Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” για τη διαδικασία ψηφοφορίας στη ΒΟΥΛΗ επί των προτάσεων για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής

 

Μιλώντας σήμερα, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, για το θέμα που έχει προκύψει με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Βουλή για την ψήφιση επί των προτάσεων για παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:   – Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα και να διασφαλισθεί η   δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν για όλα τα  πρόσωπα και αδικήματα.

          Αυτό μπορεί να υπηρετηθεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Μία κάλπη για κάθε πρόσωπο, και το ψηφοδέλτιο να αναφέρει ξεχωριστά το κάθε αδίκημα. 

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

 

 

·       Πάμε στη Βουλή, όπου είχαμε τη Διάσκεψη Προέδρων που συνεδρίασε για το θέμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί την Πέμπτη στη συζήτηση και κατόπιν στη διαδικασία της  ψηφοφορίας  για την παραπομπή στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης όσων θεωρούνται ότι εμπλέκονται στη διαχείριση της περιβόητης «Λίστας Λαγκάρντ». Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Δραγασάκη. Καλημέρα σας κύριε Δραγασάκη. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ένα παρασκήνιο να φουντώνει στην κυβέρνηση αναφορικά με το πώς θα χειριστεί το ζήτημα: αν δηλαδή θα στήσει κάλπη ανά πρόσωπο ή κάλπη ανά πρόταση. Καταλήξατε κάπου στη διάσκεψη;

 

Δεν έγινε σήμερα διάσκεψη των Προέδρων λόγω υποχρεώσεων με την άφιξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κου Mignon . Επομένως δεν έχω να σας πω κάτι για τις προθέσεις. Η διάσκεψη των Προέδρων θα γίνει αύριο οπότε θα έχουμε και τις τελικές προτάσεις επί του θέματος.

 

Αυτό που μπορώ να σας πω λοιπόν είναι η δική μας πρόταση, η οποία είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής, την παράδοση αλλά και την κοινή λογική. Η πρότασή μας λέει ότι πρέπει να υπάρξει δυνατότητα στους βουλευτές να αποφανθούν για τα πρόσωπα και για τα αδικήματα. Και αυτό λέει και ο Κανονισμός της Βουλής. Ο Κανονισμός δεν μιλάει για προτάσεις κομμάτων, αλλά για προτάσεις για πρόσωπα τα οποία προτείνονται για παραπομπή. Αυτό άλλωστε υποστηρίζεται και από άλλα κόμματα, από ό,τι είδα.        

 

·         Υπάρχει και μια δήλωση σχετική της κας Παπαρήγα που μιλάει για πραξικόπημα αν πάνε σ’ αυτήν τη λύση που σκέφτεται η κυβέρνηση, δηλαδή μια κάλπη ανά πρόταση και εκεί δεν ξέρω πώς θα γίνει η ψηφοφορία.

 

Ακριβώς αυτό είναι το κρίσιμο. Εάν πάμε σ’ αυτή τη λύση, που όντως έχει δίκιο η κα Παπαρήγα να το λέει αυτό, και θα είναι και μια αντίφαση, διότι υπό τους ήχους όλης αυτής της  στρατηγικής της έντασης για νομιμότητα, ανομία κλπ, θα υπάρξει πραξικοπηματική κίνηση μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο.

 

Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε εδώ είναι ότι οι προτάσεις για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής γίνονται από βουλευτές και απευθύνονται προς όλους τους βουλευτές. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ ή κατά ή παρών για όλα τα πρόσωπα και για όλα τα αδικήματα.

 

·         Αυτή είναι μια σαφής θέση και θα προκύψει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Στην άλλη περίπτωση  που επιλεγεί να ψηφίσετε ο καθένας σε διαφορετική κάλπη για  διαφορετική περίπτωση, δεν θα προκύψουν αποτελέσματα τα οποία μπορεί να είναι αντιφατικά ή και αντικρουόμενα; 

 

Πρώτον, πρέπει να σας πω ότι αυτό που προτείνουμε εμείς είναι με βάση την παράδοση. Δεν θυμάμαι να ακολουθήθηκε άλλη διαδικασία, όσο τουλάχιστον εγώ είμαι βουλευτής. Είναι γεγονός ότι τώρα έχουμε τρεις προτάσεις που εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα ή κάποια πρόσωπα είναι ίδια και κάποια δεν είναι. Εάν λοιπόν πάμε σε μια κάλπη ανά μία πρόταση μπορεί να συμβεί κατ’ αρχήν το εξής παράδοξο γεγονός: Να ψηφίσουν π.χ. υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για παραπομπή του κου Παπακωνσταντίνου 149 βουλευτές, στην κάλπη με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να βρεθούν 71 ψηφοδέλτια υπέρ της παραπομπής του κου Παπακωνσταντίνου και τελικά να μην γίνει η παραπομπή διότι ο νόμος απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

 

Επομένως, αν επιμείνουν κάποιες δυνάμεις στην κάλπη ανά πρόταση κόμματος, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι και οι κυβερνητικοί βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποφανθούν και για τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στις προτάσεις των άλλων κομμάτων. Και θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος να αθροισθούν οι ψήφοι.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr