Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ”_Κομματικές μετεγγραφές_

Μάνος, Ανδριανόπουλος στο ΠΑΣΟΚ και Στ. Παπαθεμελής στη Ν.Δ. πώς σχολιάζετε  αυτές τις μεταγραφές; Θεωρείτε ότι πρόκειται για ευκαιριακές συμμαχίες προς άγραν ψήφων ή για βαθύτερες αλλαγές του πολιτικού τοπίου;

Η Περίπτωση των κ.κ Ανδριανόπουλου και Μάνου είναι ξεχωριστή και πιο ενδιαφέρουσα διότι αυτοί οι δύο πολιτικοί, χρόνια τώρα εκφράζουν ένα διακριτό ρεύμα ιδεών, που χαρακτηρίζεται από ένα ακραιφνή νεοφιλελευθερισμό και έναν σαφή φιλοαμερικανισμό.

Βεβαίως, απ’ οτι φαίνεται, οι νεοφιλελεύθεροι διασπάστηκαν.  Δεν συμφώνησαν όλοι ο,τι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για τις ιδέες τους.

Όμως η συνεργασία εστω και ενός τμήματος των νεοφιλελεύθερων με το ΠΑΣΟΚ, πέρα απο ένα αμοιβαίο καιροσκοπισμό, επιβεβαιώνει και τη διαδικασία μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη συντελεστεί χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί.  Υπ’ αυτή την έννοια το έργο δεν το έχουμε δει ολόκληρο ακόμη. Το βέβαιο είναι οτι η νεοφιλελεύθεροι που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ δεν το έκαναν απλά και μόνο για να βγούν βουλευτές . 

Δύο πρώην σύντροφοί σας επίσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τι σηματοδοτούν;  Συνιστούν κίνδυνο για τον ΣΥΝ στις εκλογές;

Κίνδυνο όχι, διοτι η κοινωνία είχε προεξοφλήσει την πορεία τους.  Αρνητική επίπτωση ναι διοτι η κοινωνία, όλα αυτά, δεν τα κατανοεί ως αγνές και ανιδιοτελής επιλογές αλλα τα κατανοεί ως εκδηλώσεις μιας αγοραίας πολιτικής.  Ακριβώς όμως γι’ αυτό η υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της αριστεράς γίνεται και επίκαιρη και αναγκαία.

Μήπως είναι ώρα της Αριστεράς;

Ναι και θα έλεγα κυρίως μ’ αυτήν την τελευταία έννοια. Τώρα που κάποιοι ονομάζουν «εκσυγχρονισμό» τον ευτελισμό και την Αμερικανοποίηση της πολιτικής , κάποιος πρέπει να σηκώσει τη σημαία της πολιτικής ηθικής. Κάποιος,  πρέπει, χωρίς εξαρτήσεις και διαπλοκές να μιλήσει για αξιοπρέπεια, να στηρίξει κοινωνικά δικαιώματα και να υπηρετήσει ζωτικές κοινωνικές ανάγκες.

Μπορεί η Αριστερά να αξιοποιήσει τη συνολικότερη μετατόπιση προς τα Δεξιά των δύο μεγάλων κομμάτων για να διευρύνει τη δική της εκλογική βάση;

Τα γεγονότα που ζούμε είναι πολύ πυκνά.  Δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί πλήρως η σημασία τους αμέσως.  Επιβεβαιώνουν όμως κατά τρόπο δραματικό, θα έλεγα, κάποιες προειδοποιήσεις μας.  Και πιστεύω ότι τουλάχιστον ως ένα βαθμό αυτό θα εκφραστεί και στη κάλπη.

Το φαινόμενο όμως δεν είναι μόνο Ελληνικό.  Η  μετατόπιση της Σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά και η εγκατάλειψη του πεδίου των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να καλυφθεί με την κοινωνική δράση και την ενίσχυση της Αριστεράς αν δεν θέλουμε αυτή η εξέλιξη να συμπαρασύρει προς τα πίσω και προς τα κάτω συνολικά την κοινωνία και τον κοινωνικό μας πολιτισμό.

Είναι απαραίτητη η ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς για μια παρόμοια αξιοποίηση;

Ασφαλώς!  Έχουμε και εμείς ως Αριστερά ευθύνες για τον γιγαντισμό του δικομματισμού. 

Η ενότητα της Αριστεράς, ή έστω αρχικά η συνεργασία της σε κοινούς στόχους θα μπορούσε να έχει τεκτονικές επιπτώσεις και ανακατατάξεις σε όλο το πολιτικό σύστημα.  Ακριβώς γι’ αυτό η ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα ενθαρρύνει τις διαδικάσιες που ήδη έχουν αρχήσει και που μετά τις εκλογές πρέπει να ενταθούν.

Θα ανταποκριθούν οι πολίτες στην έκκληση για ραντεβού στις κάλπες;

Θα έλεγα ότι το κλειδί σ’ αυτές τις εκλογές το κρατούν πρώτα οι ανένταχτοι αριστεροί που υπερβαίνοντας πικρίες και απογοητεύσεις μπορούν να δώσουν μια αποφασιστική ώθηση στην Αριστερά που συσπειρώνεται και κοιτάει μπροστά.

Δεύτερο, οι νέοι που καλούνται να κάνουν τη δική τους επανάσταση αναζητώντας την αλήθεια και το νέο πέρα από τη κατανάλωση του θεάματος της πολιτικής και του επίπλαστου «νέου».. 

Τέλος, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ο κόσμος ιδιαίτερα με τον οποίο βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες για το ασφαλιστικό και στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τελικά μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους περιφρονούν το φρόνημα του και θέλουν με την ψήφο του να επικυρώσουν τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε Δούρειο Ίππο του νεοφιλελευθερισμού και του αμερικανισμού.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα στις 19:30#ΔίκαιηΚοινωνία #τώρασυριζαπσ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

1 ημέρα πριν

Φωτογραφία εξωφύλλου του χρήστη Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr