Σύσκεψη με εκπροσώπους Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία και η πορεία των συνεργατικών εγχειρημάτων τέθηκαν στη σύσκεψη εργασίας που είχε, σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας. Από πλευράς των συνεταιριστικών φορέων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ, του Συνεταιρισμού ΘΕΣΓΑΛΑ, του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και του Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών έθεσαν τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δραστηριότητά τους, επισημαίνοντας ότι, παρά τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος καταγράφεται ένα νέο κύμα δημιουργίας συνεταιριστικών εγχειρημάτων στο θεσσαλικό χώρο.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στην παρέμβασή του τόνισε τη ζωτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο οποίος όμως, καλείται στις σημερινές συνθήκες να παράξει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, μέσω της μεγαλύτερης διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι συνεργατικές μορφές της οικονομίας, ως ένας τρίτος πόλος πέραν του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση διαμορφώνει συνθήκες, τόσο από άποψη κινήτρων όσο και από άποψη ρευστότητας, που να ευνοούν την επέκταση του συνεργατισμού στη χώρα μας.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά των παραγωγών.

5 ημέρες πριν

💬 Το τέλος των μνημονίων χαρακτηρίστηκε ως «επιστροφή στην κανονικότητα». Ωστόσο αυτή η κανονικότητα αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη & φτάνει στο τέλος της. Πρόκειται για πολύ αρνητικές τάσεις καθώς αν επιβεβαιωθούν, ενδεχομένως θα θέσουν σε αμφισβήτηση και πάλι τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν ανατραπούν, οι τάσεις αυτές δείχνουν ότι η κοινωνία θα περάσει ξανά δύσκολες ημέρες.💬 Στον Aπολογισμό του #ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-2019 τονιζόταν η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για συγκεκριμένους θεματικούς απολογισμούς ανά υπουργείο & άλλους τομείς δράσης. Το βιβλίο του Ανδρέα Ξανθού αποτελεί μια υποδειγματική συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση.💬 Τονίζεται -ακόμη και από αντιπάλους- ότι η διακυβέρνηση 2015-2019 ήταν μια έντιμη διαχείριση. Όμως, σε μια ιστορική εποχή που χαρακτηρίζεται από πολυκρίσεις, μια αριστερή διακυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί από το μετασχηματιστικό βάθος που θα έχει η πολιτική της.💬 Ο κατακερματισμός δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση της Αριστεράς. Προσωπικά έζησα τέτοιες καταστάσεις & στο παρελθόν. Και τις ξεπεράσαμε. Η κοινωνική Αριστερά υπάρχει. Και όχι μόνο υπάρχει, αλλά ζητά επίμονα όραμα, συγκεκριμένο πρόγραμμα & αξιόπιστη εκπροσώπηση. 💬 Η σκέψη μας & η δράση μας πρέπει να προσανατολιστούν όχι μόνο στο τώρα αλλά & στο αύριο & στο μεθαύριο με στόχο μια #Αριστερά υψηλών απαιτήσεων που έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα, ήθος, μακροχρόνια στρατηγική, άμεσους ιεραρχημένους στόχους, τεκμηριωμένες προτάσεις, πολιτικό κόμμα μαζικό, δημοκρατικά δομημένο, με συλλογική λειτουργία.* Σημεία από ομιλία στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ξανθού «Κόκκινο Νήμα. Υγεία - Κοινωνία - Πολιτική»#ΚόκκινοΝήμα ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
📕 Ομιλία την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ξανθού «Το κόκκινο νήμα - #Υγεία, #Κοινωνία, #πολιτική» (Εκδόσεις Θεμέλιο). Στις 18:30 στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr