Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News: “Η επεξεργασία του τρίτου μνημονίου έχει ήδη αρχίσει”

1. «Τέρμα στην εποχή των Μνημονίων» δηλώνει ο πρωθυπουργός. Εσείς εκτιμάτε ότι δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα;

 

Όχι, δεν βρισκόμαστε στο τέλος της «εποχής των μνημονίων». Αντίθετα, μια άτυπη τεχνική επεξεργασία ενός τρίτου μνημονίου έχει ήδη αρχίσει. Εκείνο που μένει ανοικτό είναι το συγκεκριμένο περιεχόμενο και η μορφή του νέου μνημονίου. Από την άποψη αυτή έχουμε μπει σε μια εποχή σεναρίων. Ωστόσο με κανένα  από τα συζητούμενα σενάρια δεν θα ανακοπεί ούτε η φτωχοποίηση του λαού ούτε η περιθωριοποίηση της χώρας διότι όλα στηρίζονται στις ίδιες λογικές.

 

2. Το πρωτογενές πλεόνασμα, στο βαθμό που επιτευχθεί, θα είναι βιώσιμο;

 

Το πλεόνασμα που επιδιώκεται με λογιστικά τρικ,  συμπίεση των εκρηκτικών κοινωνικών αναγκών, περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και με άδικους φόρους, σε συνθήκες μάλιστα ύφεσης,  δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

 

3. Η νέα γερμανική κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας, θα αλλάξει πολιτική; Και αν ναι, έως πού;

 

Προσωπικά δεν αναμένω εντυπωσιακές αλλαγές, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

 

Από την άλλη πλευρά οι κοινωνικές αντιστάσεις και οι φωνές ενάντια στη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυναμώνουν και επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη. Το κλειδί συνεπώς για θετικές μετατοπίσεις είναι η ανάπτυξη και ο συντονισμός αυτών των αντιστάσεων σε κάθε χώρα  και συνολικά στην Ευρώπη.
   

4. Είστε από εκείνους που υποστήκατε ανοίκεια επίθεση από τη Χρυσή Αυγή. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το κόμμα αυτό; Αρκεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Νίκου Δένδια;

 

Λυπάμαι ειλικρινά που οι χειρότεροι φόβοι μου για την Χρυσή Αυγή και τη δυναμική των πραγμάτων επιβεβαιώθηκαν. Αλλά ας κοιτάξουμε μπροστά. Μπορούν να συζητηθούν και νέοι νόμοι. Όμως το πρόβλημα  δεν είναι η έλλειψη νομικών μέσων αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα.  Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πρέπει να λειτουργήσει ως τομή και αφετηρία για δημοκρατική αφύπνιση όλης της κοινωνίας. Διότι επιβεβαίωσε αυτό που θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστό από την ιστορία:  φασισμός σημαίνει πάντα βία και αίμα. Η Χρυσή Αυγή, πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι με τα μέσα που η ίδια χρησιμοποιεί αλλά με τα όπλα της Δημοκρατίας. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να κατανοηθεί ως ένας αγώνας  στη βάση της δημοκρατίας, για την ίδια τη Δημοκρατία, ως ένας αγώνας για μια  αλληλέγγυα κοινωνία, ενάντια στη φτώχεια και την κοινωνική δυστυχία.

 

5.  Το Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύει τη θεωρία των δύο άκρων, ενώ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου αν δεν καταδικάσει όσα γίνονται στις Σκουριές.

 

Δεν μας απασχολεί ο κ. Λαζαρίδης. Άλλωστε αγνοούμε τον συγκεκριμένο θεσμικό του ρόλο.  Το θέμα είναι ότι ο κ. Σαμαράς αυτοπροσώπως καλλιέργησε μια αντιαριστερή υστερία και διατύπωσε τη θεωρία ότι υπάρχει ένα δίπολο που από τη μια είναι η Χρυσή Αυγή και από την άλλη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πραγματικό δίπολο αποδείχθηκε πως είναι ο φασισμός ενάντια στη Δημοκρατία. Αυτή η τακτική αποδείχτηκε ολέθρια, επειδή νομιμοποιεί την Χρυσή Αυγή και υπονομεύει τη Δημοκρατία. Είναι θετικό που και στην Νέα Δημοκρατία  υπάρχουν φωνές ενάντια σ’ αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες λογικές. Μόνο που δεν αρκούν πια οι φωνές.

 

Πρέπει να καταδικαστούν και να απομονωθούν η Χρυσή Αυγή αλλά και όλοι εκείνοι που καλλιεργούν  τη θεωρία των δυο άκρων και την τακτική των ίσων αποστάσεων, όλοι όσοι με την πολιτική και τη στάση τους καταρρακώνουν το Σύνταγμα και υποβαθμίζουν  το Κοινοβούλιο.  Μόνον έτσι και όχι με κούφιες αναφορές σε “συνταγματικά τόξα” θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό πλαίσιο συνύπαρξης αλλά και διεξαγωγής των αναπόφευκτα οξύτατων -λόγω της κρίσης- κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, με όρους δημοκρατικούς, πολιτικούς και προγραμματικούς και όχι με όρους εμφυλιοπολεμικής βίας και αίματος.

 

6.  Υπήρξαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το αδερφό κόμμα Die Linke της Αριστεράς στη Γερμανία έχει εντελώς διαφορετική άποψη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του κατοχικού δανείου. Αληθεύει αυτό;

 

Όχι, κάθε άλλο. Το κόμμα  της Αριστεράς στην Γερμανία έχει ταχθεί από καιρό με σαφήνεια υπέρ του κουρέματος του  ελληνικού χρέους. Αρκετοί βουλευτές του τάχθηκαν και υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου. Όπως μάλιστα έχουμε ενημερωθεί, αδημοσίευτη γνωμοδότηση του γερμανικού Κοινοβουλίου, καταλήγει ότι η επιστροφή του κατοχικού δανείου στη χώρα μας αποτελεί όχι μόνο ηθική υποχρέωση της Γερμανίας αλλά και επιταγή του διεθνούς δικαίου. Ενώ όμως υπάρχουν δυνάμεις που συνηγορούν υπέρ του αιτήματός μας, οι ελληνικές κυβερνήσεις αδρανούν. Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί, έστω και τώρα, διακομματική Επιτροπή  για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, όπως κάποτε και η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί χωρίς όμως να τιμήσει  τη δέσμευσή της.

 

 

7. Το ΚΚΕ σας χαρακτηρίζει «νέο ΠΑΣΟΚ» και «πόλο ενός νέου δικομματισμού»…

 

Η ηγεσία του ΚΚΕ δείχνει τελευταία μεγάλο έλλειμμα διορατικότητας και κατανόησης της κοινωνικής δυναμικής.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί ούτε έχει λόγο να γίνει νέο ΠΑΣΟΚ. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον δημιουργήσαμε όχι για να αντιγράψουμε παραδείγματα του παρελθόντος αλλά για να αναθεμελιώσουμε και να ανασυγκροτήσουμε την Αριστερά και τη στρατηγική μας για το σοσιαλισμό στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Αυτός είναι ο δικός μας ξεκάθαρος και μακράς πνοής στόχος.

 

Αλλά και οι άμεσες ανάγκες του κόσμου που θέλει να εκπροσωπεί  το ΚΚΕ επιβάλλουν το κόμμα αυτό να είναι πλάι στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι απέναντί του. Και προσωπικά είμαι βέβαιος πως, ό,τι κι αν πράξει τελικά η ηγεσία του,  ο κόσμος του ΚΚΕ δεν θα μείνει ούτε απαθής ούτε αμέτοχος στις μεγάλες αντιπαραθέσεις και μάχες  με  τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και με κατεστημένα συμφέροντα.

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr