Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84 fm” για τις προσφατες οικονομικές εξελίξεις

 

• Έχουμε στη γραμμή τον κ. Δραγασάκη. Καλημέρα κε Δραγασάκη. Φαίνεται ότι η Μέρκελ δεν αποδέχεται, τουλάχιστον αβλεπί, την αποσύνδεση της επιμήκυνσης του χρέους μας από το δάνειο με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας.

 

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ασαφείς. Η δική μου γνώμη είναι ότι το πιο σημαντικό που συνέβη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία ήταν το λεγόμενο επεισόδιο που συνέβη την ώρα που μιλούσε. Δεν ξέρω πώς έχει προβληθεί.

 

• Γιατί το κρίνετε ως σημαντικό; Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο αυτό;

 

Διότι κατά την άποψή μου ήταν ένα γεγονός συμβολικό. Οι φοιτητές που ήταν εκεί μου θύμισαν τη δική μου γενιά φοιτητών επί δικτατορίας, όταν σπουδάζαμε. Αυτά τα πράγματα μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες σε κάποιους, αλλά είναι ακριβώς εκείνοι οι συμβολισμοί οι οποίοι δείχνουν την αρχή του τέλους. Δεν μπορεί να συνεχίσει μια κυβέρνηση να κυβερνά, όταν η πολιτική που εφαρμόζει συσσωρεύει δεινά, όταν από πουθενά δεν προκύπτει φως, όταν καθημερινά αποκαλύπτεται ότι είπε ψεύδη στον ελληνικό -και η κυβέρνηση και η κα Μέρκελ. Όλα αυτά συσσωρεύονται, δεν είναι λεπτομέρειες, είναι σημαντικές παράμετροι που διαμορφώνουν το υπόβαθρο για αλλαγές της μιας ή της άλλης μορφής. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρώ συμβολικό αλλά και σημαντικό αυτό το γεγονός.

 

• Έχετε δίκιο κε Δραγασάκη στο γεγονός ότι το σημειώνετε, διότι και εγώ δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε στο εξωτερικό, έστω από μικρή ομάδα φοιτητών. Ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά μας, κι αυτό που ρώτησε ο κος Πάικος για το θέμα του αποτελέσματος της επίσκεψης του κου Παπανδρέου. Εδώ από ό,τι φαίνεται οι Γερμανοί στυλώνουν τα πόδια. Λένε ότι θα τα βάλουμε όλα σε ένα πακέτο. Μην ζητάτε ξεχωριστές επιμηκύνσεις, ξεχωριστά επιτόκια κλπ. Θα το δούμε εφόσον και αν συμφωνήσετε με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Το ερώτημα είναι αν η Μέρκελ το κάνει αυτό για προφανείς πολιτικού λόγους, καθώς στη Γερμανία δεν είναι τα πράγματα καλύτερα γι’ αυτήν, ή το εννοεί αλήθεια και είμαστε μπροστά πια πάλι στην επανάληψη ενός δύσκολου Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου σαν τον περσυνό.

 

Αυτό που κρίνεται αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο το τι θα γίνει με τα χρέη της Ελλάδας. Αυτό που κρίνεται είναι η συνολική πορεία της ευρωζώνης. Δηλαδή θα υπάρξουν θεσμοί και μηχανισμοί αναδιανομής εντός της ευρωζώνης και εξισορρόπησης των ανισοτήτων ή θα επιδιωχθεί η ομογενοποίηση των οικονομιών περί το γερμανικό μοντέλο; Υπάρχουν απόψεις και εντός του συστήματος, ας το πω έτσι, εντός της κυρίαρχης άποψης ότι αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο ολόκληρη την Ευρώπη, διότι, όπως σωστά είπε και ο Krugman, αν οι πάντες εξάγουν τότε ποιος θα εισάγει; Επομένως αυτό είναι μια μεγάλη στρατηγική επιλογή που, εφόσον υπάρξει, πρέπει να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά της και για την πορεία της Ευρώπης συνολικά αλλά και για τη δική μας πορεία ειδικότερα.  

 

Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση κακώς, κατά την άποψή μου, θέτει το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

 

• Γιατί το λέτε αυτό; Δεν θα ελαφρυνθούμε λίγο, όταν δεν μας πέσουν μαζεμένα τα βάρη;

 

Αυτό που κρίνεται κατά κοινή ομολογία είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει και να δανείζεται με ανεκτά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές ή όχι. Όποια λοιπόν κίνηση γίνει πρέπει να απαντάει σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα. Εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι μια επιμήκυνση και μόνο ή ακόμη και μια προς τα κάτω αναθεώρηση του επιτοκίου του δανείου των 110 δις ευρώ θα λύσει αυτό το πρόβλημα, αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το ακούσουμε. Μέχρι στιγμής δεν το έχουμε ακούσει. Ούτε το ΔΝΤ ούτε κανείς άλλος παράγοντας συνηγορεί με την άποψη ότι αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Άρα ο κίνδυνος ο οποίος διαγράφεται είναι να γίνει μια σκληρή υποτίθεται διαπραγμάτευση για ένα επί μέρους θέμα. Ας πάρουμε την αισιόδοξη εκδοχή ότι παίρνει η κυβέρνηση αυτό που ζητάει, έναντι αυτού όμως δίνει ποικίλα ανταλλάγματα, ενδεχομένως και οδυνηρά και σε λίγους μήνες θα είμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση.

 

• Εννοείτε ανταλλάγματα επί του συμφώνου ανταγωνιστικότητας. Να μην φέρει αντιρρήσεις εκεί δηλαδή.

 

Όχι μόνο. Υπάρχουν δύο επίπεδα συζήτησης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το ένα είναι αυτό που θα ισχύει για όλες τις χώρες, άρα και για την Ελλάδα. Αυτό είναι το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Θα αφορά όλες τις χώρες. Υπάρχουν αντιρρήσεις από πολλές χώρες, είτε επιμέρους είτε συνολικές. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, ποιες από τις αντιρρήσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση και ποιες όχι. Στο δεύτερο όμως επίπεδο, πέρα από αυτό που θα συμφωνηθεί, είναι ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση και συμφωνία με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, εφόσον αυτές οι χώρες εντάσσονται στο μηχανισμό και έχουν το δάνειο. Αναφέρομαι στο δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης, το οποίο νομίζω θα είναι και πιο οδυνηρό για μας. Το πρώτο θα είναι κάτι που θα αφορά όλες τις χώρες, θα δημιουργεί οπωσδήποτε προβλήματα, αφού η λογική είναι πειθαρχία, τιμωρία και όχι επίλυση των προβλημάτων.

 

Άρα η γνώμη μου είναι ότι αν κυβέρνηση ήθελε να διαπραγματευθεί -έχω επιφυλάξεις πια με το τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση να κάνει έτσι όπως τα έχει κάνει- θα πρέπει να θέσει συνολικά το πρόβλημα, να το προετοιμάσει, να δει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ή διαπραγματευτικά όπλα, να πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή, και να ξέρουμε πού πάμε, από τι κινδυνεύουμε, τι διεκδικούμε και πώς το διεκδικούμε.

 

• Κε Δραγασάκη πριν από λίγο μας είπατε ότι οι διαδηλώσεις των φοιτητών στη Γερμανία είναι η αρχή του τέλους, προφανώς εννοούσατε για τον κο Παπανδρέου. Αν η ανάλυση αυτή είναι σωστή, το ερώτημα είναι ποια είναι η νέα αρχή; Γιατί εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι στο μη παρέκει.

 

Η δική μου άποψη κε Κοττάκη, νομίζω τα έχουμε πει και παλιότερα, είναι ότι το ζήτημα του χρέους είναι ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, όμως είναι παράγωγο πρόβλημα. Το ζήτημα του ευρώ, έτσι όπως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά και αυτό είναι παράγωγο. Την κρίση που ζούμε την προκαλούν οι εσωτερικές και οι διεθνείς ανισότητες, άνισες ανακατανομές των εισοδημάτων. Αυτό από τη μια μεριά δημιουργεί μια υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, που δημιουργεί «φούσκες», σε μας μάλιστα μεταφέρεται στις τράπεζες της Ελβετίας, από την άλλη μεριά δημιουργεί φτώχεια, ανεργία και ανέχεια και άρα πρόβλημα ζήτησης. Εάν λοιπόν εμείς δεν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα εσωτερικών αλλαγών, και μετασχηματισμών στο πώς κατανέμεται το εισόδημα, στο πώς λειτουργεί το φορολογικό σύστημα, ποιοι πληρώνουν φόρους και ποιοι όχι, στο πώς λειτουργεί το κράτος, τι είδους παραγωγική βάση θέλουμε να έχουμε, αυτά ακριβώς που δεν συζητούνται καθόλου, δυστυχώς ακόμη και από τμήματα της Αριστεράς, θα περιοριζόμαστε πάντα στα επιφαινόμενα αφήνοντας τις αιτίες άθιχτες.

 

• Δεν νομίζω πάντως ότι ο κος Παπανδρέου θα ξαναθέσει τη συζήτηση σε όλα αυτά. Δεν έχει ο κόσμος την υπομονή. Δεν βλέπω ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση η οποία θα αρχίσει τη συζήτηση αυτή στα σοβαρά.

 

Εάν αυτοί που μας έχουν δανείσει θέλουν να πάρουν κάτι πίσω από όσα χρωστάμε, έχουν ζωηρό ενδιαφέρον και αυτοί να δουν πώς θα μπορέσει να υπάρξει μια παραγωγική δυνατότητα η οποία να επιτρέπει να υπάρχουν έσοδα και κατά συνέπεια και πληρωμές. Όταν η Γερμανία διαπραγματεύτηκε το δικό της χρέος το 1953, έθεσε ως όρο ότι θα αποπληρώνει το χρέος ως ποσοστό των εξαγωγών. Και η σύμβαση του Εκουαδόρ, που έγινε προ ετών, προέβλεπε ότι θα δίνει το Εκουαδόρ -για το υπόλοιπο του δανείου εφόσον ένα μέρος διαγράφτηκε- μέρος των εξαγωγών. Θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι κάτι παράδοξο. Είναι η μόνη λύση, η μόνη διέξοδος. Νομίζω δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή, ως κοινωνία, μας έχουν μπερδέψει αρκετά. Μιλάμε για ένα πρόβλημα υπαρκτό, το πρόβλημα του χρέους, αλλά το θέμα είναι το σύστημα που γεννάει το χρέος. Αν μας διαγράψουν αύριο το πρωί π.χ. το 50% του χρέους και μείνουμε με το υπόλοιπο, ούτε αυτό θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αν συνεχίσουμε ίδια την πολιτική, εάν οι αιτίες παραμένουν στη θέση τους.

 

• Θα μπορούσατε να μας πείτε εν τάχει, αν η χθεσινή κινητοποίηση, που ήταν όντως πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη από όλες το τελευταίο διάστημα, μπορεί έχει κατά τη γνώμη σας κάοποια επίδραση στις εξελίξεις;

 

Οπωσδήποτε. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στον κόσμο βλέπουν ότι αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας είναι ότι μπορεί να μην έχουμε επαναστάσεις παλαιού τύπου, αλλά έχουμε απονομιμοποίηση των κυβερνήσεων και των καθεστώτων. Αυτή είναι μια διαδικασία λιγότερο εντυπωσιακή, βραδεία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ξεχειλίσει το ποτήρι και ποια σταγόνα θα δημιουργήσει την υπερχείλιση. Επομένως η χθεσινή στάση του κόσμου έδειξε ότι αυτή η διαδικασία συνειδητοποίησης της πραγματικότητας και απονομιμοποίησης μιας πολιτικής η οποία απαιτεί θυσίες χωρίς ελπίδα, προχωρεί ταχύτατα.  

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,907

Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μαζί - Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς & στη Δυτική ΑθήναΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Εχθές ο κ. Σκέρτσος υποτίθεται ότι... αποκάλυψε τα «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία & το εισόδημα. Για το πώς οι έμμεσοι φόροι σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση το αναλύσαμε εχθές. Σήμερα, ας δούμε πώς ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα.❌ Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι: «Οι μισθοί αυξήθηκαν δεν μειώθηκαν». ❌ Και για την Έκθεση του ΟΟΣΑ που έλεγε το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι «Έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Όχι τον Απρίλιο του 2023... άρα δεν ήταν επίκαιρη…».📉Αφού δεν τους αρέσει λοιπόν η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ας δούμε τι λέει η Έκθεση της Κομισιόν (Country Report) που δημοσιεύτηκε στις 25.5.2023, άρα είναι εντελώς… επίκαιρη. ❗️Το πρώτο που λέει είναι ότι «ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα για το 2022 μειώθηκε κατά 4,7%, γιατί η ονομαστική αύξησή του υπολειπόταν της αύξησης του πληθωρισμού». Άρα επιβεβαιώνει επί της ουσίας την Έκθεση του ΟΟΣΑ. ❗️Το δεύτερο που λέει είναι ότι η αύξηση που δόθηκε εντός Απριλίου αναμένεται να αποκαταστήσει «μερικώς» την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών το 2023. 1️⃣ Συμπέρασμα 1ο: Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022, & με «τη βούλα» της Κομισιόν, επομένως ο κ. Σκέρτσος ψεύδεται εφόσον υποστηρίζει το αντίθετο. 2️⃣ Συμπέρασμα 2ο: Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να μειωθούν & το 2023 εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 3️⃣ Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως εργαλείο για να μειώνει αφανώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω ανεπαρκών αυξήσεων που δεν καλύπτουν την άνοδο του πληθωρισμού και μέσω των έμμεσων φόρων που «πολλαπλασιάζονται» εξαιτίας της ακρίβειας. Με τους δυο αυτούς τρόπους εγκαθιστά ένα σύστημα εσωτερικής υποτίμησης των μισθών οι συνέπειες της οποίας θα φανούν σωρευτικά τα επόμενα χρόνια. 🚮 Όσο για την… υπόσχεση της ΝΔ για αυξήσεις 25% είναι εντελώς αίολη & απατηλή αφού δεν δεσμεύεται για την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. 🚫 Αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ για 4 χρόνια & αυτή & χειρότερη θα είναι εάν δεν ανατραπούν οι συσχετισμοί στις 25 Ιούνη. #ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, σ.12], ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Αυτά που η ΝΔ άφησε ανεξέλεγκτα, χωρίς έλεγχο στις αγορές. Υπερκέρδη που είναι η άλλη όψη της αφαίμαξης του εισοδήματος εξαιτίας των έμμεσων φόρων που η ΝΔ άφησε άθικτους. Αυτή ήταν η 4ετία ΝΔ & Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή & χειρότερη θα είναι μια νέα, αν δεν ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στις 25 Ιούνη#ΣΥΡΙΖΑΠΣ#ξεκινάμε_πάλι_μαζί#εκλογές2023 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
"Τα μηνύματα της κοινωνίας & ο κρίσιμος αγώνας που έχουμε μπροστά μας"H 21η Μάη ήταν ένα σοκ για όλες & όλους μας. Και ήταν ένα σοκ όχι τόσο γιατί «έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις» ή γιατί τις «διαβάσαμε λάθος», αλλά γιατί η επαφή με την κοινωνία, η ζωντανή επικοινωνία με τους ανθρώπους μάς έδινε δύναμη & ελπίδα για την πολιτική αλλαγή.Το βλέπαμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ & του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο & σε όλη την Ελλάδα. Αλλά & προσωπικά, στην καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας εκφραζόταν έντονα η ανάγκη για πολιτική αλλαγή.Η πρόταση προοδευτικής διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αφετηρία ακριβώς τις ανάγκες &τις αγωνίες αυτές. Δεν έπεισε όμως. Κι αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Και για αυτό πρέπει να γίνει η αφετηρία έρευνας & συζήτησης που δεν πρέπει να μείνει στα ρηχά & προφανή αλλά να πάει σε βάθος. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θα αλλάξουν.Προέχει όμως η άμεση μάχη της 25ης Ιούνη, που είναι κρίσιμη για τη χώρα & για την προοπτική της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία & αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα της. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαγράφει, ούτε αμνηστεύει εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά της δημοκρατίας & του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ούτε εξαλείφει τις συνέπειες της προκλητικά άνισης κατανομής & κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιο ανεξέλεγκτη αυτή τη φορά, συνεπάγεται νέες απειλές για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Άλλωστε όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από στελέχη της, αν αποκτούσε μια πλειοψηφία 180 βουλευτών στη νέα Βουλή, η ΝΔ θα την αξιοποιούσε για την αλλαγή του Συντάγματος με μονομερή τρόπο & σε συντηρητική κατεύθυνση. Είναι ευθύνη μας να επισημάνουμε τους κινδύνους & καλούμε σε δημοκρατική συστράτευση για την αποτροπή τους. Οι εκλογές της 25ης του Ιούνη είναι κρίσιμες και για το μέλλον της Αριστεράς & της προοδευτικής παράταξης. Πέρα από λάθη & αδυναμίες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν σε εκλογική απομάκρυνση ανθρώπους που τον στήριξαν προηγούμενα, τα κόμματα της ήσσονος αριστερής & προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής, την απόρριψη ακόμη & συζήτησης για προγραμματική συνεργασία & τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκόλυναν αντικειμενικά την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Για την απόκρουση όμως των κινδύνων & για την ήττα της Δεξιάς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί αναγκαία την οικοδόμηση προϋποθέσεων, μέσα στην κοινωνία, για μια ευρεία συμπαράταξη αριστερών & προοδευτικών δυνάμεων. Και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτή.Η άμεση μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, συνεπώς, επιτακτική για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη από αριστερή & προοδευτική σκοπιά, & για την οργάνωση από καλύτερες θέσεις της προοδευτικής ανατροπής των πολιτικών σχηματισμών, & την προοδευτική διέξοδο.Ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν σε βάθος οι αιτίες της ήττας. Αλλά σημασία έχει από πια σκοπιά & με ποιο τρόπο θα «διαβάσουμε» & θα αντιμετωπίσουμε την ήττα. Υπάρχει η επιλογή του ατελείωτου πένθους & της παραίτησης, της συγκάλυψης των προβλημάτων ή της επιδερμικής ενασχόλησης με αυτά. Υπάρχει όμως & η επιλογή να αξιοποιήσουμε την ήττα ως πηγή μάθησης & δύναμης για το μέλλον. Και είναι η μόνη που ταιριάζει στην Αριστερά & η μόνη που έχει δικαιωθεί ιστορικά. Αυτή η «αξιοποίηση» είναι που αξίζει για τον «κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», που από το 2012 μέχρι σήμερα μας κατέστησε δύναμη ανανέωσης αλλαγής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά & ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τον τόπο & τους ανθρώπους του. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στη κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον: με ποιες ταξικές αναφορές, ποιες κοινωνικές συμμαχίες, ποιες οργανωτικές, δικτυακές & θεσμικές μορφές, ποιο πολιτικό σχέδιο & ποιες μεθόδους επικοινωνίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες & τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας & της νέας γενιάς; Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε την πιο κρίσιμη μάχη, τη μάχη που θα κρίνει πολλά τόσο για τη χώρα όσο & για την Αριστερά & τον προοδευτικό κόσμο. Η εύλογη απογοήτευση & η στενοχώρια που από χθες κυριαρχούν, πρέπει να γίνουν βούληση & αποφασιστικότητα για δράση. Να απευθυνθούμε με ευκρίνεια & ειλικρίνεια, στον αριστερό & προοδευτικό κόσμο, για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει, ώστε πιο ταπεινά, πιο ταξικά, πιο συστηματικά να χτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις προϋποθέσεις του μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Να δημιουργήσουμε ξανά το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα, ιδεών, συλλογικών πρωτοβουλιών, πολιτισμικής & κοινωνικής δράσης που διέσωσε την κοινωνία στα πιο κρίσιμα χρόνια της, που έδωσε δημοκρατική διέξοδο στην κρίση το 2015 & πρέπει να μπορέσει να εκφράσει πλειοψηφικά τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σήμερα. Όλα αυτά όμως πρέπει να σχεδιαστούν & να γίνουν τώρα στις νέες κοινωνικές & πολιτισμικές πραγματικότητες που πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος. Ο κόσμος κρίνει τους ανθρώπους και τα κόμματα «στα δύσκολα». Είμαστε ξανά υπό τη κρίση των εργαζόμενων, της νεολαίας & της κοινωνίας. Και ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτή την νέα δημιουργική δοκιμασία είναι η 25η Ιούνη.ΥΓ: Όλον αυτόν τον καιρό στη Δυτική Αθήνα είχα την τύχη να συναντήσω παλιούς αγωνιστές & αγωνίστριες, να συνομιλήσω με πολίτες που έβλεπα για πρώτη φορά, να συναντηθώ με τις αγωνίες αλλά & το πάθος των νέων για ένα κόσμο φτιαγμένο με διαφορετικά αξιακά υλικά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους που μου προσέφεραν αυτές τις ζωογόνες εμπειρίες & ξεχωριστά σε όσους και όσες με τίμησαν & με την ψήφο τους για μια ακόμη φορά.ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr