Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ”_Τσακίστε το “βαθύ κράτος”_

Καταρχάς, θα ήθελα μια γενική κρίση για την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ.

Ομιλίες αυτού του είδους έχουν πάντα επικοινωνιακούς στόχους.  Και νομίζω ότι ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να καθησυχάσει για το τώρα αλλά να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. 

«Ήπια προσαρμογή» όπως είπε, αλλά, με μια ισχυρή δόση «δημοσιονομικής τρομοκρατίας».  Όχι τόση όση θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, ή ο ΣΕΒ, αλλά επαρκή, για να περάσει το μήνυμα ότι και στο μέλλον ο κόσμος της εργασίας θα χρειασθεί να πληρώσει και άλλους λογαριασμούς.

Τελικά κατά την άποψη σου υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο και δομημένο πρόγραμμα για την οικονομία;

Πρόγραμμα θα πει σαφείς στόχοι, συγκεκριμένα μέσα που να τους επιτυγχάνουν  σε κάποιο δεδομένο χρόνο και συνεκτικότητα ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο, τους στόχους και τα μέσα δηλαδή. 

Τέτοιο πρόγραμμα φυσικά δεν υπάρχει.  Άλλωστε αποσιωπήθηκαν ακόμη και οι σχετικοί προεκλογικοί στόχοι για ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ΝΔ δεν έχει πολιτικούς στόχους και πολιτικό σχέδιο να διαχειρισθεί την πραγματικότητα με ηπιότερες ή σκληρότερες δόσεις λιτότητας ανάλογα και με τις αντιδράσεις της κοινωνίας, και με σαφώς ευρύτερες ποσοτικά και ποιοτικά ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ΕΕ ότι εντός του 2005 θα μειώσει το έλλειμμα από 5,3% του ΑΕΠ που κατέγραψε η απογραφή στο 2,8% του ΑΕΠ.  Είναι δυνατόν να μειωθεί κατά 2,5% το έλλειμμα με την «Ήπια προσαρμογή» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δίχως δηλαδή να ληφθούν σκληρά μέτρα;

Για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς ήταν τα έκτακτα, τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα του κράτους το 2004 λόγω ολυμπιάδας.  Αν ήταν 2,5% ή κάπου εκεί, η μη επανάληψη αυτών των εξόδων καθιστά το στόχο αυτό εφικτό. 

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε τον πολιτικό σχεδιασμό, το τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση.   Αν ο στόχος του κ. Αλογοσκούφη είναι να δείξει έλλειμμα 2,8% το 2005 τότε εγώ δεν έχω αμφιβολία ότι θα δείξει 2,8%. Πώς; Μα εν ανάγκη με τον ίδιο τρόπο που ο κ. Χριστοδουλάκης εμφάνιζε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς ως ισοσκελισμένους.

Δεν εμπιστεύεστε, δηλαδή, τα αποτελέσματα της απογραφής;

Καθόλου.  Το έλλειμμα δεν είναι μόνο θέμα απογραφής. Δεν είναι μόνο θέμα στατιστικής.  Είναι και θέμα ορισμού, τι είναι έλλειμμα και τι δεν είναι,  και πολιτικών επιλογών.

 Γι’ αυτό εμείς είχαμε προτείνει μια διακομματική διαδικασία ώστε να υπάρξουν κοινά αποδεκτοί ορισμοί και σταθερές δεσμευτικές επιλογές. 

Αυτό δεν το θέλουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ διότι τους «αρέσει» να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο και χωρίς λογοδοσία.  Έτσι φτάσαμε να γελοιοποιηθούμε ως χώρα διεθνώς.

Αναφέρεσθε στην απόφαση του ECOFIN που θέτει θέμα αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών;

Ναι, και είναι κόλαφος και για τους δύο.   Και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ, για όλο το «σύστημα». 

 Για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος του προβλήματος φαντασθείτε μια επιχείρηση που λειτουργεί χωρίς σαφείς, σταθερούς και ενιαίους λογιστικούς κανόνες.  Φαντασθείτε ακόμη, ότι ο κάθε διευθυντής της επιχείρησης αυτής, κρατάει κάτι από τα έσοδα της σε «ειδικούς λογαριασμούς» και τα διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα χωρίς πολλές φορές να ενημερώνει ούτε το λογιστήριο.   Και  τέλος, ότι, τα οικονομικά της επιχείρησης αυτής, δεν ελέγχονται από κάποιον αξιόπιστο εξωτερικό ελεγκτή.  Θα εμπιστευόταν κανείς τον ισολογισμό μιας τέτοιας επιχείρησης;

 Κάπως έτσι λειτουργεί και το δημοσιονομικό μας σύστημα.   Μια προσπάθεια που έκανε ο Αλέκος Παπαδόπουλος το 1996 αυτο–υπονομεύθηκε και έμεινε στη μέση. 

 Προσθέστε τώρα και ένα ανάλογο τρόπο πραγματοποίησης των κρατικών προμηθειών, οπλικά συστήματα, κλπ και το γνωστό θέμα της πολυεπίπεδης διαπλοκής και έτσι η εικόνα γίνεται πληρέστερη.

Φαίνεται πως στην Ελλάδα το «βαθύ κράτος» είναι το δημοσιονομικό κράτος, το κράτος της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.

Όλα αλλάζουν αλλά αυτό μένει στη θέση του:  αδιαφανές, σπάταλο, ανεξέλεγκτο, διαπλεκόμενο.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Πολλά μπορούν να γίνουν αλλά το «Βαθύ κράτος» ούτε εκσυγχρονίζεται ούτε επανιδρύεται.

Τσακίζεται, διαλύεται, διαφορετικά γιγαντώνεται.  Το «βαθύ κράτος» λοιπόν πρέπει να τσακιστεί.

Ένα πρώτο βήμα είναι η ριζική μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος, η σύνδεση του προϋπολογισμού με τον προγραμματισμό και το άνοιγμά του στον ουσιαστικό έλεγχο του κοινοβουλίου και της κοινωνίας. 

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος που να θέλουν πράγματι να σπάσει αυτό το «βαθύ δημοσιονομικό κράτος» της αδιαφάνειας και της σπατάλης διότι πολλοί βολεύονται από αυτή τη λειτουργία του.

Το ECOFIN εκφράζει την ανησυχία του για τα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ συνιστά σκληρά μέτρα, η S&P απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.  Εκτιμάς ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό καθεστώς υπερβολικών πιέσεων και αν ναι πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει την οικονομική πολιτική;

Το θέμα είναι πιο σύνθετο.  Και πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση από πολλές πλευρές και με πολλούς στόχους αλλά και στηρίξεις παρέχονται.  Ζούμε μια φάση που τα στρατόπεδα των συμφερόντων αναδιατάσσονται, οικονομικοπολιτικές συμμαχίες ανασυντίθενται, διαθέσεις και αντοχές δοκιμάζονται αμοιβαία.  Και το σκηνικό αυτό απ’ ότι φαίνεται θα είναι ανοιχτό για καιρό.Ερ.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεις και τις πιέσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ να ανοίξει το ασφαλιστικό;

Με μια έννοια ναι.  Προσοχή όμως, δεν ζητούν να ανοίξει το ασφαλιστικό γενικώς.  Αλλά αυτό να γίνει προς μια ορισμένη κατεύθυνση. 

Το ΔΝΤ στην έκθεση του καλεί τη κυβέρνηση είτε να πάρει μέτρα είτε αν δεν μπορεί να αρχίσει τουλάχιστον διάλογο με στόχο να εξασφαλίσει συναίνεση για τις «αναγκαίες αλλαγές». 

Η κυβέρνηση φάνηκε να αποδέχεται την υπόδειξη.  Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως όταν το ΔΝΤ ή ο ΣΕΒ μιλούν για  «αναγκαίες αλλαγές» σίγουρα δεν εννοούν πως θα αντιμετωπισθεί πχ η εισφοροδιαφυγή.  Άλλα έχουν κατά νου. 

Ακριβώς γι’ αυτό το θέμα δεν είναι αν θα ανοίξει ή όχι το ασφαλιστικό – που για μας είναι μονίμως ανοιχτό – αλλά για ποιο σκοπό:  για την ενίσχυση ή για τη συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης;

Ποια μπορεί και πρέπει να είναι η αντιπολιτευτική στάση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες;

Στη κυβέρνηση είναι πλέον η ΝΔ.  Ωστόσο όσο κακή και αν είναι η πολιτική της ΝΔ δεν πρέπει έστω και άθελα μας να χαριστούμε στο ΠΑΣΟΚ ή να συγκαλύπτουμε τα όσα έκανε ιδίως τα τελευταία χρόνια.  Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση  στην συνείδηση του λαού της λογικής του «μονόδρομου» και του δόγματος «δεν υπάρχει άλλη πολιτική»έξω από το πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ότι κι αν έκανε το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διευκολύνουμε τη ΝΔ ή να ανεχθούμε αυταπάτες ως προς το συντηρητικό χαρακτήρα της.

Το κλειδί, δηλαδή, είναι η αυτονομία της Αριστεράς, όχι τόσο υπό την έννοια των «αποστάσεων» από τους άλλους, όσο υπό την ουσιαστικότερη έννοια της αυτονομίας της δικής της σκοπιάς, ανάλυσης, πρωτοβουλίας, προοπτικής.

Ένα μικρό δείγμα αυτής της λογικής ήταν η πρόταση μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το 35ωρο, η δράση μας κατά του ρατσισμού, για το περιβάλλον κλπ.

Πιστεύω ότι η μικρή μας Αριστερά μπορεί να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες με απήχηση στο κόσμο της εργασίας, στο λαό και τη κοινωνία.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr