«Τράπεζες για την κοινωνία και την ανάπτυξη και όχι μόνο για τα κέρδη τους»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real Fm και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Η κυβέρνηση τα χει κάνει «θάλασσα» και με τις τράπεζες. Αρχικά ο κύριος Σταϊκούρας μίλησε για «έκτακτο φόρο», για να τον διαψεύσει στη συνέχεια ο κύριος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, απευθυνόμενος σε επενδυτές.
  • Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση είχε «προετοιμάσει» τις τράπεζες για λήψη μπόνους και διανομή μερισμάτων, την ώρα που η κοινωνία «βράζει» από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
  • Για τις τράπεζες χρειαζόμαστε α) ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη σχέση τραπεζών-οικονομίας-κοινωνίας, β) ένα πιο πλουραλιστικό σύστημα από το συγκεντρωτικό των 4 τραπεζών με το 99% της αγοράς, γ) συμπληρωματικούς/εναλλακτικούς χρηματοπιστωτικούς φορείς.
  • Στη χώρα μας και στις σημερινές συνθήκες χρειαζόμαστε και ισχυρούς δημόσιους χρηματοπιστωτικούς φορείς και ισχυρές ιδιωτικές τράπεζες και ισχυρούς θεσμούς όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύσαμε το 2019 με αίσθηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου τους.
  • Και σε αυτό το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χώρου προς ένα πιο πλουραλιστικό μοντέλο, είναι αναγκαία και μια δημόσια τράπεζα για τη μικρή επιχειρηματικότητα, τους αγρότες και τους επαγγελματίες.
  • Στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού, οι τράπεζες κατέλαβαν χώρο που παραδοσιακά άνηκε στον δημόσιο σχεδιασμό. Έτσι έγινε και με τη στέγη. Σαφώς, πάντα, θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα μπορούν και θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό δάνειο. Όμως, από την πλευρά της Πολιτείας χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και γενική/οριζόντια, αλλά και στοχευμένη για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.
  • Σήμερα η κοινωνία καταλαβαίνει πλήρως, γιατί το βιώνει ακραία, τι σημαίνει πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση. Και τι δεν κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτά. Σε αυτές τις συνθήκες, το δίλημμα είναι: «αν είχαν μόνο 1 ευρώ, πώς και σε ποιους θα το μοίραζαν Μητσοτάκης και Τσίπρας».
  • Τις προάλλες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια». Οι εκλογές δεν θα κριθούν στα φαιδρά ψεύδη, αλλά στη συνείδηση που έχει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το ποιος, Τσίπρας ή Μητσοτάκης, μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του σήμερα.

 

Για την ανασύνθεση της Αριστεράς | Άρθρο στις «Παρεμβάσεις» της εφημερίδας «Η εποχή» ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Φανή Πετραλιά. Η Φανή προσωποποίησε με έναν σπάνιο τρόπο τη σύζευξη της χειραφετημένης γυναίκας, της ενεργής διαννοούμενης, της μαχητικής δημοσιογράφου & της ακάματης συνδικαλίστριας. Παιδί μιας εποχής που παρά τις δυσκολίες της ευνοούσε το ταίριασμα του λογισμού με τ' όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, η Φανή Πετραλιά ήταν πρότυπο & σημείο αναφοράς. Θα τη θυμόμαστε ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η σκέψη μας στους αγαπημένους της ανθρώπους. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr