Συνέντευξη Γ. Δραγασάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84 fm “: “Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοκ στην Ευρώπη”

 

ΕΚΤΕΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]:

«Εισηγούμαστε στον ελληνικό λαό να σκεφτούμε όλοι μαζί το πρότυπο της νέας ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια μονοκαλλιέργεια. Μόνο ιδιωτικό ή μόνο κρατικό. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας πλουραλιστικής και νέου τύπου μικτής οικονομίας».

 

*Για ΤΑΙΠΕΔ-ΥΕΥΑΘ:

 

«Θα κάνουμε τα πάντα να μην πουληθεί το νερό. Ειδικά το νερό, γιατί είναι κάτι διαφορετικό, επειδή συνδέεται με την ζωή των ανθρώπων, με το περιβάλλον κ.λπ. Αν, λοιπόν, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρεθεί σε μια κυβέρνηση και έχουν συντελεστεί διάφορα τέτοια πράγματα, θα επανεξετάσουμε όλες τις συμβάσεις και τις παλαιότερες. Η κυβέρνηση για την οποία μιλάμε θα είναι κυβέρνηση ασυνέχειας. Δεν θα είναι μια κυβέρνηση που θα πούμε ότι το ελληνικό κράτος είναι συνεχές, άρα και εμείς συνεχίζουμε την διαχείρισή του με τα δεδομένα που έχουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σοκ στην ελληνική κοινωνία, ένα σοκ ανακούφισης, επενδύσεων, αλλαγών, καταστάσεων κ.λπ. Θα είναι μια καθεστωτική αλλαγή αυτό που περιγράφουμε, δεν θα είναι κάτι απλό.

 

Άρα, ακόμα και οι συμβάσεις οι οποίες μπορεί και να έχουν ξεχαστεί -όπως το πώς έγιναν παλαιότερα ιδιωτικοποιήσεις-, θα τις δούμε ξανά… Για ορισμένες έχουμε ενδείξεις ότι ίσως δεν έγιναν με σωστό τρόπο, για ορισμένες έχουμε ενδείξεις ή και στοιχεία ότι υπήρξαν και άλλου τύπου συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι θα τα κουκουλώσουμε όλα αυτά στο όνομα της συνέχειας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει τότε ότι θα πρέπει να υπάρξει κλείσιμο κάποιων υποθέσεων, για άλλους λόγους, θα το δούμε τότε. Εμείς ξεκινούμε ερευνώντας τα πάντα… Μιλάω για ασυνέχεια, διότι η ανάλυση που κάνουμε εμείς για την κρίση λέει ότι ειδικά στην Ελλάδα, η κρίση που ζούμε, συμπυκνώνει προβλήματα τα οποία αρχίζουν από το ’50, μετά τον εμφύλιο…

 

Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, αλλά και να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους, όχι τις δομές. Οι δομές θα αλλάξουν και θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους. Είναι θύματα πολέμου όσοι πλήττονται τώρα με αυτό τον τρόπο… Θα είμαστε στο πλάι των ανθρώπων, θα τους στηρίξουμε μέχρι τέλους, εφόσον έφυγαν με τον τρόπο που φεύγουν τώρα. Έχει ομολογηθεί ότι δεν φεύγουν για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κράτος, αλλά για να σπάσει -λέει- το ταμπού. Έτσι έχει λεχθεί και από κάποιους της Τρόικα. Όχι, δεν θα σπάσουμε τα ταμπού σε βάρος του αθώου κόσμου, που δεν έχει τίποτα. Υπάρχουν άλλα ταμπού να σπάσουμε στην Ελλάδα, όπως η αδιαφάνεια, οι συναλλαγές, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Είναι πάρα πολλά».

 

*Για το μνημόνιο και τον κατώτατο μισθό:

 

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάκαμψη και η ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να πάμε με το χαρτί και το μολύβι. Αυτά θα το αξιοποιήσουμε στον συνολικό λογαριασμό… Ορισμένα μέτρα θα καθοριστούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με στενά λογιστικά ή δημοσιονομικά και ο βασικός μισθός έχει αυτόν τον χαρακτήρα στο πλαίσιο του προγράμματός μας… Χρειαζόμαστε ένα σοκ επενδύσεων, το οποίο θα υποστηριχθεί και με ένα σοκ ζήτησης, αυξάνοντας τα χαμηλά εισοδήματα… Βρισκόμαστε στην επομένη ενός μεγάλου πολέμου. Η οικονομία στην οποία ζούμε, έτσι μοιάζει και ας μην είχαμε πόλεμο. Οι μελέτες που έχουν γίνει, λένε ότι η Ελλάδα θέλει μια εξωγενή χρηματοδότηση περίπου 40 δισ. Δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση. Εμείς την διεκδικούμε στα πλαίσια της Ευρώπης. Αν δεν υπάρξει από την Ευρώπη, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα άλλα πρόσφορα μέσα τα οποία έχουμε… Η πρώτη επιλογή που πρέπει να διερευνήσουμε είναι η προσπάθεια αυτό να τεθεί και να λυθεί με όρους Ευρώπης…

 

Πολλοί λένε ότι οι στόχοι του μνημονίου δεν επετεύχθησαν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και στην Ευρώπη ένα σοκ με το να ακυρώσει το μνημόνιο ο λαός με την ψήφο του. Δηλαδή, θα κατέβουμε στις εκλογές και θα πούμε στον ελληνικό λαό, “θέλεις να ακυρωθεί το μνημόνιο; Ψήφισε μας, γιατί η ψήφος σου και μόνο σημαίνει ακύρωση του μνημονίου”. Την επόμενη των εκλογών θα έχουμε την Ευρώπη όχι απέναντι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά απέναντι στη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού. Αυτό θα είναι ένα σοκ, θα είναι πρόβλημα. Θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει την έννοια της δημοκρατίας στις αρχές της; Τότε δεν θα είναι εύκολο να πει «γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τη βούληση του ελληνικού λαού». Γι’ αυτό τους προβληματίζει και αυτούς το όλο θέμα. Επίσης, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Θα είναι καθαρό το πολιτικό παιχνίδι από την δική μας μεριά. Αυτό που δεν θα ακουμπήσουμε αμέσως είναι η δανειακή σύμβαση.

 

Εκεί την πρωτοβουλία θα την έχουν οι δανειστές. Η αποπληρωμή των χρεολυσίων δεν θα μπορέσει να γίνει ούτως ή άλλως. Σταματάμε το μνημόνιο, αρχίζουμε και εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική και έχουμε σε εκκρεμότητα μια δανειακή σύμβαση. Έχουμε πει ότι το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, χρειαζόμαστε μια ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, μια ρήτρα ανάπτυξης για την εξόφληση του υπόλοιπου. Θεωρούμε ότι και αυτή η λύση μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Προτείνουμε, δηλαδή, μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Αν δεν είστε έτοιμοι -τους έχουμε πει-, ζητάμε μορατόριουμ στους τόκους και στα χρεολύσια».

 

*Για την Συρία:

 

«Έχει αποδειχθεί η χρεοκοπία της αμερικάνικης πολιτικής, είτε με τη μορφή των στρατιωτικών επεμβάσεων -όπως έγινε στο Ιράκ-, είτε με τη μορφή ενθάρρυνσης εμφυλίων πολέμων. Ζούμε δηλαδή την απόδειξη μιας χρεοκοπίας. Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε τι κάνουμε με τον αραβικό κόσμο. Εκεί διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση για τους λαούς. Ποιά προοπτική χαράσσουμε ως χώρα, όταν η ΑΟΖ και πολλά άλλα θέματα εξαρτώνται από τη σχέση μας και με αυτούς τους λαούς;

 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια πολιτική που αγνοούσε την ύπαρξη αυτού του κόσμου έως τώρα. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγικές και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν πολεμική επιχείρηση και σε αυτούς που δεν θέλουν ή διστάζουν. Βεβαίως θα ερχόμουν σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς (σ. σ. για τη βάση στη Σούδα). Εδώ συγκρούεται το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσωπικά, αποδίδω μεγάλη σημασία στην απόφασή του, πρώτον γιατί ξαναθυμηθήκαμε πως ό,τι κάνεις, το αποφασίζει η Βουλή. Και δεύτερον, όταν το κάνει η Βρετανία, εμείς τι θα κάνουμε; Χάρηκα που είδα από τον κ. Αβραμόπουλο μια διαφοροποίηση, η οποία ελπίζω να αντανακλά γενικότερο προβληματισμό. Και χαίρομαι και για τη δήλωση του κ. Παπούλια, που αντανακλά έναν σκεπτικισμό. Και εφόσον το θέμα είναι τί θα γίνει, πόλεμος ή πολιτική λύση, ας είμαστε και εγκρατείς».

 

*Για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΚΕ:

 

«Καταρχήν, θέλουμε αυτή την συνεργασία. Διαβάζοντας όμως τα κείμενα του ΚΚΕ βλέπω να λέει, “εντός του καπιταλισμού, δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση για τον λαό”. Εάν έχει αυτή τη θέση η ηγεσία του ΚΚΕ, πώς να δεχτείς συνεργασία; Χαίρομαι που ακόμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα κείμενά της δεν λέει έτσι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θεωρείται πιο αριστερά από το ΚΚΕ, λέγοντας αυτό, μου δημιουργεί την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συζητήσουμε. Αφού θέλουμε όλοι βελτίωση -έστω σε επιμέρους πράγματα-, για να δούμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Εάν το ΚΚΕ επιμείνει σε αυτή τη θέση, τότε είναι δύσκολο… Οι γραφές κάνουν δύσκολη την προσδοκία για μια συνεργασία με το ΚΚΕ. Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως και οι ανάγκες του ίδιου του κόσμου -τον οποίο θέλει να εκφράζει το ΚΚΕ-, μου λένε ότι και εκεί μπορούν να υπάρξουν αλλαγές».

 

*Για το κανάλι 902:

 

«Αυτό που έκανε με τον 902 είναι μια θλιβερή ιστορία, με ακόμα πιο θλιβερό χειρισμό. Είναι ένα θέμα που εμένα με στεναχωρεί, γιατί ξέρω πώς πάρθηκε η άδεια».

 

*Για ενδεχόμενο δίλλημα συνεργασίας με Ανεξάρτητους Έλληνες ή με την Δημοκρατική Αριστερά:

 

«Η κεντρική επιτροπή θα το αποφασίσει αυτό. Μιλώντας εγώ για κυβέρνηση αριστεράς δεν έχω ικανοποιητικό υπόδειγμα να αντιγράψω. Δεν θέλω μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς που υπηρέτησε αυτά που υπηρέτησε. Αν πάμε σε κυβερνήσεις λαϊκών μετώπων είναι πολύ πίσω και έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Άρα η πρόκληση που νιώθω είναι ότι καλούμαστε να δημιουργήσουμε νέο παράδειγμα, αναπτυξιακό, νέου τύπου αριστερή κυβέρνηση κ.λπ. Θα προτιμούσα ο ελληνικός λαός να δώσει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτοδυναμία και να εγκρίνει αυτοδύναμα πρόγραμμα, βγαίνοντας από τις εκλογές και με βάση αυτό να κάνουμε και ευρύτερες συνεργασίες… Δεν έχουμε απλώς να κάνουμε μια κυβέρνηση. Πρέπει να είναι κυβέρνηση τομής, ασυνέχειας, η οποία θα ανατρέψει καταστάσεις και θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Άρα το θέμα δεν είναι πόσο φίλος νιώθει ο Φ. Κουβέλης μαζί μου ή εγώ με τον Κουβέλη κ.λπ. Έχω πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές. Κριτήριο θα είναι το πρόγραμμα. Το μνημόνιο είναι ένα κριτήριο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και πέρα από το μνημόνιο».

 

*Για τις δημοτικές εκλογές και την υποψηφιότητα του Ηλ. Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας:

 

«Δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι ή δεν φοβάμαι. Είμαι μάχιμος πολιτικός… Αν ο κ. Κασιδιάρης είναι υποψήφιος, ας γίνει αφορμή αυτό για να σκεφτεί ο λαός της Αθήνας τί κοινωνία και τί μέλλον θέλουμε ως χώρα. Πιστεύω αν το σκεφτεί αυτό, όχι μόνο πρώτος δεν θα είναι, αλλά τα ποσοστά θα πέσουν πολύ κάτω από αυτά που νομίζουν ότι έχουν».

 

http://www.athina984.gr/node/256008  

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr