Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

1) Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πριν πάμε πιο εξειδικευμένα στο καθένα;

 

Από αυτά που ανακοινώθηκαν νομίζω ότι το βασικό είναι τα φορολογικά, γιατί αφορούν πολύ κόσμο και τον αφορούν άμεσα. Νομίζω ακόμη, από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ένα κόστος γύρω στα 5 δις € για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό που ακόμη βέβαια δεν ξέρουμε είναι αν είναι ολόκληρο το πακέτο επειδή συνήθως αυτά ανακοινώνονται τμηματικά. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω, μπορεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα που να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

 

Πάντως και αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν είναι μια φοροεπιδρομή, πλήττει πολλούς και το χειρότερο είναι ότι τα έσοδα που θα εισπραχθούν δε θα βελτιώσουν τη ζωή μας, δηλαδή, δεν πρόκειται για φόρους που μπαίνουν για να βελτιωθεί π.χ. το κοινωνικό κράτος, η παιδεία, η υγεία. Αντίθετα μπαίνουν για να «βουλώσουν» τρύπες που δημιούργησε η ίδια η κυβερνητική πολιτική.  Σας θυμίζω ότι εδώ και 4 χρόνια που είναι κυβέρνηση η ΝΔ έκανε απλόχερες φοροαπαλλαγές, μείωνε φορολογικούς συντελεστές, χάριζε φόρους σε ισχυρές κοινωνικές ομάδες, γενικά στους έχοντες, ακόμη και στην εκκλησία.

 

Κατά συνέπια, με αυτούς τους φόρους δε θα βελτιώσουμε τη ζωή μας, διότι εμείς ως αριστερά δε θα είχαμε αντίρρηση σε μια φορολογία η οποία θα βελτίωνε τη ζωή του κόσμου. Αλλά, όπως ήδη είπα, θα «βουλώσουν» τρύπες, σπατάλες, εξοπλισμούς μη αναγκαίους και γενικά πληρώνουμε την πολιτική της κυβέρνησης.

 

Πρέπει επίσης να σας πω ότι αυτοί οι φόροι που επιβάλλονται, αυτή η φοροεπιδρομή είναι επί δικαίων και αδίκων. Διότι άλλο να προσπαθείς να φορολογήσεις το πλεόνασμα, όπως είναι τα εισοδήματα από μερίσματα και άλλο να κυνηγάς το υστέρημα. Διότι όταν λες ότι ένας επαγγελματίας με 6 ή 7 χιλιάδες € ετήσιο εισόδημα πρέπει να πληρώσει φόρο, αυτό είναι υστέρημα. Είναι άλλο να κυνηγάς αυτόν που όντως κάνει φοροδιαφυγή και άλλο να την πληρώνουν και όσοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

 

2) Άκουσα χθες τον κ. υπουργό να λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ,  ότι όποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από 8.000 € στην ουσία κλέβει. Δηλαδή έβαλε τους πάντες σε ένα τσουβάλι…

 

Έχετε απόλυτο δίκιο. Δηλαδή τα μέτρα αυτά, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή,  όπως δημαγωγικά λέει ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά την επιβραβεύουν και μπορεί και να τη φουντώσουν. Διότι, εάν π.χ. κάποιος έκοβε αποδείξεις όλο αυτό τον χρόνο και έρχεται τώρα το υπουργείο και λέει ότι είναι φοροφυγάς, τότε δικαιώνεται ο διπλανός του που δεν έκοβε καθόλου αποδείξεις.

Επομένως και με τον τρόπο αυτό, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει, αλλά και με την περαίωση, με το κλείσιμο δηλαδή των βιβλίων όπως – όπως, με τους δύο αυτούς τρόπους, επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή και τιμωρείται για μια ακόμη φορά ο έντιμος φορολογούμενος όποιος κι αν είναι αυτός.

 

Επίσης, επειδή λέγεται ότι δε θίγονται οι μισθωτοί, πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι σωστό, όχι μόνο γιατί ο μισθωτός που έχει π.χ. ένα αυτοκίνητο θα πληρώσει τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, και τους αυξημένους έμμεσους φόρους, αλλά αυτή τη στιγμή ο μισθωτός φορολογείται όχι για πραγματικά εισοδήματα, αλλά για ονομαστικά εισοδήματα. Δηλαδή, η μικρή αύξηση που πήραν φέτος οι μισθωτοί θα φορολογηθεί. Αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι πραγματικό εισόδημα αφού είναι κατά κανόνα μικρότερη από τον πληθωρισμό. Ακριβώς γι’ αυτό, υπάρχει ο νόμος 2873 του 2000, ο οποίος υποχρεώνει τον υπουργό Οικονομικών, ανά διετία να κάνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ακριβώς για να προστατεύεται ο μισθωτός από αυτή την πληθωριστική φορολογία. Όμως, αυτό που προβλέπει ο παραπάνω νόμος δε γίνεται. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παράβαση καθήκοντος, διότι για ποιον τελικά ισχύουν οι νόμοι; Ελπίζω το θέμα αυτό να δουν και τα συνδικάτα και να το θέσουν μαζί, βεβαίως, με τα άλλα αιτήματα που έχουν. Διότι δε μπορεί να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται όταν έχουν κάτι θετικό για τους εργαζόμενους..

 

Επομένως, είναι μια φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων με την έννοια που προανέφερα, είναι θυσίες χωρίς ελπίδα διότι δε λύνονται προβλήματα αλλά «βουλώνονται» τρύπες που δημιουργεί η ίδια η κυβερνητική πολιτική, δεν αντιμετωπίζεται αλλά επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή και προσωπικά δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φοροδιαφυγή εξαιτίας αυτών των μέτρων.

 

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι κάποια μέτρα που εμείς ως αριστερά χρόνια τώρα λέμε, ότι δηλαδή υπάρχουν στην Ελλάδα κέρδη και μορφές εισοδημάτων που δε φορολογούνται, υπό την πίεση των καταστάσεων και για χρυσώσει το χάπι, υποχρεώνεται η κυβέρνηση αυτή να κάνει κάποιο βήμα. Εννοώ τη φορολογία στα εισοδήματα από μερίσματα τα stock Options κλπ. Αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό το κάνει σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. Δηλαδή αυτά τα μέτρα έπρεπε να έχουν παρθεί στην ανοδική φάση και της οικονομίας και του χρηματιστηρίου, δηλαδή να φορολογηθούν αυτά που «τσέπωσαν» οι ξένοι στην ουσία και τα πήραν και έφυγαν. Και αν γινόταν αυτό τότε, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα και δε χρειαζόταν όλη αυτή φοροεπιδρομή. Το δεύτερο είναι ότι, η λογική η δική μας είναι η εξής: ο κάθε φορολογούμενος έχει ένα λογαριασμό στην εφορία και εκεί μέσα  μπαίνουν όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και φορολογούνται με την κλίμακα. Δηλαδή, αν κάποιος π.χ. έχει εισόδημα από μερίσματα, εάν έχει συνολικά εισοδήματα μεγάλα βεβαίως θα φορολογηθεί με τον αντίστοιχο  συντελεστή. Αν όμως κάποιος π.χ. έχει 10 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και πάρει κάποια ευρώ μέρισμα, η δική μας λογική δεν είναι ότι αυτός πρέπει να φορολογηθεί, αν δεν έχει μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές.  Δηλαδή το θέμα δεν είναι να ενοχοποιηθεί το μέρισμα ως μέρισμα, αλλά να φορολογηθεί το μεγάλο εισόδημα που προκύπτει από αυτό και από άλλες πηγές.

 

3) Άρα λοιπόν και εκεί ισχύει το «επί δικαίων και αδίκων…», δηλαδή ο μικρομέτοχος να αντιμετωπίζεται όπως κάποιος που έχει μεγάλα εισοδήματα…

 

Ακριβώς. Ο μικρομέτοχος που έχει και άλλα εισοδήματα να φορολογηθεί και αυτός αν το συνολικό του εισόδημα υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο. Το θέμα είναι το συνολικό εισόδημα που προκύπτει, είτε από εργασία είτε από μερίσματα είτε από ενοίκια είτε από αλλού, να έχει μια προοδευτικότητα η φορολόγηση. Αν είναι «μικρός», ανεξάρτητα από πού είναι το εισόδημά του, δεν πρέπει να φορολογηθεί. Αν είναι «μεγάλος» το αντίστροφο.

 

Τέλος, επαναλαμβάνω, αυτά είναι μια δέσμη μέτρων και  δεν είμαι βέβαιος ότι είναι η οριστική. Αυτά τα παίρνει τώρα για να καθησυχάσει και την Ε.Ε. ότι θα ελεγχθεί το έλλειμμα και δε θα έχουμε μια νέα επιτήρηση που θα ήταν κόλαφος πραγματικά για την κυβέρνηση. Και θα έρθει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε τότε μπορεί να διαπιστωθεί ότι ούτε αυτά τα μέτρα επαρκούν.

 

4) Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως λένε ότι επίκειται αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ….

 

Θα είχαν προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, αλλά τους φοβίζει ο πληθωρισμός. Πρέπει να σας πω ότι η αύξηση του ΦΠΑ και επί ΠΑΣΟΚ συζητιόταν, αλλά επειδή έχει πληθωριστική επίπτωση δεν την έκαναν, αύξησε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά μια μονάδα (1%) το ΦΠΑ. Σας επισημαίνω και το εξής: στην πολιτική έχει σημασία και ο χρόνος, δηλαδή σημασία έχει πότε κάνεις κάτι. Αυτή τη στιγμή θα ‘πρεπε κανονικά να γίνονται ελαφρύνσεις  και μειώσεις του ΦΠΑ διότι έχουμε συρρίκνωση της κατανάλωσης και συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου. Δηλαδή, θα ‘πρεπε αυτή τη στιγμή να βοηθηθεί ο κόσμος να μπορεί να επιβιώσει, να αγοράσει, να καλύψει τις ανάγκες του. Δεν είναι η στιγμή αύξησης της φορολογίας, είναι η στιγμή των φοροελαφρύνσεων. Αλλά επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε την πολιτική που είπαμε ήδη πριν, με φοροαπαλλαγές απλόχερες και ασύνετες, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών, υπέρ ισχυρών κοινωνικών ομάδων, τώρα παλινδρομεί.

 

5) Είναι οι χθεσινές ανακοινώσεις ομολογία αποτυχίας αυτής της πολιτικής; Το ΠΑΣΟΚ το είπε σαφώς …

 

Βεβαίως. Γι’ αυτό κάνει και το άλλο τρυκ. Λέει τι θα κάνει η κυβέρνηση που θα έχουμε μετά το 2010 ή το 2014. Αυτό είναι και αστείο, είναι και αντιδημοκρατικό. Θα είχε νόημα να γινόταν μια τέτοια συζήτηση στη βάση ενός συνολικού μεσομακροχρόνιου προγράμματος. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι παρά επικοινωνιακά τρυκ με τα οποία προσπαθούν να θολώσουν τα νερά.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,823

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ομιλία στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ «Διέξοδοι & προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας / Η πρόταση του #ΣΥΡΙΖΑ - #Προοδευτική_Συμμαχία»▶️ Δείτε απευθείας την εκδήλωση ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στον θάνατο και τον ξεριζωμό ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Δεν ξεχνούμε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα συνέβαλαν καθοριστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της χώρας παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αλλά και ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι η απάντηση σε κάθε μορφής εθνικισμό και αναθεωρητισμό που φέρνει νέους πολέμους, νέες γενοκτονίες και νέες εθνοκαθάρσεις. Αλλά και η βάση για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Σήμερα στο Περιστέρι* Μάθε πώς & που ψηφίζεις 👉 www.syriza.gr/page/ekloges.html#15Μαιου #ΣτειλεΤονΛογαριασμο ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
"Χρειάζεται ένα ισχυρό κοινωνικό μπλοκ δυνάμεων, μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία. Ο κόσμος των επαγγελματιών & των Μμ… https://t.co/f5i9Lt1Xqf
RT @leftgr:«Διέξοδοι και προοπτικές της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας»: Δείτε ζωντανά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά https://t.co/JDRYOFQnjM
RT @atsipras:Από σήμερα είμαστε ένα άλλο κόμμα. Πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, ριζοσπαστικό. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 3… https://t.co/z1C5r6ev2r
RT @Neolaia_Syriza:Περισσότερα απο 150.000 μέλη, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα! Χιλιάδες νέοι/ες συστρατεύονται στη… https://t.co/1KNN0Yjw7Y

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr