Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συνακτών: “Δεν θα γίνουμε ούτε νέο ΠΑΣΟΚ ούτε ένα άλλο ΚΚΕ”

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ερωτοτροπεί με την αντιρατσιστική υστερία της Χρυσής Αυγής και με τον αυταρχισμό του μετεμφυλιακού κράτους», τονίζει στη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης. Αναφερόμενος στο χρέος, χαρακτηρίζει τη μείωσή του «θέμα ηθικής τάξης», πιστεύει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα συνθέσεων και υπερβάσεων» και επισημαίνει: «Στόχος των φασιστών της Χρυσής Αυγής ήταν και είναι πάντα η Δημοκρατία».

 

«Η δραστική μείωση του χρέους, το λεγόμενο «κούρεμα», είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης αλλά και ηθικής τάξης. Σημαντικό, όμως, είναι να διεκδικήσουμε και τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης

 

Συνέντευξη στον Φώτη Παπούλια

 

• Από κόμμα συνιστωσών, κόμμα μελών ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να μιλάμε για την εποχή της ωριμότητας;

 

Το βήμα έγινε. Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρώτον, διότι οι αποφάσεις πρέπει τώρα να γίνουν πράξη και δεύτερον, διότι οι απαιτήσεις της νέας περιόδου είναι αυξημένες ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.

 

• Άρα δεν σας εξέπληξε η επιστολή του ΣΕΒ, είστε έτοιμοι λοιπόν να κυβερνήσετε, αφού σας αναγορεύει σε συνομιλητή του;

 

Το γεγονός ότι ο ΣΕΒ δείχνει να αναγνωρίζει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής συνιστά ένα γεγονός που ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ιδίως όταν έχουμε έναν πρωθυπουργό που ερωτοτροπεί με την αντιαριστερή υστερία της Χρυσής Αυγής και με τον αυταρχισμό του μετεμφυλιακού κράτους. Ομως δεν πρέπει να δίνονται στο γεγονός αυτό διαστάσεις ή προεκτάσεις που το υπερβαίνουν. Από εκεί και πέρα, για μας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία και τα άλλα θύματα της πολιτικής των Μνημονίων, που τις ανάγκες τους θέλει κατά προτεραιότητα να εκφράσει η πολιτική μας.

 

• Κύριε Δραγασάκη, το χρέος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έφτασε το 160%. Με ποιον τρόπο θα «απαλλαγούμε», αφού είναι δεδομένο το «όχι» στο «κούρεμα»;

 

Η δραστική μείωση του χρέους, το λεγόμενο «κούρεμα», είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης αλλά και ηθικής τάξης. Επιβίωσης διότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί υπό το βάρος της εξυπηρέτησης ενός μη διαχειρίσιμου χρέους, δηλαδή ενός «πλασματικού κεφαλαίου» που απαιτεί πόρους χωρίς να δημιουργεί πλούτο, και ηθικής τάξης διότι δεν έχουμε το δικαίωμα να μετακυλήσουμε στις επόμενες γενιές ένα αβάσταχτο χρέος.

 

Όσοι αγώνες, επομένως, και όσες θυσίες και αν χρειαστούν, πρέπει να γίνουν ώστε να απαλλαγούμε από το βάρος αυτό και τις εξαρτήσεις που αυτό συνεπάγεται ή έστω να το φέρουμε στο μέτρο των αντοχών μας. Όμως σημαντικό είναι και να διεκδικήσουμε τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους, όσο και αν είναι αυτό, να πραγματοποιείται εφόσον θα έχουμε αύξηση του εθνικού εισοδήματος.

 

• Ο πρόεδρος του IFO δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ, η κυβέρνηση επιμένει ότι η μάχη υπέρ της παραμονής στο ευρώ έχει κριθεί. Πού βρισκόμαστε;

 

Ενα τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου και της γερμανικής Δεξιάς ήταν εξαρχής κατά του ευρώ ή της συμμετοχής των νοτιοευρωπαϊκών χωρών στο ευρωσύστημα. Επομένως δεν έχουμε κάτι καινούργιο, εκτός από τη διαπίστωση πως η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά μια αυτονόητη αριστερή στρατηγική, όπως εμφανίζεται μερικές φορές. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το ευρωσύστημα, με τη σημερινή νεοφιλελεύθερη δομή του, δεν είναι βιώσιμο. Διότι παράγει διαρκώς ανισότητες και διαλυτικές ασυμμετρίες. Το ζητούμενο επομένως είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να υπάρξει ανατροπή της σημερινής πολιτικής στην κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στην Ευρώπη συνολικά. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν ανεξάρτητα από τις δικές μας επιλογές, απέναντι στα οποία πρέπει επίσης να έχουμε ετοιμότητα. Ακόμη όμως και τέτοια ενδεχόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν δράσουμε μαζί με άλλους λαούς με ομοειδή προβλήματα και συμφέροντα.

 

• Eκλογές «βλέπετε», με ποιους θα κυβερνήσετε; Με τη ΔΗΜΑΡ υπάρχει σημείο επαφής;

 

Οι αντοχές της κοινωνίας είναι σε οριακό σημείο και δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να παράξει πολιτικά γεγονότα της μιας ή της άλλης μορφής. Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, το κόμμα αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα περιθώρια ελιγμών εντός των Μνημονίων είναι ανύπαρκτα. Πρέπει επομένως να κάνει νέες και σαφείς επιλογές. Σχετικά με τους δυνητικούς συμμάχους μας, εμείς απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ ιδεολογικό και πολιτικό τόξο, από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας έως και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Οι μορφές με τις οποίες θα εκφραστεί αυτό το τόξο είναι κάτι που θα κριθεί από την κοινωνία. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι, ανεξάρτητα από τη δύναμη που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερή του επιδίωξη θα είναι η οικοδόμηση των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, διότι αυτό ακριβώς απαιτούν η σημερινή κρίση και τα σύνθετα προβλήματα που θέτει προς επίλυση.

 

• Ακούγονται ψίθυροι για προγραμματικό συνέδριο, το κρίνετε αναγκαίο για την επικαιροποίηση του προγράμματος;

 

Δεν είναι ψίθυροι αλλά μια ανοιχτή συζήτηση. Στη δική μας αντίληψη η προγραμματική επεξεργασία είναι μιας διαρκής διαδικασία, διότι τα ίδια τα προβλήματα και η επιδείνωση της κρίσης μάς υποχρεώνουν να αναζητήσουμε καινούργιες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη συμβατικές λύσεις σε έναν μετανεοφιλελεύθερο ή και μετακαπιταλιστικό ορίζοντα. Αυτή λοιπόν η επεξεργασία συνεχίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που μας απασχολεί σήμερα είναι πώς αυτές οι επεξεργασίες θα γίνουν υπόθεση και κτήμα όλου του κόμματος αλλά και αντικείμενο συζήτησης με τους πολίτες. Μια σκέψη είναι να προχωρήσουμε σε θεματικά συνέδρια ή συνδιασκέψεις ή σε οτιδήποτε άλλο βοηθάει προς αυτόν τον σκοπό και είμαι σίγουρος πως τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τους αναγκαίους σχεδιασμούς.

 

• Ορισμένοι λένε ότι γίνεστε σταδιακά το νέο ΠΑΣΟΚ.

 

Επί είκοσι χρόνια, πολλοί, μεταξύ τους και η Αλέκα Παπαρήγα, έλεγαν τα ίδια για τον Συνασπισμό. Ότι θα γίνει ΠΑΣΟΚ, ότι θα αφομοιωθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο Συνασπισμός διασπάστηκε πολλές φορές, αλλά ΠΑΣΟΚ δεν έγινε. Αντίθετα ο Συνασπισμός άντεξε και έγινε πλέον μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κατέρρευσε. Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί και από το ΚΚΕ και από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι ότι έχουμε μπει σε μια νέα ιστορική φάση με νέες απαιτήσεις και από την Αριστερά. Η δυναμική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη βαθύτερη ανάγκη της κοινωνίας για τον μετασχηματισμό της Αριστεράς -όλης της Αριστεράς- από συμπληρωματική ή περιθωριακή δύναμη σε μια ηγετική δύναμη της κοινωνίας, και από ρόλο κομπάρσου να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτό συμβαίνει στη διάρκεια μιας τόσο σοβαρής κρίσης που αποκάλυψε τη γύμνια και την ιδιοτέλεια των κατεστημένων ηγετικών δυνάμεων της κοινωνίας και των λεγόμενων «ελίτ».

 

• Πώς θα επιτύχετε έναν τέτοιο μετασχηματισμό;

 

Οι απαιτήσεις είναι όντως πολλές και μεγάλες, πολιτικές, θεωρητικές, οργανωτικές, προγραμματικές, ακόμη και ψυχολογικές. Όμως μπορούμε. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος αποτέλεσμα συνθέσεων αλλά και υπερβάσεων. Αυτόν τον μετασχηματισμό θα τον πετύχουμε με τη διπλή υπέρβαση που αποτελεί και ιδρυτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ: τόσο του «μοντέλου» του υπαρκτού σοσιαλισμού όσο και της σοσιαλδημοκρατίας που μεταλλάχθηκε σε υπηρέτη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Άρα ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ούτε ένα νέο ΠΑΣΟΚ ούτε ένα άλλο ΚΚΕ, αλλά να διαμορφώσουμε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο υπόδειγμα της Αριστεράς, στραμμένο στο μέλλον, που θα ενσωματώνει την κριτική του παρελθόντος και θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες. Και αυτό αφορά όλο τον αριστερό κόσμο -πρωτίστως τη νεολαία- και όχι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι λοιπόν προσπαθούν να κατανοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους όρους του παρελθόντος, πολύ απλά θα διαψευστούν.

 

• Πρόσφατα είχαμε μια πρωτοφανή επίθεση στο πρόσωπό σας από τη βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε. Ζαρούλια, μετά τις προσπάθειές σας να τηρηθούν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής…

 

Τα βρόμικα ψεύδη που ακούστηκαν στη Βουλή από τη Ζαρούλια δεν αφορούν και δεν ακουμπούν ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου. Και δεν πρόκειται εγώ να πέσω στο επίπεδό τους. Θα ήταν όμως επικίνδυνη απερισκεψία το να νομίζει κανείς ότι στόχος των φασιστών της Χρυσής Αυγής είμαι μόνον εγώ ή μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τους ήταν και είναι πάντα η δημοκρατία. Είναι καιρός λοιπόν να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

———————————————————————— 

Το link της εφημερίδας –> http://www.efsyn.gr/?p=81304

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,823

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr