Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό Σταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”_”Από την οικονομική στην πολιτική διαχείριση της κρίσης και στους πολιτικούς τακτικισμούς”

• Από την οικονομική στην πολιτική διαχείριση της κρίσης και στους πολιτικούς τακτικισμούς

• Αναγκαία η λαϊκή και κοινωνική αγωνιστική παρέμβαση

• Το δημοψήφισμα αποτελεί πρόταση του ΣΕΒ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στo ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” 105,5 fm

                                (στον Ν. Φίλη)

 

• Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον ΚΟ Γ. Δραγασάκη. Καλημέρα κε Δραγασάκη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή υπάρχει μια πυκνή ροή γεγονότων. Κατά τη γνώμη σας η κίνηση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα είναι μια κίνηση η οποία αποσκοπεί απλά και μόνο στο να παρατείνει, έστω και για λίγους μήνες, την παραμονή του στην εξουσία ή έχει και κάποιες στρατηγικού τύπου επιδιώξεις, που αφορούν στο διεθνή προσανατολισμό της χώρας;

 

Νομίζω ότι, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε το πλαίσιο, οικονομικό και κοινωνικό, μέσα στο οποίο πάρθηκε αυτή πρωτοβουλία. Και πρέπει να πούμε ότι το 2012 με βάση υπολογισμούς και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. περιγράφεται ως μια χρονιά «κόλαση» για τη χώρα, τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους κλπ.  Μιλάμε για ένα ακόμη έτος με υψηλή ύφεση, γύρω στο 3%, και για μεγάλη καθίζηση της εγχώριας ζήτησης γύρω στο 4%, οι επενδύσεις βεβαίως κι αυτές θα είναι πάλι στο μείον, οι αμοιβές των εργαζομένων θα γνωρίσουν ισχυρή μείωση λόγω πίεσης της ανεργίας, και η ίδια η ανεργία μπορεί να ξεπεράσει το 20%.

 

Ταυτόχρονα βλέπουμε και στην Ευρώπη μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Δηλαδή η Ιταλία αυτή της στιγμή βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα πέρυσι, πριν μπει στο Μνημόνιο, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έπεισαν κανέναν ότι θα λύσουν το πρόβλημα.

 

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το κλίμα ίσως ζούμε μια μετάβαση από την οικονομική διαχείριση της κρίσης στην πολιτική. Διότι προφανώς ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τα στοιχεία που αναφέρω και άλλα. Όπως γνωρίζει ότι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε, το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο ούτε το 2020.        

 

Ίσως λοιπόν μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα κυριαρχούν πολιτικές διεργασίες και πολιτικοί τακτικισμοί.

 

• Δηλαδή είναι μια ελεγχόμενη πολιτική χρεοκοπία;

 

Οπωσδήποτε. Κατ’ αρχήν πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο κος Παπανδρέου υιοθετεί την πρόταση που από το Μάιο είχε καταθέσει ο ΣΕΒ. Τότε προτάθηκε η ιδέα να γίνει δημοψήφισμα με θέμα «μέσα ή έξω από το ευρώ». Επομένως, θέλω να πω, από τότε κάποια κέντρα εξουσίας είχαν δει το αδιέξοδο και άρχισαν να συζητούν με ποιον τρόπο θα τεθούν εκβιαστικά διλήμματα στον κόσμο.

 

Αυτό συναντιέται με το προσωπικό πολιτικό πρόβλημα του κου Παπανδρέου, όπου βέβαια αν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα και αν πλειοψηφούσε το ναι, θα μπορούσε, δια της πλαγίας οδού, να το ερμηνεύσει ως πολιτική συγκατάθεση υπέρ της κυβέρνησής του. Αυτό όμως που απασχολεί πολλούς είναι: πώς θα γίνει η διαχείριση του όχι, το οποίο μπορεί να είναι και μαζικό; Χθες μάλιστα το BBC είχε ένα πολύ ωραίο σχόλιο πάνω σ’ αυτό το θέμα. Έλεγε ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα ο κος Παπανδρέου είναι σαν να ρωτά τις γαλοπούλες αν θέλουν να τις ψήσουμε τα Χριστούγεννα.

 

Επομένως, αν πούμε ένα μαζικό όχι, πώς θα ερμηνευθεί, ποιος θα κάνει τη διαχείρισή του; Εδώ θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί ότι αν άποιοι έχουν στο μυαλό τους την έξοδο από το ευρώ, αυτός θα ήταν ένας εύσχημος τρόπος, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να πει ότι ο λαός αποφάσισε, άρα ο λαός έχει και την ευθύνη για ό,τι συμβεί μετά. Αλλά βέβαια όλα αυτά είναι υποθέσεις.

 

• Έχει σημασία η διατύπωση του ερωτήματος. Θα δούμε με ποια διαδικασία θα γίνει. Δεν είναι σαφές ακόμη ποιος καθορίζει το ερώτημα στην περίπτωση που πάμε με τη διαδικασία των 151 βουλευτών, δηλαδή ως μείζον εθνικό θέμα. Ήθελα να πω ότι υπάρχει ένα θέμα: α) διατύπωσης του ερωτήματος και β) διατύπωσης των συνοδών ερωτημάτων, της προπαγάνδας δηλαδή. Οπότε δηλαδή, ακόμη κι αν το ερώτημα είναι ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο,  το ερώτημα που θα υφέρπει θα είναι ναι ή όχι στην ευρωζώνη.

 

Με δύο βέβαια εάν. Βεβαίως ο λαός πρέπει να μιλήσει. Αλλά νομιμοποιείται μια κυβέρνηση η οποία είναι σε δυσαρμονία με την κοινωνία να διεκδικεί λαϊκή εντολή μέσω δημοψηφισμάτων όταν αυτό πρέπει να γίνει μέσω εκλογών; Δηλαδή το ερώτημα είναι: νομιμοποιείται αυτή η κυβέρνηση να οργανώνει δημοψήφισμα από τη στιγμή που δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, όπως σωστά ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας το έθεσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

 

Δεύτερον, θα είναι και τον Ιανουάριο στη θέση του ο κος Παπανδρέου; Διότι όταν μίλησα για πολιτική διαχείριση της κρίσης, αυτό δεν αφορά μόνο τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.

    

•  Πάντως φαίνεται ότι στο κέντρο της επιλογής του κου Παπανδρέου προέχει η διατήρηση του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια του να μην διαλυθεί…

 

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Παπανδρέου δεν είναι αυτός που έχει διαλύσει το ΠΑΣΟΚ; Άρα, πώς αυτός που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να το σώσει; Πώς αυτός που έχει διαλύσει με την πολιτική του την κοινωνία μπορεί τώρα να την ανασυγκροτήσει; Θέλω να πω ότι θα εκπλησσόμουν αν και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -παρά τις τεράστιες ευθύνες των μελών της- δεν υπήρχαν άτομα τα οποία να έχουν προβληματισμούς αυτής της κλίμακας που συζητούμε.

 

• Βλέπω τώρα στα ΜΜΕ ότι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ είναι να εμποδίσει ουσιαστικά το να γίνει δημοψήφισμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία αυτό το πράγμα. Μήπως καλλιεργείται και μια πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα με αφορμή το δημοψήφισμα;

 

Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι η Αριστερά έχει την ευκαιρία να δείξει ακριβώς τη δυνατότητά της να δρα ως καταλύτης, ως δύναμη κοινωνικής ευθύνης, διότι όλους αυτούς τους μήνες παίχτηκε και ένα παιχνίδι γύρω από το ποια δύναμη είναι υπεύθυνη και ποια ανεύθυνη. Επομένως πιστεύω ότι από τη μεριά της η Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Προφανώς πρέπει να προτάξουμε τα επιχειρήματά μας για τις εκλογές, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρέπει να υπάρξει φοβία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γιατί, ακόμη κι αν γίνει, θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι ως εκβιασμός αλλά να γυρίσει μπούμερανγκ.

 

Διότι, όπως κι αν τεθούν τα ερωτήματα, πιστεύω ότι ο λαός θα πει ένα μαζικό όχι σ’ αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της.

 

• Συνεπώς μπαίνουμε σε μια φάση όπου, αν γίνει δημοψήφισμα και πλειοψηφήσει το όχι, θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Άρα, μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. 

 

Αυτό λέω, αν γίνει δημοψήφισμα και βγει όχι, πρέπει να διευκρινιστούν έγκαιρα οι προθέσεις όλων. Διότι προκύπτουν πολλά θέματα, ας μην προχωρήσουμε περισσότερο σε υποθέσεις. Ξέρετε όμως με απασχολεί αυτό που είχε πει προ καιρού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κος  Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει plan b για την Ελλάδα, και απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν ένα σοβαρό κράτος να μην έχει plan b ακόμη και για υποθετικές περιπτώσεις. Νομίζω ότι εμείς πρέπει να έχουμε τη σκέψη και σ’ αυτό που φαίνεται, και σ’ αυτό που δεν φαίνεται, αλλά και σ’ αυτό που υπονοείται.

  

• Επομένως εν αναμονή των εξελίξεων…

 

Και με το λαό πάντα στο προσκήνιο. Διότι η μετάβαση στην πολιτική διαχείριση της κρίσης απαιτεί την πιο ενεργητική παρέμβαση της κοινωνίας ούτως ώστε να μην ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του λαού. 

 

• Πάντως παρότι, και σωστά, τονίζεις τη μετάβαση από την οικονομική στην πολιτική διαχείριση της κρίσης. Η πολιτική διαχείριση της κρίσης, πέρα από το θέμα εκλογές, δημοψήφισμα κλπ, έχει και ένα θέμα προγράμματος και τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις. Και σ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να πει τίποτε….

 

Και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος επί των πραγματικών προβλημάτων είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει κανείς από την αρχή με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε. Τώρα πια έχουμε μπροστά μας κάτι θετικό, υπάρχει μια ορατότητα στο μέλλον, βλέπουμε μπροστά μας πού οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική όχι το 2012, αλλά το 2020, το 2030. Άρα δεν είναι εύκολο πια να πει κανείς δεν ξέρω ή ας περιμένω να δω τι θα συμβεί. Είναι μπροστά μας η πορεία, πορεία ζοφερή για την κοινωνία.

 

• Και όταν και το ΔΝΤ και η Κομισιόν θέτουν έναν ορίζοντα που υπερβαίνει το χρόνο και μιλούν ουσιαστικά για διαχείριση του χρέους με ορίζοντα το 2020, το 2030, το να λέμε ότι το πρώτιστο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, είναι μια αναίρεση αυτής της διαπίστωσης που και οι ίδιοι κάνουν.

 

Προφανώς. Τίθενται μεγάλα θέματα. Πιστεύω λοιπόν ότι θα συμβάλλει αυτή η ορατότητα του μέλλοντος στον προβληματισμό της κοινωνίας, στο να γίνουν επιλογές, διότι ζούμε και σε μια εποχή που επιβάλλει επιλογές. 

 

• Βλέπω τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε την Ιταλία που θυμίζει την Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο.

 

Με το τεράστιο ειδικό βάρος που έχει η Ιταλία. Δηλαδή η πιθανή είσοδος της Ιταλίας στο μηχανισμό στήριξης, θα είναι κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει εκρηκτική κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν είναι κάτι απλό. 

 

• Ή μπορεί να εξαναγκάσει να ξαναδούν το θέμα του ρόλου της ΕΚΤ…

 

Αυτή είναι μια θετική εκδοχή. Μέσα από τη βάσανο της κρίσης ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θα κάνουν τα αυτονόητα και τα αναπόφευκτα.

 

• Σας ευχαριστώ πολύ. Κρατάμε τρεις από τις επισημάνσεις που έκανε ο κος Δραγασάκης. Η πρώτη είναι ότι ζούμε μια μετάβαση από την οικονομική διαχείριση στην πολιτική διαχείριση της κρίσης. Και σ’ αυτή ακριβώς την περίπτωση ο λαός πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο, ως μια εγγύηση για τη δημοκρατική κατεύθυνση της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Η δεύτερη  είναι ότι το 2012 θα είναι έτος κοινωνικής κόλασης στην Ελλάδα, θα είναι όμως -το ζούμε ήδη-  και μια χρονιά όπου θα υπάρχουν διαδικασίες αποδιάρθρωσης και στην Ευρωζώνη, όπως φαίνεται με την ιστορία της Ιταλίας που βαδίζει στα χνάρια της, προ μνημονίου εποχής, Ελλάδας. Και η τελευταία επισήμανση, ότι πρόταση για δημοψήφισμα με ερώτημα ναι ή όχι στην ευρωζώνη είχε διατυπωθεί από τον ΣΕΒ την άνοιξη. Σημαίνει κάτι αυτό; Θα δούμε….

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr