– Greek Prime Minister and the leaders of the two parties of the coalition government (Dimar and Pasok) have been exulting at the decision by the Eurogroup on Monday. Are there reasons for such optimism? Will it help actually reviving the Greek economy?
Όπως έχουν υποστηρίξει έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroupγια την Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά από φανταστικές προβλέψεις και διατυπωμένες, στο χαρτί, επιθυμίες. Όλα τα επιμέρους μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων, η επαναφορά χρέους, η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των ομολόγων κ. α δεν απαντούν στο κύριο πρόβλημα που είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόσο για τις αγορές όσο και για την ελληνική κοινωνία. Και για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει η ελληνική οικονομία να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως σε αυτό όχι μόνο δεν απαντά η απόφαση του Eurogroupαλλά ουσιαστικά κάνει πιο ασφυκτικό το κλοιό εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας που έχουν γονατίσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Παράλληλα οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούν σε πρωτοφανή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αποικιοκρατικού τύπου. Συγκεκριμένα: α) στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών αναφέρεται πως η χώρα μας δεν μπορεί να επικαλεστεί λόγους εθνικής κυριαρχίας προκειμένου να αποτρέψει κατασχέσεις στοιχείων, στην περίπτωση που δεν αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει και β) έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέτει υποχρεωτικά τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις καθώς και τα πλεονάσματα των προϋπολογισμών προκειμένου να αποπληρώνονται οι πιστωτές χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ενίσχυση των επενδύσεων, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων. Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει κανένας λόγος για αισιοδοξία καθώς ενταφιάζονται οι όποιες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για τη τρέχουσα δεκαετία.
– Whats your impression about the agreement and how you think the Greek economy evolve?
Το νέο μνημόνιο και οι πολιτικές λιτότητας που θα υλοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2016, επιταχύνουν το θανατηφόρο σπιράλ της ελληνικής οικονομίας.
Α) Αν και κυβέρνηση και τρόικα εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός από το 2014 και μετά, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ διατηρούμε ζωηρές επιφυλάξεις έναντι αυτής της πρόβλεψης. Η λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 19 δις. ευρώ την περίοδο 2013-2016 μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η οικονομία θα παραμείνει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον μέχρι το 2015-2016.
Β) Στο πλαίσιο αυτό το χρέος θα εξακολουθήσει σε κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις (μείωση επιτοκίων, επαναγορά χρέους κλπ), καθιστώντας έτσι όνειρο «θερινής νυκτός» την πρόσφατη απόφαση του Eurogroupγια χρέος ίσο με 124% του ΑΕΠ το 2020. Επίσης θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά, μέσα σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης.
Γ) Στο πλαίσιο αυτό η ανεργία, που τώρα βρίσκεται στα επίπεδα του 25-26% του εργατικού δυναμικού, αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει το 30% προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου, για την μεταπολεμική περίοδο, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι για να σταματήσει η καταστροφική πορεία της χώρας πρέπει να αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανόρθωσης, το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και θα θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας.
——————————————————————————————
Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis
2 εβδομάδες πριν
Ο διάλογος μπορεί να προχωρήσει
dragasakis.gr
Η απουσία μιας δύναμης ικανής να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη από τα αριστερά αποτελεί ένα πρ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
2 μήνες πριν
Η «μαύρη τρύπα» της μεταπολίτευσης: μαθήματα για το μέλλον
dragasakis.gr
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
«Το διπλό καθήκον της Αριστεράς»
shorturl.at
Ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ελευθερίου, Κρίση, κομματικό ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
3 μήνες πριν
Η κρίση του κομματικού συστήματος & η προοπτική της Αριστεράς
www.enainstitute.org
Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) ...Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email
Latest Twetter Feeds
Could not authenticate you.
Newsletter