Συνέντευξη στο περιοδικό “ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ” για εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις σε ΣΥΝ _ ΣΥΡΙΖΑ

 

1.Μετα το κακό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών , τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιέλθει σε σοβαρή κρίση , όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ,η οποία ίσως φτάσει και σε διάσπαση. Συμμερίζεσθε το μέγεθος της κρίσης και τις τυχόν συνέπειες της;

 

 

 

Η ηγετική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει ουσιαστική  βάση. Ήδη  ξεπερνιέται. Και τούτο γιατί το αποτέλεσμα αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών, αλλά δεν ήταν καταστροφικό. Το ξεπέρασμα, όμως, της συγκεκριμένης κρίσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντιθέτως, τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν των εκλογών, ανέδειξαν σοβαρά ελλείμματα και προβλήματα λειτουργικά και προγραμματικά, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και συγκροτημένα.

 

 

 

Ορισμένα από τα προβλήματα αυτά μάλιστα δεν αφορούν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευρωπαϊκή αριστερά γενικότερα. Όμως τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα, η αντιμετώπισή τους, μάλιστα,  μπορεί να απελευθερώσει μια δυναμική της Αριστεράς, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι παγιδευμένη. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άμεσα αναστρέψιμο και οι προοπτικές είναι θετικές αν τα διάφορα προβλήματα που αναδείχτηκαν αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με σχέδιο, με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

 

 

2.Διαπιστώνουμε διαφωνίες αγεφύρωτες μέχρι στιγμής που προδικάζουν αβέβαιο μέλλον. Συμφωνείτε; Τι θα πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν;

 

 

Διαφωνίες υπάρχουν, αλλά δεν είναι αγεφύρωτες. Χωρίς να ωραιοποιώ την κατάσταση, επισημαίνω ότι ανάλογες ή και μεγαλύτερες διαφωνίες, και πιο ουσιαστικές ίσως, υπάρχουν σήμερα σε όλα τα κόμματα μεγάλα και μικρά.

 

 

 

Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι απλά να αναγνωρίσει τα προβλήματά του, αλλά και να βρει – χωρίς υποκειμενισμούς – τις αντικειμενικές αιτίες τους και να τις αντιμετωπίσει με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.

 

 

 

Αυτό καθιστά την κατάσταση πρόσκαιρα πιο δύσκολη και τις διαμάχες πιο θορυβώδεις. Όμως μόνον έτσι μπορούν να προκύψουν και αριστερές και σταθερές λύσεις.   

 

 

 

3. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται το αίτημα να αποκτήσει χαρακτηριστικά κόμματος. Πολλοί στον ΣΥΝ διαφωνούν. Πώς βλέπετε αυτή την προοπτική;

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μια στατική ή παγιωμένη μορφή συγκρότησης της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζει μια αριστερά που είναι διαρκώς εν δράσει και ανασυντίθεται εν κινήσει. Οι οργανωτικές μορφές του, επομένως, πρέπει να είναι ευέλικτες και όχι γραφειοκρατικές.

 

 

 

Άρα δε συζητείται ούτε και προτείνεται η μετεξέλιξή του σε κόμμα. Αυτό που συζητείται είναι η βελτίωση της λειτουργίας του, η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, η ενιαία προς την κοινωνία έκφρασή του, η δημιουργία χώρων υποδοχής και αξιοποίησης της συμβολής πολιτών που δεν εντάσσονται οργανωτικά σε κάποια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη, θα πρότεινα εγώ, η δημιουργία χώρων διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών ως μια από τις θεσμοθετημένες και μόνιμες λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ πέραν της κοινής δράσης.

 

 

 

4.Πώς μπορεί να συγκεραστούν από την μια ο διακριτός ρόλος του ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη για προοδευτικές πολιτικές στην χώρα;

 

 

 

Αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά δυνατότητα. Αποτελεί προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Και τούτο γιατί η κρίση που ζούμε είναι δομική, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, στο κράτος, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Ακόμη και η κατανομή του κόστους της κρίσης θα κριθεί τελικά στο πεδίο των διαρθρωτικών πολιτικών σε σχέση με τη φορολογία, το κοινωνικό κράτος, την απασχόληση κλπ.

 

 

 

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κρίση τα θέλουν όλα δικά τους: τα κέρδη για τους ίδιους, τις ζημιές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Δε διστάζουν τα συμφέροντα αυτά να πριμοδοτούν και να ενισχύουν τις πιο αντιδραστικές λαϊκίστικες και δημαγωγικές πολιτικές δυνάμεις με στόχο μια περαιτέρω στροφή προς τα δεξιά.

 

 

 

Η Αριστερά λοιπόν πρέπει να προβάλλει μια ολόκληρη ατζέντα αλλαγών και εναλλακτικών ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο που να είναι στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, να δίνουν άμεσες, συγκεκριμένες και ορατές λύσεις στα προβλήματα και ταυτόχρονα να ανοίγουν δρόμους  στην προοπτική βαθύτερων μετασχηματισμών.

 

 

 

Αυτό που ονομάσατε «προοδευτικές πολιτικές» μπορεί να υπάρξει σήμερα μόνο σε αντίθεση με το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και τα συμφέροντα που ταυτίζονται μ’ αυτό. Καθήκον της Αριστεράς είναι να αξιοποιήσει αυτή την αντίθεση. Αυτό απαιτεί μια ισχυρότερη ηγετική δέσμευση σ’ αυτό το καθήκον, μια πιο ουσιαστική σχέση με τον κόσμο της γνώσης, καθώς και με τα κοινωνικά κινήματα. Όμως, μια πρώτη προσπάθεια προγραμματικής επεξεργασίας που κάναμε και στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ανέφικτος. Αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει ώστε η Αριστερά να γίνει πιο αποτελεσματική στην οικοδόμηση κοινωνικών αντιστάσεων και πιο διεισδυτική σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, πιο πρωτοποριακή στην προβολή εναλλακτικών λύσεων.

 

 

 

5.Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και αναμένονται νέα σκληρά μέτρα το φθινόπωρο. Υπάρχει τρόπος ανάκαμψης και ανακούφισης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων και ποιες είναι οι βασικές του κατευθύνσεις;

 

 

 

Αντί των πυροσβεστικών και συχνά ανερμάτιστων και πελατειακής λογικής μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο μακράς πνοής που θα στοχεύει στην αναβάθμιση και διεύρυνση των συλλογικών αγαθών, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη μείωση των ανισοτήτων.  

 

 

 

Η κρίση που ζούμε έχει βάθος και διάρκεια, τουλάχιστον δεκαετίας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει θα χρειαστεί να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία τουλάχιστον 1.000.000 νέες θέσεις εργασίας αν θέλουμε να τεθεί η ανεργία υπό έλεγχο. να διασωθεί η κοινωνική ασφάλιση, να καλυφθεί το έλλειμμα ζήτησης και να τονωθεί η ανάπτυξη. 

    

 

 

6.Πώς κρίνετε τις φορολογικές προτάσεις που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ;

 

 

 

Πέρα από κάποια θετικά μέτρα όπως η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η ένταξη όλων των πηγών εισοδήματος σε ενιαία φορολογική κλίμακα, το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να θέσει επί τάπητος όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που θα έκαναν το φορολογικό σύστημα πραγματικά πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Αλλά και αυτές τις θετικές προτάσεις, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν τις υιοθετούσε. Γι’ αυτό και ο κόσμος τις ακούει με επιφύλαξη.

 

 

 

Όμως, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ισχυρές μεταβιβάσεις πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με τη μορφή επιδοτήσεων επιχειρήσεων κλπ. Αν δεν έχει πρόθεση να μειώσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, της κοινωνικής ασφάλισης και γενικά της κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να πείσει ότι οι φορολογικές προτάσεις του εξασφαλίζουν την αναγκαία αύξηση των εσόδων.

 

 

 

Για τους λόγους αυτούς προσωπικά θεωρώ ότι η κρίση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ως ευκαιρία για μια μακράς πνοής ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο διπλό: αύξηση των φορολογικών εσόδων – αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.

 

 

 

7.Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο  είναι ανοιχτά. Το βλέπετε πιθανόν;

 

 

 

Για την κυβέρνηση το ζήτημα του χρόνου των εκλογών έχει εξελιχθεί σε ένα πρόβλημα του τύπου «μπρος βουνό και πίσω γκρεμός».

 

 

 

Το βέβαιο είναι ότι από τις 5/9, δηλαδή από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα σηματοδοτηθεί η είσοδός μας σε μια προεκλογική περίοδο με ορίζοντα εβδομάδων ή μηνών.

 

 

8. Στα σενάρια αυτά εμπλέκεται και η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια είναι η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαφωνούμε με την εμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά σενάρια και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,824

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Η αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου & της Κεντρικής Επιτροπής του #ΣΥΡΙΖΑ-#Προοδευτική_Συμμαχία δεν είναι απλά μια ακόμη «τυπική» εσωτερική δραστηριότητα που αποφάσισε το πρόσφατο Συνέδριό μας. Η 15η Μάη λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός γεγονότος-σταθμού για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Με γνώμονα τις ανάγκες & τις προσδοκίες της κοινωνίας, λοιπόν, ας αξιοποιήσουμε την αυριανή μέρα, ως ένα εφαλτήριο για μια νέα δυναμική πορεία. Κι από τη Δευτέρα, από όποια θέση κι αν βρίσκεται η καθεμιά & ο καθένας μας, όλες & όλοι μαζί θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη για μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο της αυριανής ημέρας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πιο ισχυρός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός. Στον αγώνα την πολιτική αλλαγή & την προοδευτική διέξοδο. ΓΔρΓιάννης Δραγασάκης, Υποψήφιος για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Αττικής* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y
RT @syriza_gr:.@atsipras: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές – Μεγάλο βήμα για να ξαναφέρουμε… https://t.co/DV93yXCpUW

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr