«4+1 πυλώνες για βιώσιμη έξοδο από την κρίση»

Ομιλία στην πολιτική εκδήλωση Δάφνης – Υμηττού με θέμα «Ανάπτυξη με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον».

Βασικά σημεία της ομιλίας:

4+ 1 πυλώνες της στρατηγικής της κυβέρνησης

  • Το «ξέφωτο»: H πορεία για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την απεμπλοκή από τη σκληρή επιτροπεία και το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της λιτότητας, ο σχεδιασμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
  • Η Οικονομία: Η πορεία της οικονομίας και οι προοπτικές της, η μετάβαση από την ύφεση στη σταθεροποίηση, και από την αποδιάρθρωση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και το νέο υπόδειγμα Δίκαιης και Βιώσιμη Ανάπτυξης.
  • Η Κοινωνία: Η πορεία της κοινωνίας από τη μαζική ανεργία και την περιθωριοποίηση της εργασίας στην πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση και την αναβάθμιση της εργασίας. Η μετάβαση από τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας στην οικοδόμηση της σύγχρονου ανθεκτικού και αλληλέγγυου Κοινωνικού Κράτους.
  • Η Πολιτική: Ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και μετάβαση σ’ ένα αξιόπιστο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.
  • Η Αριστερά. Η πορεία για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς του 21ου αιώνα ικανή να δρα και να διεκδικεί ρόλο σε όλα τα πεδία στα οποία διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι αποφάσεις, και στη κοινωνία και στη διακυβέρνηση, και σ’ εθνικό και σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ενίσχυση της οργανωμένης παρουσίας, της πολιτικής επιρροής και των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με τη κοινωνία.

 

Οι απαιτούμενες δράσεις για τη στήριξη των πυλώνων

  • Η πορεία προς την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την απεμπλοκή από τη σκληρή επιτροπεία και το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της λιτότητας 

Ο τερματισμός των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας αποτελεί βασικό διακύβευμα της  πολιτικής περιόδου που διανύουμε. Η πορεία λοιπόν για την υλοποίηση αυτού του  στόχου είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Επιδιώκουμε καθαρή έξοδο, χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

Η επιτροπεία ήταν ένα ειδικό καθεστώς στα όρια της αποικιοκρατίας. Το καθεστώς αυτό επιβλήθηκε ως όρος της δανειακής σύμβασης και  καταργείται μαζί με τα μνημόνια και τη λήξη της δανειακής σύμβασης. Το μεταμνημονιακό καθεστώς επιδιώκουμε να είναι αντίστοιχο των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα, πχ στην Πορτογαλία.

Οι αντίπαλοι μας και κυρίως ο υπόδικος και ο γκρίζος ελληνικός καπιταλισμός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι θα κάνουν ότι μπορεί να διανοηθεί κανείς για να ανακόψουν αυτή τη πορεία: ψέματα, συκοφαντίες, μαύρη προπαγάνδα, προβοκάτσιες.

Κρίσιμο οκτάμηνο μπροστά, αλλά σαφής και ορατή η διαδρομή. Χρειάζεται ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Από μας χρειάζεται ψυχραιμία,  σταθερότητα  στην υλοποίηση του δικού μας σχεδίου, εμμονή στις δικές μας αρχές, τις δικές μας αξίες.

Το κρίσιμο είναι αφενός να διασφαλίσουμε τη χαραγμένη διαδρομή ως το τέλος και αφετέρου να αξιοποιήσουμε παραγωγικά αυτό το ξέφωτο όχι για χαλάρωση αλλά ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, ως μια νέα αφετηρία για να αξιολογήσουμε την ως τώρα πορεία μας, να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, και να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα, πιο ώριμοι τώρα με τη πείρα που έχουμε αποκτήσει την ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδίου μας για το υπόλοιπο της θητείας μας και για τη  επόμενη τετραετία.

  • Η πορεία της οικονομίας και οι προοπτικές: Από την ύφεση στη σταθεροποίηση και από την αποδιάρθρωση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και το νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης

Στην εποχή μας η δημοσιονομική κυριαρχία είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την άσκηση προοδευτικής πολιτικής.

Βασική  διαπίστωσή μας από την αρχή της κρίσης ήταν πως αυτή δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, δεν ήταν μια μόνο κρίση του δημοσίου τομέα αλλά κρίση συστημική και του ιδιωτικού τομέα και του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Γι’ αυτό και βασική μας προγραμματική πρόταση ήταν και είναι ότι την έξοδος από την κρίση πρέπει να την κατανοήσουμε με όρους ενός νέου παραγωγικού συστήματος και βαθιών αλλαγών στο κράτος  και το πολιτικό σύστημα.

Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση οικονομικής αποδιάρθρωσης  και δημοσιονομικής ασφυξίας. Οι καταθέσεις έφευγαν από τις τράπεζες ήδη πριν από τις εκλογές με ρυθμό 500 εκατ. με 1 δισ. την ημέρα. Στο τέλος Φεβρουαρίου τα Δημόσια Ταμεία ήταν στο «κόκκινο» και καθιστούσε δύσκολη τη πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Ήταν κι αυτό μέρος σχεδίου για αριστερή παρένθεση δηλαδή για πρόωρη απονομιμοποίηση και κατάρρευση της Κυβέρνησης.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

  • Σήμερα μετά από δύο χρόνια σχετικής σταθεροποίησης η οικονομία έχει μπει σε ανοδική τροχιά. Οι βασικοί δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά.
  • Όμως δεν αρκεί η ανάκαμψη. Χρειάζεται ανασυγκρότηση ώστε να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανθεκτικό στις κρίσεις και οικολογικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Τι σημαίνει αυτό;

  • Να βάλουμε τέλος στην αποβιομηχάνιση και να κάνουμε τη βιομηχανία, σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, βασικό πυλώνα της ανάπτυξης μαζί με τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή.
  • Νέο παραγωγικό υπόδειγμα σημαίνει επενδύσεις στη γνώση και την έρευνα, σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Σημαίνει ακόμη στήριξη της εργασίας και σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων διότι οι εργαζόμενοι είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου και βασική πηγή πείρας, γνώσης και καινοτομίας. Σημαίνει επομένως και μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Τι κάνουμε λοιπόν;

  • Το πρώτο είναι η συνειδητοποίηση αυτού του μεγάλου πολιτικού και θεσμικού κενού.
  • Το δεύτερο είναι η κάλυψη αυτού του πολιτικού και θεσμικού κενού.

Οπότε:

  1. Συγκροτούμε τομεακές και κλαδικές πολιτικές εκεί που δεν υπάρχουν (φάρμακα, ενέργεια, αγροδιατροφή κ.ά.)
  2. Συγκροτούμε πολιτικές και διαδικασίες για τη δημιουργία ή την ενίσχυση διακλαδικών διασυνδέσεων και ενισχύουμε τις ενδογενείς δυνάμεις της ανάπτυξης.
  3. Σχεδιάζουμε νέο σύστημα αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των αγορών.
  4. Δημιουργούμε νέα εργαλεία χρηματοδότησης και αναπτυξιακή τράπεζα.
  5. Δημιουργούμε νέους θεσμούς συμμετοχής της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία.
  • Κοινωνική οικονομία
  • Ενεργειακές κοινότητες
  • Μικροπιστώσεις
  1. Με αρχή τα περιφερειακά συνέδρια έχουμε αρχίσει ένα ανοιχτό διάλογο με τις περιφέρειες και την κοινωνία.

 

Η πορεία της κοινωνίας από  τη μαζική ανεργία και φτωχοποίηση στην πλήρη απασχόληση, την αξιοπρεπή εργασία και στην ανασυγκρότηση του σύγχρονου,  ανθεκτικού και αλληλέγγυου κοινωνικού κράτους.

Ο τρίτος πυλώνας της πολιτικής μας, αλλά πρώτος σε σημασία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Απόψεις που θεωρούσαν ότι οι ανισότητες προάγουν την ανάπτυξη, εγκαταλείπονται σήμερα ακόμη και από πολλούς από τους εμπνευστές τους. Η διεύρυνση των ανισοτήτων επιβραδύνει την ανάπτυξη και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό.

Το οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μαζί και μέσω της αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος. Η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της απασχόλησης και μέσω της καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Η κατάσταση που παραλάβαμε

  • Ανεργία
  • Εργασιακή ζούγκλα
  • Υγεία – Παιδεία σε αποδιάρθρωση
  • Ανθρωπιστική κρίση

Τι κάναμε

  • Πρώτη προτεραιότητα, να ανακόψουμε την πτώση
  • Να βοηθήσουμε πρώτα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη
  • Μια βεντάλια μέτρων ενάντια στις ανισότητες
  • Στήριξη της εργασίας
  • Ανάκαμψη μέσω της απασχόλησης

Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ότι ακόμη και υπό ασφυκτικές  δημοσιονομικές συνθήκες αν υπάρχει η θέληση μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να αμβλυνθούν τουλάχιστον οι ακραίες αδικίες και ακραίες μορφές φτώχειας.

Για το μέλλον όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα επιμέρους μέτρα πρέπει να αποτελέσουν συστατικά ενός νέου κοινωνικού κράτους. Τη θέση του πελατειακού κράτους και των μηχανισμών του πρέπει να την πάρουν διαφανείς δημόσιες πολιτικές που θα αναγνωρίζουν δικαιώματα και θα  διασφαλίζουν καθολική πρόσβαση σε όσους το δικαιούνται και όχι επιλεκτική εξυπηρέτηση κομματικών πελατειών όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

  • Η Πολιτική. Η αξιοπιστία της πολιτικής. Η μετάβαση σ’ ένα αξιόπιστο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα

Ο κόσμος δεν μας ψήφισε μόνο για τα μνημόνια ή για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Μεγάλο μέρος του κόσμου στρατεύτηκε μαζί μας και παραμένει μαζί μας ή μας παρακολουθεί με κριτικό τρόπο διότι κατανοεί πως τα προβλήματα που ζούμε συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος που επέτρεψε κλεψιές και σπατάλες, και εξέθρεψε διαφθορά και διαπλοκή. Πολύ ψηλά λοιπόν και στη δίκη μας ατζέντα.

Και έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα. Το απόστημα έσπασε. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα που μπορούμε να δούμε και «από τα μέσα» είναι ότι το ψάρι σίγουρα βρωμάει από την κεφαλή όπως λέει ο λαός μας, το πρόβλημα σίγουρα ξεκινάει από τα ρετιρέ αλλά υπάρχει και η μεσαία διαπλοκή και η διάχυτη διαφθορά.

Η αντιμετώπιση λοιπόν του προβλήματος  δεν είναι  θέμα μόνο νόμων, δικαστηρίων, και διοικητικών πράξεων. Τελικά είναι θέμα πολιτικού συστήματος, τρόπου διακυβέρνησης, επιχειρηματικής ηθικής,  αλλά και αξιακών σταθερών συνολικά  της κοινωνίας. Διότι μέσω του πολιτικού συστήματος αναπαράγεται και γίνεται δομικό πρόβλημα.

Σημαντικό καθήκον, είναι λοιπόν   η διαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος και ενός μοντέλου διακυβέρνησης που  δεν θα αναπαράγει ενδογενώς τη διαπλοκή και τη διαφθορά όπως γινόταν στο παρελθόν αλλά θα την αποκλείει. Κι αυτό συνδέεται και με τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

  • Αριστερά. Η πορεία για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς του 21ου αιώνα ικανή να δρα και να διεκδικεί ρόλο ταυτόχρονα σε όλα τα πεδία στα οποία διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι αποφάσεις, και στην κοινωνία και στη διακυβέρνηση, και σ’ εθνικό και σ’ ευρωπαϊκό  επίπεδο. Η ενίσχυση της οργανωμένης παρουσίας,  της πολιτικής επιρροής και των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Το πιο κρίσιμο ζητούμενο τώρα και στο μέλλον είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών  προς την ίδια την πολιτική λειτουργία, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Ειδικά στη χώρα μας είναι εντελώς κρίσιμο η κοινωνία να πεισθεί η ίδια από τις εμπειρίες της για τη δυνατότητα της να κάνει σχέδια και να τα υλοποιήσει συντονισμένα, όντας η ίδια το πραγματικό υποκείμενο της ανάπτυξης.  Η κληρονομιά του παρελθόντος είναι βαριά όμως μπαίνουν οι βάσεις για την υπέρβαση όχι μόνο της κρίσης αλλά και του χρεοκοπημένου μοντέλου που μας έφερε σε αυτήν.

Η χώρα χρειάζεται μετασχηματισμό. Χρειάζεται  αναζωογόνηση της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας με  όρους καινοτομίας, εξωστρέφειας και με όρους μιας νέας επιχειρηματικής ηθικής, κοινωνικής αποδοχής και νομιμοποίησης.

Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της ΑριστεράςΣτους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.Τι έχει προηγηθεί:- «Ύστατη έκκληση για έναν ταπεινό στόχο» - Επιστολή-έκκληση για την αποτροπή της διάσπασης στην οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μου απάντησε ποτέ. 9 Νοεμβρίου 2023: dragasakis.gr/istati-ekklisi-gia-enan-tapeino-stoxo/- «Πού βρισκόμαστε, ποιες οι προοπτικές…» - Αναλυτικό κείμενο με το οποίο εξηγώ τους λόγους της παραίτησης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 8 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/pou-vriskomaste-poies-oi-prooptikes-pos-tha-pame-stis-evroekloges/- Συνέντευξη για το ίδιο θέμα στον Πάνο Χαρίτο, Kontra Channel. 12 Δεκεμβρίου 2023: dragasakis.gr/anasinthesi-kai-anasigkrotisi-tis-aristeras-me-stoxo-mia-nea-proodeftiki-pleiopsifia/ ... ΠερισσότεραΛιγότερα
Προβολή στο Facebook

Latest Twetter Feeds

YDragasakis @YDragasakis

Could not authenticate you.

Επικοινωνία

Μητροπόλεως 1
10557, Αθήνα

e-mail
ydragasakis@parliament.gr