Συνέντευξη Γ. Δραγασάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84 fm “: “Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοκ στην Ευρώπη”

 

ΕΚΤΕΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]:

«Εισηγούμαστε στον ελληνικό λαό να σκεφτούμε όλοι μαζί το πρότυπο της νέας ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια μονοκαλλιέργεια. Μόνο ιδιωτικό ή μόνο κρατικό. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας πλουραλιστικής και νέου τύπου μικτής οικονομίας».

 

*Για ΤΑΙΠΕΔ-ΥΕΥΑΘ:

 

«Θα κάνουμε τα πάντα να μην πουληθεί το νερό. Ειδικά το νερό, γιατί είναι κάτι διαφορετικό, επειδή συνδέεται με την ζωή των ανθρώπων, με το περιβάλλον κ.λπ. Αν, λοιπόν, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρεθεί σε μια κυβέρνηση και έχουν συντελεστεί διάφορα τέτοια πράγματα, θα επανεξετάσουμε όλες τις συμβάσεις και τις παλαιότερες. Η κυβέρνηση για την οποία μιλάμε θα είναι κυβέρνηση ασυνέχειας. Δεν θα είναι μια κυβέρνηση που θα πούμε ότι το ελληνικό κράτος είναι συνεχές, άρα και εμείς συνεχίζουμε την διαχείρισή του με τα δεδομένα που έχουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σοκ στην ελληνική κοινωνία, ένα σοκ ανακούφισης, επενδύσεων, αλλαγών, καταστάσεων κ.λπ. Θα είναι μια καθεστωτική αλλαγή αυτό που περιγράφουμε, δεν θα είναι κάτι απλό.

 

Άρα, ακόμα και οι συμβάσεις οι οποίες μπορεί και να έχουν ξεχαστεί -όπως το πώς έγιναν παλαιότερα ιδιωτικοποιήσεις-, θα τις δούμε ξανά… Για ορισμένες έχουμε ενδείξεις ότι ίσως δεν έγιναν με σωστό τρόπο, για ορισμένες έχουμε ενδείξεις ή και στοιχεία ότι υπήρξαν και άλλου τύπου συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Επομένως, δεν μπορώ να πω ότι θα τα κουκουλώσουμε όλα αυτά στο όνομα της συνέχειας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει τότε ότι θα πρέπει να υπάρξει κλείσιμο κάποιων υποθέσεων, για άλλους λόγους, θα το δούμε τότε. Εμείς ξεκινούμε ερευνώντας τα πάντα… Μιλάω για ασυνέχεια, διότι η ανάλυση που κάνουμε εμείς για την κρίση λέει ότι ειδικά στην Ελλάδα, η κρίση που ζούμε, συμπυκνώνει προβλήματα τα οποία αρχίζουν από το ’50, μετά τον εμφύλιο…

 

Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, αλλά και να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους, όχι τις δομές. Οι δομές θα αλλάξουν και θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους. Είναι θύματα πολέμου όσοι πλήττονται τώρα με αυτό τον τρόπο… Θα είμαστε στο πλάι των ανθρώπων, θα τους στηρίξουμε μέχρι τέλους, εφόσον έφυγαν με τον τρόπο που φεύγουν τώρα. Έχει ομολογηθεί ότι δεν φεύγουν για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κράτος, αλλά για να σπάσει -λέει- το ταμπού. Έτσι έχει λεχθεί και από κάποιους της Τρόικα. Όχι, δεν θα σπάσουμε τα ταμπού σε βάρος του αθώου κόσμου, που δεν έχει τίποτα. Υπάρχουν άλλα ταμπού να σπάσουμε στην Ελλάδα, όπως η αδιαφάνεια, οι συναλλαγές, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Είναι πάρα πολλά».

 

*Για το μνημόνιο και τον κατώτατο μισθό:

 

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάκαμψη και η ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να πάμε με το χαρτί και το μολύβι. Αυτά θα το αξιοποιήσουμε στον συνολικό λογαριασμό… Ορισμένα μέτρα θα καθοριστούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με στενά λογιστικά ή δημοσιονομικά και ο βασικός μισθός έχει αυτόν τον χαρακτήρα στο πλαίσιο του προγράμματός μας… Χρειαζόμαστε ένα σοκ επενδύσεων, το οποίο θα υποστηριχθεί και με ένα σοκ ζήτησης, αυξάνοντας τα χαμηλά εισοδήματα… Βρισκόμαστε στην επομένη ενός μεγάλου πολέμου. Η οικονομία στην οποία ζούμε, έτσι μοιάζει και ας μην είχαμε πόλεμο. Οι μελέτες που έχουν γίνει, λένε ότι η Ελλάδα θέλει μια εξωγενή χρηματοδότηση περίπου 40 δισ. Δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση. Εμείς την διεκδικούμε στα πλαίσια της Ευρώπης. Αν δεν υπάρξει από την Ευρώπη, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα άλλα πρόσφορα μέσα τα οποία έχουμε… Η πρώτη επιλογή που πρέπει να διερευνήσουμε είναι η προσπάθεια αυτό να τεθεί και να λυθεί με όρους Ευρώπης…

 

Πολλοί λένε ότι οι στόχοι του μνημονίου δεν επετεύχθησαν. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και στην Ευρώπη ένα σοκ με το να ακυρώσει το μνημόνιο ο λαός με την ψήφο του. Δηλαδή, θα κατέβουμε στις εκλογές και θα πούμε στον ελληνικό λαό, “θέλεις να ακυρωθεί το μνημόνιο; Ψήφισε μας, γιατί η ψήφος σου και μόνο σημαίνει ακύρωση του μνημονίου”. Την επόμενη των εκλογών θα έχουμε την Ευρώπη όχι απέναντι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά απέναντι στη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού. Αυτό θα είναι ένα σοκ, θα είναι πρόβλημα. Θέλει η Ευρώπη να διατηρήσει την έννοια της δημοκρατίας στις αρχές της; Τότε δεν θα είναι εύκολο να πει «γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τη βούληση του ελληνικού λαού». Γι’ αυτό τους προβληματίζει και αυτούς το όλο θέμα. Επίσης, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Θα είναι καθαρό το πολιτικό παιχνίδι από την δική μας μεριά. Αυτό που δεν θα ακουμπήσουμε αμέσως είναι η δανειακή σύμβαση.

 

Εκεί την πρωτοβουλία θα την έχουν οι δανειστές. Η αποπληρωμή των χρεολυσίων δεν θα μπορέσει να γίνει ούτως ή άλλως. Σταματάμε το μνημόνιο, αρχίζουμε και εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική και έχουμε σε εκκρεμότητα μια δανειακή σύμβαση. Έχουμε πει ότι το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, χρειαζόμαστε μια ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, μια ρήτρα ανάπτυξης για την εξόφληση του υπόλοιπου. Θεωρούμε ότι και αυτή η λύση μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Προτείνουμε, δηλαδή, μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Αν δεν είστε έτοιμοι -τους έχουμε πει-, ζητάμε μορατόριουμ στους τόκους και στα χρεολύσια».

 

*Για την Συρία:

 

«Έχει αποδειχθεί η χρεοκοπία της αμερικάνικης πολιτικής, είτε με τη μορφή των στρατιωτικών επεμβάσεων -όπως έγινε στο Ιράκ-, είτε με τη μορφή ενθάρρυνσης εμφυλίων πολέμων. Ζούμε δηλαδή την απόδειξη μιας χρεοκοπίας. Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε τι κάνουμε με τον αραβικό κόσμο. Εκεί διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση για τους λαούς. Ποιά προοπτική χαράσσουμε ως χώρα, όταν η ΑΟΖ και πολλά άλλα θέματα εξαρτώνται από τη σχέση μας και με αυτούς τους λαούς;

 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια πολιτική που αγνοούσε την ύπαρξη αυτού του κόσμου έως τώρα. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγικές και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν πολεμική επιχείρηση και σε αυτούς που δεν θέλουν ή διστάζουν. Βεβαίως θα ερχόμουν σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς (σ. σ. για τη βάση στη Σούδα). Εδώ συγκρούεται το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσωπικά, αποδίδω μεγάλη σημασία στην απόφασή του, πρώτον γιατί ξαναθυμηθήκαμε πως ό,τι κάνεις, το αποφασίζει η Βουλή. Και δεύτερον, όταν το κάνει η Βρετανία, εμείς τι θα κάνουμε; Χάρηκα που είδα από τον κ. Αβραμόπουλο μια διαφοροποίηση, η οποία ελπίζω να αντανακλά γενικότερο προβληματισμό. Και χαίρομαι και για τη δήλωση του κ. Παπούλια, που αντανακλά έναν σκεπτικισμό. Και εφόσον το θέμα είναι τί θα γίνει, πόλεμος ή πολιτική λύση, ας είμαστε και εγκρατείς».

 

*Για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΚΕ:

 

«Καταρχήν, θέλουμε αυτή την συνεργασία. Διαβάζοντας όμως τα κείμενα του ΚΚΕ βλέπω να λέει, “εντός του καπιταλισμού, δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση για τον λαό”. Εάν έχει αυτή τη θέση η ηγεσία του ΚΚΕ, πώς να δεχτείς συνεργασία; Χαίρομαι που ακόμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα κείμενά της δεν λέει έτσι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θεωρείται πιο αριστερά από το ΚΚΕ, λέγοντας αυτό, μου δημιουργεί την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συζητήσουμε. Αφού θέλουμε όλοι βελτίωση -έστω σε επιμέρους πράγματα-, για να δούμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Εάν το ΚΚΕ επιμείνει σε αυτή τη θέση, τότε είναι δύσκολο… Οι γραφές κάνουν δύσκολη την προσδοκία για μια συνεργασία με το ΚΚΕ. Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως και οι ανάγκες του ίδιου του κόσμου -τον οποίο θέλει να εκφράζει το ΚΚΕ-, μου λένε ότι και εκεί μπορούν να υπάρξουν αλλαγές».

 

*Για το κανάλι 902:

 

«Αυτό που έκανε με τον 902 είναι μια θλιβερή ιστορία, με ακόμα πιο θλιβερό χειρισμό. Είναι ένα θέμα που εμένα με στεναχωρεί, γιατί ξέρω πώς πάρθηκε η άδεια».

 

*Για ενδεχόμενο δίλλημα συνεργασίας με Ανεξάρτητους Έλληνες ή με την Δημοκρατική Αριστερά:

 

«Η κεντρική επιτροπή θα το αποφασίσει αυτό. Μιλώντας εγώ για κυβέρνηση αριστεράς δεν έχω ικανοποιητικό υπόδειγμα να αντιγράψω. Δεν θέλω μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς που υπηρέτησε αυτά που υπηρέτησε. Αν πάμε σε κυβερνήσεις λαϊκών μετώπων είναι πολύ πίσω και έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Άρα η πρόκληση που νιώθω είναι ότι καλούμαστε να δημιουργήσουμε νέο παράδειγμα, αναπτυξιακό, νέου τύπου αριστερή κυβέρνηση κ.λπ. Θα προτιμούσα ο ελληνικός λαός να δώσει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτοδυναμία και να εγκρίνει αυτοδύναμα πρόγραμμα, βγαίνοντας από τις εκλογές και με βάση αυτό να κάνουμε και ευρύτερες συνεργασίες… Δεν έχουμε απλώς να κάνουμε μια κυβέρνηση. Πρέπει να είναι κυβέρνηση τομής, ασυνέχειας, η οποία θα ανατρέψει καταστάσεις και θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Άρα το θέμα δεν είναι πόσο φίλος νιώθει ο Φ. Κουβέλης μαζί μου ή εγώ με τον Κουβέλη κ.λπ. Έχω πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές. Κριτήριο θα είναι το πρόγραμμα. Το μνημόνιο είναι ένα κριτήριο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και πέρα από το μνημόνιο».

 

*Για τις δημοτικές εκλογές και την υποψηφιότητα του Ηλ. Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας:

 

«Δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι ή δεν φοβάμαι. Είμαι μάχιμος πολιτικός… Αν ο κ. Κασιδιάρης είναι υποψήφιος, ας γίνει αφορμή αυτό για να σκεφτεί ο λαός της Αθήνας τί κοινωνία και τί μέλλον θέλουμε ως χώρα. Πιστεύω αν το σκεφτεί αυτό, όχι μόνο πρώτος δεν θα είναι, αλλά τα ποσοστά θα πέσουν πολύ κάτω από αυτά που νομίζουν ότι έχουν».

 

http://www.athina984.gr/node/256008  

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,822

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr