Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”_Πλήρη στοιχεία για τα ομόλογα_

1) Ως γνωστόν στις επόμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία της επιτήρησης. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομίας αισθάνονται υπερήφανοι γιατί αυτό επιτεύχθηκε με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Ποια είναι τα δικά σας σχόλια.

Η άρση της επιτήρησης δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Πρώτο, γιατί δε συνεπάγεται αλλαγή πολιτικής για τους εργαζόμενους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουν αναληφθεί και δεσμεύσεις το περιεχόμενο των οποίων δε θα το πληροφορηθούμε παρά μόνο μετά τις εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να είναι υπό “επιτήρηση” με πρόσχημα αυτή τη φορά το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Δεύτερο, γιατί η επιτήρηση έφυγε αλλά τα προβλήματα μένουν.

Συγκεκριμένα η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων δεν έγινε με αντιμετώπιση των αιτιών που τα δημιουργούν. Ούτε η φοροδιαφυγή περιορίσθηκε ούτε η αποτελεσματικότητα των δαπανών βελτιώθηκε. Αντίθετα, η μείωση των ελλειμμάτων έγινε, κυρίως, με τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, την αύξηση του ΦΠΑ και τη βοήθεια των “ειδικών” εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών. Συνεπώς οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική ελλειμματικότητα δεν εξαλείφονται, αλλά αναπαράγονται. Δεν οδηγούμαστε σε έξοδο από το τούνελ, αλλά μπαίνουμε σε νέα στενωπό.

2) Ο Συνασπισμός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου Χ. Αλμούνια περί διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας αλλά και το δεδηλωμένο στόχο της κυβέρνησης για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010, κάνει λόγο για «νέα επιτήρηση». Με αυτή την κριτική δεν στηρίζετε όμως τη μεταφορά των οικονομικών βαρών στις επόμενες γενιές;

Όχι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν έχει συνειδητοποιηθεί στη χώρα μας. Η “επιτήρηση” για την οποία συζητούμε, αφορούσε στην περίπτωση του υπερβολικού “δημοσιονομικού ελλείμματος”. Όμως, στην Ε.Ε. αναπτύσσεται μια υπόγεια, επί του παρόντος, συζήτηση που έχει να κάνει με το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, το οποίο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα διευρύνεται επικίνδυνα. Και διατυπώνονται απόψεις για την ανάγκη μιας νέας επιτήρησης και λήψης μέτρων περιοριστικών για τις χώρες αυτές. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο και καλό είναι να προετοιμασθούμε για να δούμε σε τι ακριβώς αποσκοπεί.

 Σε ό,τι αφορά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, το θέμα βεβαίως είναι πώς επιτυγχάνει κανείς την ισοσκέλιση. Η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού με περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, των μισθών ή των κοινωνικών δαπανών, απλώς μεταφέρει το έλλειμμα στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Κι αυτό δεν είναι ό,τι το καλύτερο ούτε για τις παρούσες ούτε για τις μελλοντικές γενιές.

3) Ας έρθουμε στο ζήτημα των σύνθετων ομολόγων. Έχετε ζητήσει επανειλημμένως από την κυβέρνηση πλήρη στοιχεία για το ποια ταμεία αγόρασαν σύνθετα επενδυτικά προϊόντα. Πιστεύετε ότι οι διαστάσεις της υπόθεσης δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως;

Βεβαίως και δεν έχουν αποκαλυφθεί. Για παράδειγμα, δε γνωρίζουμε ακόμη ποια ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν ποια ομόλογα.

Πέραν αυτού, πρέπει αυτά τα “δομημένα ομόλογα” να αποτιμηθούν, αφού, όπως φαίνεται, ορισμένα τουλάχιστον πουλήθηκαν στα ταμεία “με καπέλο”. Τέλος, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα ταμεία που το επιθυμούν, να επιστρέψουν, χωρίς ζημία, τα ομόλογα αυτά στους εκδότες τους.

4) Τους τελευταίους μήνες έχει ασκηθεί από αυστηρή έως και υπερβολική κριτική στις επενδυτικές επιλογές των ασφαλιστικών ταμείων. Εσείς που έχετε ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα, συμμερίζεστε καθόλου την ανησυχία ότι αυτή η κριτική μπορεί να οδηγήσει σε επιλογές με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις;

Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν δεινοπαθήσει από όλες τις κυβερνήσεις μεταπολεμικά. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 εκατατίθεντο υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας και ετοκίζοντο με επιτόκια χαμηλότερα του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να χαθούν όχι μόνο τα όποια αποθεματικά αλλά και μέρος των εισφορών των ασφαλισμένων. Μετά τα ταμεία χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη του χρηματιστηρίου. Και τώρα έχουμε την εξαπάτηση πολλών ταμείων με τα υψηλού κινδύνου σύνθετα προϊόντα. Είναι πιθανό, λοιπόν, πράγματι να υπάρξει μια ενοχοποίηση κάθε ενεργητικής πολιτικής αξιοποίησης της περιουσίας των ταμείων.

Δυστυχώς όμως, υπό συνθήκες καπιταλισμού, όχι μόνο η αποδοτική διαχείριση, αλλά και η ασφάλεια των διαθεσίμων των ταμείων απαιτεί τη διαφοροποίηση των τοποθετήσεων και τη διασπορά των κινδύνων. Απαιτεί, δηλαδή, μια συνετή, διαφανή και θεσμικά θωρακισμένη επενδυτική πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

5) Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή ότι μετά την υπόθεση των ομολόγων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πια το δικαίωμα να μιλούν για αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης ή για μείωση των συντάξεων. Ορισμένοι υποστηρίζουν όμως ότι αυτή η οπτική καθιστά σχεδόν αδύνατη κάθε συζήτηση για την επίλυση του ασφαλιστικού…

Αντίθετα, αυτό που είπε ο Α. Αλαβάνος, θέτει το θέμα των προϋποθέσεων για να γίνει διάλογος. Κανείς δε μπορεί να συζητά με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά περιλαμβανομένου και του ενδεχόμενου του θανάτου του! Κάποιες προϋποθέσεις, κάποιες εγγυήσεις είναι αναγκαίο να τεθούν. Διαφορετικά, δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.

6) Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης η πλειονότητα των πολιτών ζητεί μεταρρυθμίσεις ή αν θέλετε διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Εσείς τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι είστε καχύποπτοι σε κάθε αλλαγή στο οικονομικό πεδίο;

Δεν είμαστε απλά καχύποπτοι. Είμαστε αντίθετοι σε ψευδεπίγραφες πολιτικές που, υπό το πρόσχημα των “αναγκαίων μεταρρυθμίσεων”, αναδιανέμουν εισοδήματα και δικαιώματα υπέρ των ισχυρών, παραδίδουν κοινωνικά αγαθά στην ιδιωτική κερδοσκοπία και αφήνουν τους πολίτες, το περιβάλλον και την κοινωνία συνολικά αθωράκιστη απέναντι σε ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς. 

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και λύσεις στα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα. Το θέμα, επομένως, είναι ποιες μεταρρυθμίσεις, με ποιο περιεχόμενο, ποιος καρπώνεται τα οφέλη και ποιος καταβάλλει τις θυσίες. Κάποιοι φοβούνται μια τέτοια συζήτηση. Γι’ αυτό και την υποκαθιστούν με επικοινωνιακά τρικ και στερεότυπα.

7) Τι είδους μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να προωθούνται ή έστω να συζητούνται;

Το θέμα δεν αφορά μόνο τη δική μας κοινωνία, αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά.

Και τούτο γιατί ζούμε μια ιστορική εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας και ο πλούτος αυξάνουν ραγδαία, όμως η κατανομή των εισοδημάτων γίνεται σε βάρος της εργασίας, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται, η κοινωνική ασφάλιση απειλείται, οι κοινωνικές και οι περιφερειακές ανισότητες παίρνουν προκλητικές διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, ο τρόπος παραγωγής, αλλά και τα πρότυπα κατανάλωσης που έχουν διαμορφωθεί, λειτουργούν σε βάρος του περιβάλλοντος και προκαλούν κλιματικές αλλαγές και περιβαλλοντικές κρίσεις.

Χρειάζονται, συνεπώς, παντού ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να οδηγούν στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που να οδηγούν σε μια αειφόρο ανάπτυξη, σε πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης κοινωνικά δίκαια και οικολογικά συμβατά.

Αυτή πιστεύουμε είναι η “άλλη ατζέντα” των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ήδη προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη, μέσα από τις αντιθέσεις που γεννά η παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού και οξύνει η νεοφιλελεύθερη εκδοχή της.

8) Τον τελευταίο καιρό ανακινείται και πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Αννα Διαμαντοπούλου) αλλά και της Αριστεράς (Σ. Πιτσιόρλας, Λ. Κύρκος). Εσείς θεωρείται ότι μπορούν να υπάρξουν περιθώρια συνεννόησης;

Άλλο “περιθώρια συνεννόησης” και άλλο δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο, ούτε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ούτε ο εκλογικός νόμος, ούτε το δικομματικό πολιτικό πλαίσιο προσδίδουν στο θέμα αυτό κάποια ρεαλιστική και αξιόπιστη υπόσταση. Συνεπώς, μόνο η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η ανατροπή του δικομματισμού μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ουσιαστικής συζήτησης μιας τέτοιας προοπτικής.

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πεδία συνεργασίας και κοινής δράσης στη Βουλή και στην κοινωνία, τα οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται και να διευρύνονται.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr