Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ, 105,8 fm_Εκλογές 2012

• Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Δραγασάκη, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών. Κε Δραγασάκη υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση από τα άλλα κόμματα κατά πόσον είναι εφικτό αυτό που λέει ο κος Τσίπρας για μια κυβερνητική πρόταση την Κυριακή το βράδυ. Δηλαδή στο ενδεχόμενο να πάρει διερευνητική εντολή ο κος Τσίπρας, είπε ότι δεν θα την επιτρέψει αλλά θα προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί, με την έννοια ότι θα έρθει σε επαφή με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και ίσως και με τις ψήφους του κου Καμένου. Είναι εφικτό αυτό;   

 

Εάν δεν είναι θα συνεχισθεί η κατάρρευση. Εμείς δεν εγγυόμαστε ότι είναι βέβαιο, διότι δεν εξαρτάται από εμάς.

 

Όμως βλέπουμε μια κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας και δεν βλέπουμε ότι το Μνημόνιο έχει μέσα του μηχανισμούς ανάδρασης. Δηλαδή αυτά που λέγονται τώρα ότι σιγά – σιγά θα αποδεσμευθούμε από το Μνημόνιο ή αυτό που λένε ορισμένοι ότι κάποτε θα πιάσουμε «πάτο» και μετά θα αρχίσει η ανάκαμψη, είναι μεγάλες αυταπάτες. Εμείς βλέπουμε ένα αδιέξοδο και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που μας κάνει να ασχολούμαστε και να μιλάμε για κυβερνήσεις. Κάνουμε μια πρόταση και θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή έχει προϋποθέσεις να υλοποιηθεί εάν ο κόσμος ψηφίσει μαζικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι και μόνο αυτό το στοιχείο θα δημιουργήσει μια κατάσταση στη βουλή που δεν μπορούμε να την προβλέψουμε και να την περιγράψουμε επακριβώς. Αναφερθήκατε στο παράδειγμα που έφερε ο Τσίπρας για τον Καμένο, μπορεί να υπάρξουν και άλλα παραδείγματα, και άλλες δυνάμεις.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά που λέγονται τώρα στο πολιτικό σκηνικό προετοιμάζουν την μετεκλογική κρίση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν συνυπογράψει το Μνημόνιο. Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι αφηρημένο. Οι ίδιοι το έχουν κάνει νόμο του κράτους. Στο ίδιο το Μνημόνιο προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα. Προβλέπεται περεταίρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, περεταίρω μείωση των δαπανών κλπ.

 

Εμείς λοιπόν, με τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, θεωρούμε ότι, με τη δομή που έχει η ελληνική οικονομία, περεταίρω μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών σημαίνει περεταίρω κατάρρευση της οικονομίας. Αυτό θέλουμε να σταματήσουμε. Το αν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε ή όχι δεν είναι σίγουρο, και σωστά το αμφισβητείτε, και εμείς έχουμε τα ερωτηματικά μας, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς.

 

Εμείς θέλουμε να είμαστε καθαροί απέναντι στον κόσμο, και να έρθουμε στις 7 του Μάη και μετά και να πούμε ότι εμείς προειδοποιήσαμε και προτείναμε τη λύση. Εάν η λύση που προτείναμε δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα.
   

• Ξέρετε όμως ότι η αμφισβήτηση αυτού του εγχειρήματος προέρχεται από τους ίδιους του εν δυνάμει συμμάχους στους οποίους απευθύνεται η πρότασή σας.

 

Από τις ηγεσίες των συμμάχων. Επειδή έχω και μια εμπειρία από το χώρο της Αριστεράς, όποτε επιτεύχθηκε ενότητα  ή συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς αυτό έγινε από τα κάτω. Σας θυμίζω το νεότερο παράδειγμα που έχουμε. Στη δεκαετία του ’80 υπήρχε μια πολεμική μεταξύ του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσ., της ΕΑΡ κλπ. Κάποια στιγμή ο κόσμος κατάλαβε ότι αυτός ο εμφύλιος  δεν ωφελεί την Αριστερά αλλά το δικομματισμό. Άρχισε λοιπόν μια πίεση προς τις ηγεσίες των κομμάτων. Όπως ίσως θυμάστε, εγώ τότε ήμουν στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΚΕ. Μας έλεγε λοιπόν ο Χαρίλαος Φλωράκης: με πιέζουν από παντού, κάτι πρέπει να κάνουμε.

 

Θέλω να πω ότι εμείς είμαστε ρεαλιστές και δεν θέλουμε να παρέμβουμε….
     

• Σ’ αυτή τη φάση όμως δεν υπάρχει το περιθώριο χρόνου για να γίνουν τέτοιες ζυμώσεις.

 

Μα δεν μιλάμε για ζυμώσεις. Αυτά γίνονται απότομα.

 

• Εκτιμάτε δηλαδή ότι, εφόσον ο κος Τσίπρας πάρει διερευνητική εντολή, θα υπάρξουν από τη βάση ή από τα μεσαία στελέχη, π.χ. του ΚΚΕ, πιέσεις, ανεξάρτητα από τι λέει η ηγεσία αυτή τη στιγμή.

 

Είναι ένα ενδεχόμενο αυτό. Απλώς προσπαθώ να πω ότι τα πράγματα τα ορίζει ο λαός με την ψήφο του, στη δε Αριστερά ο κόσμος της Αριστεράς. Αυτό γίνεται πάντα. Αυτό εκτιμούμε εμείς, και η ανάλυσή μας πάει πέρα από τις εκλογές.
 

• Να έρθουμε λίγο στην πρόταση που έχετε καταθέσει στον ελληνικό λαό αναφορικά με το θέμα του Μνημονίου. Γιατί, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, όλοι συμφωνούν ότι το Μνημόνιο είναι κακό, κανείς δεν το υπερασπίζεται.

 

Όμως κάποιοι θα το εφαρμόσουν.

 

• Η μη εφαρμογή του Μνημονίου, την επόμενη μέρα των εκλογών, πώς ακριβώς την εννοείτε εσείς; Τι ακριβώς θα πείτε; Δεν πληρώνουμε; Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

 

Πρώτον μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Επομένως δεν ισχύει ότι παντού πάνε καλά και μόνο εμείς στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα. Παντού, σ’ όλη την Ευρώπη αυτή η πολιτική έχει αποτύχει. Εμείς λοιπόν έχουμε διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία προϋποθέτει άμεση ρύθμιση του χρέους, αφού το χρέος δεν μειώθηκε παρά το κούρεμα. Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να έχουμε και ύφεση και να πληρώνουμε και τόκους κλπ. Ή θα πάμε σε μια συνολική διαπραγμάτευση τώρα, ή θα πάμε σε αναστολή των πληρωμών -θα κάνουμε δηλαδή αυτό που έκανε η Γερμανία μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο-, ένα μορατόριουμ  του χρέους, ώστε να πέσουν όλες οι δυνάμεις στην ανάκαμψη της οικονομίας.     .

 

• Εάν δεν βρείτε πρόσφορο έδαφος;

 

Εάν δεν βρούμε πρόσφορο έδαφος, τότε παράλληλα με τα παραπάνω θα γίνει μια γενικότερη διερεύνηση και με τους λαούς, και με κινήματα, και με συνδικάτα, και με κυβερνήσεις ενός και εκτός Ευρώπης.
 

• Μα, η διερεύνηση θα γίνει με τους δανειστές. Οι δανειστές είναι η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ. Αν αυτοί αποκρούσουν τις προτάσεις σας;

 

Περιμένετε μισό λεπτό… Τη λύση δεν ψάχνουμε; Μιλάμε στη βάση ότι είμαστε σε αδιέξοδο και όχι στη βάση ότι υπάρχει ήδη μια καλή λύση την οποία εμείς από ιδιοτροπία δεν τη θέλουμε. Υπάρχει λοιπόν το μέτωπο των δανειστών και των δυνάμεών τους, και εντός και εκτός Ελλάδας, και απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα άλλο μέτωπο, και εντός της Ελλάδας και στην ευρωζώνη. Και θα διερευνήσουμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να δούμε, εάν επέλθει ρήξη, θα έχουμε στηρίγματα; Θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα νώτα μας. Δεν θα κάνουμε τίποτε που θα επιδεινώσει τη θέση μας. Θα αναζητήσουμε όμως διαπραγματευτικά ερείσματα για να μπορέσουμε ακριβώς να δώσουμε τη μάχη για τη λύση. 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr