Συνέντευξη στην Εποχή

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή».

Η κυβέρνηση φιλοτεχνούσε καιρό τώρα την εικόνα υπεύθυνης δύναμης κ.τ.λ. Ξαφνικά προχώρησε σε κίνηση που θεωρήθηκε, επιτιμητικά, «ζαριά», «τζόγος», ιδιαίτερα από τον διεθνή τύπο, ο οποίος επιπλέον δεν εκτιμά ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Γιατί το αποφάσισε αυτό;

Οι φιλοτεχνημένες εικόνες δεν διαρκούν πολύ. Άλλωστε η αποκαθήλωση της παρούσας κυβέρνησης στη συνείδηση του λαού έχει συντελεστεί προ πολλού. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Σαμαρά ήταν αναγκαστική. Ήταν αποτέλεσμα αδιεξόδων. Ζούμε τον θλιβερό επίλογο μιας από την αρχή χρεοκοπημένης στρατηγικής.  Η άλλη επιλογή ήταν να ψηφίσει πρώτα τα νέα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και μετά να προχωρήσει στη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίζονταν τα μέτρα από όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αλλά και αν συνέβαινε αυτό, το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα γινόταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν ακόμη πιο αρνητικό.

Στο δίμηνο αυτό της παράτασης η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση παγώνει ή συνεχίζεται, ίσως και υπογείως;

Όχι μόνο γίνεται αλλά και δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και τετελεσμένα ερήμην της κοινωνίας και του Κοινοβουλίου. Βέβαια, αυτό που γίνεται μόνο καταχρηστικά μπορούμε να το ονομάσουμε «διαπραγμάτευση». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, ήδη από το καλοκαίρι, έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων και η τρόικα μονομερώς διαμορφώνει το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα. Το δίλημμα συνεπώς της περιόδου είναι σαφές: ή θα δημιουργήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια συνολική αναδιαπραγμάτευση ή θα μπούμε σε έναν νέο κύκλο οδυνηρής λιτότητας.

Η στιγμή που επιλέχθηκε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση κ.τ.λ. υποστηρίζεται ότι υποδηλώνει και ένα σχέδιο -σε συνεννόηση με τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ- να βρεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δυσμενείς συνθήκες για να διαπραγματευθεί, και σε περιορισμένο χρόνο. Ισχύει αυτό;

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν διότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει και ο έλεγχος έχει χαθεί προ πολλού. Γι’ αυτό, εδώ και καιρό, τόσο στις σχέσεις κυβέρνησης – τρόικας όσο και στο εσωτερικό της τρόικας αναπτύσσονται τριβές, καχυποψίες και αντιθέσεις.

Αυτή τη συλλογική τους αποτυχία προσπαθούν να κρύψουν πίσω από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούν σε βάρος του ελληνικού λαού τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Έτσι δεν εκταμιεύονται οι δόσεις των 7,3 δις ευρώ που θα είχαν εκταμιευθεί αν είχε ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση. Όμως αυτό το γεγονός από μόνο του δεν πρέπει να δραματοποιείται.

Ασφαλώς η μη εκταμίευση των δόσεων αυξάνει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και επιτείνει το πρόβλημα της ρευστότητας. Αλλά και χωρίς αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί, αν θέλει, να δημιουργήσει χρηματοπιστωτική ασφυξία ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα άνοιγμα προς αυτήν της τάξης των 44 δις ευρώ. Το ζήτημα, θέλω να πω, δεν θα κριθεί στη μια ή την άλλη επιμέρους ρύθμιση, αλλά στο πεδίο της συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Πώς, αν είναι αλήθεια η προηγούμενη εκτίμηση, θα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πρόβλημα;

Το πρόβλημα αυτό η ΣΥΡΙΖΑ θα το αντιμετωπίσει όχι ως μια μεμονωμένη «ελληνική ιδιαιτερότητα», αλλά ως έκφραση του ευρύτερου προβλήματος της Ευρώπης, όπως άλλωστε αναγνωρίζει ήδη μεγάλη μερίδα του διεθνούς τύπου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τώρα πια δεν είναι η Ελλάδα το επίκεντρο της κρίσης. Μεγάλος αριθμός χωρών ζει ή απειλείται με ύφεση, αποπληθωρισμό και υπερχρέωση.

Θα το αντιμετωπίσει επίσης όχι με όρους στενά κομματικούς, όπως κάνει ο κ. Σαμαράς, αλλά με όρους μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με βάση το ψηφισμένο από το λαό πρόγραμμά του, και ως φορέας επίσης των ελπίδων των λαών της Ευρώπης για τερματισμό της λιτότητας. Και, παρά την προτίμηση του κ. Γιούνκερ σε παλιά και «γνώριμα πρόσωπα», η γερασμένη Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού θα υποστεί το δημοκρατικό soc μιας ανανεωτικής δυναμικής, που στον έναν ή άλλο βαθμό διαπερνά  όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη ελπίδα για να υπάρξει άνεμος προοδευτικής αλλαγής και ένα νέο σχέδιο για την ενοποίηση της Ευρώπης με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Πολλοί αναρωτιούνται για την κινδυνολογία της κυβέρνησης. Τι επιδιώκει τελικά ο κ. Σαμαράς; Ως πού μπορεί να φτάσει;

Ο κ. Σαμαράς κινδυνολογεί ασύστολα και επικίνδυνα. Ο κ. Σαμαράς δεν κινδυνολογεί απλώς, «κινδυνοπρακτεί». Δημιουργεί ή ενθαρρύνει πράξεις και γεγονότα που προκαλούν κινδύνους. Είναι ο μόνος σε όλο τον κόσμο που επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός χώρας που κινδυνολογεί ενάντια στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρας του και καλλιεργεί το φόβο για τη ασφάλεια των καταθέσεων των πολιτών. Και μου κάνει εντύπωση που η Τράπεζα Ελλάδας και ο διοικητής της δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να πανικοβάλει όχι μόνο το λαό αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και τους συναλλασσόμενους με αυτό, τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και τα συντηρητικά στρώματα  της κοινωνίας, ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα τα σπρώξει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο λαός τους γυρνάει την πλάτη και αντιδρά με ψυχραιμία.

Όμως το ρίσκο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσωπικά είναι μεγάλο. Πρώτον, διότι η ακατάσχετη κινδυνολογία διαβρώνει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και εκτρέπει την πολιτική αντιπαράθεση από τα προβλήματα και τα προγράμματα.

Δεύτερον, διότι η στάση του κ. Σαμαρά απελευθερώνει δυνάμεις παρακρατικές, σκοτεινές, ανεξέλεγκτες.

Χρειάζεται λοιπόν η μέγιστη δυνατή δημοκρατική εγρήγορση και ευθύνη. Και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θύμα αυτών κινδύνων δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη η κοινωνία.

Πώς θα προχωρήσει τώρα η εργασία ολοκλήρωσης και ανακοίνωσης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ; Πέρα από τον βασικό κορμό θα γίνουν και ανακοινώσεις για κλάδους, περιοχές, τομείς κ.τ.λ.;

Έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος ουσιαστικής δουλειάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  ένα «σώμα» προγραμματικών θέσεων και στα κεντρικά θέματα και σε επιμέρους τομείς. Είναι λοιπόν, από την άποψη αυτή, έτοιμος για ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, για ισχυροποίηση και διεύρυνση των κοινωνικών συμμαχιών του σε προγραμματική βάση.

Ένα καθοριστικό, όπως αποδείχθηκε, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση  έγινε στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με επιτυχία συνεχίζονται επίσης οι Περιφερειακές Διασκέψεις. Όμως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και ποικίλες μορφές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, και σε κεντρικό και σε τομεακό και σε τοπικό  επίπεδο.

6α. Μετά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και τις Περιφερειακές Διασκέψεις, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί βέβαια να είναι απλώς άθροισμα των επιμέρους προτάσεων και αιτημάτων των τμημάτων. Χρειάζεται σύνθεση και εξειδίκευση. Έχουμε λοιπόν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο καλύπτει τα άμεσα μέτρα, αλλά δίνει και τη συνολική λογική του σχεδίου μας. Έχει ετοιμασθεί επίσης ένα  συνολικό σχέδιο, που βρίσκεται στη διάθεση των Οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, έχει ετοιμασθεί ένα εκτενές πρόγραμμα ριζοσπαστικών τομών και νέου τύπου μεταρρυθμίσεων στο κράτος, τους θεσμούς και την κοινωνία.

Η επόμενη φάση είναι να περάσουμε στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση της πολιτικής μας, προβλήματα πρακτικά, πολιτικά και θεωρητικά ακόμη. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μετασχηματίσουμε τις προγραμματικές θέσεις σε συγκεκριμένα σχέδια κυβερνητικής και κοινωνικής δράσης, ακόμη και σε συγκεκριμένα σχέδια νόμου, όπου αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό.

Το ζητούμενο είναι να περάσουμε από το «τι λέμε» στο «τι κάνουμε», με ποιες ιεραρχήσεις, ποια χρονική κλιμάκωση, ποιους πόρους, ποιο ανθρώπινο δυναμικό, ποια κοινωνικά υποκείμενα.

Αναφέρεστε σε σχέδια κυβερνητικής αλλά και κοινωνικής δράσης;

Ναι, διότι έχουμε πει, και το εννοούμε, ότι θέλουμε να  κυβερνήσουμε με το λαό. Θέλουμε να θεμελιώσουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο ο λαός, η νεολαία, η κοινωνία δεν θα είναι θεατές ή παθητικοί αποδέκτες των κυβερνητικών αποφάσεων.

Τα σχέδια λοιπόν κυβερνητικής δράσης πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κοινωνικά κινήματα, ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες στο σχετικό αντικείμενο. Και, ταυτόχρονα, να προτείνουν ρόλο και  ευθύνες στους φορείς και στα κοινωνικά υποκείμενα.

Μιλήσαμε όμως και για θεωρητικά προβλήματα. Μήπως είναι ανεπίκαιρο το άνοιγμα τώρα τέτοιων προβλημάτων;

Οι προγραμματικές επεξεργασίες μάς φέρνουν αντιμέτωπους με θεωρητικά ελλείμματα, στρατηγικά διλήμματα και πολιτικές αμηχανίες, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο εμπειρικά  ούτε μόνο με βάση την ιστορική εργαλειοθήκη της Αριστεράς. Το είδαμε αυτό και στη συζήτηση που άνοιξε γύρω από τα θέματα πολιτισμού, και όχι μόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται να επινοήσουμε νέες λύσεις ή ακόμη και νέα εργαλεία ανάλυσης. Γι’ αυτό χρειάζεται να οργανώσουμε σε μόνιμη βάση και τη θεωρητική μελέτη και την ανταλλαγή διεθνών εμπειριών, αφού πολλά από τα προβλήματα αυτά είναι κοινά παντού όπου η Αριστερά επιχειρεί να υλοποιήσει τα σχέδιά της μέσω και της κυβερνητικής εξουσίας. Χρειαζόμαστε επίσης μια ανανεωμένη συζήτηση για το σοσιαλισμό και τις εναλλακτικές στρατηγικές μετάβασης, που να εμπεριέχει την κριτική του παρελθόντος αλλά και να είναι γειωμένη στις προκλήσεις της εποχής μας.

Πολλοί ρωτούν ή προβληματίζονται ποια θα είναι η σχέση  κόμματος – κυβέρνησης στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Κι αυτό το θέμα ανήκει στην κατηγορία των ζητημάτων που μόλις σημειώσαμε. Και δεν αφορά μόνο τις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης αλλά ευρύτερα τις σχέσεις κόμματος, κυβέρνησης, κράτους, κοινωνικών κινημάτων, κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις. Τις απαντήσεις πρέπει να τις προσδιορίσουμε εμείς στη βάση των στρατηγικών στόχων μας και των αξιών της Αριστεράς.

Από την άποψη αυτή, πρέπει, νομίζω, να αντισταθούμε και να είμαστε αυστηροί σε κάθε εκδήλωση ή τάση προς την έπαρση και την αλαζονεία που χαρακτηρίζει κάθε ανερχόμενη δύναμη, κάθε νικηφόρο αγώνα. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σημαντικό, ειδικά σήμερα, όχι μόνο να διακηρύσσουμε αλλά και να κάνουμε πράξη την αρχή ότι η ιδιότητα του «μέλους του ΣΥΡΙΖΑ» πρωτίστως συνεπάγεται ευθύνες, και μάλιστα ευθύνες μεγάλες, ιστορικές.

Το τρίτο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ έχει να κάνει με τους κανόνες, τους κώδικες δεοντολογίας και τα συναφή. Όλα αυτά έχουν νόημα μόνο υπό έναν όρο: ότι οι όποιοι κανόνες συμφωνούνται, τηρούνται με τρόπο καθολικό, χωρίς διακρίσεις. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το μοντέλο της ενιαιοποίησης που όλοι γνωρίζουμε, η θεσμοθέτηση κάποιων κοινών κανόνων, υπό τον όρο της αυστηρής και καθολικής τήρησής τους, είναι κατά τη γνώμη μου  κάτι περισσότερο από αναγκαίο.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr