Συνέντευξη στην Eφημερίδα των Συντακτών

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια.

Κύριε Δραγασάκη επιμένετε στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, με ποιους θα συνεργαστείτε αν τελικά δεν καταστεί αυτή οριακά εφικτή;

Θεωρούμε αναγκαία και εφικτή την αυτοδυναμία, και αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν. Διεκδικούμε καθαρή νίκη, σαφή εντολή. Για να σταλεί ένα ισχυρό δημοκρατικό μήνυμα και μέσα και έξω από τη χώρα.

Σε περίπτωση συγκυβέρνησης φοβάστε ότι πιθανόν να χρειαστεί να προβείτε σε αλλαγές στο οικονομικό σας πρόγραμμα;

Όχι, δεν είναι αυτό. Είμαστε από θέση αρχής υπέρ των προγραμματικών συνεργασιών.  Στρατηγικός μας στόχος άλλωστε ήταν και παραμένει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία που, με κορμό τον κόσμο της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού, θα είναι η βάση για έναν νέο συνασπισμό δημοκρατικής εξουσίας μακράς πνοής.

Αυτό όμως προϋποθέτει ανακατατάξεις, ανασυνθέσεις, υπέρβαση της κρίσης αντιπροσώπευσης, ανάδειξη ενδεχομένως και νέων πολιτικών σχηματισμών που θα εκφράζουν αυθεντικά δυνάμεις, ιδέες και δυναμικές τάσεις της κοινωνίας.

Πιστεύω ότι στη φάση αυτή η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτάχυνε τέτοιες διαδικασίες ανασύνθεσης του πολιτικού χάρτη της χώρας. Ταυτόχρονα, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο σε εγχώρια όσο και ξένα κέντρα που θέλουν να αγνοούν τη θέληση του λαού

Ο Α. Σαμαράς επενδύει στο φόβο και την τρομοκρατία, επαναφέρει στην ατζέντα ζητήματα ασφάλειας. Εκτιμάτε ότι μπορεί να μεταστρέψει το υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ  κλίμα που διαμορφώνεται;

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακοπεί. Αντίθετα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε θρίαμβο, που θα είναι θρίαμβος  της ελπίδας και της θέλησης για εναλλακτική προοπτική.

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτε να υπερασπισθεί ούτε από το παρελθόν ούτε για το μέλλον. Γι’ αυτό καταφεύγει στην κινδυνολογία. Αλλά και σ’ αυτό έχει μείνει απελπιστικά μόνος, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ποια θα είναι τα τέσσερα πρώτα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσετε;

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πρόσφατο διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναφέρει εντελώς συγκεκριμένα όχι τέσσερα αλλά πολύ περισσότερα μέτρα που εξειδικεύουν τις άμεσες προτεραιότητές μας. Και ό,τι και αν συμβεί, οι προτεραιότητές μας δεν αλλάζουν: άμεση αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Διαρκής πόλεμος στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροκλοπή, τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία. Τέλος στα προνόμια και την ατιμωρησία των ελίτ, καθώς και των ποικιλώνυμων ολιγαρχιών στην οικονομία, την ενημέρωση και την πολιτική. Ριζικές μεταρρυθμίσεις και ρήξεις παντού. Πραγματική αναδιαπραγμάτευση για βιώσιμο χρέος και αξιοπρεπή θέση στην Ευρώπη.

Σας κατηγορούν ότι αποτρέπετε τους επενδυτές, με ποιο σχέδιο θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεργία;

Η αποεπένδυση αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική συνέπεια της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής. Και φυσικά δεν οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει η «μαύρη» προπαγάνδα, αλλά στην έλλειψη προοπτικής στην  οποία καταδικάζουν την οικονομία η  πολιτική της λιτότητας και το μη βιώσιμο χρέος.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλική προς τις επενδύσεις τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές, ντόπιες και ξένες και ιδίως εκείνες που δημιουργούν απασχόληση και διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό, με σεβασμό στους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Όμως αυτή είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Το μεγάλο ύψος της ανεργίας και το γεγονός ότι το 75% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, μας επιβάλει να επεξεργασθούμε και ένα άμεσο πρόγραμμα δημιουργίας τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος και την υποβοήθηση της ανάκαμψης της οικονομίας. Και έχουμε ήδη εξαγγείλει τις βασικές του γραμμές. Η αυριανή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει  το σχεδιασμό του και θα αρχίσει την υλοποίησή του.

Πολλή συζήτηση γίνεται για παράταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.  Πόσο πραγματικό είναι αυτό το ενδεχόμενο;

Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με την τρόικα αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Δεν θα αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Σαμαρά αλλά την υλοποίηση της πολιτικής που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου. Αυτό επιβάλει ο κανόνας της Δημοκρατίας στην οποία η Ευρώπη ορκίζεται.

Ο χρόνος, η διάρκεια και οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης είναι και αυτά αντικείμενο διαλόγου και θέματα στα οποία πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς αιφνιδιασμούς ή δημιουργία τετελεσμένων.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στο όχι στις μονομερείς ενέργειες. Τι θα κάνετε στην περίπτωση που αυτές θα καταστούν ενδεχομένως απαραίτητες;

Δεν έχουμε αυταπάτες. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, σκληρές και περίπλοκες. Ακριβώς γι’ αυτό έχει σημασία  η μέθοδος που θα ακολουθηθεί.

Εμείς λέμε ότι οι αιφνιδιασμοί, οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι μονομερείς ενέργειες δεν βρίσκονται στις προθέσεις μας. Όχι επειδή δεν μπορούμε να απαντήσουμε και εμείς με το ίδιο «νόμισμα», αλλά επειδή θεωρούμε ότι ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί στις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που είναι αναγκαίες και για εμάς και για την Ευρώπη. Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη στη βάση των αμοιβαίων απειλών και εκβιασμών.

Στα ψηφοδέλτιά σας βρίσκονται και υποψήφιοι που ισχυρίζονται «λογικό το πρόγραμμα αλλά λείπουν καμμιά 20σαριά δισ.» ή άλλοι που βλέπουν «επιστροφή στη δραχμή»…

Όσοι και όσες συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνουμε συνειδητά τη δέσμευση να υπηρετούμε όχι τις όποιες προσωπικές μας απόψεις αλλά το πρόγραμμα και τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr