Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τη δημοσιογράφο Άντα Ψαρρά.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε με μία φράση τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης τί θα λέγατε;

Θα έλεγα ότι είναι ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι πριν καν ορκιστεί βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων. Ο λαός έχει δείξει πολύ μεγάλη αντοχή κι αυτό επιτρέπει και σε εμάς να υπερασπιζόμαστε πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες της χώρας και των πολλών.

Τελικά υπήρχε ή όχι έτοιμο σχέδιο διακυβέρνησης μετά την ανάληψη της εξουσίας ειδικά στα ζητήματα της οικονομίας;

Απʼ όσο ξέρω από την ιστορία δεν μου έρχεται εύκολα στο νου κάποιο παράδειγμα αριστερής δύναμης πιο προετοιμασμένης για τη διακυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η προετοιμασία πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και συγκεκριμένη. Εμείς είχαμε πρόγραμμα. Όμως μόνο όταν είσαι στην κυβέρνηση μπορείς τελικά να το εξειδικεύσεις ανά υπουργείο και αντικείμενο. Γίνομαι κι εγώ όμως περισσότερο αυστηρός από τι πρέπει μια και όπως θυμόμαστε ο πρωθυπουργός μέσα σε 24 ώρες είχε έτοιμο υπουργικό συμβούλιο που άρχισε αμέσως δουλειά.

Όλα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται φυσικά στη διαπραγμάτευση και στην αντοχή της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τις περίφημες κόκκινες γραμμές της. Κατά πόσο στις 100 αυτές μέρες η κυβέρνηση κατόρθωσε να δείξει την αριστερή της ιδιαιτερότητα και σε άλλους τομείς της διακυβέρνησης και ποιοι είναι αυτοί;

Αυτό θα το κρίνετε κυρίως εσείς οι δημοσιογράφοι και το κοινό. Υπήρξαν όμως δείγματα γραφής και το καθένα από τα νομοσχέδια που ήρθαν στη Βουλή είναι ένα στοιχείο αυτής της ταυτότητας. Η φροντίδα μας για τους αδύναμους, το ενδιαφέρον μας να συνδυάσουμε μέτρα μακράς πνοής με μέτρα άμεσης ανακούφισης, η πρόθεσή μας να κάνουμε τομές και να αρχίσει να λειτουργεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής στη χώρα μας το οποίο δεν θα στηρίζεται στις ολιγαρχίες για να ξεζουμίζει το λαό αλλά θα στηρίζεται στο λαό.

Πρόθεσή μας βέβαια είναι να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες της κοινωνίας, όπου και αν εκδηλώνονται, αλλά αν δεν αρχίσει κάποιος από τα μεγάλα και τα «ρετιρέ», που ζούσαν επί χρόνια σε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας και προστασίας, τότε δεν αποκτά και την πολιτική νομιμοποίηση να πάει σε ευρύτερες αλλαγές. Υπήρξε μια κριτική για τη χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά τελικά κι αυτό με τον τρόπο του συν έβαλε διότι δείξαμε και στον υπόλοιπο κόσμο τις αρχές μας.

Επομένως ό,τι κατακτάμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα είναι πολύ πιο σταθερό παρά αν υποκρινόμαστε κάτι άλλο ή κάτι διαφορετικό από τι είμαστε.

Σε μία συνέντευξη που είχατε παραχωρήσει μαζί με το Γιάννη Μηλιό στον Ιό το Φεβρουάριο του 2010 παρατηρούσατε ότι “δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για κίνδυνο χρεοκοπίας και να πρωτοστατεί η Εκκλησία στο πώς δεν θα φορολογηθεί, να πρωτοστατούν οι εφοπλιστές στο πώς δεν θα φορολογηθούν, οι τραπεζίτες στο πώς θα μειωθεί κι άλλο η φορολογική επιβάρυνση των τραπεζών, οι πραγματικά προνομιούχοι στο πώς θα αποφύγουν τα φορολογικά βάρη”. Θα απλοποιηθεί τελικά το φορολογικό σύστημα επί το δικαιότερο;

Στη φορολογία θα φτάσουμε σε ένα σύστημα απλό δίκαιο και σταθερό. Είναι ιστορική ευκαιρία αυτής της χώρας να το κάνουμε τώρα. Αν δεν το κάνουμε τώρα δεν ξέρω πότε θα γίνει. Λέω ότι είναι ιστορική ευκαιρία διότι και οι ξένοι για δικούς τους λόγους είναι σε αυτό θετικοί αλλά και η κοινωνία η ίδια είναι νομίζω πολύ ώριμη για να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο σύστημα.

Υπάρχουν κάποιες δυσχέρειες γιατί έχουν επιτρέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου η χώρα αντιμετωπίζεται ως προτεκτοράτο, με την έννοια ότι ακόμα και τα αυτονόητα να κάνουμε θα πρέπει να το συζητήσουμε με τους θεσμούς, να τους πείσουμε κλπ. Αυτή την πραγματικότητα ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε.

Τί σχεδιάζει τελικά η κυβέρνηση ειδικά για τις ευνοημένες τράπεζες και το σύστημα ελέγχου;

Το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες. Πρακτικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε μέσα στον τραπεζικό χώρο διότι τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ η νομοθεσία του οποίου δεν δίνει κανένα ρόλο στην κυβέρνηση.

Όποιες αλλαγές έκανα όντας στην αντιπροεδρία τις έκανα μέσα από συνεννοήσεις. Όμως εμείς δεν μπορούμε να μην υλοποιήσουμε, με τον έναν ή άλλον τρόπο, τη δέσμευσή μας ότι οι τράπεζες θα υπηρετούν την κοινωνία, και όσοι είναι στις τράπεζες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και οι τράπεζες και οι ίδιοι υπάρχουν χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αν ο λαός μέσω του κράτους δεν αναλάμβανε τη θυσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα δεν θα ήταν τίποτα όρθιο σήμερα. Βεβαίως αντιμετωπίζουμε δυσκολίες αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με μια κατάσταση η οποία προστατεύει τη διαπλοκή.

Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σεβόμενοι πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων οι οποίοι επένδυσαν μετά την κρίση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και σʼ αυτή την κυβέρνηση.

Βλέπουμε ότι ακόμα και το 1/1000% στις αναλήψεις που συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα, αμέσως αποσύρθηκε κάτω από την πίεση των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Μήπως η κυβέρνηση είναι διστακτική να εφαρμόσει το πνεύμα του προγράμματός της ακόμα και σε ζητήματα που δεν αντιμετωπίζουν την αντίδραση των θεσμών;

Τα φορολογικά μέτρα θέλουν προσοχή ακόμα κι αν αφορούν δίκαιες φορολογίες διότι ως κοινωνία είμαστε σε μια κατάσταση υπερφορολόγησης.

Επομένως οι παρεμβάσεις από δω και πέρα πρέπει να είναι καλά μελετημένες, να υπηρετούν το κριτήριο της δικαιοσύνης και να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Λέγατε το 2010 ότι πιο ακριβές είναι να μιλάμε για κρίση χρέους κι όχι για χρεοκοπία. Τότε στηλιτεύατε τις αδιέξοδες φιλελεύθερες λύσεις που εξαθλιώνουν την κοινωνία και οδηγούν την οικονομία σε ύφεση αντί για ανάπτυξη. Τελικά αυτές οι καταστροφικές λύσεις επιλέχτηκαν με τα μνημόνια και τις εντολές της τρόικας και τώρα αυτή η καυτή πατάτα είναι στα δικά σας χέρια. Υπάρχει διέξοδος;

Βεβαίως υπάρχει και γι αυτήν αγωνιζόμαστε. Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση σαν να έχουμε βγει από έναν πόλεμο. Η δυσκολία δεν είναι μόνο ότι τα προβλήματά μας έχουν διαστάσεις ασυνήθιστες για καιρό ειρήνης αλλά την ίδια στιγμή δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι πραγματικά μια κατάσταση μετά από πόλεμο και χρειάζονται τόσο ριζικά μέτρα.

Θέλουμε μια λογική ανασυγκρότησης της κοινωνίας, των αξιών της, της οικονομίας, του κράτους, των πάντων. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, πρέπει δηλαδή να επιμείνουμε σε μία καθαρή λύση. Όχι μια συμφωνία για το πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση και ξανά τα ίδια αλλά μία καθαρή λύση η οποία θα ξαναδώσει στο μέλλον ορατότητα, θα μπορούν οι πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι και ιδίως οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι επιχειρηματίες και όλοι μας να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Αυτή τη συμφωνία που επιδιώκουμε πρέπει να την δούμε όχι στο επιμέρους αλλά στο σύνολο.

Στόχος είναι αυτή η συμφωνία να μας επιτρέψει να πάμε ως κοινωνία μπροστά στη βάση βεβαίως των επιλογών και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό.

Συναντήσατε πρόσφατα τον Ντράγκι ο οποίος είχε δηλώσει παλιότερα ότι θα κάνει τα πάντα για να λυθεί το πρόβλημα και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Του ζητήσατε να επαναλάβει ξανά αυτή τη δήλωση;

Όχι γιατί δεν χρειάστηκε, το επίπεδο της συζήτησης δε μας δημιουργούσε αμφιβολία ως προς αυτό το θέμα. Με τον κ. Ντράγκι και με όλους ειδικά σ’ αυτήν την περίπτωση μιλάμε εντελώς ανοιχτά. Δεν κρύβουμε τίποτα. Και αυτό νομίζω πως βοηθάει. Ζητώντας τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εμείς δηλώσαμε ρητά και εγγράφως ότι μέρος της συμφωνίας που επιδιώκαμε ήταν η συνεργασία των θεσμών για την αντιμετώπιση της ρευστότητας όσο θα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις.

Παρά τις προφορικές αλλά και τις γραπτές, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαβεβαιώσεις η συνεργασία αυτή δεν υπήρξε. Τους είπαμε ότι δεν μπορείτε να μας ζητάτε να έχουμε απέναντι μας τον κόσμο στον οποίον υποσχεθήκαμε ανακούφιση. Εμείς θέλουμε αυτόν τον κόσμο μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που κι εσείς λέτε, ότι οι ελίτ στην Ελλάδα έχουν ευθύνες, ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι υπερβολική, αλλιώς πώς θα τα αντιμετωπίσουμε αυτά; Κάναμε μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση με στόχο αν όχι να τον πείσουμε τουλάχιστον να ξέρει ποιοι είναι απέναντί του.

Ποια θα είναι τα δικά σας κριτήρια για μια πετυχημένη συμφωνία;

Το πρώτο είναι τι πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε. Θα δω δηλαδή αν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά που είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δηλαδή από το 4,5% να πάμε κάτω από το 2%, διότι αυτό μπορεί να είναι ένα στατιστικό αλλά αυτός είναι και ο μηχανισμός της λιτότητας. Υψηλά πλεονάσματα σημαίνει σίγουρα λιτότητα ενώ τα χαμηλά έχουν μεν ζόρι αλλά αν έχεις ανάπτυξη μπορείς να τα πετύχεις.

Το δεύτερο είναι να πετύχουμε ένα χρέος βιώσιμο, για την κοινωνία, όχι αριθμητικά βιώσιμο, άρα κι εδώ το κριτήριο είναι τι θα πληρώνουμε για χρέος για να δούμε τι μπορούμε να επενδύουμε μετά στην ανάπτυξη και στο μέλλον.

Το τρίτο κριτήριο είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα και η χρηματοδότηση του. Εμένα δε μου αρκεί να φύγουμε απ’ την ύφεση και να πάμε σε μία βραδεία, ισχνή και άνεργη ανάκαμψη. Πρέπει να βάλουμε έναν δύσκολο στόχο, να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ!

Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο, εκεί μέσα θα δούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε ώστε να εξασφαλιστούν τα απελευθερωτικά και αναδιανεμητικά αποτελέσματα που θέλουμε να έχουμε.

Η χρησιμοποίηση πάρα πολλών στελεχών και στο οικονομικό υπουργείο από την παλιά φουρνιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί ένα πρόβλημα;

Το θέμα είναι γενικότερο. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να δημιουργήσει νέα πρότυπα διακυβέρνησης, πέρα από τις στενά κομματικές λογικές του παρελθόντος.

Το αναγκαίο άνοιγμα όμως που κάναμε πρέπει να το συνδυάσουμε με ένα σύστημα αξιολόγησης. Προσωπικά σκέφτομαι να προτείνω στον πρωθυπουργό όταν βεβαίως τελειώσουμε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων κι αφού λειτουργήσει η κυβέρνηση για ένα διάστημα, να βρούμε ένα σύστημα αξιολόγησης όλων των στελεχών, αρχίζοντας από τους εαυτούς μας, τους υπουργούς μας και τις διοικήσεις που βάλαμε. Νομίζω δηλαδή ότι την ιδέα της αξιολόγησης πρέπει να την υιοθετήσουμε όχι για τους άλλους, περισσότερο για τους εαυτούς μας.

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή για σας στις 100 μέρες;

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται όταν περπατάς σε τεντωμένο σκοινί, όταν οι καταθέσεις φεύγουν απ’ τις τράπεζες, όταν τα προτεινόμενα μέτρα δεν σε ικανοποιούν, με ποια κριτήρια και με ποια ευθύνη λες σταματώ ή προχωρώ; Αυτή είναι μια δυσκολία όχι βεβαίως προσωπική, ο πρώτος που τη ζει είναι ο πρωθυπουργός αλλά και όλοι μας και αυτό διότι δεν είναι εύκολο να αποφασίζεις για τις ζωές των άλλων. Δηλαδή αν μπορούσαμε να είχαμε ένα τρόπο που να έχεις διαρκώς ανανεούμενη τη λαϊκή εντολή θα ήταν ιδανικό (λέει γελώντας), αλλά αυτό μόνο στην αρχαία Ελλάδα γινόταν.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και συνεχίζεται διότι έχει δοθεί και το δικαίωμα σε κάποιους έξω από τη χώρα να θεωρούν ότι σ’ όλα έχουν δίκιο, όλα τα ξέρουν καλύτερα και λειτουργούν με την ισχύ των θεσμών τους και όχι με τη δύναμη των επιχειρημάτων τους.

Επομένως εγώ αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Ντράγκι προχθές μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να επιτύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει με όρους δικαιοσύνης τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Εάν το πετύχουμε αυτό προχωρούμε σε όλα τα άλλα. Εάν όχι, θα ξανασχεδιάσουμε τα πάντα με βάση τη λαϊκή βούληση, τις δικές μας ηθικές και αξιακές δεσμεύσεις και το Ελληνικό Σύνταγμα.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr