Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”_Οι κρίσεις χρέους δεν αντιμετωπίζονται με λιτότητα

       ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ  

                Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ

 

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση, αλλά δεν υπάρχει λύση χωρίς αυτήν», επισημαίνει στον «ΤτΚ» ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ και οικονομολόγος Γιάννης Δραγασάκης. Όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, τονίζει ότι «κανείς δεν δικαιούται να εφαρμόζει μια καταστροφική πολιτική».

 

Τα νέα σκληρά μέτρα και το «νέο Μνημόνιο» σηματοδοτούν χρεοκοπία της πολιτικής του Μνημονίου;

 

Ασφαλώς. Μόνο που τώρα επιβεβαιώθηκε κάτι που θα έπρεπε να ήταν ήδη γνωστό: Οι κρίσεις χρέους δεν αντιμετωπίζονται με πολιτικές ύφεσης και λιτότητας. Η λογική του Μνημονίου είχε ήδη χρεοκοπήσει στη Λατινική Αμερική, σε χώρες της ΝΑ Ασίας, στη Βαλτική και σε άλλες.

 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποδειχτεί πως το Μνημόνιο «δεν βγαίνει», με δεδομένο ότι ούτε το Δημόσιο έχει μειωθεί ούτε μεταρρυθμίσεις έγιναν. Αυτό έχει στοιχεία λογικής;

 

Αυτή είναι η σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη και η επιδίωξη του χρηματιστικού κεφαλαίου. Οι φορείς των απόψεων αυτών δεν ενδιαφέρονται πράγματι για την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά, με μοχλό πίεσης αυτό, θέλουν να επιβληθεί ένας άγριος τριτοκοσμικός θατσερισμός.

 

Ο στόχος είναι η υποτίμηση της εργατικής δύναμης αλλά και των περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ευτελισμού, ώστε να ενεργοποιηθεί το ξένο κεφάλαιο και το ελληνικό που έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Επίσης, στόχος είναι η νέα ισορροπία εσόδων – δαπανών να διαμορφωθεί σ’ ένα πολύ χαμηλό επίπεδο πρωτογενών δαπανών της τάξης του 30%, που συναντιέται κυρίως σε αφρικανικές χώρες, όταν στην ευρωζώνη το αντίστοιχο επίπεδο είναι 40% – 50% του ΑΕΠ.

 

Βεβαίως μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και ανατροπές είναι αναγκαίες σε όλο το σώμα της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας. Οι μεταρρυθμίσεις όμως πρέπει να έχουν ορατή κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία και όχι να είναι απόρροια νεοφιλελεύθερων ιδεολογισμών ή ιδιοτελών συμφερόντων.

 

Πώς αντιμετωπίζετε τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που ξεκίνησε από το δημοσίευμα του «Spiegel»;

 

Υπάρχουν τρεις στρατηγικές. Η πρώτη είναι η στρατηγική της παθητικής συμμετοχής στην Ε.Ε., του «καλού μαθητή», που ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεν ζητά τίποτα. Υπακούει στα πάντα. Η στρατηγική αυτή έχει χρεοκοπήσει προ πολλού.

 

Η χρεοκοπία αυτής της στρατηγικής τροφοδοτεί τη δεύτερη: να φύγουμε από το ευρώ. Υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες και τα γεωπολιτικά δεδομένα, κατά την άποψή μου δεν είναι λύση αλλά άλλη μορφή της κρίσης.

 

Η τρίτη στρατηγική είναι η διεκδικητική αναδιαπραγμάτευση, σε συντονισμό και με άλλους λαούς. Αυτό σημαίνει «εθνικό σχέδιο», ενταγμένο σε μια ευρύτερη στρατηγική. Ο,τι αφορά στην επιβίωση και το μέλλον μας το διεκδικούμε μέσα, όντας μέλος του ευρώ. Ακόμη κι αν χρειαστούν μη συμβατικές λύσεις, ας τις επιχειρήσουμε μέσα στο ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι ισχυρότερο διότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά και άλλων λαών.

 

Πώς είδατε τις προτάσεις Σαμαρά στο «Ζάππειο ΙΙ»;

 

Η Ν.Δ., υπό τον Α. Σαμαρά, δεν αμφισβητεί το μοντέλο που μας έφερε ως εδώ. Παραμένει, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα του κράτους και του κρατικο-κομματικού συστήματος που ευθύνεται για την κρίση που ζούμε.

 

Κεντρική λογική των προτάσεων του «Ζάππειο ΙΙ» είναι ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα φέρει ανάπτυξη και μείωση της φοροδιαφυγής. Διπλό τραγικό λάθος.

 

Προτείνω στον Α. Σαμαρά να μελετήσει τις συνέπειες που είχαν οι ως τώρα διαδοχικές μειώσεις των συντελεστών από 40% το 2000 στο 25% του 2009. Ούτε η φοροδιαφυγή μειώθηκε ούτε οι επενδύσεις ευνοήθηκαν, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν.

 

Το «κάτω οι φόροι» είναι ευχάριστο σύνθημα αλλά λάθος φάρμακο για την κρίση που ζούμε. Το σωστό είναι κάτω οι άδικοι φόροι, πάνω τα συνολικά φορολογικά έσοδα και η κοινωνική ανταποδοτικότητά τους με όρους δημόσιων αγαθών, υποδομών και κοινωνικής προστασίας.

 

Αν η Ν.Δ. επιμένει σ’ αυτές τις προτάσεις της, θα αποκτήσει επάξια τον τίτλο του νέου «Δεληγιαννισμού».

————————————————————————————— 

                          «Να υπάρξει μέριμνα για τα ταμεία»

 

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ Βερολίνου-ΕΚΤ για αναδιάρθρωση του χρέους. Εσείς εκτιμάτε ότι είναι αναπόφευκτη; Συνιστά μέρος της λύσης του «ελληνικού προβλήματος»;

 

Πολύ σωστά το θέτετε. Η αναδιάρθρωση δεν είναι η λύση αλλά δεν υπάρχει λύση χωρίς αυτήν.

 

Με τον όρο «αναδιάρθρωση» εννοώ επιμήκυνση, αναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου, επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και διαγραφή ή ακύρωση, μέσω της ΕΚΤ, μέρους του συσσωρευμένου χρέους. Σημασία έχει όμως το όποιο όφελος να γίνει ανάσα για το λαό και για μια πολιτική δημιουργίας, και όχι για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική…

 

Η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι στοχευμένη. Πρέπει δηλαδή να προηγηθούν έλεγχος του χρέους και πλήρης καταγραφή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες. Ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν όσοι έχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους με όρους συμβατούς με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία -ντόπια και ξένα- και τους μικροομολογιούχους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταλλάξει άμεσα τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία με αξιοποιήσιμη δημόσια περιουσία και μετοχές κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως π.χ. του ΟΠΑΠ.

 

Από μόνη της, όμως, ακόμη και η πιο γενναιόδωρη αναδιάρθρωση δεν είναι λύση και δεν ανατρέπει το σύστημα των συμφερόντων και τις πολιτικές που οδήγησαν στην υπερχρέωση.

 

—————————————————————————————–

                                  Για το Μνημόνιο

 

Η Αριστερά λέει «όχι» στο Μνημόνιο. Αναρωτιέμαι, κ. Δραγασάκη, αν ο οποιοσδήποτε Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική, με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση της Ευρώπης…

 

Κανείς δεν δικαιούται να εφαρμόζει μια καταστροφική πολιτική με το επιχείρημα ότι «δεν τον αφήνουν να κάνει αλλιώς». Σε μια τέτοια περίπτωση το λόγο τον έχει ο λαός. Η πολιτική δεν είναι υπαλληλία. Είναι λειτούργημα και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την Ιστορία.

 

                                         Για τη συναίνεση

 

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη υποστεί μεγάλη φθορά. Αντέχει να «σηκώσει» νέα μέτρα ή η συζήτηση περί συναίνεσης δείχνει την αδυναμία της να συνεχίσει;

 

Όχι μόνο η κυβέρνηση. Είναι και τα διεθνή κέντρα που διαβλέπουν τη ραγδαία απονομιμοποίηση της ασκούμενης πολιτικής. Επιδιώκουν επομένως μια συναίνεση κορυφής για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ενώ εκείνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή κατεύθυνσης και περιεχομένου της πολιτικής.

 

                                    Για τις πρόωρες εκλογές

 

Αν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίσει πρόωρες εκλογές, αυτό τι σημαίνει για τη χώρα; Πολλοί βλέπουν ακόμη και χρεοκοπία την προεκλογική περίοδο.

 

Δεν γνωρίζω καμία χώρα που να χρεοκόπησε επειδή έκανε εκλογές! Ποτέ και πουθενά δεν συνέβη αυτό. Γνωρίζω όμως πολλές χώρες που χρεοκόπησαν και με πολύ μικρότερο χρέος είτε επειδή οι κυβερνήσεις δεν είχαν κοινωνική νομιμοποίηση είτε επειδή εφάρμοζαν λάθος πολιτική.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,888

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr