Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ”_Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να δώσουν λύση

Η σημερινή φάση της κρίσης ήταν αναμενόμενη διότι προήλθε από τον χειρισμό της υφιστάμενης κρίσης, ωστόσο αναπτύσσεται με ρυθμούς που αιφνιδιάζουν, επισημαίνει στην “Αυγή της Κυριακής” ο Γιάννης Δραγασάκης και προτείνει την αλλαγή του ρόλου και της φιλοσοφίας της ΕΚΤ. Το Ευρωομόλογο είναι χρήσιμο αλλά ανεπαρκές εργαλείο.

 

Η ελληνική κρίση μεθοδεύτηκε ώστε να καταλήξουμε εδώ, προσθέτει, αλλά και πάλι δεν υπάρχει μονόδρομος. Υπάρχουν πολιτικές απαντήσεις τις οποίες όμως δεν μπορούν να δώσουν ούτε το συντηρητικό ούτε το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο.

 

Συνέντευξη στη ΜΠΟΥΛΙΚΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

* Πολύ γρήγορα περάσαμε από μια εικόνα καθησυχασμού σε έναν νέο πανικό…

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εξελίξεις δεν περιέχουν εκπλήξεις, ήταν εξελίξεις αναμενόμενες, εδώ και ένα-δυο χρόνια πολλοί βλέπαμε ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι απλώς η αρχή μιας γενικότερης κρίσης χρεών όλης της Ευρώπης και κάποια στιγμή θα πλήξει χώρες όπως η Ιταλία. Ομολογώ ότι κι εγώ δεν περίμενα ότι θα γινόταν τόσο γρήγορα. Αν η κρίση αγγίξει την Ιταλία, που έχει οκτώ φορές περισσότερα χρέη από την Ελλάδα σε απόλυτα μεγέθη, τότε οι υφιστάμενοι θεσμοί, οι ρυθμίσεις κ.λπ. δεν επαρκούν και άρα θα οδηγηθούμε σε μια γενικότερη κρίση.

 

Άρα μπορούμε να πούμε ότι δεν ζούμε τώρα μια νέα κρίση, αλλά ζούμε την οικτρή χρεωκοπία της συντηρητικής πολιτικής με την οποία απαντάται η προϋπάρχουσα κρίση…

 

* Μήπως ήταν η Αμερική που πυροδότησε τη νέα φάση της κρίσης;

 

Στην Αμερική δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα. Το χρέος είναι υπό έλεγχο ακόμη, η υποχρέωση των ΗΠΑ με βάση και τη Σύνοδο των G 20 για σταθεροποίηση του χρέους αφορά το 2016. Όμως βλέπουμε να αναπτύσσεται μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα σε μια δεξιά λογική που θέλει και εκεί, με όπλο και μοχλό το χρέος, να εφαρμοστεί μια πολιτική περικοπής των κοινωνικών δαπανών και μια ας την πούμε σοσιαλδημοκρατική λογική για να τονωθεί η οικονομία θα ήθελε να μειωθούν οι φορολογικές απαλλαγές υπέρ των πλουσίων… Έχουμε πρόσκαιρα μια συμβιβαστική λύση, αλλά αυτό δεν ικανοποιεί τις αγορές, είναι συμβιβασμός υπέρ των δεξιών απόψεων, υπέρ δηλαδή της περικοπής δαπανών, και αυτό ακριβώς είναι που αξιολογείται ότι θα φέρει ενδεχομένως δεύτερη ύφεση στην Αμερική, δηλαδή δεύτερη κρίση και αύξηση της ανεργίας και αυτό προκαλεί έναν γενικότερο φόβο…

 

* Από ποια πλευρά του Ατλαντικού θα μπορούσαμε να περιμένουμε λύση;

 

Οι λύσεις αργούν. Έχουμε μια γενίκευση του προβλήματος. Ίσως από δω και πέρα μπορούμε να μιλάμε για παγκόσμια κρίση του χρέους και άρα για την αναζήτηση παγκόσμιων λύσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε χωράφια γεωπολιτικής, διότι παγκόσμια λύση του χρέους σήμερα δεν μπορεί να συζητηθεί ερήμην της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και άλλων χωρών που μέχρι σήμερα τις θεωρούσαμε περιφερειακές, ενώ παίζουν έναν κεντρικό ρόλο.

 

* Το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η συζήτηση για το Ευρωομόλογο. Μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή λύση;

 

Είναι ανεπαρκές πλέον το Ευρωομόλογο. Κάποια μέτρα που στον χρόνο α θα είχαν αποτέλεσμα, τα ίδια μέτρα στον χρόνο β δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Δηλαδή, αν οι μηχανισμοί που λειτουργούν σήμερα λειτουργούσαν το 2009 ή το 2010, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να καταφύγει στο Μνημόνιο και να γίνουν όλα αυτά που έγιναν, αλλά καθυστερούσαν οι μηχανισμοί για να μπορέσει να επιβληθεί στην Ελλάδα αυτή η πολιτική.

 

Τώρα που μπαίνει στο πρόβλημα και η Ιταλία, η Ισπανία, ίσως και η Γαλλία αργότερα, το Ευρωομολόγο θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά ανεπαρκές, διότι τι σημαίνει Ευρωομολόγο; Σημαίνει πάλι δανεισμό από τις αγορές, άρα πάλι οι αγορές θα γίνονται ρυθμιστές του δανεισμού. Τώρα λοιπόν η ριζική λύση είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει μέρος του χρέους. Έχει προταθεί να υπάρξει ένα είδος κοινοτικοποίησης μέρους των εθνικών χρεών.

 

Δεύτερον, η ίδια η ΕΚΤ να μπορέσει να καλύψει μέρος του χρέους με την έκδοση χρήματος με τρόπο έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, κάτι που γίνεται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, και τρίτον, να υπάρξει δυνατότητα δανεισμού των κρατών από την κεντρική τράπεζα. Αυτά σημαίνουν ριζική αλλαγή της Ε.Ε., της συνθήκης του Μάαστριχτ.

 

Ταυτόχρονα δείχνει και την ανεπάρκεια του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, που λέει Ευρωομόλογο σε έναν καλύτερο συντονισμό… Εκτιμώ όμως ότι αυτή ακριβώς η χρεωκοπία και ανεπάρκεια συνειδητοποιούνται ευρύτερα σήμερα, κάτι που δεν το είχαμε πριν από ένα χρόνο, κατανοείται η ανάγκη ενός αριστερού οικολογικού σχεδίου το οποίο θα αντιμετωπίσει τις αιτίες των προβλημάτων και όχι απλώς τα συμπτώματα και το οποίο σχέδιο θα δει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανισότητες και όχι μόνο τα δημοσιονομικά και θα μιλήσει για μια επαναθεμελίωση ως μια ένωση συνεργασίας και όχι του σημερινού τυφλού ανταγωνισμού. Θεωρώ ότι οι αντικειμενικές τουλάχιστον συνθήκες συνηγορούν υπέρ μιας στροφής προς τα αριστερά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

* Ναι, αλλά, όπως είπατε, η κατάσταση αυτή μεθοδεύτηκε ώς ένα βαθμό.

 

Το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται συνειδητά, ως μοχλός πίεσης για την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης θατσερικής πολιτικής, έχουμε δηλαδή το πρόβλημα αλλά και την αξιοποίηση του προβλήματος.

 

Η πολιτική που εφαρμόστηκε μετέτρεψε το πρόβλημα σε μη διαχειρίσιμο, το χρέος πήγε από το 126% στο 160%, άρα το πρόβλημα του χρέους χρησιμοποιείται σκόπιμα ως εργαλείο μιας πολιτικής, αυτό γίνεται τώρα στην Ιταλία.

 

Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε μπροστά σε αδήριτες οικονομικές αναγκαιότητες που εξαιτίας τους επιβάλλονται αυτές οι πολιτικές, αλλά ζούμε μια κατάσταση όπου υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές, όπου όμως η εφαρμογή μιας εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής εξαρτάται απόλυτα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Το πρόβλημα της κρίσης έχει πολιτικοποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια, δεν είναι απλά ένα οικονομικό πρόβλημα, έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα, διότι βλέπουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται το επιδεινώνει.

 

* Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση λέει “προχωράμε όπως είχαμε πει και επιταχύνουμε κιόλας τις ιδιωτικοποιήσεις”.

 

Δεν μπορούμε μετά και από αυτές τις εξελίξεις να συνεχίσουμε μια πολιτική που το μόνο που υπόσχεται είναι ανεργία, ύφεση και περισσότερη λιτότητα.

 

Δεν είναι πια στο χέρι της κυβέρνησης να κάνει ό,τι θέλει, διότι έχει πλήρως χρεωκοπήσει η πολιτική της, έχει απονομιμοποιηθεί. Η κυβέρνηση και κάποιοι, η επονομαζόμενη ελίτ, πίστεψαν ότι αυτή η κρίση θα γίνει ευκαιρία να μειωθούν οι μισθοί, να καταργηθούν εργασιακά δικαιώματα και να υπάρξει ένα νέο κερδοσκοπικό πεδίο.

 

Εδώ όμως βλέπουμε ότι η κρίση από ευκαιρία γίνεται τραγωδία για ολόκληρη την κοινωνία, επομένως δεν είναι δυνατόν η κοινωνία να αποδέχεται με σταυρωμένα χέρια μια εξέλιξη τόσο τυφλή, από την οποία δεν προκύπτει φως, ιδίως για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα υπάρξουν αντιδράσεις και αλίμονο σ’ αυτόν που αγνοεί αυτή την απλή πραγματικότητα.

 

* Εντάξει, θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά αυτές δεν οδηγούν κατ’ ανάγκην σε κάτι καλύτερο.

 

Πρέπει όλες οι δυνάμεις της αριστεράς και ο συνδικαλισμός και όλοι να συλλογιστούν τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, τι θα μπορούσε να γίνει. Και να δούμε τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα στον χώρο της αριστεράς. Ο απόλυτος κατακερματισμός, η θεοποίηση της διαφορετικότητας, είναι καιρός να συμπεράνουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός. Στις νέες συνθήκες η αριστερά καλείται να βρει τρόπους να ενιαιοποιήσει τη δράση της και να συνδέσει τις αναγκαίες αντιστάσεις με μια συνολικά εναλλακτική πολιτική.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr