Συνέντευξη στον ΑΝΤ1

Συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Σχετικά με τις αποφάσεις Ντράγκι-ΕΚΤ:

Δεν έχω ακόμη ακριβή πληροφόρηση πέρα από αυτά που ακούσαμε. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πετύχαμε μια συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου η οποία δεν είδα να αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Το μήνυμα που είχαμε είναι ότι αυτό που ζητούσε η Κεντρική Τράπεζα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία. Όχι το συγκεκριμένο μνημόνιο, αλλά μία συμφωνία. Η συμφωνία υπήρξε. Τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Δεν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι δίνει μόλις 500 εκατ. με βάση τον ELA και αρνείται να δώσει φθηνή ρευστότητα με τον παλιό τρόπο, τον waver που λέτε εσείς;

Και να το έκανε με το waver τα αποτελέσματα δεν θα ήταν εντυπωσιακά.Εμάς το πρόβλημά μας το άμεσο είναι να μπορούμε να επεκτείνουμε το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων για να καλύψουμε ορισμένες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, όπως έγινε το 2012.Είπε και ορισμένα πράγματα θετικά. Είπε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Είπε ότι τα 10 δις, που έχουν απομείνει πρέπει να είναι διαθέσιμα, εφόσον χρειαστούν, κι εμείς σκεφτόμαστε να ζητήσουμε ένα μέρος αυτών των χρημάτων για μια δραστική παρέμβαση στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Το βασικό που θέλω να πω είναι ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν μια δύσκολη συμφωνία, χρειάστηκε να γίνουν 3 Γιούρογκρουπ, και τελικά πετύχαμε μια συμφωνία στην εξής βάση: δεν εφαρμόζουμε τα μνημόνια, δεν ασχολούμαστε με την 5η αξιολόγηση, βρίσκουμε έναν κοινό χώρο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών…

Η συμφωνία αυτή είναι η βάση για το παρόν και το μέλλον. Η “γέφυρα” για να περάσουμε από μια εποχή μνημονίων σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη. Είναι η βάση προς τα μπροστά, όχι προς τα πίσω.

Ενδεχομένως υπάρχουν στην Ευρώπη δυνάμεις που θα ήθελαν να επιστρέψουμε στο παρελθόν των μνημονίων και της τρόικας. Αυτό πρέπει να τελειώνει, με όλους.

Διαβάζω τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ ως μία απόφαση η οποία δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Ενδεχομένως η ΕΚΤ, κάτι είπε ο κ. Ντράγκι, να περιμένει πρώτα το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και να ενεργήσει.

Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας υπάρχει περίπτωση να ανοίξειτέτοιο θέμα που θα δώσει το έναυσμα και στον κ. Ντράγκι;

Βεβαίως, και το προσδοκούμε.

Για τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσειο ο Γ. Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Οι μεταρρυθμίσεις που συζητούμε είναι αυτές που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμά μας, είναι πράγματα που θα κάναμε ούτως ή άλλως. Το 80% είναι πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Π.χ. ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η αναδιανομή των φορολογικών βαρών, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να γίνει πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, το να πετύχουμε μια δημοσιονομική διαχείριση πιο σταθερή και διαφανή κλπ.

Τη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης πάει με ένα επεξεργασμένο πακέτομεταρρυθμίσεων. Εντελώς συγκεκριμένο.

Και με αριθμούς δίπλα;

’Όπου χρειάζονται αριθμοί, υπάρχουν και αριθμοί.

Η συμφωνία έγινε, εμείς τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι άλλοι θεσμοί.

 Υπάρχει μια σύγχυση ως προς τους αριθμούς, υπάρχει η πληροφορία ότι στο Γιούρογουόρκινγκ γκρουπ ζήτησαν αναλυτικότερη κοστολόγηση..

Από την Ευρώπη ακούμε διάφορα πράγματα. Το λέω με έκπληξη. Παλιά θυμάμαι να μιλούν για το ανατολίτικο παζάρι. Ακούμε από διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικά πράγματα. Εμείς έχουμε μία συμφωνία, είναι γραμμένη σε κείμενο. Βεβαίως υπάρχουν σημεία που μπορεί κανείς να ερμηνεύσει έτσι ή αλλιώς.

Η ελληνική κυβέρνηση τιμάει τη συμφωνία. Είμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας. Ένα μέρος των εξειδικεύσεων θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ. Εμείς προχωρούμε ούτως ή άλλως στο ευρύτερο πρόγραμμα που έχουμε.Υπάρχουν και θετικά. Είδα μια δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ που λέει ότι ακόμα και μερικές μεταρρυθμίσεις να έρθουνε…

Θα εκταμιεύει τμήματα της εκκρεμούσας δόσης;

Βεβαίως. Άκουσα και την κα Μέρκελ χθες να μην το αποκλείει. Αυτό είναι θετικό. Είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε και εμείς να πάμε, και ελπίζω αυτή η θετική εκδοχή των πραγμάτων να προχωρήσει.

Για το θέμα προβλήματος ρευστότητας-δανειακές υποχρεώσεις 6,9 δισ.

Το πρόβλημα υπάρχει, δεν είναι οξύ.

Υπάρχουν τα χρήματα;

Ασφαλώς. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα πιο σοβαρό από αυτό που είχαμε μετά τις εκλογές του 2012.Τότε, επετράπη να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια για ένα ομόλογο που έπρεπε να πληρώσουμε. Επομένως, θέλω να ρωτήσω τους θεσμούς: γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική μεταχείριση, μέχρι στιγμής; Ελπίζω από βδομάδα να αλλάξουν τα πράγματα”.”Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και μου κάνουν εντύπωση ορισμένα δημοσιεύματα….

Πρέπει να σας πω ότι το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας έχει αλλάξει. Διότι αν υπήρξαν εποχές που κάποιοι σε ένα γραφείο αποφάσιζαν τί θα γίνει στην Ελλάδα, αυτό έχει τελειώσει για μας. Ό,τι γίνεται θα γίνεται με απόφαση και όπου χρειάζεται με συναπόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αιφνιδιασμοί, απρόοπτα, ετσιθελισμοί, δεν ισχύουν πλέον. Και πιστεύω ότι τα δημοσιεύματα αυτά (στα οποία αναφέρεστε) εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Εμείς συζητάμε με τα θεσμικά όργανα, την Ε.Ε, το Συμβούλιο Κορυφής, την Ε.Κ.Τ, το ΔΝΤ, και όπου χρειάζεται για τα θέματα αυτά γίνεται συζήτηση. Αλλά τονίζω ότι υπάρχει το πρόγραμμά μας, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων. Είναι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και όπου υπάρχουν θέματα προς συζήτηση θα τα συζητάμε.

Υπαινιχθήκατε ότι υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι απεργάζονται τηναποτυχία της κυβέρνησης

Πρέπει να το δούμε κι αυτό με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι η αποτυχία κυβερνήσεων οι οποίες παγιδεύτηκαν στα μνημόνια. Υπάρχει η Ευρώπη που έχει παγιδευτεί στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και η οποία έχει πρόβλημα με τη δική μας επιτυχία, αλλά υπάρχει και η Ευρώπη που θέλει να αλλάξει αυτή η πολιτική, που μας στηρίζει, είναι μαζί μας και προχωρούμε από κοινού.

Συναντήθηκα προχθές με τον πρέσβη της Ισπανίας. Συμφωνήσαμε ότι η τύχη των δύο λαών είναι κοινή. Του είπα μάλιστα να κάνουμε μια Μικτή Επιτροπή για να δούμε το χρέος στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ραχόϊ, ότι χρωστάμε δηλαδή 26 δις στην Ισπανία, πώς βρέθηκε αυτό το χρέος; Δανειστήκαμε ποτέ εμείς από την Ισπανία; Μήπως είναι χρέη που έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες και όχι ο ελληνικός λαός και άρα πρέπει να λεχθεί η αλήθεια στον ισπανικό λαό, αλλά και στους άλλους λαούς;

Η Ισπανία επιμένει ότι θα υπάρξει και 3ο πακέτο για την Ελλάδα…

Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη. Πού συζητήθηκε αυτό; Εμείς είμαστε η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε σε κάποια τέτοια συζήτηση; Τί είναι αυτό; Γιατί ελέχθη; Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει!

Σας πιστώνεται μια δυσφορία προς τον κ. Βαρουφάκη και ότιγιʼ αυτό θα πάτε στο Γιούρογκρουπ, για να τον κηδεμονεύσετε. Ότι είστε ενοχλημένος από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει.

Δεν έχουν καμία βάση αυτά. Η κυβέρνηση είναι ενιαία στην πολιτική της. Ειδικά η οικονομική πολιτική διαμορφώνεται, στο γενικό της πλαίσιο, στο πλαίσιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής το οποίο έχω την τιμή να συντονίζω και έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με ανθρώπους σαν τον Γ. Βαρουφάκη, τον Γ. Σταθάκη, τον Π. Λαφαζάνη, τον Ευ. Τσακαλώτο, κ.ά. Είμαστε μια ομάδα συμπαγής ακριβώς γιατί είμαστε συμπληρωματικοί.

Σας αποδόθηκε η φράση ότι όποιος βγαίνει πολύ στα φώτα της δημοσιότητας, καίγεται

Αυτό το λέω για τον εαυτό μου όχι για τους άλλους. Δεν σχολιάζω άλλους. Ενδεχομένως υπάρχουν και εδώ δυνάμεις που δεν ήθελαν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε. Δεν ήθελαν να γίνει κυβέρνηση, αλλά έγινε. Δεν ήθελαν να πάει καλά αλλά η κυβέρνηση αιφνιδίασε θετικά. Ίσως υπάρχουν δυνάμεις που τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Θα αποτύχουν.

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr