Τελικά γιατί έγινε ο καβγάς με τη Χρυσή Αυγή, κύριε Δραγασάκη;
Η συνέντευξη δόθηκε στον Ν. Βαφειάδη
Αφορµή για τη συνάντησή µας µε τον Γιάννη ∆ραγασάκη ήταν το πρόσφατο επεισόδιο µεταξύ του ιδίου και του βουλευτή της Χ.Α. Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Σε µια συζήτηση που περιλαµβάνει και θέµατα όπως το αντιρατσιστικό νοµοσχέδιο και το µεταναστευτικό ζήτηµα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτει πως η συγκεκριµένη αντιµετώπιση είχε προαποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων.
- Για ποιο λόγο διατάξατε την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου;
Υπήρξαν δύο φάσεις στο επεισόδιο. Η πρώτη όταν σηκώνεται να αναπτύξει µια ερώτησή του και επεκτείνεται σε άλλα θέµατα. Σε αυτό το στάδιο, του έκανα απλώς παρατήρηση. Αντί να υπακούσει, τήρησε υβριστική στάση απέναντι στο προεδρείο, µου είπε να κάτσω κάτω. Τον απέβαλα, λοιπόν, λόγω των ύβρεων και της προσβλητικής συµπεριφοράς του απέναντι στη Βουλή και στο προεδρείο.
- Όπως φαίνεται όµως στο σχετικό βίντεο, σας είπε να κάτσετε κάτω, αφού είχατε διατάξει την αποβολή του.
Από τη στιγµή που δεν υπακούει, τον ενηµερώνω τι προβλέπει ο κανονισµός, τον προειδοποιώ ότι θα κάνω χρήση των διατάξεων και συνεχίζω να τον καλώ να αναπτύξει την ερώτησή του.
- Δεν είθισται, όµως, στις συνεδριάσεις της Ολοµέλειας να επεκτείνονται βουλευτές σε άλλα θέµατα; Γιατί στις άλλες περιπτώσεις δεν γίνεται επίκληση του κανονισµού;
Για εµένα ήταν το δεύτερο περιστατικό µε βουλευτές της Χ.Α. Το πρώτο ήταν µε την κ. Ζαρούλια, που µιλούσε για «υπανθρώπους». Της έκανα τότε παρατήρηση. Συµφωνήσαµε όµως µετά, στη διάσκεψη των προέδρων, ότι σε ανάλογα περιστατικά θα τηρείται ο κανονισµός.
- Στην προκειµένη περίπτωση ο βουλευτής δεν είχε πει κάτι ακραίο. ∆εν έδωσε ιδιαίτερη αφορµή, λέγονται πολύ χειρότερα µέσα στο κοινοβούλιο. Ετσι, η αποβολή του φάνηκε προσχεδιασµένη και η στάση σας µεροληπτική…
Αντί να αναπτύξει την ερώτησή του, χαρακτήρισε «σούπα» µια ερώτηση που απασχόλησε νωρίτερα το κοινοβούλιο -µε ποιο δικαίωµα;- και έκανε διάφορα σχόλια για τον πρόεδρο ενός κόµµατος. Προεδρεύω σ’ ένα σώµα, στο οποίο συµµετέχει ένα κόµµα το οποίο έχει στόχο να διαλύσει τη Βουλή. Η Χ.Α. δεν είναι ένα κόµµα σαν όλα τα άλλα. Εχουν µπει στη Βουλή διακηρύσσοντας ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα αξιώµατα. Θέλουν να πάρουν από τη Βουλή τα προνόµια και τα µέσα για να τα χρησιµοποιήσουν εναντίον της δηµοκρατίας.
- Γιατί δεν αντιδράσατε όταν µία βουλευτής του κόµµατός σας αποκάλεσε τους βουλευτές της Χ.Α. µαχαιροβγάλτες και ο κ. Πάντζας φώναζε «Χάιλ Χίτλερ»;
Αυτά δεν αποτελούν ύβρεις; Αυτά έγιναν σε µεταγενέστερο χρόνο. Είµαι πάντως ανοιχτός σε κριτική, διότι, όσο ψύχραιµος και να είναι κάποιος, όταν αναγκαστεί να διαχειριστεί µια δύσκολη κατάσταση, µπορεί να κάνει και λάθος.
- Μήπως τέτοιες µεθοδεύσεις φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσµα;
∆εν θεωρώ ότι η σιωπή και η ανοχή αποτελούν τη σωστή λύση απέναντι στο φασισµό.
- Γιατί τώρα, ως ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζετε την ανάγκη ψήφισης ενός νέου αντιρατσιστικού νοµοσχεδίου, ενώ πριν από ενάµιση χρόνο ήσαστε τελείως αντίθετοι, θεωρώντας πως επαρκεί η υφιστάµενη νοµοθεσία; Τι άλλαξε; Μήπως το γεγονός ότι µπήκε η Χ.Α. στη Βουλή;
- Υπάρχει αυτή η εξέλιξη. Οµως, η ανοχή απέναντι στο φασισµό είναι µέρος του προβλήµατος και όχι η λύση του. Ενας λόγος που είναι εδώ σήµερα η Χ.Α. είναι και η υποτίµησή της σε αρχικό στάδιο. Βέβαια, η αντιµετώπιση του φασισµού δεν είναι θέµα µόνο διοικητικών και νοµοθετικών µέτρων. Χρειάζεται παιδεία, γνώση της ιστορίας, εγρήγορση της κοινωνίας, αντιµετώπιση των κοινωνικών αιτίων, τα οποία αφυδατώνουν την κοινωνία και την κάνουν εύκολη λεία για τους φασίστες. Αυτό δεν σηµαίνει πως δεν χρειάζεται νοµοθετική θωράκιση απέναντι σε ρητορικές µίσους και σε γεγονότα βίας.
- Μήπως επιχειρείται µετατόπιση του κέντρου βάρους από το «µνηµόνιο – αντιµνηµόνιο» στο «φασισµός – αντιφασισµός»;
Πρόκειται για συµπληρωµατικά θέµατα. Το µνηµόνιο, διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, στερεί από τη δηµοκρατία το κοινωνικό της περιεχόµενο και η Χ.Α. έρχεται, αξιοποιώντας αυτό το γεγονός, να δώσει τη χαριστική βολή στη δηµοκρατία. Αν δείτε την αρθρογραφία του κ. Μιχαλολιάκου, λέει πάρα πολλά πράγµατα για τον υποκριτικό και ψευδή χαρακτήρα της δηµοκρατίας που έχουµε. ∆εν τα λέει όµως από τη σκοπιά αυτού που θέλει να την αναβαθµίσει, να την ουσιαστικοποιήσει, αλλά από την πλευρά αυτού που, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήµατα, επιχειρεί να την πλήξει θανάσιµα.
- Υποστηρίζουν ορισµένοι ότι ίσως η Χ.Α. να είχε παραµείνει στο 0,3% εάν η Αριστερά είχε προσεγγίσει διαφορετικά το µεταναστευτικό, που µαζί µε την εγκληµατικότητα και την οικονοµική κρίση αποτελούν τα κοινωνικά αίτια από τα οποία εκτρέφεται ο φασισµός.
Οι κοινωνίες έχουν προβλήµατα. Το θέµα είναι ποιες απαντήσεις δίνουµε. Η Χ.Α. θέλει να δηµιουργήσει ένα φασιστικό κράτος. Οι λύσεις που προτείνει είναι καταστροφικές. Υπάρχουν δυστυχώς ορισµένες πολιτικές δυνάµεις που αποκρύπτουν τον πραγµατικό χαρακτήρα της, την εµφανίζουν ως ένα γραφικό µόρφωµα και προσπαθούν να βρουν διαύλους είτε για να βάλουν τη Χ.Α. να πολεµάει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προσβλέποντας ίσως και στη στήριξή της µελλοντικά.
- Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το µεταναστευτικό έχουν κριθεί προσχηµατικές, ακόµη και από µέλη της Οµάδας ∆ικηγόρων για τα ∆ικαιώµατα Προσφύγων και Μεταναστών. Υποστηρίζουν, για παράδειγµα, ότι τυχόν εφαρµογή της πρότασής σας για χορήγηση εγγράφων σε όλους τους µετανάστες θα προκαλούσε αναστολή της ισχύος της συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα µας, µε αποτέλεσµα να εγκλωβιστούν και πάλι στην Ελλάδα…
Το µεταναστευτικό είναι ένα από τα προβλήµατα που θα συζητήσουµε στο πλαίσιο της προγραµµατικής εξειδίκευσης που κάνουµε. Εχουµε πει ότι η ελληνική κοινωνία έχει συµπτώµατα ανθρωπιστικής κρίσης, άρα είµαστε υποχρεωµένοι να ξαναδούµε όλους τους όρους της ύπαρξής µας. Αυτό που εµείς δεν θα κάνουµε είναι να αντιπαραθέσουµε τα δικαιώµατα µιας µερίδας των κατοίκων της χώρας µας µε τα δικαιώµατα άλλης µερίδας των κατοίκων. Η ανθρωπιά φαίνεται στις δύσκολες εποχές, ο ελληνικός λαός µεγαλούργησε σε συνθήκες πιο δύσκολες, σε καιρούς Κατοχής. Το ότι έχουµε δύσκολα προβλήµατα να λύσουµε δεν σηµαίνει ότι θα µειώσουµε τα δηµοκρατικά αντανακλαστικά µας.
- Επιµένετε µόνο στην ανθρωπιστική διάσταση. Η ελληνική κοινωνία όµως υποφέρει επίσης από τη βία και την εγκληµατικότητα, ιδιαίτερα στις λαϊκές και υποβαθµισµένες γειτονιές. ∆εν θα έπρεπε να δείτε το θέµα πιο συνολικά;
Γενικότερα, δεν υπήρξε µια ολοκληρωµένη µεταναστευτική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε το κύριο βάρος του στην ανθρωπιστική πλευρά, γιατί τη θεωρεί ζωτική για τον πολιτισµό µας. Είδαµε όµως και την άλλη όψη του νοµίσµατος, ότι δηλαδή υπάρχουν τα δικαιώµατα των µεταναστών, υπάρχουν όµως και τα δικαιώµατα των κατοίκων. Ιδιαίτερα τώρα, από τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να δούµε το θέµα πιο ολοκληρωµένα.
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
24 ώρες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
7 ημέρες πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 εβδομάδα πριν
Εικόνα
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
4 εβδομάδες πριν
«Το καθήκον των αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων σε ένα περιβάλλον προκλήσεων & απειλών»
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
1 μήνας πριν
Main - Alexis Tsipras Institute Events
rb.gy
Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας & ανταγωνισμόςShare on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter