Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

 

·         Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κο Δραγασάκη. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα. Θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτηση ζητώντας το σχόλιό σας για την χθεσινή επιστολή του κου Όλι Ρεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. , επιστολή με την οποία στην ουσία λέει ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος με τον «πολλαπλασιαστή» και μας στέλνει και το μήνυμα να σταματήσουμε τη συζήτηση αυτή διότι θα πλήξουμε το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες.

Όλα αυτά κύριε Χατζηνικολάου θυμίζουν μεσαίωνα.  Είναι προφανές ότι εδώ γίνεται μια επίθεση. Προσπαθεί ο Όλι Ρεν να παγώσει τη συζήτηση, ενώ το πρόβλημα είναι προφανές ότι υπάρχει. Κατ’ αρχήν στο ερώτημα για την ύπαρξη ή μη λάθους, εγώ αμφισβητώ την έννοια του λάθους. Αυτός είναι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αυτών.

·         Δηλαδή λέτε ότι ήταν σκόπιμο για να μπορεί να μετέχει το ΔΝΤ στη βοήθεια…

Βεβαίως. Το «λάθος» αυτό έχει γίνει εκατοντάδες φορές. Τα προγράμματα αυτά ξεκινούν με ευσεβείς προσδοκίες ότι θα κρατήσουν για λίγο, ένα ή το πολύ δύο  χρόνια, και μετά θα αρχίσει η ανάκαμψη. Για να θεμελιώσουν λοιπόν αυτή την εντύπωση, χρησιμοποιούν χαμηλό πολλαπλασιαστή.

Το δεύτερο γεγονός -δεν ξέρω αν είδατε και την ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή- είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, σε έκθεσή του το 2011, αναγνωρίζει ότι ο πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα δεν είναι 0,5 αλλά πολύ μεγαλύτερος και, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα αυτό. Ο κος Στουρνάρας δεν λέει αλήθεια ότι τώρα προέκυψε το ζήτημα. Ήταν γνωστό από την αρχή και στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτό τεκμηριώνεται με την κατατεθείσα ερώτησή μας.

Άρα, αυτό το κεφάλαιο είναι σκοτεινό και απλά επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα στην προσέγγιση του ΔΝΤ και στην προσέγγιση των Ευρωπαίων, ιδίως των Γερμανών. Οι μεν πρώτοι λένε ότι χρειάζεται «κούρεμα» του χρέους και χρειάζεται να γίνει επανεξέταση του προγράμματος, και οι άλλοι λένε ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τον κατώτατο μισθό. Σοβαρότατο θέμα, κατά την άποψή μου, διότι κατ’ αρχήν αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση έχει διπλή κρυφή ατζέντα. Έχουν ήδη συμφωνήσει από τώρα και αναφέρεται στο μνημόνιο ΙΙΙ -και το επιβεβαίωσε  και ο κος Ρεν- ότι θα επανεξετασθεί το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού. Άρα η μια διάσταση είναι ότι επειδή τώρα σταματάει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων δίνουν ένα σήμα στην εργοδοσία να μην θεωρεί ότι είναι δεδομένο το ύψος του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα. Το δεύτερο είναι ότι γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια να αποσυνδεθεί η έννοια του μισθού από την επιβίωση και τη ζωή και συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα. Άρα προετοιμάζεται το έδαφος είτε για νέες, γενικευμένες μειώσεις των κατώτατων μισθών είτε για μειώσεις μισθών σε ορισμένους κλάδους ή σε ορισμένες περιφέρειες, στο όνομα πάντα της ανταγωνιστικότητας και της  ανεργίας.

·         Εκτός αν γίνεται, κύριε Πρόεδρε,  για να μείνουμε ευχαριστημένοι με τα 586 € το μήνα.

Φοβούμαι ότι είναι πιο σοβαρό το θέμα. Σας θυμίζω και τη δήλωση του κου Τόμσεν ότι αν υποχωρήσουν  τα έσοδα θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Άρα, εφόσον τα έσοδα ήδη δεν πάνε καλά, προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα. Επίσης πρέπει να σας επισημάνω μια πληροφορία, που ίσως την έχετε ήδη, ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει στη δημοσιότητα η Έκθεση του ΚΕΠΕ για την οικονομία. Η Έκθεση αυτή προβλέπει ύφεση πάνω από 4% και ανεργία 30%. Άρα τίποτα από όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαίο.

Επιτρέψτε μου μια ακόμη παρατήρηση. Το δράμα είναι ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτάται από τους μισθούς διότι έχουμε άνοδο του κόστους του χρήματος, άνοδο του ενεργειακού κόστους και γενικά άνοδο του κόστους παραγωγής λόγω υποαπασχόλησης του παραγωγικού δυναμικού. Άρα όσο και να μειωθούν οι μισθοί το πρόβλημα δεν επιλύεται αλλά επειδεινώνεται.

·         Ένα άλλο ερώτημα κύριε Δραγασάκη, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.   Με αφορμή ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», που μιλάει για σκληρή σύγκρουση Μελισανίδη Κόκκαλη και έχει τίτλο «Μονά χάνουμε, ζυγά κερδίζουν». Πώς τοποθετείται στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;

 

Έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Πρώτον, στο θέμα ειδικά του ΟΠΑΠ, πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο διότι μιλούμε για επιχείρηση η οποία παράγει κέρδη.

 

·         Ναι αλλά ακόμη δεν έχουμε δει ούτε ποιο θα είναι το τίμημα…

 

Όποιο και να είναι το τίμημα υπάρχει πρόβλημα. Είναι σαν να πουλάει κάποιος την κότα που κάνει χρυσά αυγά για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποια από αυτά τα χρυσά αυγά.

 

·         Στην ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει τίποτε που να μην πωλείται, αρκεί το τίμημα να είναι εύλογο.

Στη δική μας αντίληψη, ειδικά το θέμα του ΟΠΑΠ δεν το συζητούμε.

 

·         Ο ΟΠΑΠ όμως δεν είναι νερό, ρεύμα κλπ. Θέλω να πω δεν είναι στρατηγικός τομέας της οικονομίας…

 

Είναι μηχανισμός που παράγει κέρδη και τα κέρδη αυτά ή θα τα έχουν ιδιώτες ή θα τα έχει το δημόσιο ταμείο προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Επομένως για μας είναι ξεκάθαρο: Ό,τι και να γίνει, όποιος και να πάρει τον ΟΠΑΠ, ακόμη και αν ενωθούν όλοι μαζί, πάλι θα υφίσταται το πρόβλημα. 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr