Συνέντευξη στον ΑΝΤ1

Συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Σχετικά με τις αποφάσεις Ντράγκι-ΕΚΤ:

Δεν έχω ακόμη ακριβή πληροφόρηση πέρα από αυτά που ακούσαμε. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πετύχαμε μια συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου η οποία δεν είδα να αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Το μήνυμα που είχαμε είναι ότι αυτό που ζητούσε η Κεντρική Τράπεζα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία. Όχι το συγκεκριμένο μνημόνιο, αλλά μία συμφωνία. Η συμφωνία υπήρξε. Τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Δεν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι δίνει μόλις 500 εκατ. με βάση τον ELA και αρνείται να δώσει φθηνή ρευστότητα με τον παλιό τρόπο, τον waver που λέτε εσείς;

Και να το έκανε με το waver τα αποτελέσματα δεν θα ήταν εντυπωσιακά.Εμάς το πρόβλημά μας το άμεσο είναι να μπορούμε να επεκτείνουμε το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων για να καλύψουμε ορισμένες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, όπως έγινε το 2012.Είπε και ορισμένα πράγματα θετικά. Είπε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Είπε ότι τα 10 δις, που έχουν απομείνει πρέπει να είναι διαθέσιμα, εφόσον χρειαστούν, κι εμείς σκεφτόμαστε να ζητήσουμε ένα μέρος αυτών των χρημάτων για μια δραστική παρέμβαση στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Το βασικό που θέλω να πω είναι ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν μια δύσκολη συμφωνία, χρειάστηκε να γίνουν 3 Γιούρογκρουπ, και τελικά πετύχαμε μια συμφωνία στην εξής βάση: δεν εφαρμόζουμε τα μνημόνια, δεν ασχολούμαστε με την 5η αξιολόγηση, βρίσκουμε έναν κοινό χώρο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών…

Η συμφωνία αυτή είναι η βάση για το παρόν και το μέλλον. Η “γέφυρα” για να περάσουμε από μια εποχή μνημονίων σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη. Είναι η βάση προς τα μπροστά, όχι προς τα πίσω.

Ενδεχομένως υπάρχουν στην Ευρώπη δυνάμεις που θα ήθελαν να επιστρέψουμε στο παρελθόν των μνημονίων και της τρόικας. Αυτό πρέπει να τελειώνει, με όλους.

Διαβάζω τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ ως μία απόφαση η οποία δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Ενδεχομένως η ΕΚΤ, κάτι είπε ο κ. Ντράγκι, να περιμένει πρώτα το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και να ενεργήσει.

Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας υπάρχει περίπτωση να ανοίξειτέτοιο θέμα που θα δώσει το έναυσμα και στον κ. Ντράγκι;

Βεβαίως, και το προσδοκούμε.

Για τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσειο ο Γ. Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Οι μεταρρυθμίσεις που συζητούμε είναι αυτές που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμά μας, είναι πράγματα που θα κάναμε ούτως ή άλλως. Το 80% είναι πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Π.χ. ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η αναδιανομή των φορολογικών βαρών, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να γίνει πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, το να πετύχουμε μια δημοσιονομική διαχείριση πιο σταθερή και διαφανή κλπ.

Τη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης πάει με ένα επεξεργασμένο πακέτομεταρρυθμίσεων. Εντελώς συγκεκριμένο.

Και με αριθμούς δίπλα;

’Όπου χρειάζονται αριθμοί, υπάρχουν και αριθμοί.

Η συμφωνία έγινε, εμείς τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι άλλοι θεσμοί.

 Υπάρχει μια σύγχυση ως προς τους αριθμούς, υπάρχει η πληροφορία ότι στο Γιούρογουόρκινγκ γκρουπ ζήτησαν αναλυτικότερη κοστολόγηση..

Από την Ευρώπη ακούμε διάφορα πράγματα. Το λέω με έκπληξη. Παλιά θυμάμαι να μιλούν για το ανατολίτικο παζάρι. Ακούμε από διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικά πράγματα. Εμείς έχουμε μία συμφωνία, είναι γραμμένη σε κείμενο. Βεβαίως υπάρχουν σημεία που μπορεί κανείς να ερμηνεύσει έτσι ή αλλιώς.

Η ελληνική κυβέρνηση τιμάει τη συμφωνία. Είμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας. Ένα μέρος των εξειδικεύσεων θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ. Εμείς προχωρούμε ούτως ή άλλως στο ευρύτερο πρόγραμμα που έχουμε.Υπάρχουν και θετικά. Είδα μια δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ που λέει ότι ακόμα και μερικές μεταρρυθμίσεις να έρθουνε…

Θα εκταμιεύει τμήματα της εκκρεμούσας δόσης;

Βεβαίως. Άκουσα και την κα Μέρκελ χθες να μην το αποκλείει. Αυτό είναι θετικό. Είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε και εμείς να πάμε, και ελπίζω αυτή η θετική εκδοχή των πραγμάτων να προχωρήσει.

Για το θέμα προβλήματος ρευστότητας-δανειακές υποχρεώσεις 6,9 δισ.

Το πρόβλημα υπάρχει, δεν είναι οξύ.

Υπάρχουν τα χρήματα;

Ασφαλώς. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα πιο σοβαρό από αυτό που είχαμε μετά τις εκλογές του 2012.Τότε, επετράπη να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια για ένα ομόλογο που έπρεπε να πληρώσουμε. Επομένως, θέλω να ρωτήσω τους θεσμούς: γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική μεταχείριση, μέχρι στιγμής; Ελπίζω από βδομάδα να αλλάξουν τα πράγματα”.”Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και μου κάνουν εντύπωση ορισμένα δημοσιεύματα….

Πρέπει να σας πω ότι το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας έχει αλλάξει. Διότι αν υπήρξαν εποχές που κάποιοι σε ένα γραφείο αποφάσιζαν τί θα γίνει στην Ελλάδα, αυτό έχει τελειώσει για μας. Ό,τι γίνεται θα γίνεται με απόφαση και όπου χρειάζεται με συναπόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αιφνιδιασμοί, απρόοπτα, ετσιθελισμοί, δεν ισχύουν πλέον. Και πιστεύω ότι τα δημοσιεύματα αυτά (στα οποία αναφέρεστε) εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Εμείς συζητάμε με τα θεσμικά όργανα, την Ε.Ε, το Συμβούλιο Κορυφής, την Ε.Κ.Τ, το ΔΝΤ, και όπου χρειάζεται για τα θέματα αυτά γίνεται συζήτηση. Αλλά τονίζω ότι υπάρχει το πρόγραμμά μας, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων. Είναι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και όπου υπάρχουν θέματα προς συζήτηση θα τα συζητάμε.

Υπαινιχθήκατε ότι υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι απεργάζονται τηναποτυχία της κυβέρνησης

Πρέπει να το δούμε κι αυτό με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι η αποτυχία κυβερνήσεων οι οποίες παγιδεύτηκαν στα μνημόνια. Υπάρχει η Ευρώπη που έχει παγιδευτεί στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και η οποία έχει πρόβλημα με τη δική μας επιτυχία, αλλά υπάρχει και η Ευρώπη που θέλει να αλλάξει αυτή η πολιτική, που μας στηρίζει, είναι μαζί μας και προχωρούμε από κοινού.

Συναντήθηκα προχθές με τον πρέσβη της Ισπανίας. Συμφωνήσαμε ότι η τύχη των δύο λαών είναι κοινή. Του είπα μάλιστα να κάνουμε μια Μικτή Επιτροπή για να δούμε το χρέος στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ραχόϊ, ότι χρωστάμε δηλαδή 26 δις στην Ισπανία, πώς βρέθηκε αυτό το χρέος; Δανειστήκαμε ποτέ εμείς από την Ισπανία; Μήπως είναι χρέη που έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες και όχι ο ελληνικός λαός και άρα πρέπει να λεχθεί η αλήθεια στον ισπανικό λαό, αλλά και στους άλλους λαούς;

Η Ισπανία επιμένει ότι θα υπάρξει και 3ο πακέτο για την Ελλάδα…

Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη. Πού συζητήθηκε αυτό; Εμείς είμαστε η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε σε κάποια τέτοια συζήτηση; Τί είναι αυτό; Γιατί ελέχθη; Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει!

Σας πιστώνεται μια δυσφορία προς τον κ. Βαρουφάκη και ότιγιʼ αυτό θα πάτε στο Γιούρογκρουπ, για να τον κηδεμονεύσετε. Ότι είστε ενοχλημένος από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει.

Δεν έχουν καμία βάση αυτά. Η κυβέρνηση είναι ενιαία στην πολιτική της. Ειδικά η οικονομική πολιτική διαμορφώνεται, στο γενικό της πλαίσιο, στο πλαίσιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής το οποίο έχω την τιμή να συντονίζω και έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με ανθρώπους σαν τον Γ. Βαρουφάκη, τον Γ. Σταθάκη, τον Π. Λαφαζάνη, τον Ευ. Τσακαλώτο, κ.ά. Είμαστε μια ομάδα συμπαγής ακριβώς γιατί είμαστε συμπληρωματικοί.

Σας αποδόθηκε η φράση ότι όποιος βγαίνει πολύ στα φώτα της δημοσιότητας, καίγεται

Αυτό το λέω για τον εαυτό μου όχι για τους άλλους. Δεν σχολιάζω άλλους. Ενδεχομένως υπάρχουν και εδώ δυνάμεις που δεν ήθελαν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε. Δεν ήθελαν να γίνει κυβέρνηση, αλλά έγινε. Δεν ήθελαν να πάει καλά αλλά η κυβέρνηση αιφνιδίασε θετικά. Ίσως υπάρχουν δυνάμεις που τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Θα αποτύχουν.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr