Συνέντευξη στο περιοδικό “ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ” για εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις σε ΣΥΝ _ ΣΥΡΙΖΑ

 

1.Μετα το κακό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών , τόσο ο ΣΥΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιέλθει σε σοβαρή κρίση , όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ,η οποία ίσως φτάσει και σε διάσπαση. Συμμερίζεσθε το μέγεθος της κρίσης και τις τυχόν συνέπειες της;

 

 

 

Η ηγετική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει ουσιαστική  βάση. Ήδη  ξεπερνιέται. Και τούτο γιατί το αποτέλεσμα αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών, αλλά δεν ήταν καταστροφικό. Το ξεπέρασμα, όμως, της συγκεκριμένης κρίσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντιθέτως, τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν των εκλογών, ανέδειξαν σοβαρά ελλείμματα και προβλήματα λειτουργικά και προγραμματικά, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και συγκροτημένα.

 

 

 

Ορισμένα από τα προβλήματα αυτά μάλιστα δεν αφορούν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευρωπαϊκή αριστερά γενικότερα. Όμως τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα, η αντιμετώπισή τους, μάλιστα,  μπορεί να απελευθερώσει μια δυναμική της Αριστεράς, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι παγιδευμένη. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άμεσα αναστρέψιμο και οι προοπτικές είναι θετικές αν τα διάφορα προβλήματα που αναδείχτηκαν αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με σχέδιο, με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

 

 

2.Διαπιστώνουμε διαφωνίες αγεφύρωτες μέχρι στιγμής που προδικάζουν αβέβαιο μέλλον. Συμφωνείτε; Τι θα πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν;

 

 

Διαφωνίες υπάρχουν, αλλά δεν είναι αγεφύρωτες. Χωρίς να ωραιοποιώ την κατάσταση, επισημαίνω ότι ανάλογες ή και μεγαλύτερες διαφωνίες, και πιο ουσιαστικές ίσως, υπάρχουν σήμερα σε όλα τα κόμματα μεγάλα και μικρά.

 

 

 

Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι απλά να αναγνωρίσει τα προβλήματά του, αλλά και να βρει – χωρίς υποκειμενισμούς – τις αντικειμενικές αιτίες τους και να τις αντιμετωπίσει με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.

 

 

 

Αυτό καθιστά την κατάσταση πρόσκαιρα πιο δύσκολη και τις διαμάχες πιο θορυβώδεις. Όμως μόνον έτσι μπορούν να προκύψουν και αριστερές και σταθερές λύσεις.   

 

 

 

3. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται το αίτημα να αποκτήσει χαρακτηριστικά κόμματος. Πολλοί στον ΣΥΝ διαφωνούν. Πώς βλέπετε αυτή την προοπτική;

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μια στατική ή παγιωμένη μορφή συγκρότησης της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζει μια αριστερά που είναι διαρκώς εν δράσει και ανασυντίθεται εν κινήσει. Οι οργανωτικές μορφές του, επομένως, πρέπει να είναι ευέλικτες και όχι γραφειοκρατικές.

 

 

 

Άρα δε συζητείται ούτε και προτείνεται η μετεξέλιξή του σε κόμμα. Αυτό που συζητείται είναι η βελτίωση της λειτουργίας του, η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, η ενιαία προς την κοινωνία έκφρασή του, η δημιουργία χώρων υποδοχής και αξιοποίησης της συμβολής πολιτών που δεν εντάσσονται οργανωτικά σε κάποια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη, θα πρότεινα εγώ, η δημιουργία χώρων διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών ως μια από τις θεσμοθετημένες και μόνιμες λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ πέραν της κοινής δράσης.

 

 

 

4.Πώς μπορεί να συγκεραστούν από την μια ο διακριτός ρόλος του ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη για προοδευτικές πολιτικές στην χώρα;

 

 

 

Αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά δυνατότητα. Αποτελεί προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Και τούτο γιατί η κρίση που ζούμε είναι δομική, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, στο κράτος, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Ακόμη και η κατανομή του κόστους της κρίσης θα κριθεί τελικά στο πεδίο των διαρθρωτικών πολιτικών σε σχέση με τη φορολογία, το κοινωνικό κράτος, την απασχόληση κλπ.

 

 

 

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κρίση τα θέλουν όλα δικά τους: τα κέρδη για τους ίδιους, τις ζημιές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Δε διστάζουν τα συμφέροντα αυτά να πριμοδοτούν και να ενισχύουν τις πιο αντιδραστικές λαϊκίστικες και δημαγωγικές πολιτικές δυνάμεις με στόχο μια περαιτέρω στροφή προς τα δεξιά.

 

 

 

Η Αριστερά λοιπόν πρέπει να προβάλλει μια ολόκληρη ατζέντα αλλαγών και εναλλακτικών ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο που να είναι στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, να δίνουν άμεσες, συγκεκριμένες και ορατές λύσεις στα προβλήματα και ταυτόχρονα να ανοίγουν δρόμους  στην προοπτική βαθύτερων μετασχηματισμών.

 

 

 

Αυτό που ονομάσατε «προοδευτικές πολιτικές» μπορεί να υπάρξει σήμερα μόνο σε αντίθεση με το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και τα συμφέροντα που ταυτίζονται μ’ αυτό. Καθήκον της Αριστεράς είναι να αξιοποιήσει αυτή την αντίθεση. Αυτό απαιτεί μια ισχυρότερη ηγετική δέσμευση σ’ αυτό το καθήκον, μια πιο ουσιαστική σχέση με τον κόσμο της γνώσης, καθώς και με τα κοινωνικά κινήματα. Όμως, μια πρώτη προσπάθεια προγραμματικής επεξεργασίας που κάναμε και στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ανέφικτος. Αντίθετα, μπορεί να βοηθήσει ώστε η Αριστερά να γίνει πιο αποτελεσματική στην οικοδόμηση κοινωνικών αντιστάσεων και πιο διεισδυτική σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, πιο πρωτοποριακή στην προβολή εναλλακτικών λύσεων.

 

 

 

5.Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και αναμένονται νέα σκληρά μέτρα το φθινόπωρο. Υπάρχει τρόπος ανάκαμψης και ανακούφισης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων και ποιες είναι οι βασικές του κατευθύνσεις;

 

 

 

Αντί των πυροσβεστικών και συχνά ανερμάτιστων και πελατειακής λογικής μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο μακράς πνοής που θα στοχεύει στην αναβάθμιση και διεύρυνση των συλλογικών αγαθών, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη μείωση των ανισοτήτων.  

 

 

 

Η κρίση που ζούμε έχει βάθος και διάρκεια, τουλάχιστον δεκαετίας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει θα χρειαστεί να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία τουλάχιστον 1.000.000 νέες θέσεις εργασίας αν θέλουμε να τεθεί η ανεργία υπό έλεγχο. να διασωθεί η κοινωνική ασφάλιση, να καλυφθεί το έλλειμμα ζήτησης και να τονωθεί η ανάπτυξη. 

    

 

 

6.Πώς κρίνετε τις φορολογικές προτάσεις που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ;

 

 

 

Πέρα από κάποια θετικά μέτρα όπως η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η ένταξη όλων των πηγών εισοδήματος σε ενιαία φορολογική κλίμακα, το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να θέσει επί τάπητος όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που θα έκαναν το φορολογικό σύστημα πραγματικά πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Αλλά και αυτές τις θετικές προτάσεις, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν τις υιοθετούσε. Γι’ αυτό και ο κόσμος τις ακούει με επιφύλαξη.

 

 

 

Όμως, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ισχυρές μεταβιβάσεις πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με τη μορφή επιδοτήσεων επιχειρήσεων κλπ. Αν δεν έχει πρόθεση να μειώσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, της κοινωνικής ασφάλισης και γενικά της κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να πείσει ότι οι φορολογικές προτάσεις του εξασφαλίζουν την αναγκαία αύξηση των εσόδων.

 

 

 

Για τους λόγους αυτούς προσωπικά θεωρώ ότι η κρίση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ως ευκαιρία για μια μακράς πνοής ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο διπλό: αύξηση των φορολογικών εσόδων – αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.

 

 

 

7.Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο  είναι ανοιχτά. Το βλέπετε πιθανόν;

 

 

 

Για την κυβέρνηση το ζήτημα του χρόνου των εκλογών έχει εξελιχθεί σε ένα πρόβλημα του τύπου «μπρος βουνό και πίσω γκρεμός».

 

 

 

Το βέβαιο είναι ότι από τις 5/9, δηλαδή από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα σηματοδοτηθεί η είσοδός μας σε μια προεκλογική περίοδο με ορίζοντα εβδομάδων ή μηνών.

 

 

8. Στα σενάρια αυτά εμπλέκεται και η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια είναι η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαφωνούμε με την εμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά σενάρια και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr