«Τράπεζες για την κοινωνία και την ανάπτυξη και όχι μόνο για τα κέρδη τους»

Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real Fm και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου.

Το ηχητικό της συνέντευξης

 

Σημεία από τη συνέντευξη

  • Η κυβέρνηση τα χει κάνει «θάλασσα» και με τις τράπεζες. Αρχικά ο κύριος Σταϊκούρας μίλησε για «έκτακτο φόρο», για να τον διαψεύσει στη συνέχεια ο κύριος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, απευθυνόμενος σε επενδυτές.
  • Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση είχε «προετοιμάσει» τις τράπεζες για λήψη μπόνους και διανομή μερισμάτων, την ώρα που η κοινωνία «βράζει» από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
  • Για τις τράπεζες χρειαζόμαστε α) ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη σχέση τραπεζών-οικονομίας-κοινωνίας, β) ένα πιο πλουραλιστικό σύστημα από το συγκεντρωτικό των 4 τραπεζών με το 99% της αγοράς, γ) συμπληρωματικούς/εναλλακτικούς χρηματοπιστωτικούς φορείς.
  • Στη χώρα μας και στις σημερινές συνθήκες χρειαζόμαστε και ισχυρούς δημόσιους χρηματοπιστωτικούς φορείς και ισχυρές ιδιωτικές τράπεζες και ισχυρούς θεσμούς όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύσαμε το 2019 με αίσθηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου τους.
  • Και σε αυτό το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χώρου προς ένα πιο πλουραλιστικό μοντέλο, είναι αναγκαία και μια δημόσια τράπεζα για τη μικρή επιχειρηματικότητα, τους αγρότες και τους επαγγελματίες.
  • Στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού, οι τράπεζες κατέλαβαν χώρο που παραδοσιακά άνηκε στον δημόσιο σχεδιασμό. Έτσι έγινε και με τη στέγη. Σαφώς, πάντα, θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα μπορούν και θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό δάνειο. Όμως, από την πλευρά της Πολιτείας χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και γενική/οριζόντια, αλλά και στοχευμένη για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.
  • Σήμερα η κοινωνία καταλαβαίνει πλήρως, γιατί το βιώνει ακραία, τι σημαίνει πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση. Και τι δεν κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτά. Σε αυτές τις συνθήκες, το δίλημμα είναι: «αν είχαν μόνο 1 ευρώ, πώς και σε ποιους θα το μοίραζαν Μητσοτάκης και Τσίπρας».
  • Τις προάλλες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια». Οι εκλογές δεν θα κριθούν στα φαιδρά ψεύδη, αλλά στη συνείδηση που έχει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το ποιος, Τσίπρας ή Μητσοτάκης, μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του σήμερα.

 

Πρόεδρε, σήμερα είπες "Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου".Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν "μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή" που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν' αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook
Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνα, θεσμικά, στον πρόεδρο του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στην επιστολή μου. Ούτε αυτή έφτασε, θεσμικά, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας & της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είχα ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού. Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία. ΓΔρ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr