Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5»

Συνέντευξη «Στο Κόκκινο 105,5» και στους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Να ξεκινήσουμε με την εξέλιξη της πορείας των διαπραγματεύσεων. Θα έχουμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση;

Αν πάρουμε υπόψη μας τις δηλώσεις που γίνονται, όλοι επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση εντός του μήνα και επομένως αυτό που μένει να δούμε είναι εάν όλοι θα κάνουν πράξη αυτό το οποίο λένε. Εκείνο στο οποίο εμείς επιμένουμε ως κυβέρνηση είναι ότι βάση είναι η συμφωνία που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, μάλιστα με όλες αυτές τις δυσκολίες που είχαμε στη διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία ήταν σαφής, προβλέπει να έχουμε το 2018 πλεόνασμα 3,5%. Για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα που θα αποδώσουν και θα υλοποιούνται μέχρι το 2018, συνολικού ύψους 3% του ΑΕΠ ή αλλιώς 5,4 δισ. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία δουλέψαμε και δουλεύουμε.

Πρέπει να πω ότι εμείς από την αρχή είπαμε ότι αυτό το 3,5% είναι ένα «αγκάθι», διότι για να πεις «θα το πιάσω», εξαρτάται όχι μόνο από τα μέτρα που παίρνεις αλλά και από την πορεία της οικονομίας∙ δηλαδή με μια ισχυρή ανάκαμψη μπορεί ο στόχος να επιτευχθεί και μάλιστα να μη χρειαστεί να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα, τα οποία θα νομοθετήσουμε.

Τώρα, η εικόνα που έχουμε από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι ήδη από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, θα λεγα, διαμορφώθηκε μια συμφωνία γύρω από τα μέτρα αυτά. Σας θυμίζω ότι ακόμα και ο κ. Schauble με δημόσιες δηλώσεις του αναγνώρισε ότι εν πάση περιπτώσει χρειάζεται μια ευελιξία στο πώς, με ποια ακριβώς μέτρα θα επιτευχθούν οι στόχοι, υπονοώντας δηλαδή ότι από τη στιγμή που συμφωνήσαμε με τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι μπορούμε να έχουμε μία μικρή αύξηση της εισφοράς, τότε αυτό ας πούμε υιοθετήθηκε, έγινε αποδεκτό.

Επιπρόσθετα, έχουμε υλοποιήσει όλα τα μέτρα τα οποία ήταν να υλοποιηθούν, εννοώ σε νομοθετικό επίπεδο, είτε τα έχουμε υλοποιήσει είτε είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε. Όπως ξέρετε ήδη έχουμε καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό, άρα με αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε κανείς να πει με σιγουριά ότι οι προϋποθέσεις για να κλείσουμε τη συμφωνία έχουν διαμορφωθεί.

Κύριε Αντιπρόεδρε όμως ζητούνται κάποια πρόσθετα μέτρα ως εγγύηση σε περίπτωση που έως το 2018 δεν πιάσουμε τους στόχους. Αυτά τα αποδέχεται η κυβέρνηση και αν ναι, μπορούν να είναι πολιτικά διαχειρίσιμα και όχι μόνο αποδεκτά;

Να δούμε πώς προκύπτει το θέμα αυτό, διότι όπως γνωρίζετε, αυτό προβλέπεται ήδη και από το Μνημόνιο, προβλεπόταν και από προηγούμενα. Δηλαδή, εάν το στόχο του 3,5% δεν τον πιάσουμε, είναι αυτονόητη η υποχρέωσή μας να πάρουμε τότε και άλλα μέτρα. Αυτό όμως το οποίο εμφανίζεται αυτή τη στιγμή είναι το εξής.

Πρώτον, πρέπει να πούμε πως ως προς την πορεία της οικονομίας από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, ό,τι είχαμε ήταν περισσότερο θετικό από αυτό που περιμέναμε∙ παραδείγματος χάριν προβλεπόταν ύφεση στην αρχή 4%, μετά 2,7%, τελικά απ’ ό,τι φαίνεται ύφεση δε θα χουμε ή θα χουμε της τάξης του 0,3%. Δηλαδή, η οικονομία κινήθηκε σταθεροποιητικά.

Δεύτερον, το έλλειμμα του 2015 προβλεπόταν να είναι 0,25% του ΑΕΠ και εν τέλει, αντίθετα, μάλλον θα ‘χουμε θετικό πλεόνασμα.

Εκεί, λοιπόν, αρχίζει και εμφανίζεται το πρόβλημα το οποίο θέτετε. Δηλαδή, το ΔΝΤ λέει, με τρόπο που δεν το εξηγεί, ότι το 2015 θα έχουμε έλλειμμα 0,6%. Άρα -σου λέει- τα μέτρα με τα οποία λέτε εσείς ότι θα πιάσετε το 3,5% εμάς δε μας αρκούν, χρειάζονται κι άλλα μέτρα. Αρχίζει λοιπόν κι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν, αλλά και στην κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις.

Η δεύτερη διαφορά που έχει προκύψει οφείλεται στο ότι η Γερμανία λέει «εγώ θέλω να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά θέλω να είναι μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ» και παράλληλα είπε ο κ. Σόιμπλε σε κάποιες δηλώσεις του ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται μείωση του χρέους. Το ΔΝΤ, από την άλλη μεριά, λέει «εγώ για να μπω στο Πρόγραμμα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο ή να παρθούν πρόσθετα μέτρα». Έχουμε, λοιπόν, εδώ μια διαφωνία πρώτον σε ό, τι αφορά τις οικονομικές εκτιμήσεις και δεύτερον μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών ως προς τους όρους υπό τους οποίους θα συμμετάσχει ή δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.

Αυτό το πρόβλημα, και χθες το είπα και πάντα το λέμε, δεν μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα που αφορά στη μεταξύ των Θεσμών σχέση σε «δικό μας» πολιτικό πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε ως κυβέρνηση να λειτουργούμε στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε πάρει.

Άρα, αυτή τη στιγμή θέλω να πω ότι η εικόνα που έχουμε είναι η εξής: εμείς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούμε ότι μπορεί να πιαστεί το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα μέτρα τα 5,4 δισ. Το ΔΝΤ λέει «με τα μέτρα που εσείς λέτε θα πιάσετε 1,5% κι όχι 3,5% του ΑΕΠ», οπότε υπάρχει μια διαφορά δύο μονάδων, επαναλαμβάνω στις μεταξύ τους εκτιμήσεις.

Πολιτικά διαχειρίσιμα μπορούν να είναι αυτά τα μέτρα;

Μα μισό λεπτό, για ποια μέτρα να μιλήσουμε;

Ας μιλήσουμε πρώτα-πρώτα για τα μέτρα τα οποία έτσι κι αλλιώς έρχονται τώρα, με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Τα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό ως κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι εντός της συμφωνίας και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη να τα καταθέσουμε στη Βουλή. Κι η άποψή μας είναι ότι αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν.

Επειδή η συζήτηση περιστρέφεται εδώ και καιρό, και από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η θέση ότι το 2018 ξεμπερδεύουμε με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και μπορεί πλέον να μπει και σε μια σειρά και η ελληνική οικονομία, εάν υπάρξει συζήτηση για πρόσθετα μέτρα το 2018 δεν «δένεται» η χώρα ουσιαστικά σε ένα μνημόνιο διαρκείας;

Καταρχάς να επανέλθω σε ό, τι έχουμε πει. Από πού ξεκινά η διαφορετική θέση του ΔΝΤ; Ξεκινά από τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους, διαφορετικά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, και εμείς συμφωνούμε σε αυτό και θα παλέψουμε να υπάρξει μείωση του χρέους. Άρα, πρέπει πρώτα να δούμε τι θα γίνει με το χρέος και μετά να μιλάμε για μέτρα. Ελπίζω αυτό να γίνεται κατανοητό, γιατί αυτό θέλει προσοχή καθώς στη χώρα μας μερικά πρόσωπα λειτουργούν ως «εκπρόσωποι» του ΔΝΤ και ως «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Ακόμη, σε ένα άλλο επίπεδο, την Πέμπτη 21 Απριλίου, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT για την πορεία της οικονομίας και του ελλείμματος. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι την Πέμπτη ανακοινώνεται πως δεν υπήρξε έλλειμμα για το 2015 και αντίθετα έχουμε πλεόνασμα 0,4%. Δηλαδή, δεν έχουμε -0,6%, που λέει το ΑΕΠ, αλλά +0,4%. Αυτό ξέρετε είναι μια μονάδα του ΑΕΠ. Θα επιτρέπεται κάποιοι να μιλούν για την ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων 2% όταν θα έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία; Είτε τα στοιχεία θα πρέπει να αποδειχθούν ότι είναι λάθος είτε η συζήτηση για 2% μέτρα δεν έχει νόημα.

Ανακεφαλαιωτικά, να κλείσουμε την αξιολόγηση, όπως προβλέπεται με βάση τη συμφωνία, να ανοίξει αμέσως η συζήτηση για το χρέος, να δούμε τι ρύθμιση θα υπάρξει για το χρέος και αν εκεί υπάρξει κάποιο αίτημα, εάν υπάρξει κάποια ανάγκη, βεβαίως να τη δούμε, να τη συζητήσουμε.

Πάντως κ. Αντιπρόεδρε, η λαϊκή εντολή που έλαβε ο Σύριζα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πηγαίνει μέχρι τη συμφωνία του καλοκαιριού και οτιδήποτε πέραν αυτής δεν γίνεται αποδεκτό. Είναι σαφές αυτό ως θέση;

Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει, ότι διεκδικούμε συμφωνία η οποία θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είμαστε συνεπείς προς τη συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα στη διαδικασία αυτή προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε διαφορετική περίπτωση όμως τι σχέδιο μπορεί να υπάρξει;

Μα σας εξηγώ ότι δεν υπάρχει διαφορετική περίπτωση. Δηλαδή, δεν είναι σωστό εμείς στην Ελλάδα να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Η συζήτηση, αν τη δείτε, γύρω από τα περιβόητα πρόσθετα μέτρα, έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τόσο για την οικονομία όσο και για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν είναι σωστό να αφομοιώνουμε, να εσωτερικεύουμε, όσα λέει το ΔΝΤ για τα στοιχεία της οικονομίας όταν δεν έχουμε δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα θέλαμε και ένα σχόλιό σας και να κλείσουμε με αυτό, ένα σχόλιό σας για το αίτημα που κατατίθεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη ΝΔ, για εκλογές. Ποια είναι η θέση σας;

Να προσθέσω εγώ ότι δημιουργεί ένα κλίμα η αντιπολίτευση ότι έρχεται νέα καταιγίδα μέτρων, ότι η κυβέρνηση τα δέχεται όλα. Εάν εσείς, ως δημοσιογράφοι, καλοί που είστε, καταγράψετε πόσες φορές η ΝΔ έχει ζητήσει εκλογές, θα δείτε ότι είναι περισσότερες οι φορές αυτές από τους μήνες του έτους. Θέλω να πω ότι κάθε μήνα ζητεί εκλογές.

Εγώ θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα. Όταν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης βγήκε αρχηγός της ΝΔ, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του είπε «εγώ δεν βιάζομαι για εκλογές, εγώ βιάζομαι να φτιάξω το κόμμα μου», και φαίνεται έχει δίκιο με αυτά που διαβάζουμε ότι γίνονται μέσα στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Τι άλλαξε λοιπόν έκτοτε και ένα μήνα μετά αλλάζει θέση και ζητεί εκλογές κάθε ημέρα;

Δεύτερο ερώτημα∙ ο κ. Μητσοτάκης μόλις βγήκε αρχηγός είπε ότι εγώ διαφωνώ σε πάρα πολλά από τα μέτρα και τις προτάσεις του κ. Tomsen και του ΔΝΤ. Τι άλλαξε και σε ένα μήνα μέσα ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη Washington Post δηλώνει «συμφωνώ σε μεγάλο ποσοστό των μέτρων»; Μήπως, θέλω να πω, όλα αυτά εντάσσονται σε κάποιο σενάριο το οποίο δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες της χώρας, αλλά έχει να κάνει με συμφέροντα κάποιων διαπλεκόμενων, όμηρος των οποίων είναι ο κ. Μητσοτάκης; Απαντώ λοιπόν με αυτό το ερώτημα και ο κ. Μητσοτάκης να βρει χρόνο κάποια στιγμή να απαντήσει.

Υπάρχουν και άλλοι βέβαια που λένε ότι δεν υπάρχει λόγος για εκλογές αλλά παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία μιας άλλης από την υπάρχουσα βουλή.

Ο καθένας ονειρεύεται. Ονειρεύεται, δηλαδή, διάφορα σενάρια ακριβώς διότι βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες δυνατότητες και μεγάλες εφεδρείες να διευρύνει την κοινωνική του επιρροή, να διευρύνει τη συμμαχία στην οποία στηρίζεται, γι’ αυτό θέλουμε να κλείσει και η αξιολόγηση ακριβώς για να επανασχεδιάσουμε την τετραετία.

Εγώ μιλώ και για οχταετία χωρίς καμία αλαζονική διάθεση. Δεν λέω «θέλουμε να μείνουμε οχτώ χρόνια». Λέω ότι αυτή η χώρα θέλει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης μεσοπρόθεσμο. Έχουμε κρίση όχι μόνο δημοσιονομική αλλά του παραγωγικού συστήματος, του κράτους συνολικά, και πρέπει ακριβώς να πάρουμε εμείς την ευθύνη πάνω μας, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο και μια συμμαχία η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για την ανασυγκρότηση.

Από κει και πέρα βεβαίως, εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπαμε ότι διεκδικούμε το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις οι οποίες ακριβώς τοποθετούνται απέναντι στον πόλο το συντηρητικό και το ρεβανσιστικό, που θέλει να οικοδομήσει ο κ. Μητσοτάκης. Με όλες αυτές τις δυνάμεις συζητούμε και θα συζητήσουμε τη δυνατότητα σύμπλευσης, συνεργασίας και συμπόρευσης.

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,887

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Στο Περιστέρι. Η Δυτική Αθήνα υπερψηφίζει την πρόταση προοδευτικής αλλαγής του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ για #ΔικαιοσύνηΠαντούΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1η ΟΜ Περιστερίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πετρούπολης Σύριζα Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αγίων Αναργύρων 3η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 2η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου 5η ΟΜ Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία Περιστερίου "Νέα Ζωή" Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Νεολαια Συριζα Περιστεριου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Βαρβάρας Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου Νεολαία Σύριζα Πετρούπολης Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω #εκλογες2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Μία ημέρα έμεινε για τις #εκλογές2023.Μιά ημέρα για την 21η Μάη.Με αγωνιστικότητα για την πολιτική αλλαγή.Με αποφασιστικότητα ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις αγωνίες της κοινωνίας.Με αυτοπεποίθηση για την πρόταση προοδευτικής διεξόδου του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.Με σύμμαχο τον λαό.Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις-παράσταση νίκης σε Αθήνα, Πάτρα & Ηράκλειο να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη #Τσίπρα.Μια ημέρα για #ΔικαιοσύνηΠαντού. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr