Συνέντευξη στην ιστοσελίδα “http://www.news247.gr”_Εκλογές 2007_

1.Ποιος είναι ο πρώτος τομέας που θεωρείτε ότι χρήζει άμεσης προτεραιότητας στην εκλογική σας περιφέρεια μόλις εκλεγείτε;

H B΄ Περιφέρεια της Αθήνας, στην οποία είμαι υποψήφιος, είναι από μόνη της μια μικρή Ελλάδα. Οι κάτοικοί της δέχονται τις πιέσεις και τις επιπτώσεις ενός άναρχου τρόπου ανάπτυξης, που περιθωριοποιεί τον άνθρωπο και υποβαθμίζει το περιβάλλον.

 Αν κρίνω από τα θέματα που όλα αυτά τα χρόνια κατακλύζουν πιεστικά το γραφείο μου και για τα οποία έκανα παρεμβάσεις στη Βουλή με ερωτήσεις και αναφορές, τα κυριότερα προβλήματα ανήκουν σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά σε θέματα εργασίας, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ανεργία των νέων και η ανασφάλεια όσων έχουν κάποια δουλειά είναι κυρίαρχο πρόβλημα. Η δεύτερη αφορά στο περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια.

 Αρκετοί πολίτες της Β’ Αθήνας δραστηριοποιούνται για να προστατεύσουν ελεύθερους χώρους, να διαφυλάξουν το ελάχιστο πράσινο, να αντιμετωπίσουν τους καταπατητές και τους διεκδικητές δημόσιων εκτάσεων στο Ποικίλο Όρος, την Πεντέλη ή τον Υμηττό, για να γκρεμίσουν τα φράγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβασή τους στην παραλία. Και αυτή η δραστηριότητα των ίδιων των πολιτών και της νεολαίας είναι το πιο ελπιδοφόρο σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα από τη συλλογική αφύπνιση και κινητοποίηση.

  2. Το κόμμα σας έχει ξεκάθαρα ταχθεί κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι βασικές μέριμνες, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον;

Οι πρόσφατες πυρκαγιές ανέδειξαν με έναν τρόπο δραματικό το γενικότερο πρόβλημα του περιβάλλοντος ως ένα ζήτημα οικολογικής συνείδησης αλλά και πολιτικής.

 Πέρα από το πρόβλημα της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, που έχει τη δική του σχετική αυτοτέλεια, πρέπει επειγόντως να αποκτήσουμε τις βάσεις για μια πολιτική που να σέβεται το περιβάλλον, δηλαδή, να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο, χωροταξικό σχεδιασμό, χρήσεις γης.

 Ταυτόχρονα, έχει αναδειχθεί σε ζωτική ανάγκη η θωράκιση της χώρας από φυσικές καταστροφές γενικότερα, όχι μόνο πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες,  σεισμούς, ξηρασίες, λειψυδρία κλπ.

 Τέλος, διαπιστώνουμε ότι μια νέα συνείδηση διαμορφώνεται, τουλάχιστον στο επίπεδο των νέων ανθρώπων και αυτό είναι σημαντικό για να τεθούν προς συζήτηση ευρύτερα ζητήματα σε σχέση με μια συνολικότερη αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και της καθημερινής μας συμπεριφοράς.

3. Σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, θεωρείτε ότι υπάρχει παράθυρο συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Όχι, με τα σημερινά δεδομένα,  περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας δεν υπάρχει.

 Αυτό δε σημαίνει ότι αδιαφορούμε για το κυβερνητικό επίπεδο της εξουσίας. Οι αλλαγές όμως σε αυτό, προϋποθέτουν γενικότερες αλλαγές στους συσχετισμούς των δυνάμεων, τις οποίες φυσικά και επιδιώκουμε.

 Άμεσα εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι ο συνδυασμός της κοινοβουλευτικής μας δύναμης με  κοινωνικά κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών. Επίσης θα επιδιώξουμε την ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις κοινωνικές και πολιτικές σε επί μέρους προβλήματα όπου αυτό είναι εφικτό.

4.Σε ποιες βάσεις πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία;

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια περίπου, σχετικά υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης και αύξησης του εθνικού εισοδήματος που προσεγγίζουν το 4% ετησίως ή και το υπερβαίνουν.

 Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και του κράτους ευνοεί κυρίως τις τράπεζες παρά τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Για κάθε 1 ευρώ που αυξάνει το εθνικό μας εισόδημα, ο δανεισμός του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αθροιστικά αυξάνει κατά 2,5 ευρώ.

 Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι διατηρήσιμη, αφού μαζί μ΄ αυτήν “αναπτύσσονται” τα χρέη, τα ελλείμματα, οι ανισότητες.

 Ακριβώς γι’ αυτό, οι αναγκαίες κοινωνικές αντιστάσεις σε πρακτικές και πολιτικές του κράτους ή της εργοδοσίας, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την εργασία, πρέπει να συνδυαστούν με διεκδικήσεις που θα αποσκοπούν στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Αναδιανομή  υπέρ των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και ομάδων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων αγαθών.

 5. Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι μπορεί να διαδραματίσει το Ίντερνετ στη σύγχρονη πολιτική;

 Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του δημοκρατικού συστήματος. Στη σημερινή εποχή της πληροφορίας, των ιλιγγιωδών ρυθμών, του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου και της εξατομίκευσης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Σήμερα δε νοείται πολιτικός χωρίς προσωπική ιστοσελίδα. Οι διαδικτυακές διαδηλώσεις είναι ένα διαδεδομένο και αποτελεσματικό μέσο έκφρασης και δράσης εδώ και χρόνια. Τα blogs έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν χιλιάδες πολίτες – βλ. διαμαρτυρία για την Πάρνηθα, αύριο θα ρίχνουν κυβερνήσεις.

  Το Διαδίκτυο ναι μεν διευκολύνει τη λειτουργία των θεσμών και αποτελεί εργαλείο για την πολιτική, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση συμμετοχή του πολίτη που είναι το βασικό σημείο της δημοκρατίας. Η κοινωνία και όχι η τεχνολογία θα είναι αυτή που θα ρυθμίσει τη σχέση μεταξύ Ίντερνετ και δημοκρατίας.

6.  Γιατί ο πολίτης να δώσει ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ;

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει ένα νέο, ξεχωριστό και ελπιδοφόρο εγχείρημα και γιατί η ψήφος σ’ αυτόν αποτελεί την πιο χρήσιμη ψήφο.

 Η κοινωνία μας και η εποχή μας, χαρακτηρίζονται από ένα έλλειμμα συλλογικότητας και συνεργασίας. Αντιθέτως, έχουν θεοποιηθεί ο ατομικισμός και ο ανταγωνισμός που διεισδύουν παντού.

 Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία διότι συνιστά ένα εγχείρημα ενωτικό, ανανεωτικό και ριζοσπαστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει όχι μόνο διαφορετικές δυνάμεις, αλλά και διαφορετικές εμπειρίες και προβληματισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει ακόμη ή ορθότερα συνθέτει την καταγγελία με τους θετικούς στόχους, την πολιτική με την κοινωνική δράση, την αντίσταση με την ελπίδα και την προοπτική. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει τη δράση με το διάλογο, είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και εμπειρίες. Όλα αυτά προσδίδουν στο ΣΥΡΙΖΑ μια δυναμική που υπερβαίνει τη συγκυρία και τον ορίζοντα των εκλογών. Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας και αυτής της προοπτικής.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, είχαν και τώρα μια παρουσία στη Βουλή με ένα μικρό  ποσοστό (3,2%) και με έξι βουλευτές. Η δράση όμως που ανέπτυξε και μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία ήταν πολύ πάνω από τα μεγέθη αυτά, γεγονός που δείχνει ότι αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες που του έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε, συνεπώς, η πιο χρήσιμη ψήφος. Και αυτό ασφαλώς ισχύει και για το μέλλον.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr