσία του ΚΚΕ, πώς να δεχτείς συνεργασία; Χαίρομαι που ακόμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα κείμενά της δεν λέει έτσι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θεωρείται πιο αριστερά από το ΚΚΕ, λέγοντας αυτό, μου δημιουργεί την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συζητήσουμε. Αφού θέλουμε όλοι βελτίωση -έστω σε επιμέρους πράγματα-, για να δούμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Εάν το ΚΚΕ επιμείνει σε αυτή τη θέση, τότε είναι δύσκολο… Οι γραφές κάνουν δύσκολη την προσδοκία για μια συνεργασία με το ΚΚΕ. Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως και οι ανάγκες του ίδιου του κόσμου -τον οποίο θέλει να εκφράζει το ΚΚΕ-, μου λένε ότι και εκεί μπορούν να υπάρξουν αλλαγές».

 

*Για το κανάλι 902:

 

«Αυτό που έκανε με τον 902 είναι μια θλιβερή ιστορία, με ακόμα πιο θλιβερό χειρισμό. Είναι ένα θέμα που εμένα με στεναχωρεί, γιατί ξέρω πώς πάρθηκε η άδεια».

 

*Για ενδεχόμενο δίλλημα συνεργασίας με Ανεξάρτητους Έλληνες ή με την Δημοκρατική Αριστερά:

 

«Η κεντρική επιτροπή θα το αποφασίσει αυτό. Μιλώντας εγώ για κυβέρνηση αριστεράς δεν έχω ικανοποιητικό υπόδειγμα να αντιγράψω. Δεν θέλω μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς που υπηρέτησε αυτά που υπηρέτησε. Αν πάμε σε κυβερνήσεις λαϊκών μετώπων είναι πολύ πίσω και έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Άρα η πρόκληση που νιώθω είναι ότι καλούμαστε να δημιουργήσουμε νέο παράδειγμα, αναπτυξιακό, νέου τύπου αριστερή κυβέρνηση κ.λπ. Θα προτιμούσα ο ελληνικός λαός να δώσει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτοδυναμία και να εγκρίνει αυτοδύναμα πρόγραμμα, βγαίνοντας από τις εκλογές και με βάση αυτό να κάνουμε και ευρύτερες συνεργασίες… Δεν έχουμε απλώς να κάνουμε μια κυβέρνηση. Πρέπει να είναι κυβέρνηση τομής, ασυνέχειας, η οποία θα ανατρέψει καταστάσεις και θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Άρα το θέμα δεν είναι πόσο φίλος νιώθει ο Φ. Κουβέλης μαζί μου ή εγώ με τον Κουβέλη κ.λπ. Έχω πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές. Κριτήριο θα είναι το πρόγραμμα. Το μνημόνιο είναι ένα κριτήριο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και πέρα από το μνημόνιο».

 

*Για τις δημοτικές εκλογές και την υποψηφιότητα του Ηλ. Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας:

 

«Δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι ή δεν φοβάμαι. Είμαι μάχιμος πολιτικός… Αν ο κ. Κασιδιάρης είναι υποψήφιος, ας γίνει αφορμή αυτό για να σκεφτεί ο λαός της Αθήνας τί κοινωνία και τί μέλλον θέλουμε ως χώρα. Πιστεύω αν το σκεφτεί αυτό, όχι μόνο πρώτος δεν θα είναι, αλλά τα ποσοστά θα πέσουν πολύ κάτω από αυτά που νομίζουν ότι έχουν».

 

http://www.athina984.gr/node/256008  

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr