1.Ποιος είναι ο πρώτος τομέας που θεωρείτε ότι χρήζει άμεσης προτεραιότητας στην εκλογική σας περιφέρεια μόλις εκλεγείτε;
H B΄ Περιφέρεια της Αθήνας, στην οποία είμαι υποψήφιος, είναι από μόνη της μια μικρή Ελλάδα. Οι κάτοικοί της δέχονται τις πιέσεις και τις επιπτώσεις ενός άναρχου τρόπου ανάπτυξης, που περιθωριοποιεί τον άνθρωπο και υποβαθμίζει το περιβάλλον.
Αν κρίνω από τα θέματα που όλα αυτά τα χρόνια κατακλύζουν πιεστικά το γραφείο μου και για τα οποία έκανα παρεμβάσεις στη Βουλή με ερωτήσεις και αναφορές, τα κυριότερα προβλήματα ανήκουν σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά σε θέματα εργασίας, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ανεργία των νέων και η ανασφάλεια όσων έχουν κάποια δουλειά είναι κυρίαρχο πρόβλημα. Η δεύτερη αφορά στο περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια.
Αρκετοί πολίτες της Β’ Αθήνας δραστηριοποιούνται για να προστατεύσουν ελεύθερους χώρους, να διαφυλάξουν το ελάχιστο πράσινο, να αντιμετωπίσουν τους καταπατητές και τους διεκδικητές δημόσιων εκτάσεων στο Ποικίλο Όρος, την Πεντέλη ή τον Υμηττό, για να γκρεμίσουν τα φράγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβασή τους στην παραλία. Και αυτή η δραστηριότητα των ίδιων των πολιτών και της νεολαίας είναι το πιο ελπιδοφόρο σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα από τη συλλογική αφύπνιση και κινητοποίηση.
2. Το κόμμα σας έχει ξεκάθαρα ταχθεί κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι βασικές μέριμνες, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον;
Οι πρόσφατες πυρκαγιές ανέδειξαν με έναν τρόπο δραματικό το γενικότερο πρόβλημα του περιβάλλοντος ως ένα ζήτημα οικολογικής συνείδησης αλλά και πολιτικής.
Πέρα από το πρόβλημα της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, που έχει τη δική του σχετική αυτοτέλεια, πρέπει επειγόντως να αποκτήσουμε τις βάσεις για μια πολιτική που να σέβεται το περιβάλλον, δηλαδή, να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο, χωροταξικό σχεδιασμό, χρήσεις γης.
Ταυτόχρονα, έχει αναδειχθεί σε ζωτική ανάγκη η θωράκιση της χώρας από φυσικές καταστροφές γενικότερα, όχι μόνο πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες, σεισμούς, ξηρασίες, λειψυδρία κλπ.
Τέλος, διαπιστώνουμε ότι μια νέα συνείδηση διαμορφώνεται, τουλάχιστον στο επίπεδο των νέων ανθρώπων και αυτό είναι σημαντικό για να τεθούν προς συζήτηση ευρύτερα ζητήματα σε σχέση με μια συνολικότερη αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και της καθημερινής μας συμπεριφοράς.
3. Σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, θεωρείτε ότι υπάρχει παράθυρο συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Όχι, με τα σημερινά δεδομένα, περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας δεν υπάρχει.
Αυτό δε σημαίνει ότι αδιαφορούμε για το κυβερνητικό επίπεδο της εξουσίας. Οι αλλαγές όμως σε αυτό, προϋποθέτουν γενικότερες αλλαγές στους συσχετισμούς των δυνάμεων, τις οποίες φυσικά και επιδιώκουμε.
Άμεσα εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι ο συνδυασμός της κοινοβουλευτικής μας δύναμης με κοινωνικά κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών. Επίσης θα επιδιώξουμε την ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις κοινωνικές και πολιτικές σε επί μέρους προβλήματα όπου αυτό είναι εφικτό.
4.Σε ποιες βάσεις πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια περίπου, σχετικά υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αύξησης του εθνικού εισοδήματος που προσεγγίζουν το 4% ετησίως ή και το υπερβαίνουν.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και του κράτους ευνοεί κυρίως τις τράπεζες παρά τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Για κάθε 1 ευρώ που αυξάνει το εθνικό μας εισόδημα, ο δανεισμός του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αθροιστικά αυξάνει κατά 2,5 ευρώ.
Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι διατηρήσιμη, αφού μαζί μ΄ αυτήν “αναπτύσσονται” τα χρέη, τα ελλείμματα, οι ανισότητες.
Ακριβώς γι’ αυτό, οι αναγκαίες κοινωνικές αντιστάσεις σε πρακτικές και πολιτικές του κράτους ή της εργοδοσίας, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την εργασία, πρέπει να συνδυαστούν με διεκδικήσεις που θα αποσκοπούν στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και ομάδων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων αγαθών.
5. Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι μπορεί να διαδραματίσει το Ίντερνετ στη σύγχρονη πολιτική;
Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του δημοκρατικού συστήματος. Στη σημερινή εποχή της πληροφορίας, των ιλιγγιωδών ρυθμών, του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου και της εξατομίκευσης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Σήμερα δε νοείται πολιτικός χωρίς προσωπική ιστοσελίδα. Οι διαδικτυακές διαδηλώσεις είναι ένα διαδεδομένο και αποτελεσματικό μέσο έκφρασης και δράσης εδώ και χρόνια. Τα blogs έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν χιλιάδες πολίτες – βλ. διαμαρτυρία για την Πάρνηθα, αύριο θα ρίχνουν κυβερνήσεις.
Το Διαδίκτυο ναι μεν διευκολύνει τη λειτουργία των θεσμών και αποτελεί εργαλείο για την πολιτική, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση συμμετοχή του πολίτη που είναι το βασικό σημείο της δημοκρατίας. Η κοινωνία και όχι η τεχνολογία θα είναι αυτή που θα ρυθμίσει τη σχέση μεταξύ Ίντερνετ και δημοκρατίας.
6. Γιατί ο πολίτης να δώσει ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ;
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει ένα νέο, ξεχωριστό και ελπιδοφόρο εγχείρημα και γιατί η ψήφος σ’ αυτόν αποτελεί την πιο χρήσιμη ψήφο.
Η κοινωνία μας και η εποχή μας, χαρακτηρίζονται από ένα έλλειμμα συλλογικότητας και συνεργασίας. Αντιθέτως, έχουν θεοποιηθεί ο ατομικισμός και ο ανταγωνισμός που διεισδύουν παντού.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία διότι συνιστά ένα εγχείρημα ενωτικό, ανανεωτικό και ριζοσπαστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει όχι μόνο διαφορετικές δυνάμεις, αλλά και διαφορετικές εμπειρίες και προβληματισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει ακόμη ή ορθότερα συνθέτει την καταγγελία με τους θετικούς στόχους, την πολιτική με την κοινωνική δράση, την αντίσταση με την ελπίδα και την προοπτική. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει τη δράση με το διάλογο, είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και εμπειρίες. Όλα αυτά προσδίδουν στο ΣΥΡΙΖΑ μια δυναμική που υπερβαίνει τη συγκυρία και τον ορίζοντα των εκλογών. Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας και αυτής της προοπτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, είχαν και τώρα μια παρουσία στη Βουλή με ένα μικρό ποσοστό (3,2%) και με έξι βουλευτές. Η δράση όμως που ανέπτυξε και μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία ήταν πολύ πάνω από τα μεγέθη αυτά, γεγονός που δείχνει ότι αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες που του έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε, συνεπώς, η πιο χρήσιμη ψήφος. Και αυτό ασφαλώς ισχύει και για το μέλλον.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
4 ημέρες πριν
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε το 2015 την ιστορική πρόκληση της διακυβέρνησης για να στηρίξει την κοινωνία»
shorturl.at
Ομιλία στο θεματικό τραπέζι «Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 εβδομάδα πριν
«Ισχυρή Αριστερά σε ένα πλειοψηφικό συνασπισμό προοδευτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας»
shorturl.at
Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου Ιστόρηση 50 χρόνων. Από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ των Αντώνη ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 εβδομάδες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 εβδομάδες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 εβδομάδες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter