Σύσκεψη εργασίας με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος

Η αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας και η ενίσχυση της δυναμικής της Βιομηχανίας στην Περιφέρεια, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, κυβερνητικών στελεχών και του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

Στη σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης και ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της ολοκλήρωσης του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση, με σχεδιασμένο τρόπο και συστηματική προσπάθεια, έχει χαράξει την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και κανένα εμπόδιο δεν θα την ανακόψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι όχι απλώς το τέλος του κύκλου που άνοιξε το 2010, αλλά η αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σχεδιάζεται η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή με την ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι στη στρατηγική για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η Βιομηχανία και η μεταποίηση καταλαμβάνουν κεντρική θέση. Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία γνώρισε εκτεταμένη αποβιομηχάνιση ήδη από τη δεκαετία του ’90, υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση.

«Η επαναβιομηχάνιση της Δυτικής Ελλάδας με εξωστρεφή προσανατολισμό και επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία, είναι ένας όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και εφικτός στόχος και προς την επίτευξή του πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα και με ταχύτητα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έθεσαν ζητήματα που αποτελούν εμπόδια στη δραστηριότητά τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της διευκόλυνσης επενδύσεων, της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών, καθώς και ζητήματα φορολογίας.

Παράλληλα, αναγνώρισαν τη σημασία σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης με την αγροτική παραγωγή, με τον κ. Δραγασάκη να επισημαίνει ότι δημιουργώντας τις συνθήκες για τη διασυνδεσιμότητα, τη συνεργατικότητα και τη δικτύωση μεταξύ της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό σύμπλεγμα που θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό καταλύτη της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτήσεων, θέτοντας παράλληλα, την αύξηση της συμμετοχής της Βιομηχανίας στο ΑΕΠ ως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έκαναν αναφορά στα σημαντικά οφέλη της προώθησης μεγάλων έργων Υποδομών, με τον κ. Χαρίτση να αναλαμβάνει το συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εκκρεμών έργων της Δυτικής Ελλάδας και ενόψει του επικείμενου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

 

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis

12,829

Βουλευτής | ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Λίγο μετά τις 19:30, στο Συνέδριο του ENA Institute for Alternative Policies με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το Eteron, την Δανάη Κολτσίδα από τον Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς- Nicos Poulantzas Institute & τον Κώστα Ελευθερίου από το #ΕΝΑ | Απευθείας 👇🏻 ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis
Η #ΝΔ είναι σε πανικό. Το σύστημα που τη στηρίζει παραπληροφορεί, το ίδιο έκανε & εχθές σε σχέση με το όσα δήθεν δή… https://t.co/qJ5xQha2ub
Το 2018 η κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ν’ ανοίξει έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας σε σχέση με το χρέος. Αν δεν αξιοποιήσου… https://t.co/2nAObyHEMu
Να μας πει η απερχόμενη κυβέρνηση της #ΝΔ πως θα πρότεινε να μειωθεί το «χρέος Μητσοτάκη», δηλαδή τα 45 δισ ευρώ πρ… https://t.co/U7EkKf8YiC
Μιλάνε πολλοί για ισότητα ευκαιριών. Ποια ισότητα υπάρχει στον νέο που δέχεται αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσιακών… https://t.co/H6TOZoc8F2
Να είναι στη βάση ενός πλαισίου αφορολόγητη η μεταβίβαση «στο παιδί» των οικογενειακών αποταμιεύσεων μια ζωής ή του… https://t.co/sHWaWIrvzh

Επικοινωνία

Μέγαρο Βουλής
10021, Αθήνα

τηλ (+30) 210 – 370 7299
(+30) 210 – 370 7972

e-mail
ydragasakis@parliament.gr