Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

1) Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πριν πάμε πιο εξειδικευμένα στο καθένα;

 

Από αυτά που ανακοινώθηκαν νομίζω ότι το βασικό είναι τα φορολογικά, γιατί αφορούν πολύ κόσμο και τον αφορούν άμεσα. Νομίζω ακόμη, από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ένα κόστος γύρω στα 5 δις € για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό που ακόμη βέβαια δεν ξέρουμε είναι αν είναι ολόκληρο το πακέτο επειδή συνήθως αυτά ανακοινώνονται τμηματικά. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω, μπορεί να υπάρξουν και άλλα μέτρα που να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

 

Πάντως και αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν είναι μια φοροεπιδρομή, πλήττει πολλούς και το χειρότερο είναι ότι τα έσοδα που θα εισπραχθούν δε θα βελτιώσουν τη ζωή μας, δηλαδή, δεν πρόκειται για φόρους που μπαίνουν για να βελτιωθεί π.χ. το κοινωνικό κράτος, η παιδεία, η υγεία. Αντίθετα μπαίνουν για να «βουλώσουν» τρύπες που δημιούργησε η ίδια η κυβερνητική πολιτική.  Σας θυμίζω ότι εδώ και 4 χρόνια που είναι κυβέρνηση η ΝΔ έκανε απλόχερες φοροαπαλλαγές, μείωνε φορολογικούς συντελεστές, χάριζε φόρους σε ισχυρές κοινωνικές ομάδες, γενικά στους έχοντες, ακόμη και στην εκκλησία.

 

Κατά συνέπια, με αυτούς τους φόρους δε θα βελτιώσουμε τη ζωή μας, διότι εμείς ως αριστερά δε θα είχαμε αντίρρηση σε μια φορολογία η οποία θα βελτίωνε τη ζωή του κόσμου. Αλλά, όπως ήδη είπα, θα «βουλώσουν» τρύπες, σπατάλες, εξοπλισμούς μη αναγκαίους και γενικά πληρώνουμε την πολιτική της κυβέρνησης.

 

Πρέπει επίσης να σας πω ότι αυτοί οι φόροι που επιβάλλονται, αυτή η φοροεπιδρομή είναι επί δικαίων και αδίκων. Διότι άλλο να προσπαθείς να φορολογήσεις το πλεόνασμα, όπως είναι τα εισοδήματα από μερίσματα και άλλο να κυνηγάς το υστέρημα. Διότι όταν λες ότι ένας επαγγελματίας με 6 ή 7 χιλιάδες € ετήσιο εισόδημα πρέπει να πληρώσει φόρο, αυτό είναι υστέρημα. Είναι άλλο να κυνηγάς αυτόν που όντως κάνει φοροδιαφυγή και άλλο να την πληρώνουν και όσοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

 

2) Άκουσα χθες τον κ. υπουργό να λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ,  ότι όποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από 8.000 € στην ουσία κλέβει. Δηλαδή έβαλε τους πάντες σε ένα τσουβάλι…

 

Έχετε απόλυτο δίκιο. Δηλαδή τα μέτρα αυτά, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή,  όπως δημαγωγικά λέει ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά την επιβραβεύουν και μπορεί και να τη φουντώσουν. Διότι, εάν π.χ. κάποιος έκοβε αποδείξεις όλο αυτό τον χρόνο και έρχεται τώρα το υπουργείο και λέει ότι είναι φοροφυγάς, τότε δικαιώνεται ο διπλανός του που δεν έκοβε καθόλου αποδείξεις.

Επομένως και με τον τρόπο αυτό, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει, αλλά και με την περαίωση, με το κλείσιμο δηλαδή των βιβλίων όπως – όπως, με τους δύο αυτούς τρόπους, επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή και τιμωρείται για μια ακόμη φορά ο έντιμος φορολογούμενος όποιος κι αν είναι αυτός.

 

Επίσης, επειδή λέγεται ότι δε θίγονται οι μισθωτοί, πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι σωστό, όχι μόνο γιατί ο μισθωτός που έχει π.χ. ένα αυτοκίνητο θα πληρώσει τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, και τους αυξημένους έμμεσους φόρους, αλλά αυτή τη στιγμή ο μισθωτός φορολογείται όχι για πραγματικά εισοδήματα, αλλά για ονομαστικά εισοδήματα. Δηλαδή, η μικρή αύξηση που πήραν φέτος οι μισθωτοί θα φορολογηθεί. Αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι πραγματικό εισόδημα αφού είναι κατά κανόνα μικρότερη από τον πληθωρισμό. Ακριβώς γι’ αυτό, υπάρχει ο νόμος 2873 του 2000, ο οποίος υποχρεώνει τον υπουργό Οικονομικών, ανά διετία να κάνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ακριβώς για να προστατεύεται ο μισθωτός από αυτή την πληθωριστική φορολογία. Όμως, αυτό που προβλέπει ο παραπάνω νόμος δε γίνεται. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παράβαση καθήκοντος, διότι για ποιον τελικά ισχύουν οι νόμοι; Ελπίζω το θέμα αυτό να δουν και τα συνδικάτα και να το θέσουν μαζί, βεβαίως, με τα άλλα αιτήματα που έχουν. Διότι δε μπορεί να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται όταν έχουν κάτι θετικό για τους εργαζόμενους..

 

Επομένως, είναι μια φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων με την έννοια που προανέφερα, είναι θυσίες χωρίς ελπίδα διότι δε λύνονται προβλήματα αλλά «βουλώνονται» τρύπες που δημιουργεί η ίδια η κυβερνητική πολιτική, δεν αντιμετωπίζεται αλλά επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή και προσωπικά δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φοροδιαφυγή εξαιτίας αυτών των μέτρων.

 

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι κάποια μέτρα που εμείς ως αριστερά χρόνια τώρα λέμε, ότι δηλαδή υπάρχουν στην Ελλάδα κέρδη και μορφές εισοδημάτων που δε φορολογούνται, υπό την πίεση των καταστάσεων και για χρυσώσει το χάπι, υποχρεώνεται η κυβέρνηση αυτή να κάνει κάποιο βήμα. Εννοώ τη φορολογία στα εισοδήματα από μερίσματα τα stock Options κλπ. Αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτό το κάνει σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. Δηλαδή αυτά τα μέτρα έπρεπε να έχουν παρθεί στην ανοδική φάση και της οικονομίας και του χρηματιστηρίου, δηλαδή να φορολογηθούν αυτά που «τσέπωσαν» οι ξένοι στην ουσία και τα πήραν και έφυγαν. Και αν γινόταν αυτό τότε, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα και δε χρειαζόταν όλη αυτή φοροεπιδρομή. Το δεύτερο είναι ότι, η λογική η δική μας είναι η εξής: ο κάθε φορολογούμενος έχει ένα λογαριασμό στην εφορία και εκεί μέσα  μπαίνουν όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και φορολογούνται με την κλίμακα. Δηλαδή, αν κάποιος π.χ. έχει εισόδημα από μερίσματα, εάν έχει συνολικά εισοδήματα μεγάλα βεβαίως θα φορολογηθεί με τον αντίστοιχο  συντελεστή. Αν όμως κάποιος π.χ. έχει 10 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και πάρει κάποια ευρώ μέρισμα, η δική μας λογική δεν είναι ότι αυτός πρέπει να φορολογηθεί, αν δεν έχει μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές.  Δηλαδή το θέμα δεν είναι να ενοχοποιηθεί το μέρισμα ως μέρισμα, αλλά να φορολογηθεί το μεγάλο εισόδημα που προκύπτει από αυτό και από άλλες πηγές.

 

3) Άρα λοιπόν και εκεί ισχύει το «επί δικαίων και αδίκων…», δηλαδή ο μικρομέτοχος να αντιμετωπίζεται όπως κάποιος που έχει μεγάλα εισοδήματα…

 

Ακριβώς. Ο μικρομέτοχος που έχει και άλλα εισοδήματα να φορολογηθεί και αυτός αν το συνολικό του εισόδημα υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο. Το θέμα είναι το συνολικό εισόδημα που προκύπτει, είτε από εργασία είτε από μερίσματα είτε από ενοίκια είτε από αλλού, να έχει μια προοδευτικότητα η φορολόγηση. Αν είναι «μικρός», ανεξάρτητα από πού είναι το εισόδημά του, δεν πρέπει να φορολογηθεί. Αν είναι «μεγάλος» το αντίστροφο.

 

Τέλος, επαναλαμβάνω, αυτά είναι μια δέσμη μέτρων και  δεν είμαι βέβαιος ότι είναι η οριστική. Αυτά τα παίρνει τώρα για να καθησυχάσει και την Ε.Ε. ότι θα ελεγχθεί το έλλειμμα και δε θα έχουμε μια νέα επιτήρηση που θα ήταν κόλαφος πραγματικά για την κυβέρνηση. Και θα έρθει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε τότε μπορεί να διαπιστωθεί ότι ούτε αυτά τα μέτρα επαρκούν.

 

4) Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως λένε ότι επίκειται αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ….

 

Θα είχαν προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, αλλά τους φοβίζει ο πληθωρισμός. Πρέπει να σας πω ότι η αύξηση του ΦΠΑ και επί ΠΑΣΟΚ συζητιόταν, αλλά επειδή έχει πληθωριστική επίπτωση δεν την έκαναν, αύξησε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά μια μονάδα (1%) το ΦΠΑ. Σας επισημαίνω και το εξής: στην πολιτική έχει σημασία και ο χρόνος, δηλαδή σημασία έχει πότε κάνεις κάτι. Αυτή τη στιγμή θα ‘πρεπε κανονικά να γίνονται ελαφρύνσεις  και μειώσεις του ΦΠΑ διότι έχουμε συρρίκνωση της κατανάλωσης και συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του κόσμου. Δηλαδή, θα ‘πρεπε αυτή τη στιγμή να βοηθηθεί ο κόσμος να μπορεί να επιβιώσει, να αγοράσει, να καλύψει τις ανάγκες του. Δεν είναι η στιγμή αύξησης της φορολογίας, είναι η στιγμή των φοροελαφρύνσεων. Αλλά επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε την πολιτική που είπαμε ήδη πριν, με φοροαπαλλαγές απλόχερες και ασύνετες, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών, υπέρ ισχυρών κοινωνικών ομάδων, τώρα παλινδρομεί.

 

5) Είναι οι χθεσινές ανακοινώσεις ομολογία αποτυχίας αυτής της πολιτικής; Το ΠΑΣΟΚ το είπε σαφώς …

 

Βεβαίως. Γι’ αυτό κάνει και το άλλο τρυκ. Λέει τι θα κάνει η κυβέρνηση που θα έχουμε μετά το 2010 ή το 2014. Αυτό είναι και αστείο, είναι και αντιδημοκρατικό. Θα είχε νόημα να γινόταν μια τέτοια συζήτηση στη βάση ενός συνολικού μεσομακροχρόνιου προγράμματος. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι παρά επικοινωνιακά τρυκ με τα οποία προσπαθούν να θολώσουν τα νερά.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr