Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”_Ακόμη ζούμε την προϊστορία της Αριστεράς_

Άτυχη η Κύπρος;

Θύμα της στρατηγικής της θέσης και δικών μας λαθών.

Και η Ελλάδα;

Ευθύνες.

Τι εννοείτε;

Απουσία σαφούς στρατηγικής.

Είναι κάτι που φταίει;

Ελλείμματα αυτογνωσίας και σύγχρονης εθνικής ταυτότητας.

Μα δεν είναι η Ελλάδα ισχυρή;

H έννοια της ισχύος θέλει επαναπροσδιορισμό.

Σχέδιο Ανάν;

Μια ζαριά.

Με δυο λόγια;

Περικλείει και κινδύνους, αλλά αφήνει και χαραμάδες για μια θετική δυναμική που όμως δεν πείθουν τους άμεσα ενδιαφερομένους.

H θέση σας;

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ένα «Ακελικό όχι» ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να μείνει η πόρτα για βιώσιμη λύση ανοιχτή.

Αυτό που καταλαβαίνω…

Ναι, έχουν ευθύνη όσοι αντί να οικοδομήσουν τους όρους μιας ευρείας στρατηγικής συμπαράταξης επεδίωξαν ή ανέχθηκαν το θέμα να τεθεί με όρους ενός εκβιασμού.

Σας πειράζει που η πλειοψηφία στον ΣΥΝ είχε αντίθετη άποψη;

Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Όμως, ναι, διότι πρέπει να συνεκτιμούμε περισσότερο και τις άλλες απόψεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα και κυρίως στον κόσμο της Αριστεράς.

Γιατί η ηγεσία του ΣΥΝ δεν ακολούθησε τουλάχιστον το παράδειγμα του ΑΚΕΛ;

Αυτό ως ένα σημείο έγινε, ιδίως με τις δηλώσεις Κωνσταντόπουλου μετά τη σύσκεψη των αρχηγών.

Θα επηρεάσει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Ελπίζω όχι αν εξηγηθεί πειστικά στον ελληνικό λαό ως μια θέση με αριστερή λογική.

Χρειάστηκε το Κυπριακό για να «σχισθεί» στα δύο ο ΣΥΝ;

Δεν υπάρχει σχίσμα. Ειδικά το Κυπριακό δημιουργεί, και εύλογα, σε όλους τους πολιτικούς χώρους και στην κοινωνία έντονο προβληματισμό.

Τι θα πρωτοκάνετε στη Βουλή;

Τα άτομα είναι ασφαλώς πιο ευέλικτα από τις ομάδες. Πιστεύω όμως ότι οι ομάδες είναι πιο έξυπνες από τα άτομα. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πολλά αν λειτουργήσουμε ως ομάδα, με όρους συλλογικότητας.

Τα θέματα διαφάνειας;

Και όχι μόνο. Το θέμα είναι ότι, πέρα από καταγγελίες, χρειάζεται να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ώριμες μεταρρυθμίσεις, διεκδικήσεις και λύσεις.

Δεν σας ενοχλεί που τα πόθεν έσχες έχουν να δημοσιοποιηθούν εδώ και χρόνια;

Απ’ όσο θυμάμαι, με βάση τον τελευταίο Νόμο (3213/2003) η δημοσίευση των δηλώσεων των βουλευτών είναι ελεύθερη.

Αλήθεια, τόσα χρόνια αριστερός δεν βαρεθήκατε;

Μα, η Αριστερά δεν είναι χόμπι! Είναι επιλογή ζωής. Και στο μέτρο του δυνατού, και στάση ζωής.

Μέλλον υπάρχει;

Ακόμη ζούμε την προϊστορία της Αριστεράς. H ιστορία μένει να γραφτεί.

Μα έτσι που η Αριστερά είναι μοιρασμένη…

H ενότητα της Αριστεράς είναι αναγκαία, αλλά απαιτεί επανακαθορισμούς από όλους και επανασυνθέσεις στο έδαφος των προβλημάτων της εποχής μας και όχι μηρυκασμούς διλημμάτων του παρελθόντος.

Τι σας απογοητεύει;

H θεοποίηση του υποκειμενισμού και ο ναρκισσισμός της ιδιαιτερότητας.

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr