Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα: «Στόχος μας μια νέα αρχή στις ελληνορωσικές σχέσεις»

• Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα  με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Καλημέρα σας κύριε Δραγασάκη. Μας έλεγε ο Δ. Λιάτσος πριν ότι σε αντίθεση με το τι γράφουν εδώ τα μέσα ενημέρωσης είναι μια αναβαθμισμένη επίσκεψη και ως προς τα θέματα που τίθενται αλλά και ως προς το ότι αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας.  Δώστε μας τη δική σας εκτίμηση.

 

Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι ενήμεροι και γνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από δύο χρόνια. Επομένως έχουν και οι ίδιοι διαμορφώσει τις δικές τους απόψεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Δεν θα ήθελα όμως να σχολιάσω αυτό το κομμάτι. Εκείνο που θα ήθελα να πω ότι εμείς κάνουμε μια επίσκεψη προγραμματισμένη με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο που από καιρό είχαμε συζητήσει με τη ρωσική πλευρά σε διάφορα επίπεδα, από τη πρεσβεία μέχρι τα υπουργεία.

 

• Ποιος ο στόχος κύριε Δραγασάκη του ταξιδιού αυτού;

 

Ο στόχος μας, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι απλός. Να κάνουμε μια νέα αρχή στις ελληνικο – ρωσικές σχέσεις και να βάλουμε το όλο αυτό το θέμα σε μια βάση αξιοπιστίας. Και χθες και σήμερα στις επαφές που είχαμε με τους αξιωματούχους της ρωσικής πλευράς η διαπίστωση ήταν κοινή: ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεών μας που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Σήμερα μάλιστα ο υπουργός είπε ότι πολλές φορές έχουμε κάνει σχέδια τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ.

 

Ενώ λοιπόν υπάρχει μια θετική προδιάθεση και στο λαό της Ρωσίας -και το βλέπουμε αυτό και με τον τουρισμό που συνεχώς αυξάνει- αλλά από πλευράς του ελληνικού λαού, και ενώ  υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες, δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ελλείψει κατά τη γνώμη μας πολιτικής βούλησης. 

 

Άρα, η επίσκεψή μας αυτή σηματοδοτεί τη θέλησή μας να βάλουμε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις σε νέο έδαφος. Ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχει δυσπιστία από την άλλη πλευρά, διότι υπάρχει ένα παρελθόν πίσω μας, γι’ αυτό και προτείναμε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Εργασίας από στελέχη και των δύο πλευρών και να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για κάθε συγκεκριμένο τομέα. Η πρότασή μας αυτή έγινε αποδεκτή, οπότε  το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε επαφή και με τον νέο πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα προκειμένου να θέσουμε σε πιο πρακτική βάση το όλο ζήτημα.  Για εμάς, ως αποστολή, αυτό ήταν κάτι το οποίο θα θέλαμε να επιτύχουμε και νομίζω ότι το πετύχαμε.

 

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με αφορμή τις ευρωεκλογές και την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα ως Προέδρου της Commission είχαμε την ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται εδώ κ. ο Γκίζι εκ μέρους της γερμανικής Αριστεράς και είχαμε ένα παράλληλο πρόγραμμα. Μέσα και από αυτές τις επαφές καταστήσαμε σαφές το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες μας για το ουκρανικό ζήτημα. Διατυπώσαμε τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς οι οποίες είναι στον αντίποδα των εκτιμήσεων της κας Μέρκελ και της επίσημης ευρωπαϊκής πολιτικής. Είχαμε επίσης της ευκαιρία να ακούσουμε σε βάθος την άποψη των Ρώσων για το ζήτημα αυτό. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι θεωρούμε πως είναι εφικτός ο δρόμος της ειρήνης και το διαλόγου. Ότι μπορούμε να αποτρέψουμε εκδοχές επικίνδυνες για την Ευρώπη. Ακριβώς γι’ αυτό, νομίζω ότι θα βοηθήσει μια αλλαγή των κοινοβουλευτικών  συσχετισμών με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις επικείμενες εκλογές.     

 

• Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη Ρωσία ως έναν οικονομικό και γεωπολιτικό σύμμαχο δυνητικά που περιορίζει την εξάρτηση από την Ε.Ε.;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τώρα αλλά στο πρόγραμμά του έχει ως βασική στρατηγική στόχευση ότι η Ελλάδα,  ως μέλος της Ευρώπης, θα επιδιώξει να έχει συμμαχίες και σχέσεις με όλα τα βασικά κέντρα ισχύος που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο και μεταξύ αυτών και με τις χώρες τις ονομαζόμενες και «BRICS», δηλαδή τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία.

 

Πιστεύω λοιπόν ότι και το ταξίδι αυτό αλλά και άλλα που έχουν προηγηθεί σε άλλες χώρες, όπως στη Λατινική Αμερική και αλλού, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πιο συγκεκριμένες τις σκέψεις και τις επιδιώξεις μας σ’ αυτούς τους τομείς.

 

————————————————————————————————

 

Μπορείτε επίσης να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ –>  http://stokokkino.gr/article/8254/G-Dragasakis-Stoxos-mia-nea-arxi-stis-Ellinorosikes-sxeseis

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr