Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό Σταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”_”Από την οικονομική στην πολιτική διαχείριση της κρίσης και στους πολιτικούς τακτικισμούς”

• Από την οικονομική στην πολιτική διαχείριση της κρίσης και στους πολιτικούς τακτικισμούς

• Αναγκαία η λαϊκή και κοινωνική αγωνιστική παρέμβαση

• Το δημοψήφισμα αποτελεί πρόταση του ΣΕΒ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στo ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” 105,5 fm

                                (στον Ν. Φίλη)

 

• Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον ΚΟ Γ. Δραγασάκη. Καλημέρα κε Δραγασάκη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή υπάρχει μια πυκνή ροή γεγονότων. Κατά τη γνώμη σας η κίνηση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα είναι μια κίνηση η οποία αποσκοπεί απλά και μόνο στο να παρατείνει, έστω και για λίγους μήνες, την παραμονή του στην εξουσία ή έχει και κάποιες στρατηγικού τύπου επιδιώξεις, που αφορούν στο διεθνή προσανατολισμό της χώρας;

 

Νομίζω ότι, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε το πλαίσιο, οικονομικό και κοινωνικό, μέσα στο οποίο πάρθηκε αυτή πρωτοβουλία. Και πρέπει να πούμε ότι το 2012 με βάση υπολογισμούς και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. περιγράφεται ως μια χρονιά «κόλαση» για τη χώρα, τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους κλπ.  Μιλάμε για ένα ακόμη έτος με υψηλή ύφεση, γύρω στο 3%, και για μεγάλη καθίζηση της εγχώριας ζήτησης γύρω στο 4%, οι επενδύσεις βεβαίως κι αυτές θα είναι πάλι στο μείον, οι αμοιβές των εργαζομένων θα γνωρίσουν ισχυρή μείωση λόγω πίεσης της ανεργίας, και η ίδια η ανεργία μπορεί να ξεπεράσει το 20%.

 

Ταυτόχρονα βλέπουμε και στην Ευρώπη μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Δηλαδή η Ιταλία αυτή της στιγμή βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα πέρυσι, πριν μπει στο Μνημόνιο, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έπεισαν κανέναν ότι θα λύσουν το πρόβλημα.

 

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το κλίμα ίσως ζούμε μια μετάβαση από την οικονομική διαχείριση της κρίσης στην πολιτική. Διότι προφανώς ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τα στοιχεία που αναφέρω και άλλα. Όπως γνωρίζει ότι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε, το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο ούτε το 2020.        

 

Ίσως λοιπόν μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα κυριαρχούν πολιτικές διεργασίες και πολιτικοί τακτικισμοί.

 

• Δηλαδή είναι μια ελεγχόμενη πολιτική χρεοκοπία;

 

Οπωσδήποτε. Κατ’ αρχήν πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο κος Παπανδρέου υιοθετεί την πρόταση που από το Μάιο είχε καταθέσει ο ΣΕΒ. Τότε προτάθηκε η ιδέα να γίνει δημοψήφισμα με θέμα «μέσα ή έξω από το ευρώ». Επομένως, θέλω να πω, από τότε κάποια κέντρα εξουσίας είχαν δει το αδιέξοδο και άρχισαν να συζητούν με ποιον τρόπο θα τεθούν εκβιαστικά διλήμματα στον κόσμο.

 

Αυτό συναντιέται με το προσωπικό πολιτικό πρόβλημα του κου Παπανδρέου, όπου βέβαια αν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα και αν πλειοψηφούσε το ναι, θα μπορούσε, δια της πλαγίας οδού, να το ερμηνεύσει ως πολιτική συγκατάθεση υπέρ της κυβέρνησής του. Αυτό όμως που απασχολεί πολλούς είναι: πώς θα γίνει η διαχείριση του όχι, το οποίο μπορεί να είναι και μαζικό; Χθες μάλιστα το BBC είχε ένα πολύ ωραίο σχόλιο πάνω σ’ αυτό το θέμα. Έλεγε ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα ο κος Παπανδρέου είναι σαν να ρωτά τις γαλοπούλες αν θέλουν να τις ψήσουμε τα Χριστούγεννα.

 

Επομένως, αν πούμε ένα μαζικό όχι, πώς θα ερμηνευθεί, ποιος θα κάνει τη διαχείρισή του; Εδώ θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί ότι αν άποιοι έχουν στο μυαλό τους την έξοδο από το ευρώ, αυτός θα ήταν ένας εύσχημος τρόπος, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να πει ότι ο λαός αποφάσισε, άρα ο λαός έχει και την ευθύνη για ό,τι συμβεί μετά. Αλλά βέβαια όλα αυτά είναι υποθέσεις.

 

• Έχει σημασία η διατύπωση του ερωτήματος. Θα δούμε με ποια διαδικασία θα γίνει. Δεν είναι σαφές ακόμη ποιος καθορίζει το ερώτημα στην περίπτωση που πάμε με τη διαδικασία των 151 βουλευτών, δηλαδή ως μείζον εθνικό θέμα. Ήθελα να πω ότι υπάρχει ένα θέμα: α) διατύπωσης του ερωτήματος και β) διατύπωσης των συνοδών ερωτημάτων, της προπαγάνδας δηλαδή. Οπότε δηλαδή, ακόμη κι αν το ερώτημα είναι ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο,  το ερώτημα που θα υφέρπει θα είναι ναι ή όχι στην ευρωζώνη.

 

Με δύο βέβαια εάν. Βεβαίως ο λαός πρέπει να μιλήσει. Αλλά νομιμοποιείται μια κυβέρνηση η οποία είναι σε δυσαρμονία με την κοινωνία να διεκδικεί λαϊκή εντολή μέσω δημοψηφισμάτων όταν αυτό πρέπει να γίνει μέσω εκλογών; Δηλαδή το ερώτημα είναι: νομιμοποιείται αυτή η κυβέρνηση να οργανώνει δημοψήφισμα από τη στιγμή που δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, όπως σωστά ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας το έθεσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

 

Δεύτερον, θα είναι και τον Ιανουάριο στη θέση του ο κος Παπανδρέου; Διότι όταν μίλησα για πολιτική διαχείριση της κρίσης, αυτό δεν αφορά μόνο τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.

    

•  Πάντως φαίνεται ότι στο κέντρο της επιλογής του κου Παπανδρέου προέχει η διατήρηση του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια του να μην διαλυθεί…

 

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Παπανδρέου δεν είναι αυτός που έχει διαλύσει το ΠΑΣΟΚ; Άρα, πώς αυτός που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να το σώσει; Πώς αυτός που έχει διαλύσει με την πολιτική του την κοινωνία μπορεί τώρα να την ανασυγκροτήσει; Θέλω να πω ότι θα εκπλησσόμουν αν και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -παρά τις τεράστιες ευθύνες των μελών της- δεν υπήρχαν άτομα τα οποία να έχουν προβληματισμούς αυτής της κλίμακας που συζητούμε.

 

• Βλέπω τώρα στα ΜΜΕ ότι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ είναι να εμποδίσει ουσιαστικά το να γίνει δημοψήφισμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία αυτό το πράγμα. Μήπως καλλιεργείται και μια πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα με αφορμή το δημοψήφισμα;

 

Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι η Αριστερά έχει την ευκαιρία να δείξει ακριβώς τη δυνατότητά της να δρα ως καταλύτης, ως δύναμη κοινωνικής ευθύνης, διότι όλους αυτούς τους μήνες παίχτηκε και ένα παιχνίδι γύρω από το ποια δύναμη είναι υπεύθυνη και ποια ανεύθυνη. Επομένως πιστεύω ότι από τη μεριά της η Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Προφανώς πρέπει να προτάξουμε τα επιχειρήματά μας για τις εκλογές, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρέπει να υπάρξει φοβία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γιατί, ακόμη κι αν γίνει, θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι ως εκβιασμός αλλά να γυρίσει μπούμερανγκ.

 

Διότι, όπως κι αν τεθούν τα ερωτήματα, πιστεύω ότι ο λαός θα πει ένα μαζικό όχι σ’ αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της.

 

• Συνεπώς μπαίνουμε σε μια φάση όπου, αν γίνει δημοψήφισμα και πλειοψηφήσει το όχι, θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Άρα, μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. 

 

Αυτό λέω, αν γίνει δημοψήφισμα και βγει όχι, πρέπει να διευκρινιστούν έγκαιρα οι προθέσεις όλων. Διότι προκύπτουν πολλά θέματα, ας μην προχωρήσουμε περισσότερο σε υποθέσεις. Ξέρετε όμως με απασχολεί αυτό που είχε πει προ καιρού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κος  Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει plan b για την Ελλάδα, και απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν ένα σοβαρό κράτος να μην έχει plan b ακόμη και για υποθετικές περιπτώσεις. Νομίζω ότι εμείς πρέπει να έχουμε τη σκέψη και σ’ αυτό που φαίνεται, και σ’ αυτό που δεν φαίνεται, αλλά και σ’ αυτό που υπονοείται.

  

• Επομένως εν αναμονή των εξελίξεων…

 

Και με το λαό πάντα στο προσκήνιο. Διότι η μετάβαση στην πολιτική διαχείριση της κρίσης απαιτεί την πιο ενεργητική παρέμβαση της κοινωνίας ούτως ώστε να μην ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του λαού. 

 

• Πάντως παρότι, και σωστά, τονίζεις τη μετάβαση από την οικονομική στην πολιτική διαχείριση της κρίσης. Η πολιτική διαχείριση της κρίσης, πέρα από το θέμα εκλογές, δημοψήφισμα κλπ, έχει και ένα θέμα προγράμματος και τι λένε οι πολιτικές δυνάμεις. Και σ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να πει τίποτε….

 

Και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος επί των πραγματικών προβλημάτων είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει κανείς από την αρχή με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε. Τώρα πια έχουμε μπροστά μας κάτι θετικό, υπάρχει μια ορατότητα στο μέλλον, βλέπουμε μπροστά μας πού οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική όχι το 2012, αλλά το 2020, το 2030. Άρα δεν είναι εύκολο πια να πει κανείς δεν ξέρω ή ας περιμένω να δω τι θα συμβεί. Είναι μπροστά μας η πορεία, πορεία ζοφερή για την κοινωνία.

 

• Και όταν και το ΔΝΤ και η Κομισιόν θέτουν έναν ορίζοντα που υπερβαίνει το χρόνο και μιλούν ουσιαστικά για διαχείριση του χρέους με ορίζοντα το 2020, το 2030, το να λέμε ότι το πρώτιστο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, είναι μια αναίρεση αυτής της διαπίστωσης που και οι ίδιοι κάνουν.

 

Προφανώς. Τίθενται μεγάλα θέματα. Πιστεύω λοιπόν ότι θα συμβάλλει αυτή η ορατότητα του μέλλοντος στον προβληματισμό της κοινωνίας, στο να γίνουν επιλογές, διότι ζούμε και σε μια εποχή που επιβάλλει επιλογές. 

 

• Βλέπω τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε την Ιταλία που θυμίζει την Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο.

 

Με το τεράστιο ειδικό βάρος που έχει η Ιταλία. Δηλαδή η πιθανή είσοδος της Ιταλίας στο μηχανισμό στήριξης, θα είναι κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει εκρηκτική κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν είναι κάτι απλό. 

 

• Ή μπορεί να εξαναγκάσει να ξαναδούν το θέμα του ρόλου της ΕΚΤ…

 

Αυτή είναι μια θετική εκδοχή. Μέσα από τη βάσανο της κρίσης ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θα κάνουν τα αυτονόητα και τα αναπόφευκτα.

 

• Σας ευχαριστώ πολύ. Κρατάμε τρεις από τις επισημάνσεις που έκανε ο κος Δραγασάκης. Η πρώτη είναι ότι ζούμε μια μετάβαση από την οικονομική διαχείριση στην πολιτική διαχείριση της κρίσης. Και σ’ αυτή ακριβώς την περίπτωση ο λαός πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο, ως μια εγγύηση για τη δημοκρατική κατεύθυνση της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Η δεύτερη  είναι ότι το 2012 θα είναι έτος κοινωνικής κόλασης στην Ελλάδα, θα είναι όμως -το ζούμε ήδη-  και μια χρονιά όπου θα υπάρχουν διαδικασίες αποδιάρθρωσης και στην Ευρωζώνη, όπως φαίνεται με την ιστορία της Ιταλίας που βαδίζει στα χνάρια της, προ μνημονίου εποχής, Ελλάδας. Και η τελευταία επισήμανση, ότι πρόταση για δημοψήφισμα με ερώτημα ναι ή όχι στην ευρωζώνη είχε διατυπωθεί από τον ΣΕΒ την άνοιξη. Σημαίνει κάτι αυτό; Θα δούμε….

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr